10 інсайтів які зробила Laba Group підтримуючи сили оборони України | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Волонтерство як бізнес-функція: 10 інсайтів, які зробила Laba Group, підтримуючи Сили оборони України

Чому ми співпрацюємо з армією напряму та як зробили підтримку більш ефективною.

cover-2-65857cd71bdde295635580-min-65a66a9c904f0458457926.jpg

За майже два роки повномасштабної війни Laba Group підтримала Сили оборони у грошовому еквіваленті на понад 15 млн грн: це і донати від компанії, і збори, до яких долучалися студенти та спільнота. Військові конвертують ці кошти у знищення ворога, а ми — покращуємо якість підтримки та конвертуємо наш досвід в інсайти. Далі розповідаємо про 10 уроків, які винесли, допомагаючи військовим та цивільним українцям.

#1. Донати — це круто. Крутіше лише допомагати військовим напряму

Будь-яка підтримка сил оборони — потрібна та корисна. Але ми фокусуємося на прямій та безпосередній. Це вимагає більше зусиль, аніж просто донати, але так ефективніше.

Великі фонди можуть закривати масштабніші збори, проте й часу це забирає більше. Ми працюємо з точковими запитами, але робимо це швидше. До того ж формат дозволяє підтримувати наших мобілізованих колег та близьких команди, які служать.

Механіка проста: ми отримуємо запит, купляємо потрібні речі та доставляємо їх у підрозділи. Але щоб це реалізувати, бізнесу важливо знайти невеликий та дружній благодійний фонд. З початку цього літа ми співпрацюємо з нашими друзями — БФ «Технології майбутнього», які спрямовують усі кошти на підтримку армії та не беруть відсотка на операційну діяльність. Натомість ми ведемо всю документацію, що спрощує їм роботу.

#2. Не соромтеся пріоритизувати запити

Серед тих, кого ми підтримуємо, — повітряний захист, ГУР, СБУ, Нацгвардія, ЗСУ. Загалом це понад 20 підрозділів. Підтримки армії ніколи не буває достатньо, але щоб наші дії були максимально ефективними та скоординованими, ми пріоритизуємо.

Першою чергою допомагаємо нашим: працівникам, які мобілізовані або мають близьких чи рідних на фронті. Після цього закриваємо запити підрозділів, які перебувають найближче до фронту. Потім — всі решта.

Найчастіше за ці два роки військові давали нам запити на:

  • Зарядні станції
  • Генератори
  • Дрони
  • Купівлю або ремонт авто
  • Старлінки
  • РЕР- та РЕБ-системи

Внутрішні запити закриваємо за однаковим алгоритмом: колеги залишають заявки на амуніцію, планшети, тепловізори, зарядні станції чи автівки в HR-системі. Зовнішні запити надходять до нашого координатора від знайомих військових напряму. Детальніше про координацію цього всього — в наступному пункті.

#3. Створіть всередині компанії волонтерську посаду (у нас це «Координатор комунікацій з військовими»)

Вся українська команда Laba Group активно залучена у підтримку армії. В чатах у Slack ледь не щодня з’являються банки, на які донатимо гуртом. Навесні організували благодійний аукціон, коштами з якого замінили поламану автівку для 72 ОМБр. Влітку — провели благодійні маркети з книжками та крафтовими прикрасами, а на виручені кошти придбали монокуляр для 3 ОШБр. Після підриву греблі Каховської ГЕС команда самоорганізувалася та створила в офісі гуманітарний штаб Сharity Hub Поділ. А восени robot_dreams та SKVOT долучилися до зборів тиловиків Азову. 

Щоби підтримка ЗСУ від компанії була стабільною, у нас є Семен — координатор усього волонтерства для військовослужбовців від Laba. Поєднання спонтанних ініціатив та системного підходу, з нашого погляду, працює найкраще. Так можна і швидко реагувати на потреби тут і зараз, і підтримувати захисників регулярно: з налагодженими та відточеними процесами, а отже, і більшою ефективністю. Закритих запитів лише за друге півріччя 2023 — понад 150. А загальна сума донатів від компанії та від спільноти у 2023 — понад 8 млн грн.

#4. Креатив закриває збори

Влітку 2023 школа IT професій robot_dreams провела першу відкриту конференцію STRUM, де упродовж шести годин розбиралися, як українська галузь реагує на світову кризу. Вагомою частиною конференції став збір, під час якого спільнота задонатила 121 тис. грн, компанія доклала частину коштів та купила монокуляр нічного бачення та мавік для 3 ОШБр.

А восени 2023 наша онлайн-школа креативних професій SKVOT вдруге провела міжнародну онлайн-конференцію Lastivka, де українські спеціалісти могли більше дізнатися про те, як працює креатив, що збирає «Каннських левів» та red dots. Цьогоріч до конференції додали соціальну складову: SKVOT разом з United 24 збирав кошти на відбудову школи, зруйнованої росіянами. Загальний внесок — 400 тис. грн (248 тис. — донати, і ще 152 тис. — частка від компанії).

Як і минулого року, вхід слухачів на конференцію був відкритим і безплатним. А щоб стимулювати понад 6 тис. відвідувачів донатити, ми не лише закликали до цього під час панелей, а й розіграли креативні лоти: збірку нон-фікшн книжок від Ist Publishing, худі від m0d24, ван-ту-ван з Іллею Ануфрієнком (кофаундером Bickerstaff) та інші.

