Як змінюється проджект-менеджмент | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Брак керівників проєктів і падіння попиту на Scrum Master: як змінюється проджект-менеджмент

Прогноз від Тараса Федорука — найкращого PM за версією Ukrainian IT Awards.

cover-63f612b593923564181723.png

Керівник проєкту має розуміти, що клієнти — теж люди. Що навіть ідеальний план роботи може зруйнувати одне невдале повідомлення. І що деякі цінності та принципи Agile-маніфесту, створеного понад 20 років тому, вже втратили актуальність.

Розібралися, які тренди змінюють сферу проєктного менеджменту у 2023, які скіли PM матимуть попит у майбутньому та чи варто керівникам проєктів боятися AI. 

Цю статтю ми написали разом з Technical Program Manager Тарасом Федоруком. Тарас — віцепрезидент із професійного розвитку в українському представництві PMI. Має понад 10 професійних сертифікатів, зокрема PMP (Project Management Professional) та PSM ІІ (Professional Scrum Master ІІ). Отримав нагороди «Найкращий керівник проєктів в IT» за версією Ukrainian IT Awards у 2019 році та PMI Rising Leader у 2022. 

Більше інсайтів для керівників проєктів Тарас публікує у своєму Telegram-каналі

Що нового в проджект-менеджменті 

За останні кілька років індустрія зазнала суттєвих змін у контексті організації роботи на проєктах. Стандарти та фреймворки, відомі вже багато років, проходять нові випробування та отримують свіже бачення. 

Скажімо, розташування команди в одному офісі було вимогою для впровадження Agile-підходів. Існує навіть такий принцип:

The most efficient and effective method of conveying information to and within a development team is face-to-face conversation. 

Однак сталася пандемія та локдаун. Раптово виявилося, що повністю розділені команди — не менш продуктивні, ніж фізично розташовані в одній локації. 

На мою думку, ці челенджі керівників проєктів залишаться в найближчому майбутньому:

  • Управління залученістю співробітників

Дослідження Microsoft Work Trend Index показало, що 2022 року команди віддавали перевагу ремоуту чи гібридному формату роботи. Близько 30% співробітників навіть готові були звільнитися, якщо не буде можливості працювати віддалено. 

Проте після переходу в режим work-from-home підтримувати залученість членів команд стало складніше. Тому керівникам проєктів потрібно покращувати навички віддаленої фасилітації, вміти управляти очікуваннями та мотивацією, прокачувати комунікаційні скіли. Також важливо мати план на випадок вигорання ремоут-команди. Згідно з дослідженням Gallup, 80% працівників принаймні раз стикалися з цією проблемою.

  • Risk management

Повномасштабна війна росії проти України змусила компанії впровадити бодай базове управління ризиками. Ризик — це будь-яка негативна подія, котра матиме вплив на проєкт. Наприклад, держава випустить новий закон чи розробник тимчасово не зможе працювати над проєктом. Що раніше керівник проєктів виявить і пропрацює ризики, то дешевшою буде їхня компенсація. 

  • Data-driven підхід і фреймворки

Через пандемію працівники перейшли на ремоут, а вимоги бізнесу до керівників проєктів зросли. Тому виникла потреба у використанні data-driven підходу в проєктній роботі.

Коли команда працює по всьому світу, компанія очікує від керівника, щоб той на основі конкретних вимірних метрик та результатів працював з викликами. Наприклад, аналітика даних і звітність допомагають виміряти швидкість виконання проєкту, виявити на ранніх стадіях перевитрати бюджету тощо.

Рекомендуємо прочитати:

img-64775d5beb262261271328.png

Як вести IT-документацію, щоб тримати порядок на проєкті

Читати

Яких трендів проджект-менеджменту очікувати у 2027

#1. Брак кадрів та значні зміни на проєктах

Згідно з дослідженнями Project Management Institute (PMI), попит на менеджерів проєктів зростатиме швидше, ніж на фахівців інших спеціалізацій. До 2027 роботодавцям по всьому світу знадобиться майже 88 млн керівників проєктів або працівників, готових взяти на себе роль PM. 

Однак компанії вже стикаються з ризиками, пов’язаними зі значним браком кадрів, — зокрема з ускладненням проєктів. Організації будуть змушені укрупнювати ініціативи, щоб мати змогу розвиватися за наявної доступності співробітників. Якщо раніше на одного PM припадало Х роботи, тепер буде Х+100. 

