7 трендів SMM у 2022 році | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Як закохати у бренд через соцмережі: 7 трендів SMM у 2022 році

Метасвіт, фастфуд-контент і мікроблогери.

cover-romash-ukr-61f93c77a4c36425173797.png

Дивитися ролик аж 8 секунд — за нинішніми мірками означає «залипнути». Брендам все складніше привертати увагу користувачів у соцмережах: надто багато яскравих спалахів від конкурентів. Як же підкорити авдиторію?

Євгенія Ромашова має понад 5 років досвіду в SMM. Вона розробила SMM-стратегії та спецпроєкти для Huawei, Vodafone, Nyx, ПУМБ, Activia, а також запустила понад 15 кампаній із інфлюенсерами.

Нам Євгенія розповіла про топові тренди 2022 року в SMM: як бренди готуються до «переїзду» у метавсесвіти, який контент у соцмережах сподобається користувачам і чому зростають бюджети на просування через блогерів та TikTok.

Незабаром Євгенія читатиме лекції на курсі-професії «Digital-маркетолог» у Laba.

#1. Підготовка до метасвіту

Цей термін не новий, але про нього заговорили активніше після того, як Марк Цукерберг оголосив про плани трансформації Facebook у принципово нову соцмережу (Metaverse) — вона об'єднає VR, AR, смартфони та ігрові консолі.

У схожому світі живуть герої фільму Стівена Спілберга «Першому гравцю приготуватися» — за допомогою спеціальних гаджетів поринають у цифрову реальність, де можуть взаємодіяти з іншими аватарами.

Над створенням своїх метасвітів вже замислилися чимало брендів. Наприклад, Microsoft розробляє новий сервіс, який дозволить збиратися у загальному робочому просторі за допомогою AR, VR та інструментів Teams. Amazon фокусується на досвіді віртуального шопінгу. У Disney анонсували створення метавсесвіту парку розваг.

Концепцію першого магазину в Metaverse представили також світовий бренд одягу H&M і торговий майданчик CEEK NFT:

 

Елементи метасвіту використовують й інші компанії. Наприклад, Adidas запустили віртуальну примірку кросівок за допомогою функції в додатку iOS (користувач отримує 3D-огляд моделі).

Навряд чи метавсесвіти пануватимуть вже у 2022 році — наприклад, у Facebook припустили, що технологія займе близько 5 років. Але SMM-фахівцям вже варто думати, що пропонуватиме брендам, та експериментувати з доступними інструментами.

#2. TikTok захоплює аудиторію

Трійка лідерів у соціальних мережах залишиться незмінною: Facebook, Instagram і TikTok. Але якщо TikTok збереже темпи зростання 2020-2021 років, він витіснить конкурентів (а в категорії користувачів від 15 до 25 років уже витіснив).

Тренд підтверджують бюджети. Наприклад, зараз я працюю переважно з американськими брендами і вони збільшують частки бюджетів на просування саме в TikTok. У цій соціальній мережі багато можливостей для реклами, крім стандартного таргетингу, — наприклад, спецпроєкти, фільтри та хештег-челенджі. Приклад вдалої репрезентації в Україні — monobank: бренд розміщує тіктоки з актуальними та зрозумілими для молоді приколами.

Динаміку зростання TikTok може змінити лише запуск нових продуктів Facebook та Instagram, які залучать молоду авдиторію та допоможуть зберегти свої частки. Наприклад, ті самі елементи метасвіту.

#3. «Кліповий» контент

Відеоформат витісняє текстовий та візуальний. Контент стає схожим на фастфуд: бренди швидко виробляють — користувачі миттєво поглинають.

Компанії орієнтуються на кліпове мислення авдиторії не перший рік. Цей тренд посилиться. Тепер високим вважається показник, якщо користувач зупинив увагу на контенті на 8 секунд. Зокрема, цьому зобов'язані своїм успіхом тіктоки та Instagram Reels. До речі, цікаво, що в Instagram нещодавно оголосили про намір розвивати саме відеоскладову, а TikTok анонсував запуск сторіз.

