«Сови розумніші за жайворонків»: чому не всі можуть прокидатися о 6 ранку | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

«Сови розумніші за жайворонків»: чому не всі можуть прокидатися о 6 ранку

Записали найголовніше з книги.

cover-654b9c1f809f3383210042.png

Змушуючи працівників рано приїжджати на роботу, роботодавці знижують їхню продуктивність і стимулюють розвиток депресії. «Магії ранку» не існує, а «сови» не можуть стати «жайворонками».

Про це в книзі «Сови розумніші за жайворонків» пише американський підприємець Френк Дж. Рамбаускас. Вибрали 9 причин із книги, чому краще дозволити «совам» відсипатися вранці та працювати за своїм графіком.

#1. Потреби прокидатися рано давно немає

Твердження, що треба вставати на світанку, з'явилося близько 10 тис. років тому, коли люди займалися землеробством, а електрики не було. Доводилося прокидатись вдосвіта і працювати якнайдовше, до заходу сонця, — пише Рамбаускас.

Зараз є електроенергія, і люди не прив'язані до світлового дня. До того ж, робочий день скоротився. У США середній робочий тиждень становить 33,9 годин, у Німеччині — 26,4, а в Британії — 32,2. Це 6-7 годин на день. А значить, навіть якщо вони почнуть робочий день о 10-й ранку, закінчать його до заходу сонця.

Тому твердження, що плідно працювати можна лише рано-вранці, — міф, який дістався нам ще з давніх часів.

#2. Половині населення некомфортно рано прокидатися

У 2017 році доктор нейробіології Метью Волкер, автор понад 100 наукових публікацій, написав книгу «Навіщо ми спимо?». У ній він повідомляє: лише 40% населення — «жайворонки», ще 30% — «сови», а решта 30% — десь посередині.

Тобто менше половини населення належить до «жайворонків», але решта мусить під них підлаштовуватися.

#3. «Сова» не може перетворитися на «жайворонка»

Лікар Вікторія Шарма з Центру розладів сну провела дослідження і виявила, що «сови» і «жайворонки» мають різні мозкові структури, які не можна змінити.

Кожна людина має свій «циркадний ритм» — коливання інтенсивності біологічних процесів, що пов'язані зі зміною дня і ночі. Це так званий «біологічний годинник» організму.

«Ваш вроджений циркадний ритм називається вашим хронотипом, і це така сама постійна риса, як і решта фізичних характеристик. Це унікальна особливість — як колір волосся, очей і шкіри, зріст і вага, тон голосу», — пише Рамбаускас.

А ще існує синдром відстроченого настання фази сну. Це коли «циркадний ритм» триває не 24 години, як у всіх, а 25. Тобто людині комфортніше щодня лягати спати на годину пізніше, ніж учора, а не в один і той самий час.

Такі люди можуть бути продуктивними, працюючи за гнучким графіком. І навпаки — агресивними та млявими, якщо їх змушувати засинати і прокидатися в один і той самий час.

#4. Коли «сови» прокидаються рано, це шкодить їхньому здоров'ю

Дослідження німецького Інституту неврології та медицини показало: коли «сови» живуть за таким же графіком, як і «жайворонки», у них розвивається афективний розлад (розлад настрою) або депресія. Погіршується пам'ять, падає продуктивність та концентрація.

Спроби боротися з природним циклом сну шкодять здоров'ю та призводять до зниження імунітету. Американська асоціація хіропрактиків заявила, що з браком сну пов'язані проблеми з пам'яттю, обмежена здатність ухвалювати рішення, ослаблена увага та терпіння.

В одному експериментальному дослідженні здоровим дорослим людям пропонували харчуватися та спати зі зміщенням на 12 годин від звичайного розкладу. У них підвищився тиск, а деякі дійшли до переддіабетного стану.

Інше дослідження показало: коли вроджені «сови» намагаються стати «жайворонками», це схоже на зміну часових поясів при перельоті. У вихідні такі люди все одно відсипаються, а в будні змушені вставати раніше. Організм сприймає це так, ніби щотижня перелітає на інший континент.

Це призводить до ожиріння, прискореного серцебиття та підвищення рівня кортизолу, відомого як «гормон стресу». Результати лабораторного аналізу показали: якщо «сови» прокидаються до 7:20 ранку, вони мають вищий рівень кортизолу, який тримається протягом усього дня.

#5. «Сови» витриваліші, якщо дати їм виспатися

Вчені бельгійського університету провели експеримент — «сови» та «жайворонки» змагалися на швидкість реакції та концентрацію уваги. Після пробудження обидві групи показували гарні результати. Але через 10 годин після початку робочого дня «сови» виявлялися кращими — тобто швидше реагували і були уважнішими.

