VPN для віддаленої роботи | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

VPN для віддаленої роботи: як вибрати і навіщо він потрібен

Скільки коштує VPN і чому краще не використовувати безплатні програми.

cover-64744937d017c660778564.png

Коли ви користуєтесь інтернетом, VPN приховує вашу реальну IP-адресу. Це означає, що ваші дії не відстежуються, і ніхто не має доступу до особистих даних.

VPN (Virtual Private Network) перекладається як «віртуальна приватна мережа». Уявіть, що це зашифрований тунель, через який проходить весь ваш онлайн-трафік. Ніхто не може зазирнути всередину такого тунелю та відстежити ваші переміщення.

Розбираємося, чому важливо використовувати VPN для віддаленої роботи та як вибрати найкращу для себе програму. Як бонус пропонуємо добірку з трьох найкращих ВПН для ПК та смартфонів.

Чому важливо використовувати VPN, працюючи з дому

У 2022 році 16% компаній у світі працювали повністю віддалено. І хоча після пандемії багато бізнесів повернули працівників до офісів, 57% респондентів зізналися, що воліли б працювати вдома постійно.

Інтерес до віддаленої роботи зростає з кожним роком. Але мало хто думає про безпеку такого формату. Згідно зі звітом компанії Barracuda Networks, у кожній п'ятій організації в 2021 році було скомпрометовано хоча б один обліковий запис. Утричі частіше, за словами дослідників, метою кіберзлочинців стає малий бізнес.

Якщо у вашій компанії є віддалені працівники, потрібно подбати про те, щоб вони використовували зашифроване з'єднання для безпечного доступу до внутрішніх мереж. Отримати такий захист можна за допомогою VPN.

Як вибрати VPN: на що звертати увагу

#1. Надійне шифрування

Це те, наскільки добре сервіс захищає з'єднання, щоби ваші дані та особистість залишалися прихованими від сторонніх очей. Деякі провайдери дозволяють вибрати рівень шифрування: 64, 128, 192, 256 або 512 біт.

Вибирати потрібно за принципом: що більше біт, то вищий рівень захисту. При цьому враховуйте, що надто сильне шифрування (512 біт) може знижувати продуктивність пристрою.

Крім того, подивіться в описі програми, які технології шифрування даних у ній використовуються. Надійними вважаються такі протоколи:

  • SSL/TLS (Secure Sockets Layer/Transport Layer Security) — це набір протоколів для забезпечення захищеного зв'язку між клієнтом та сервером.
  • AES (Advanced Encryption Standard) — протокол передового шифрування, який широко використовується для захисту даних.
  • ChaCha20 — це алгоритм із потоковим шифром. Головний плюс — висока швидкість шифрування даних.
  • Curve25519 (Крива 25519) — протокол, який дозволяє безпечно обмінюватися секретною інформацією.
  • IKEv2 зазвичай використовується у поєднанні з IPsec та забезпечує швидке безпечне з'єднання.
  • WireGuard — відносно новий протокол VPN, який пропонує високу продуктивність та безпеку.

Рекомендуємо прочитати:

img-newclient-62b0828a0bc0d795590493.jpg

Хакерські атаки, вкрадені дані та фейкові користувачі: як Airbnb, Dropbox і Tinder отримали перших клієнтів

Читати

#2. Висока швидкість з'єднання

Найкращі VPN мають сервери у країнах по всьому світі, гарантуючи, що ви отримаєте швидке та надійне з'єднання у будь-якій ситуації. В ідеалі швидкість з'єднання з VPN повинна відповідати або бути близькою до звичайного часу завантаження сторінок. Зверніть увагу на такі моменти:

  • Швидкість вища ніж 50 Мбіт/с вважається оптимальною до виконання більшості робочих завдань. Однак для перегляду потокового відео у високій роздільній здатності або онлайн-ігор краще використовувати VPN зі швидкістю ближче до 100 Мбіт/с.
  • Швидкості в діапазоні від 10 до 50 Мбіт/с буде достатньо для надсилання імейлів, перегляду вебсторінок та соцмереж.
  • Швидкість менша за 10 Мбіт/с вважається низькою. Вона викликає затримки передачі даних і знижує продуктивність додатків.

#3. Kill switch 

Коли ви підключаєтеся до VPN, ваш трафік проходить через зашифрований тунель. Але буває таке, що з'єднання з VPN переривається або стає нестабільним, наприклад через проблеми з інтернетом. Пристрій автоматично повертається до використання звичайного (не захищеного) з'єднання, що може призвести до витоку вашої реальної IP-адреси та даних.

Kill switch гарантує, що конфіденційну інформацію не буде розкрито, навіть якщо з'єднання несподівано перерветься. Ця функція миттєво блокує доступ до Інтернету на вашому пристрої, поки підключення до VPN не буде відновлено.

#4. Один обліковий запис для декількох пристроїв

Деякі VPN дозволяють одночасно підключати декілька девайсів. Це знижує витрати: ви зможете захистити гаджети членів сім'ї або працівників у межах однієї підписки.

ТОП VPN для роботи з дому

Кожен із цих провайдерів пропонує високу швидкість з'єднання та надійне шифрування даних. Можливо, порівнявши їх функції та вартість, ви зможете вибрати щось для себе.