Брендам потрібно вчитися мислити коротше та яскравіше, шукати способи дуже оперативно та інформативно доносити свої повідомлення. Оптимально використовувати додатковий функціонал — стікери, посилання, опитування: це підвищує залучення авдиторії.

#4. User-generated content

Тобто контент, створений користувачами. Він ефективніший, аніж постановочний фото- і відеоконтент, який генерують компанії, оскільки користувачі довіряють відгукам інших людей.

Цей інструмент застосовують багато світових брендів. Наприклад, в Instagram Starbucks все менше «корпоративного» контенту та більше «живих» фото гостей. Або український бренд Sleeper: в Instagram у їхньому одязі знімаються як звичайні користувачі, так і зірки (наприклад, у піжамі — героїня продовження «Секс і місто» — «І  просто так»).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация от Sleeper (@daily_sleeper)

#5. Робота з репутацією

В Україні бренди тільки вчаться працювати з кризовими ситуаціями і критикою. Найчастіше реакція — просто відмовчатись із надією, що хвиля хайпу спаде сама. Але це практично неможливо в епоху соціальних мереж, тому нерідко репутаційні втрати занадто великі.

Кейси 2021 року — звільнення співробітниці з «Хлібного» без виплати зарплати та допис власниці YARO, яка образила національні почуття авдиторії. Прикладом правильної реакції брендів є припинення співпраці з блогерами-організаторами «Голодної туси» у День пам'яті жертв Голодомору.

#6. Захист даних користувачів

Бренди застосовують аналітику, зібрану соцмережами та Google, щоб покращувати користувацький досвід. При цьому вимоги захисту даних користувачів стають суворішими. Наприклад, після релізу iOS 14.5 до пристроїв Apple додано функцію: у людей додатково запитується дозвіл на збір їхніх даних, і 80% — відмовляють. У Google оголосили, що до кінця 2023 року планують відмовитися від застосування cookies для ідентифікації користувачів та відстеження їхньої поведінки в мережі.

Це добре з погляду конфіденційності. Але інша сторона медалі — бренди не можуть трекати інтереси користувачів, а отже, люди бачать менш релевантні рекламні пропозиції. І компаніям складніше шукати свою авдиторію.

#7. Взаємодія з блогерами

Бренди все частіше співпрацюють із блогерами як із контент-мейкерами, а не просто рекламними майданчиками.

Наприклад, TikTok запустив функцію Spark Ads — формат нативної реклами для просування роликів через стрічку рекомендацій та оголошення під час входу в додаток. Часто відеоконтент для Spark Ads знімають та розміщують саме інфлюенсери, а бренди їх промотують. Зразок такої кооперації — McDonald's в Україні та YanGo з хештег-челенджем #парамінус20, який охопив близько 2 млн користувачів за першу добу.

Серед брендів — бум попиту на співпрацю з мікроблогерами (кількість підписників — від 5 до 50 тис.). Не тільки тому, що це дешевше, — залученість аудиторії у них значно вища, ніж у «мільйонників». Частка у бюджетах на співпрацю з мікроблогерами також зростає, як і на просування у TikTok.

Рекомендуємо прочитати:

untitled-1-61bc5fb0de8f9112655079.png

11 трендів маркетингу 2022, до яких потрібно готуватися вже зараз

Читати

Крім того, в Україні є тенденція накрутки кількості фоловерів — наприклад, за допомогою Giveaway (конкурсів, де розігрується приз за підписку). На відміну від західних ринків із переважно органічним приростом аудиторії. Тому частка реально залучених фоловерів у «мільйонників» подекуди в десятки разів менша.

Ще один тренд найближчого майбутнього — співпраця з цифровими інфлюенсерами. Наприклад, в Instagram відома Ліл Мікела. Виробник іграшок Superplastic розвиває акаунти своїх персонажів. Бренд одягу Yoox створив цифрового консультанта Дейзі. З розширенням метасвіту кількість віртуальних інфлюенсерів та цікавість до них зростатиме.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Бренд-менеджмент»
Маркетинг і PR
Веде Аві Щупак
14 травня 4 липня
Аві Щупак