Наприклад, політик Джордж Буш, який мав звичку прокидатися о 6-й ранку, часто йшов із вечірніх заходів і навіть інавгураційної зустрічі раніше за всіх, бо до вечора вже не тримався на ногах.

А засновник Amazon Джефф Безос, який встає ще до світанку, якось зізнався, що він усіма силами уникає нарад у другій половині дня. У нього просто не залишається розумової енергії. «Усі свої інтелектуальні наради я намагаюся проводити до ланчу. Будь-які теми, які становлять реальне випробування для розуму, повинні обговорюватися до десятої години ранку. Тому що до п'ятої вечора я вже не пам'ятаю, що хотів сказати», — заявив Безос в одному з інтерв'ю.

#6. «Совам» вранці важко розмірковувати

Доктор нейробіології Метью Волкер каже, що в «сов», котрі змушені рано вставати, префронтальна кора мозку, яка керує розумовими процесами та логічними судженнями, залишається у бездіяльному чи «відключеному» стані.

«Це схоже на холодний двигун, коли при ранньому ранковому старті потрібен час, щоб він розігрівся до функціональної температури», – пише він.

Згідно з дослідженням університету Пенсільванії, 37% автомобільних аварій відбувається через сонливість водіїв. Навіть незначна нестача сну може спричинити тяжкі наслідки.

#7. Коли «сови» намагаються збадьоритися за допомогою кави, це відбирає їхню енергію.

Коли «сов» змушують прокидатися рано, вони п'ють багато кави. Кофеїн звужує кровоносні судини та скорочує кількість кисню, що отримує мозок.

Відмовитися від звички пити багато кави складно. Мозок відвикає отримувати так багато кисню, і в людини починає боліти голова. Згодом організм звикає, але кофеманам, які хочуть відмовитися від своєї залежності, доводиться певний час щодня терпіти головний біль.

Кофеїн стимулює надниркові залози виробляти гормон стресу. Він загострює увагу та підвищує пильність, а люди ці відчуття плутають із припливом енергії.

Але коли надлишок кортизолу йде з кровоносної системи, ви відчуваєте різкий занепад сил.

Більше того, через кофеїн мозок не може відпочивати навіть уночі. Якщо ви випиваєте одну велику чашку кави на шляху до роботи, вашому тілу знадобиться 5-6 годин, щоб позбавитися половини ранкової дози кофеїну.

Якщо о 8-й ранку ви випили велику склянку кави, то до 11 вечора у вашому тілі залишиться приблизно 35 мг активного кофеїну. А це впливає на сон – повноцінно відпочити та виспатися не вийде.

Рекомендуємо прочитати:

img-howto-61a0a10f40a7e755257810.jpg

Як легко засинати і прокидатися за допомогою науки

Читати

#8. Багато мільярдерів працюють ночами

Те, що всі успішні люди прокидаються з першими півнями, — міф. Марк Цукерберг регулярно працює до 6:00, а потім лягає спати. Ілон Маск, засновник SpaceX, лягає не раніше першої години ночі.

Екс-президент США Барак Обама навіть під час своїх президентських термінів лягав у ліжко не раніше першої години ночі, а починав працювати близько 9-ї години. Вінстон Черчилль вставав об 11:00 і приступав до справ опівдні. До речі, він вимагав від своїх співробітників, щоб вони залишалися на роботі доти, доки він сам не піде.

Американський стендап-комік Джеррі Сайнфелд теж «сова», він працює ночами. Нині його статки оцінюють у $870 млн.

Коли вчені Саутгемптонського університету в Англії проаналізували майже 700 чоловіків і жінок (половина з них були «совами», половина — «жайворонками»), вони з'ясували, що дохід у «сов» був вищим, ніж у «жайворонків».

В іншому дослідженні, опублікованому в «Британському медичному журналі», брали участь 1229 чоловіків і жінок. У «сов» був найбільший середній дохід, і вони частіше володіли автомобілем.

#9. «Сови» розумніші

Психолог Річард Д. Робертс із Сіднейського університету та Патрік К. Кіллонен із науково-дослідної лабораторії ВПС провели дослідження хронотипів. Вони визначили хронотипи 420 учасників, а згодом протестували їхні інтелектуальні здібності.

Як виявилося, опівнічники перевершують «жайворонків» за більшістю інтелектуальних показників. Особливо велика різниця — у пам'яті та швидкості обробки інформації. 

Ще одне дослідження, опубліковане в медичному журналі Intelligence, показує, що студенти MBA, які належать до «сов», отримують більш високі оцінки GMAT (загальний тест для перевірки управлінських здібностей), аніж їхні однолітки, які стають рано-вранці.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич