Як навчитися друкувати швидко та без помилок: 7 порад | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Як навчитися друкувати швидко та без помилок: 7 порад

Гарячі клавіші, інтелектуальне введення та інші лайфхаки для економії часу.

cover-63e26a5f1c9e4514955059-651aca6bc4f51387667438.jpg

Якщо друкувати та дивитися на клавіатуру, можна набирати приблизно 40 слів на хвилину. Навичка сліпого друку дозволяє збільшити швидкість до 100 і більше слів.

З набором тексту ми зіштовхуємося щодня: пишемо повідомлення у соцмережах, залишаємо коментарі під відео, працюємо з даними в офісі. Опанувавши сліпий друк, ви зможете робити все швидше і будете менше втомлюватися.

Зібрали рекомендації, які допоможуть швидше опанувати цю навичку.

#1. Вивчіть розташування букв і не дивіться на кнопки

Як швидко друкувати на клавіатурі та робити менше помилок? Розвивати м'язову пам'ять.

Намагайтеся запам'ятовувати розташування клавіш із літерами, цифрами та розділовими знаками, які часто використовуєте. Почніть із середнього літерного ряду (Ф, І, В, А, П, Р, О, Л, Д, Ж). Кнопки А та ПРО мають невеликі виступи, які дозволяють орієнтуватися на клавіатурі наосліп. Розташуйте на них вказівні пальці, решта — на клавіші поруч.

«ФІВА», «ОЛДЖ» — це домашній ряд, з якого ви будете починати і закінчувати роботу.

#2. Рухайте певними пальцями

Як швидко друкувати на клавіатурі обома руками? Просто пересувайте пальці вгору-вниз, ліворуч-праворуч по домашньому ряду, щоб натискати інші клавіші.

На цій схемі видно, за які кнопки відповідають певні пальці:

Наприклад, аби натиснути «H», вам потрібно пересунути правий вказівний палець з «J» ліворуч, для «С» — перемістити лівий середній вниз, для «Q» — лівий мізинець вгору. Пробіл завжди потрібно натискати великим пальцем, а Shift — мізинцем. Чим більше пальців залучено, тим вища швидкість друку.

#3. Використовуйте бічний набір клавіш

Він розташований праворуч на повнорозмірних клавіатурах і складається з 10 кнопок із цифрами та символами. На цифрі 5 є невеликий виступ — на цю клавішу потрібно помістити середній палець правої руки.

Використовуйте:

  • вказівний палець для клавіш 7, 4, 1 та 0
  • середній — для натискання 8, 5, 2 і «/» (ділення)
  • безіменний — для 9, 6, 3, «*» (множення)
  • мізинець — для «–» (віднімання), «+» (додавання), Enter

Набір із 10 клавіш допоможе заощадити час та підвищити точність, особливо якщо ваша робота пов'язана з цифрами.

#4. Практикуйтесь на онлайн-тренажерах

Як навчитися швидко друкувати на клавіатурі онлайн? За допомогою спеціальних тренажерів. Під час навчання ви дізнаєтесь, який палець має відповідати за певну клавішу. Навчіться швидко друкувати прості склади, потім слова, а пізніше — речення.

Ratatype 

Користувачам пропонується 13 безплатних курсів, у кожному з яких від 15 до 20 уроків. Сервіс підтримує 8 мов та популярні розкладки: QWERTY, ЙЦУКЕН, AZERTY, Dvorak. Під час навчання на екран виводиться клавіатура з кольоромаркуванням.

Крім стандартних програм, у Ratatype є курс «Поширені помилки в англійській», за допомогою якого можна прокачати навички правопису. Ще одна фішка — «Курс незалежного українця». Тут користувачі навчаються швидко друкувати тексти патріотичних пісень «Ой, у лузі червона калина», «Доброго вечора, ми з України», «Стефанія» та інших.

Щоби відстежувати прогрес, можна проходити тести на швидкість і точність друку. Після закінчення курсу кожному учаснику видається сертифікат. Можна створювати групи для проведення корпоративних занять.

Touch Typing Study

Безплатна програма, яка пропонує навчання 108 мовами та 120 розкладками. У кожному курсі — від 15 до 22 уроків, з яких ви дізнаєтесь, як швидко друкувати на клавіатурі. Тренажер пропонує окремий курс для опанування 10-клавішного цифрового набору.

Коли користувач починає виконувати завдання, на екранній клавіатурі зеленим підсвічується кнопка, яку потрібно натискати. У разі помилок клавіші світяться червоним. На день рекомендується проходити по одному уроку.

У Touch Typing Study є тести та ігри, які дозволяють вчитися, розважаючись.

Typing.com

Доступ до більшості продуктів сервісу безплатний, але є курси, які доступні тільки при купівлі преміум-версії.

Безплатно в Typing.com можна пройти:

  • курси сліпого друку англійською, португальською та іспанською мовами — для навчання доступно 28 розкладок та 3 рівні (початковий, середній, просунутий)
  • програми «Практика друку», в яких можна потренуватися швидко набирати тексти законів, медичні терміни, цитати, анекдоти, цікаві факти
  • тести та ігри

У преміум-версії можна навчатись без реклами. Крім того, користувачам відкривається курс з HTML, CSS, JavaScript.

#5. Використовуйте гарячі клавіші

Згідно з дослідженням BrainScape, ми втрачаємо 2 секунди на хвилину, коли перемикаємося між клавіатурою та мишею. Використання гарячих клавіш дозволяє заощаджувати до 64 годин на рік, а це цілих 8 робочих днів.

Ctrl + C (копіювати), Ctrl + V (вставити) та Ctrl + A (виділити все) багатьом відомі ще зі школи. Але є й інші поєднання, які допоможуть прискорити роботу з текстом:

Щоби переглянути повний список гарячих клавіш у Google Docs, натисніть Ctrl + / (для Windows, Chrome OS) або Command + / (для Mac OS).

Запам'ятати всі поєднання відразу — складно. Почніть із дій, які ви виконуєте часто. Звертайте увагу на комбінації, які пришвидшують роботу з комп'ютером. Наприклад, Ctrl + T (Cmd + T) — відкрити нову вкладку, Ctrl + R (Cmd + R) — оновити сторінку, Ctrl + Enter (Cmd + Enter) — відправити повідомлення на Gmail. 

#6. Використовуйте інтелектуальне введення

Як навчитися швидко друкувати на телефоні? Технологія інтелектуального введення пропонує логічні слова, фрази чи речення на основі інших слів та літер, які ви ввели. Все, що вам потрібно зробити — це клацнути на спливне слово або натиснути Enter. Функція інтелектуального введення доступна на мобільних пристроях Android та Apple.

Прискорити набір тексту допоможе автозаміна. Щоб увімкнути її в Google Docs, потрібно на верхній панелі вибрати «Інструменти», потім перейти в «Налаштування» і в розділі «Загальні» встановити прапорець «Автоматично виправляти орфографічні помилки».

Ви також можете вибрати розділ «Підстановки», щоб налаштувати автоматичну заміну символів. Наприклад, щоби кожного разу не набирати Alt 0151, встановіть автозаміну подвійного дефіса на довге тире.

Рекомендуємо прочитати:

img-13lifehacks-62977b47038d3577985107.jpg

13 лайфхаків, які допоможуть навчатися швидше

Читати

#7. Змініть розкладку клавіатури

QWERTY вважається застарілою технологією: її розробили ще в 1878 році як стандарт для друкарських машинок. Якщо ви друкуєте англійською мовою, спробуйте перейти на більш сучасні розкладки, щоби прискорити сліпий набір. Щоб звикнути до нової розкладки клавіатури, потрібно від 2 до 4 тижнів.

Colemak

Пальці на Colemak рухаються у 2,2 раза менше, ніж на QWERTY. Використовуючи лише домашній рядок, можна ввести на 35 слів більше. Основна частина набору тексту виконується найшвидшими пальцями — вказівними та середніми.

Dvorak

Ще одна розкладка для тих, хто хоче швидко друкувати англійською. У наборі беруть участь обидві руки, хоча більше навантаження припадає на праву. Літери, що часто використовуються, розміщені в домашньому ряду (70%), невелика частина — у верхньому (22%), а найрідкісніші — у нижньому (8%).

Для порівняння, у QWERTY лише 32% натискань клавіш припадає на домашній рядок. Є варіанти Dvorak для однієї руки та спеціальна версія для програмістів. За 8 годин набору тексту на QWERTY «пальці пробігають» близько 32 км, а на Dvorak — 1,5 км.

Ще декілька корисних порад:

  • Купіть наклейки з латинською розкладкою та заклейте ними клавіатуру. Порада для тих, хто хоче навчитися швидко друкувати українською мовою. У вас не залишиться іншого вибору, окрім як швидко вивчити кирилицю.
  • Практикуйте диктанти. Увімкніть улюблену аудіокнигу та намагайтеся записувати все, що чуєте. Це зробить процес навчання цікавішим.
  • Виберіть правильний ритм. Набір тексту — це дії, що повторюються. Якщо ви знайдете потрібний темп, зможете довго друкувати з постійною швидкістю.
  • Слідкуйте за поставою. Якщо ви працюватимете в незручній позі, то швидко відчуєте втому. Друкуйте за столом, а не з ноутбуком на колінах.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич