6 способів витиснути з грошей максимум щастя | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Робіть багато дрібних покупок замість однієї великої

6 способів витиснути з грошей максимум щастя.

cover-63ae0c1d622f3358997599.png

Майже 100 років тому англійський економіст Джон Мейнард Кейнс передбачив: вже через два покоління технології та економіка настільки «злетять», що людина працюватиме лише 3 години на день. На думку Кейнса, люди майбутнього мали бути щасливішими і заробляти більше.

Але прогноз не справдився: технології так і не подарували нам більше вільних годин. А сучасні вчені довели: що більше грошей люди заробляють, то менше часу мають на те, щоб їх витрачати.

Хороша новина: інші дослідники знайшли шість способів витрачати гроші так, щоб отримувати від цього процесу максимум щастя.

#1. Купуйте досвід замість речей

За гроші можна купити щось, що здається мрією: великий будинок, нове авто або гаджет. Біда у тому, що у випадку матеріальних цінностей адаптація (тобто звикання) відбувається дуже швидко. Тому найстрашнішою здається лише перша подряпина на новому телефоні. Його наступні падіння вже не сприймаються з таким жахом.

5 причин, чому краще «купувати» емоції та враження, ніж речі:

  • Щастя триває довше. Швидке звикання відбувається з речами, але не з досвідом. А задоволення від нового заняття, як правило, не лише триває довше, а й краще запам'ятовується. Це може бути стрибок з парашутом або курси фотографії — будь-що, що змусить ваш мозок створювати нові нейронні зв'язки.
  • Емоції згадуються частіше. В одному дослідженні 4 з 5 респондентів повідомили, що «подумки перебирають» враження набагато частіше, ніж матеріальні предмети, якими володіють. Це відбувається через те, що люди схильні сприймати досвід як частину своєї самоідентифікації, на відміну від речей.
  • Можливість «перенестися» у минуле та пережити емоції знову. Навіть якщо ми спочатку не можемо розділити досвід із кимось, завжди є можливість потім розповісти про свої відчуття. І це ще одна перевага вражень над матеріальними предметами.
  • Менше почуття провини за витрати. Відразу три різні дослідження виявили, що купівля емоцій та вражень змушує людей відчувати меншу провину, ніж купівля чогось матеріального.
  • Немає страху «осуду». Витрати на нематеріальне викликають менше занепокоєння, як цю покупку оцінять інші люди.

#2. Купуйте щастя для інших, а не для себе

Витрати на себе не приносять тривалої радості — і це навіть не залежить від суми. Дослідження в журналі Science повідомляє, що немає жодної кореляції між щастям та сумою, витраченою на себе. Водночас ті, хто витрачає більше грошей на те, щоб порадувати іншу людину, почуваються щасливішими.

Психолог із Канади Елізабет Данн та її команда провели експеримент: дали учасникам від $5 до $20, щоб вони витратили їх на себе або на інших того ж дня. А потім піддослідним зателефонували після 17:00, щоб дізнатися, як вони почуваються. Усупереч очікуванням, учасники повідомили, що стали більш щасливими після витрат на інших, ніж на себе.

В іншому експерименті працівникам великої компанії запропонували витратити кошти, заплановані для корпоративу, на пожертвування та подарунки. Учасники зазначили, що рівень щастя від передачі грошей на благодійність у них був вищим, ніж від звичайного офісного свята.

У дослідженні 2013 року вчені запропонували учасникам у Канаді та Південній Африці вибір: отримати $2,5 готівкою, забрати додому пакет із подарунком за $3 або зробити подарунок за $3 хворій дитині. Ті, хто вирішив віддати бонус дітям, повідомили, що відчули більше радості.

#3. Купуйте багато маленьких задоволень замість одного великого

Частіше й по трошки — краще, ніж одне грандіозне щастя.

Проведене американцями дослідження доводить: рівень щастя залежить від того, як часто ми відчуваємо радість, а не від того, наскільки вона сильна.

Якщо в житті не вистачає позитивних емоцій — краще вкласти свої фінанси в декілька маленьких радостей, аніж в одну колосальну.

Як не дивно, досвід на максимумі емоцій може «зламати» здатність радіти дрібницям. Наприклад, вилазка в ліс на вихідних буде не такою вражаючою, якщо ви щойно повернулися з Евересту.

Це не означає, що зовсім не потрібно вкладатись у масштабні задоволення на кшталт довгоочікуваного стрибка з парашутом. Але точно не варто залишати на свята всі враження — і великі, і маленькі.

Рекомендуємо прочитати:

imgua-637b4763da818973144503.png

Як грім на голову: вчені довели, що щастя можна купити за гроші

Читати

#4. Уявіть, що ви отримали бажане, а далі що?

Припустимо, вам вдалося зробити ту саму велику покупку — заміський будинок. Довгоочікуваний момент настав — а разом із ним навалилися й усі невраховані проблеми, які принесло із собою бажання. 

Як правило, у мріях губляться важливі, але отруйні для щастя деталі: наприклад, необхідність косити газон або відкопувати двір від снігу взимку. Але мало хто замислюється про ці нюанси перед тим, як зіткнеться з ними.

Дослідження свідчать: те, що здається «неактуальними» дрібницями при плануванні купівлі мрії, може отруїти все щастя.

Якщо ви очікуєте, що покупка радуватиме вас довгий час, спершу спробуйте «вписати» її у свій типовий день. Наприклад, почніть прокидатися на пів години раніше, закладаючи час на очищення двору від снігу, щоби виїхати на роботу. Можливо, на цьому етапі мрія відвалиться — для неї просто не буде місця.

#5. Вивчіть чужий досвід

Найкращий спосіб передбачити, наскільки вам сподобається досвід, побачити, наскільки він сподобався іншим людям.

Так, 59% британців продали свій домашній велотрек, бо він їм не потрібен, а ще 13% не використовували його понад рік. За приблизними підрахунками, у мешканців Великобританії вдома припадає пилом фітнес-обладнання загальною вартістю 1,5 млрд фунтів стерлінгів.

Весь бізнес-контент у зручному форматі. Інтерв'ю, кейси, лайфхаки корп. світу — у нашому телеграм-каналі. Приєднуйтесь!

Це не означає, що ви повинні просто робити так само, як інші, або уникати нового через чужий негативний досвід. Але варто пошукати, що подобається тим, хто схожий на вас, вивчити огляди або зібрати думки людей, які вже мають потрібну вам річ.

#6. Купуйте свій вільний час

Коли люди витрачають гроші на економію часу — вони почуваються щасливішими, ніж якби купували матеріальні речі. Так відбувається коли ми, наприклад, віддаємо на «аутсорс» прибирання або замовляємо доставку продуктів.

Вчені попросили учасників дослідження оцінити свій рівень щастя за 10-бальною шкалою. Респонденти, які витрачали гроші на «купівлю» вільного часу, відчували себе загалом на бал щасливішим, ніж ті, хто цього не робив.

Люди, яким завжди бракує часу, перебувають у більшому стресі, менше відпочивають і недостатньо спілкуються з близькими. Адже приємне дозвілля також підвищує рівень щастя.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Фінансовий аналіз»
Фінанси
Веде Валентин Воробйов
6 травня 5 червня
Валентин Воробйов