Але найнесподіваніший кейс цього збору — зворушливе відео з дітьми, зняте в колабі з інста-спільнотою Штин дитинства. Воно актуалізувало мету збору, отримало тисячі лайків, сотні шерів і найважливіше — зібрало 32 тис. грн донатів. Спрацював креатив, жодної магії.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Онлайн-школа SKVOT (@skvot.io)

#5. PR — це не соромно

У перші місяці повномасштабного вторгнення нам здавалося недоречним говорити про те, як ми підтримуємо армію. На це не вистачало ні часу, ні ресурсу. Та й розповідати про підтримку здавалося зайвим та недоречним піаром. Потім ми зрозуміли, що це не просто можна, але й варто робити. Бо говорячи про те, як підтримуємо армію, ми виховуємо культуру донатів.

Коли бачиш, як донатять інші, — це спонукає не відставати. Така логіка однаково працює і на особистому, і на корпоративному рівні. 

Ділимося також деякими результатами нашого волонтерства. Обираючи наші курси та беручи участь у зборах Laba Group, ви підтримуєте армію. 

 

#6. Виходьте за кордони України: там можна закривати збори й треба розповідати про війну

Завдяки підтримці країн-союзників наша армія та економіка витримали більшість викликів повномасштабної війни. Але залучати підтримку варто і поза політичними інституціями. Наприклад, навесні 2022 одне з найбільших світових видань про рекламу та креатив Adweek зробило спецвипуск On Ukraine, by Ukrainians («Про Україну від українців»).

Вперше за 43 роки існування редакція запросила для створення номера окрему команду, до якої увійшли понад 20 українських креативників. Головредом випуску стала головна редакторка нашого SKVOT Mag Ханна Руденко. Частину прибутків від реклами, а саме — понад 2,7 млн грн, передали американським благодійним фондам Nova Ukraine та The Ukrainian American Coordinating Council, які організовують і доставляють гуманітарну допомогу українцям.

#7. Підтримуйте не лише грошима, але й компетенціями

В якийсь момент ми зрозуміли, що кошти, техніка чи амуніція — це ще не все, чим можемо бути корисні. Наприклад, ми вміємо запускати якісні онлайн-курси, і тому на курсах від Laba, SKVOT чи robot_dreams навчаємо військовослужбовців або ветеранів на пільгових умовах. Так, це «цивільні» курси. Але, наприклад, тим, хто працює з документообігом у штабах, просунуті навички Excel суттєво спростять роботу. А ті, хто займається комунікаціями чи рекрутингом у підрозділах, зможуть працювати ефективніше зі знаннями зі стратегічного маркетингу. Курси також є одним з інструментів реінтеграції військових.

Зараз ми налагоджуємо та систематизуємо процес із пільговим навчанням для військових та ветеранів. У планах і запуск спеціалізованих освітніх програм для посилення армії.

#8. Колаба з іншими бізнесами — це користь у квадраті

Гуртом легше не лише закривати збори. Об’єднуючись можна масштабувати вплив та внесок. Ми пересвідчилися в цьому, заколабившись із платформою для пошуку психотерапевтів Rozmova. Разом з експертами центру ми провели цикл вебінарів для бізнес-спільноти про те, як підтримувати ментальне здоров’я та долати численні виклики війни. Послухати поради психотерапевтів про те, як відновити мотивацію, профілактувати вигорання чи побороти виснаження, на онлайн-вебінари прийшли понад 1000 людей.

Ще один формат win-win — спецпроєкт «Інсайт за донат», в якому топменеджери класних українських бізнесів діляться порадами та кейсами з читачами нашого блогу, а у вдячність за їхню експертизу ми донатимо. У такий спосіб не лише підтримуємо армію, а й ділимося інсайтами з бізнес-спільнотою. У першому сезоні провели 10 інтерв’ю, зібрали 110 тис. грн, доклали ще 20 тис. грн та передамо два DJI Mavic 3 для 3 ОШБр.

#9. Не бійтеся заробляти. Лише заробляючи ми можемо продовжувати підтримувати армію

Ми дуже активно використовуємо маркетингові приводи, бо розуміємо: що більше заробимо, то більше задонатимо. Одним із прикладів того, як це реалізується на практиці, була цьогорічна Чорна п’ятниця.

Ми стимулювали продажі, пропонуючи знижки до 50% на набори курсів, а потім — задонатили 200 тис. грн у військову школу «Боривітер». Цей внесок покриє вартість навчання з керування БпЛА для 100 бійців.

#10. Оптимізуйте процеси у волонтерстві, це масштабує внесок

Одного разу ми передали на фронт 5 зарядних станцій. А потім друг координатора волонтерства сказав, що такі станції не дуже практичні та недостатньо надійні. Не лише розкритикував, але й запропонував, як можна робити краще, дешевше та більш адаптовано під фронтові умови.

Ми підтримали донатом виробництво зарядних станцій в Польщі: волонтери на місці витратили близько 8 місяців для того, щоб довести винахід до оптимальної продуктивності у фронтових умовах. Завдяки цьому виробництву забезпечуємо фронт 20 станціями на місяць. Такі станції витриваліші: не бояться води, бруду, мінусових температур та не настільки вибухонебезпечні, як варіанти, спроєктовані для цивільних потреб. Не менш важливо й те, що їхня собівартість суттєво менша за ринкові аналоги.

Ще один приклад, коли ми підійшли до підтримки більш стратегічно, — купівля обладнання для зброярні. Ми закрили список із понад 35 позицій: комплектуючих і техніки, тож тепер одна з дружніх бригад може самостійно ремонтувати й модифікувати засоби ураження.

 
Робота зброярні

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!