#2. Падіння попиту на вузькоспеціалізовані ролі

Організаціям більше не цікаві Scrum чи Kanban як такі. Жодна з передових ІТ-компаній світу не підтверджує використання якогось одного фреймворку. Тому, на мій погляд, варто очікувати падіння запитів ринку на вузькоспеціалізовані ролі на кшталт Scrum Master. Замість них більший попит матимуть узагальнені позиції — наприклад, Agile Coach або керівник програм.

#3. Володіння стандартами індустрії

Зростає попит на підготовлених спеціалістів, які можуть продемонструвати роботу з визнаними стандартами індустрії: BABoK, PMВoК, ICB та ін. Дедалі більше компаній включають PMP до обовʼязкових умов карʼєрного зростання. Це означає, що організації стануть менше перевигадувати відомі речі, а зосередяться на справді нестандартних проблемах.

Керівник проєктів майбутнього — це фахівець, глибоко обізнаний у різних підходах, здатний керувати складними ініціативами та комбінувати ролі залежно від потреб організації.

Скіли PM у майбутньому: які залишаться в топі

В PMI розробили модель «Трикутник талантів», згідно з якою керівник проєктів втілює сукупність трьох основних груп навичок:

 Способи організації роботи (Ways of working)   Навички впливу (Power skills)  Знання бізнесу (Business acumen)

Я не думаю, що найближчими роками картина суттєво зміниться. Усе тому, що навіть зараз складно знайти керівника проєктів, який поєднував би в собі всі ці групи навичок. 

Наразі багато компаній зосереджені на soft skills, через що проєкти та їхні команди періодично страждають. Їм бракує допомоги в організації робочих процесів, навичок управління ризиками, вимірювання ефективності команд. 

Багато бізнесів ще тільки роблять перші кроки в плануванні, організації, контролі та координації проєктів. Це довгий шлях — і тільки після його проходження можна буде шукати нові області залучення керівників проєктів, у яких виникне потреба в нових навичках.

Сертифікація для PM: чи матиме вона значення в майбутньому

Є дві думки щодо сертифікації. З одного боку — представники фронту «папірці нічого не вирішують, важливіший досвід». З іншого — ті, хто впевнений, що міжнародна сертифікація є перепусткою на будь-яку роботу та гарантом високої зарплати. Обидва підходи — невірні.

Для мене питання сертифікацій не стояло ніколи, але навчання як таке завжди було must-have.

На мій погляд, сертифікація project-менеджерів у майбутньому даватиме:

  • Впевненість у базі знань, яку ви щоденно будете застосовувати.

    Важливо, щоб у робочих дискусіях ви могли чітко описати, що, коли та як має відбуватися, — при цьому посилаючись на авторитетні джерела.
  • Довіру до вас та репутацію в професійному колі.

    З роками я все частіше потрапляю в ситуації на кшталт «Давайте запитаємо Тараса, він точно це знає, бо сертифікований». 
  • Непрямі фінансові вигоди.

    Так, сертифікація не приносить реального доходу одразу ж. І фраза «Відмінно, ти отримав РМР — і ми даємо тобі синьйора» звучить рідко. Проте, навчаючись, можна підвищити шанси на отримання кращої позиції.

Якщо запитати професійного спортсмена, що йому дало тренування цього тижня, він відповість щось на кшталт «Це частина регулярної підготовки, без якої я втрачу форму». Якщо хочете бути конкурентними — тренуйтеся, у випадку PM — регулярно вчіться. Це частина роботи керівника проєктів.

AI у проджект-менеджменті: чи варто PM боятися технології

Згідно з дослідженням аналітичної платформи Cognilytica, 86% керівників проєктів схвалюють AI-технології. А в компаніях, де вже запроваджено AI, продуктивність на проєктах покращилася на 20%. 

У майбутньому під терміном «команда проєкту» матимуть на увазі сукупність людей та AІ-асистентів. Штучний інтелект дозволить автоматизувати роботу в адміністративному полі, прибрати людський фактор з рішень, ефективно використовувати data-driven підхід. Водночас робота з людьми, лідерство, стратегічне мислення, розуміння бізнесу ще довгий час залишатимуться в полі відповідальності людей.

Я запитав ChatGPT, чи замінить AI керівників проєктів. Ось його відповідь:

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Project Manager»
Бізнес і управління
Веде Павло Харіков
30 квітня 6 червня
Павло Харіков