Як скористатися штучним інтелектом ChatGPT в Україні | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Вбивця програмістів і журналістів: усе, що варто знати про нашумілий ChatGPT

Як скористатися штучним інтелектом ChatGPT в Україні.

cover-63cf99262b66b072870755.png

ChatGPT від OpenAI, запущений 30 листопада 2022 року, викликав фурор в інтернет-спільноті. Завдяки точності відповідей та подачі даних спілкування з ним більше схоже на розмову з реальною людиною, аніж із ботом.

Усього за 2 місяці існування на базі ChatGPT почали створювати нові програми. Він налякав Google конкуренцією, став одним із найдорожчих стартапів у світі та навіть потрапив під заборону в американських коледжах. За словами гендиректора компанії OpenAI Сема Альтмана, вже через 5 днів після запуску кількість користувачів сервісу перевищила 1 млн.

Поки що ChatGPT на стадії тестування та безплатний, люди використовують його по-різному. Хтось методично доводить штучний інтелект до того, щоби той сам себе засудив у стилі Шекспіра, інші замінюють пласт своєї роботи ресурсом бота. Наприклад, як продуктовий дизайнер, який використовував ChatGPT, щоб створити програму для нотаток.

Що являє собою чат-бот зі штучним інтелектом і як використовувати його у своїй роботі — розбираємося.

Що таке чат ChatGPT

Чат-бота створила компанія OpenAI — некомерційна організація з дослідження штучного інтелекту. Вона була заснована у 2015 році Ілоном Маском, Семом Альтманом та іншими інвесторами з Кремнієвої долини. У 2018 році Маск пішов з ради директорів через конфлікт інтересів між OpenAI та дослідженнями автономного водіння Tesla.

ChatGPT — текстовий бот. Він генерує текст, спираючись на навчені алгоритми штучного інтелекту. Модель його роботи ґрунтується на 175 млрд параметрів та «обкатана» на 570 Гб тексту з CommonCrawl — загальнодоступного набору даних в інтернеті.

Бот може передбачити наступне слово в реченні так само, як це робить пошуковик під час набору запиту. Ідея підказки використовується не тільки для одиночних слів, але й для цілих речень чи навіть статей.

Вже на рівні бета-версії бот називають серйозним конкурентом для Google та інших подібних систем. Адже його алгоритм може перевернути сам принцип того, як люди користуються пошуковими системами. Бот не просто надає посилання у відповідь на запит користувача, а й розв'язує завдання, надаючи готову відповідь.

Наприклад, раніше людина гуглила «твір геній Тараса Шевченка 5 клас», а потім вибирала та компілювала варіанти. Зараз чат-бот зробить всю роботу за користувача і надасть готовий текст.

«Не виключено, що в деяких випадках ШІ та автоматизація зможуть вирішувати низку завдань ефективніше, ніж люди, знижуючи потребу бізнесу у працівниках. Йдеться про аналіз даних, дослідження і написання звітів», — пише американський професор економіки Пол Кругман у своїй колонці в The New York Times.

ChatGPT — не перший чат-бот із штучним інтелектом. Великі компанії вже «балувалися» розробками в цій галузі, але не досягли особливого успіху.

  • Робот Microsoft Tay був запущений у 2016 році. За даними The Verge, користувачі Twitter навчили його жононенависницької та расистської риторики менш ніж за 24 години. Через це компанія була змушена вибачитися та закрити проєкт.
  • Meta спробувала свої сили у сфері чат-ботів, коли випустила BlenderBot у серпні 2022 року. Всього за одні вихідні він став такою самою жертвою невгамовних користувачів, як і Tay. За даними Mashable, користувачі натренували ШІ так, що він почав називати гендиректора Meta Марка Цукерберга «занадто моторошним і маніпулятивним». А ще бот стверджував, що Трамп завжди буде президентом, і просував у маси антисемітську теорію змови.

Рекомендуємо прочитати:

img-newclient-62b0828a0bc0d795590493.jpg

Хакерські атаки, вкрадені дані та фейкові користувачі: як Airbnb, Dropbox і Tinder отримали перших клієнтів

Читати

Щоб уникнути таких скандалів, OpenAI використовувала у своєму продукті Moderation API — систему модерації на основі штучного інтелекту. Вона має перевіряти, чи не суперечить інформація політиці контенту, та блокувати передачу небезпечних чи незаконних даних.

В OpenAI визнають, що в їхній модерації поки що є недоліки. Наприклад, у грудні 2022 року деякі користувачі змогли зламати систему. Вони змусили ChatGPT написати інструкцію зі створення коктейлю Молотова, ядерної бомби та висловлюватися у стилі неонацистів. Тим не менш, через 2 місяці відкритого тестування бот не став остаточним расистом.

Ще одне обмеження програми в тому, що ШІ ChatGPT навчений на базі даних до 2021 року. У цій версії робота не володіє інформацією про все, що сталося пізніше. Крім того, іноді він може «тупити» через формулювання завдання — але якщо перефразувати запит, легко дає відповідь.

Чим ChatGPT відрізняється від звичних чат-ботів

  • Спілкування у розмовному форматі

    ChatGPT навчений брати участь у розмові. Модель діалогу, згідно з OpenAI, дозволяє боту реагувати на різні типи письмових завдань, включаючи теоретичні есе, математичні рішення та історії. Крім того, бот може складно відповідати на запитання, які йдуть одне за одним, і визнати, коли робить помилку.
  • Заміна пошуку у Google

    Робот пропонує користувачам не просто посилання для перегляду, а готове рішення запиту. Єдиний мінус —  ChatGPT не дає посилань на першоджерела.
  • Автоматизація рутинної роботи:

    ChatGPT може створювати складний код Python, а також складати есе на рівні коледжу, загрожуючи з часом «витіснити» журналістів і програмістів.

Джейсон ДеБолт, працівник Amazon, написав у Twitter: «Ок, це лякає. ChatGPT @OpenAI може генерувати сотні рядків коду Python для багатокомпонентного завантаження 100 Гб файлів у контейнер AWS S3».

  • Хмарна технологія

    Робот працює онлайн, тому користувачеві не потрібно нічого завантажувати на комп'ютер або сервер. ChatGPT можна використовувати, просто включивши дзвінки API GPT-3 у вихідний код продукту або на сайті.

Що ще вміє GPT-3

GPT-3 може створювати все те, що має мовну структуру. Це означає, що він здатний:

  • відповідати на запитання
  • писати есе
  • узагальнювати довгі тексти
  • писати електронні листи
  • розставляти метатеги
  • перекладати тексти
  • робити нотатки
  • і навіть створювати комп'ютерний код

І йдеться не лише про дрібні рутинні процеси. В одній демонстрації бот, використовуючи плагін Figma, створив програму, яка працює як Instagram.

Станом на початок 2023 року, ChatGPT є безплатним продуктом, але, зрозуміло, це не може бути вічним. Зараз OpenAI витрачає близько $3 млн на місяць або $100 тис. на день на підтримку роботи сервісу.

OpenAI вже анонсували вихід платної преміальної версії ChatGPT і навіть запустили лист-очікування для всіх, хто хотів би її отримати. Ціна цього продукту поки що невідома.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Проджект-менеджер в ІТ»
Бізнес і управління
Веде Артем Шаповал
14 травня 4 липня
Артем Шаповал