#1. Express VPN

Ціна: $12,95 за 1 місяць, $9,99 за 6 місяців, $6,67 за 12 місяців (+3 місяці безплатно)

Протокол: OpenVPN (AES)

Рівень шифрування: 256 біт

Kill switch: є

ExpressVPN — це поєднання безпеки, швидкості та підтримки клієнтів. Він має надшвидкі сервери у 94 країнах світу.

ExpressVPN пропонує рішення для Windows, Mac, Linux, а також VPN Android та VPN iOS. А ще — для роутерів, ігрових консолей, хромбуків та планшетів Kindle Fire. Є можливість використовувати одну підписку для 5 пристроїв.

ExpressVPN використовує технологію TrustedServer, яка гарантує, що жодні дані ніколи не записуватимуться на жорсткий диск. А також Threat Manager, який блокує взаємодію додатків та сайтів із шкідливими кодами чи програмами.

ExpressVPN не реєструє дані про трафік, DNS-запити або будь-що, що може бути використане для вашої ідентифікації.

Як приємний бонус користувачі отримують цілодобову онлайн-підтримку та доступ до блогу з практичними порадами з безпеки.

#2. NordVPN

Ціна: Complete – $5,99/міс., Plus – $4,49/міс., Standard – $3,29/міс., Business – $7–9/міс.

Протокол: OpenVPN (AES), IKEv2, IPsec, WireGuard

Рівень шифрування: 256 біт

Kill switch: є

NordVPN має понад 5,6 тис. серверів у 60 країнах світу. Пропонує додатки та розширення для різних платформ, включаючи Windows, Mac, Linux, iOS та Android. Ви можете завантажити VPN Chrome, VPN Firefox та VPN Edge. У межах однієї підписки можна одночасно використовувати NordVPN на 6 пристроях.

У NordVPN можна створити приватну зашифровану мережу для безпечного обміну робочими файлами, здійснення платежів, перегляду контенту. Сервіс має вбудований блокувальник реклами та трекерів, що захищає пристрої від шкідливих програм, а також фішингу.

Великим плюсом є функція Double VPN, яка дозволяє двічі шифрувати дані користувачів. Це означає, що під час роботи ваше з'єднання захищає не один, а два VPN-сервера. Крім того, NordVPN дозволяє вибрати, яким програмам на вашому пристрої можна надати прямий доступ в інтернет, а яким тільки з VPN. Це допомагає збільшити швидкість з'єднання, зберігаючи захист секретних даних.

#3. CyberGhost VPN

Ціна: $ 7,5 - 1 міс., $ 2,7 - 1 рік, $ 5,7 - 3 міс.

Протокол: OpenVPN (AES), IKEv2, IPsec

Рівень шифрування: 256 біт

Kill switch: є

CyberGhost VPN можна використовувати на пристроях Windows, Mac, iOS, Android та Linux, а також на ігрових приставках, телевізорах Smart TV та роутерах. Він дозволяє захистити до 7 пристроїв одночасно від будь-яких шкідливих атак. Надає 100 місць розташування на вибір у 91 країні світу.

Головна фішка CyberGhost VPN — можливість налаштувати свій профіль для різних ситуацій. Наприклад, для безпечного використання громадських мереж Wi-Fi, розблокування потокового контенту або анонімного серфінгу.

Сервіс підтримує функцію Split Tunneling, яка дозволяє вибирати, який трафік буде спрямовуватися через VPN, а який — напряму, через звичайне підключення.

Рекомендуємо прочитати:

img-634ef51d87bc5132601722.png

Анонімність, чорні маркетплейси та свобода слова: що таке darknet

Читати

Навіщо платити, якщо є безплатні VPN?

Дослідження CSIRO показало, що 18% безплатних ВПН не шифрують користувацький трафік. 38% — вносять шкідливе ПЗ чи рекламу безпосередньо на пристрій користувача. А понад 80% — запитують доступ до конфіденційних даних, таких як облікові записи та текстові повідомлення.

Поговоримо детальніше про мінуси безплатних VPN і потенційні пастки, які можуть на вас чекати.

  • Викрадення особистих даних

    Багато безплатних VPN отримують дохід, збираючи та продаючи дані про дії користувачів третім особам. Дослідження CSIRO показало, що лише 28% таких сервісів не використовували вбудовані сторонні трекери для аналітики, відстеження чи реклами.
  • Реклама та спливні вікна

    Безплатні VPN заробляють на рекламі, тому часто засипають вас спливними вікнами. До того ж у них може бути приховано шкідливе ПЗ. Поп-апи можуть переправити вас на інші сайти без вашого дозволу. HotSpot Shield робив так зі своїми користувачами, відправляючи їх на Alibaba та Ebay.
  • Низька швидкість

    Безплатні VPN через їх доступність використовує величезна кількість людей. А тому такі послуги можуть працювати повільно. Деякі з них мають платні версії та поступово знижують швидкість з'єднання, щоб змусити користувача купити підписку.
  • Обмежений обсяг даних

    Безплатні VPN зазвичай накладають обмеження на обсяг даних, які можна передавати через їхній сервіс. Якщо ви дивитеся високоякісні відео або граєте в онлайн-ігри, ліміт швидко буде вичерпаний і VPN вимкнеться.
  • Слабке шифрування

    Багато безплатних VPN використовують слабкі або застарілі протоколи шифрування, такі як PPTP, які можуть зробити вас вразливими до кіберзагроз.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Проджект-менеджер в ІТ»
Бізнес і управління
Веде Артем Шаповал
14 травня 4 липня
Артем Шаповал