4 апдейти від Google які можуть понизити ваш сайт у пошуку | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

4 апдейти від Google, які можуть понизити ваш сайт у пошуку

Аналізує Head of SEO Laba Global, завдяки якому компанія отримує сотні тисяч органічного трафіку в 8 країнах.

cover-669f86af52b2d496069106.webp

Технології, поведінка і потреби користувачів постійно змінюються, тож не дивно, що Google теж час від часу оновлює свої пошукові алгоритми. А вони, своєю чергою, впливають на трафік та ранжування сайтів. Треба регулярно моніторити ці оновлення, щоб вчасно оптимізувати сайт.

Зібрали головні апдейти з порадами від Head of SEO Laba Global — Іллі Беланенка, який вже понад 4 роки відповідає за SEO-трафік компанії. Тут про те, як оптимізувати сайт, щоб не «злетіти» з позицій в Google і (ще гірше) не потрапити в бан. 

🤔 Як часто Google оновлює свої алгоритми (і для чого)

Google щороку проводить понад 600 тис. експериментів, щоби протестувати нові функції та зміни. За словами аналітика з Google Денні Саллівана, пошукова система вносить у свій алгоритм у середньому 9 апдейтів на день, або понад 3,2 тис. на рік. 

Ці зміни можуть варіюватися від невеликих оновлень до масштабних апдейтів, як, наприклад, щорічне оновлення основного алгоритму. Так Google підвищує якість пошуку, надаючи користувачам максимально корисну інформацію, та обмежує доступ до шкідливих ресурсів — або принаймні робить так, щоб ці сайти не ранжувалися високо.

Зміни також спрямовані на те, щоб:

  • Скорочувати відсоток неякісного контенту й плагіату. Google знижує в результатах пошуку контент, який система не вважає корисним, а також сторінки, що містять забагато ключових слів. У компанії очікують, що завдяки новим алгоритмам неякісного та неоригінального контенту в пошуку стане менше на 40%.
  • Боротися з масовою генерацією неякісного контенту. Заради того, щоби підвищити рейтинг сайту, компанії можуть щодня випускати по кілька беззмістовних статей, створених штучним інтелектом. Це глобальна проблема — і зараз пошукова система почала нижче ранжувати подібні ресурси.
  • Запобігти зловживанням репутацією сайту. Припустимо, нерелевантний контент або тексти, які не є корисними для користувача (наприклад, огляд компаній, що надають послуги з кредитування), розміщується на трастовому сайті з якісним контентом (EdTech-ресурсі), щоб отримати переваги в ранжуванні. З травня 2024 року Google вважає такі випадки спамом.

👹 Як Google «карає» сайти, що не адаптуються до змін

Найгірший варіант — деіндексація, або процес, коли сторінку виключають із пошуку. Наприклад, за даними Niche Site Metrics, майже 2% сайтів з їхньої бази було деіндексовано після випуску Core Update у 2023 році. 

Менш жорсткий сценарій — песимізація сторінки або сайту, зниження позиції в пошуковій видачі. Проте цей варіант теж шкідливий для бізнесу. Користувачі переглядають лише перші результати видачі — це зокрема показало дослідження айтрекінгу Google. Тож якщо сайт не перебуває на 3+ позиції в пошуковій видачі Google, він втрачає трафік. Багато трафіку.

🔎 Що змінилося та як оптимізувати сайт, щоб не втрачати позиції

#1. Helpful Content Update

Тепер компаніям треба робити контент ще кориснішим для користувачів: подавати лайфхаки, рекомендації, писати статті у форматі how-to, залучати до написання текстів експертів з різних сфер. Google навчився визначати неоригінальний, низькоякісний контент, створений для пошукових систем, — і знижує рейтинг таких сторінок.

До Laba Group входить robot_dreams — онлайн-школа з програмування, аналітики й data science. Запускаючи новий курс, ми пишемо на цю тему статті: наприклад, про карʼєру Python-розробника, особливості й челенджі мови, про те, де використовують Python. Публікуємо корисні інструменти для розробника й радимо, як досягти чистоти коду, а також ділимося success story: як людина світчнулася в професію з зовсім іншої індустрії, як обирала мову програмування, які складнощі були у навчанні, які в неї цілі на майбутнє. 

Статті на тему Python на сайті онлайн-школи з програмування robot_dreams

Важливо: не весь контент можна зробити корисним з погляду лайфхаків або експертних порад. Наприклад, рецензія на фільм залишатиметься просто рецензією. Проте варто робити ставку на helpfulness усюди, де можна дати людині додаткову користь.  

Як зрозуміти, що саме додати до свого контенту? Можна проаналізувати статті конкурентів, звернутися до аналітики Serpstat і подивитися по запитах: розв’язання яких проблем шукають користувачі в Google. Також промоніторити спеціалізовані комʼюніті, такі як Quora. 

Google надав кілька додаткових порад щодо того, як переконатися, що ваш контент дотримується принципу people-first. 

Ви на правильному шляху, якщо можете відповісти «так» на запитання:

І навпаки — варто замислитися, якщо ви можете дати відповідь «так» на запитання:

  • Чи створюєте ви багато контенту на різні теми з розрахунком, що щось з опублікованого матиме хороші результати в пошуку?
  • Ви здебільшого робите рерайт уже опублікованого контенту, не додаючи оригінальності й ​​​​цінності у свої тексти?
  • Ви пишете про щось просто тому, що це в тренді, а не тому, що це може бути корисним для вашої ЦА?
  • Чи виникає у користувачів відчуття, що після прочитання вашого контенту їм потрібно отримати детальнішу інформацію з інших джерел?
  • Чи обіцяє ваш контент відповідь на запитання, якої насправді немає: наприклад, дату випуску продукту, фільму або телешоу, хоча вона не підтверджена?

🚩 Це — «помаранчеві прапорці», які натякають, що контент скоріше створений для пошуковика, ніж для користувачів.

#2. Spam Update

Це оновлення стосується сайтів та сторінок, що використовують такі тактики, як надмірний рерайт текстів (без додавання цінної та оригінальної інформації) та автоматично створений контент (тексти, повністю або майже цілком згенеровані AI). 

За даними Originality.ai, на всіх сайтах у пошуковику є контент, створений ШІ. Причому на половині з них 90–100% публікацій згенеровано штучним інтелектом (частково або повністю). Такі ресурси Google суттєво «штрафує».

Важливо: Google не наклав однозначного табу на використання штучного інтелекту для написання контенту. Втім, якщо ви вже застосовуєте AI, варто:

  • Навчати штучний інтелект на своїх даних — так тексти, які генерує для вас система, стануть більш експертними. До прикладу, можна завантажити в AI-інструмент, який ви використовуєте, PDF-файли або додати пояснення текстом. 

Наприклад, ви працюєте у вузькій ніші або використовуєте специфічну лексику й користуєтеся ChatGPT для генерації контенту. В такому випадку можна додати в поле вводу сервісу вокабуляр із поясненнями професійної термінології, бізнес-сленг або медичну літературу. У моделі GPT-4 можна завантажувати файли до 30 тис. слів.

  • Додавати в згенерований текст корисну інформацію, статистику й цікаві приклади. 
  • Перечитувати текст до публікації. Штучний інтелект схильний до галюцинацій. Якщо він не матиме актуальної статистики, то може її вигадати. 
  • Чистити текст від мовних штампів або фраз на кшталт «у наші буремні часи». 

Перевірити текст на використання ШІ можна за допомогою інструментів Winston AI, Content Detector, Undetectable AI, QuillBot, Originality AI. Але зауважте, що результати перевірки можуть бути неточними. 

#3. E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) Update

Згідно з Google, якісний контент має демонструвати досвід (Experience) та експертизу (Expertise) автора.

Щоби продемонструвати експертизу, можна взяти коментарі в експерта, додати в статтю його імʼя, опис досвіду, посилання на профілі в соцмережах. Компанія також може використати цитату з іншого авторитетного ресурсу, додавши посилання на першоджерело. 

Орієнтуйтеся на сайти зі своєї ніші: наприклад, у сфері фінансів це The Economist, Financial Times, CNNMoney, CNBC і Bloomberg Businessweek.  

Рекомендуємо прочитати:

preview-665ee54fbe958689125261.webp

10+ нюансів, які треба знати, щоб генерувати SEO-трафік за кордоном

Читати

Авторитетність (Authoritativeness) пов’язана із загальною репутацією сайту або експерта у певній індустрії. Найкраще це можна продемонструвати за допомогою:

  • зворотних посилань або згадок на авторитетних сайтах
  • прокачаного особистого бренду, який позиціює вас або співавтора контенту як експерта з певної теми

Google особливо фокусується на надійності (Trustworthiness), оскільки прагне зменшити кількість дезінформації та шкідливого контенту на своїй платформі. Щодня в Google здійснюється понад 1 млрд пошукових запитів, пов’язаних зі здоров’ям. Близько 77% американців бодай раз у житті намагалися діагностувати медичні симптоми за допомогою інтернету. Тож неправдиві дані, написані некваліфікованими авторами, можуть суттєво вплинути на здоровʼя та психологічний стан користувачів. 

А ще в Google часто шукають специфічну, але важливу інформацію — наприклад, як правильно заповнювати податкові декларації. У такому випадку користувачу буде важливіше знайти статтю, написану відповідним експертом, щоби бути впевненим у точності отриманої інформації. 

#4. Local SEO Updates

Google дедалі більше уваги приділяє локальній пошуковій оптимізації. Причому вже недостатньо просто просуватися за ключовими словами на кшталт «чистка кондиціонерів Київ». Важливо також оптимізувати сайт і контент на ньому під конкретний район — наприклад, «чистка кондиціонерів Київ Оболонь». Якщо ж у вас мережа або ви надаєте послуги на виїзд, можна створити окрему комерційну сторінку під кожний район. 

Крім того, важливо оптимізувати Google Business Profile — це безплатний інструмент, який дозволяє коригувати те, як ваш бізнес відображається в Пошуку Google, на Картах Google і в Покупках Google.  

Чому це важливо? Припустимо, ви гуляєте Хрещатиком і шукаєте, де випити кави. Вбиваєте в пошуковику або на Google Maps кавʼярні — і вам показують варіанти з високим рейтингом. Ба більше, Google розраховує відстань кожного бізнесу від користувача, щоби пропонувати найближчі кавʼярні.

Вишенька на торті: 76% людей, що здійснюють локальний пошук на смартфоні, відвідують компанію не менше ніж за 24 години. 28% таких пошуків призводять до купівлі товару/послуги. 

Крім того, стратегія з локального просування може стати способом боротьби з конкурентами. Це повʼязано з тим, що під час пошуку ключових слів, повʼязаних із бізнесом, під рядком запиту зʼявляється карта Map Pack з трьома найпопулярнішими оголошеннями. Якщо компанія потрапить до цієї трійки, конкурентам просто не залишиться місця на екрані клієнта.

Для локального просування додайте описи свого бізнесу, фото закладу/офісу/меню, режим роботи у звичайні та святкові дні, доступні варіанти оплати, посилання на сайт і соцмережі. Також відстежуйте оцінки та відгуки, які залишають користувачі. Для ефективного просування оцінка має бути не менше ніж 4,5. 

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Нотації BPMN»
Бізнес і управління
Веде Ірина Крючкова
26 вересня 29 жовтня
Ірина Крючкова