5 речей, які варто знати перед встановленням нашумілого додатка Threads | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

5 речей, які варто знати перед встановленням нашумілого додатка Threads

Що таке Threads — вбивця Twitter чи привід для судових процесів?

cover-64b3d9e3d54a4754986994.jpg

Всього через 16 годин після запуску текстова соціальна мережа від Instagram — Threads — перевищила 30 млн реєстрацій. Про це повідомив генеральний директор Meta Марк Цукерберг вранці 6 липня. За той же час додаток очолив топ в Apple App Store у США.

Розбираємось, чи виправдана гучна слава «вбивці твіттеру» і що обов’язково варто передбачити перед встановленням нового сервісу.

Що таке Threads 

Відколи Ілон Маск очолив Twitter у кінці минулого року, компанія переживала не найкращі часи. Масові звільнення, численні технічні збої, величезні втрати доходів від реклами, введення обмежень на перегляди, платний доступ і багато драми. Користувачі стикнулися з витоками даних і неприємними онлайн-сварками з генеральним директором компанії.

В результаті мільйони людей залишили Twitter і почали шукати альтернативу соцмережі, яку колись жартома називали «головною цифровою площею міста».

Конкуренти вирішили не втрачати шансу і почали працювати над аналогом Twitter. Так, за останні пів року з'явилися Mastodon та Bluesky, яке підтримує співзасновник Twitter Джек Дорсі. Але жодна з платформ не змогла зрівнятися з популярністю «синього птаха». На їхньому тлі Threads, безумовно, буде легше залучити користувачів завдяки автоматичній прив'язці до Instagram.

В описі в App Store говориться, що Threads — це «додаток для текстових розмов Instagram», в якому користувачі можуть «сказати більше».

Спочатку приєднатися до сервісу можна було лише за реферальним посиланням. Але 6 липня 2023 додаток вийшов у відкритий доступ у низці країн: Індії, США, Канаді, Великобританії, Україні та інших регіонах, крім держав Євросоюзу. В ЄС запуск відкладається через проблеми з конфіденційністю даних користувачів.

Як використовувати Threads

Щоб користуватися Threads, потрібно мати обліковий запис Instagram. Як тільки ви завантажите додаток, вам запропонують увійти в систему через акаунт Instagram.

Обмеження для публікацій у Threads схожі на правила Twitter: 500 символів, фото або відео в треді, можливість тегати людей та обмежувати тих, хто бачить ваші пости. Важлива відмінність — у Threads є можливість публікувати галереї, як в Instagram.

Інтерфейс нового сервісу також дуже схожий на Twitter. Є елементи керування для кожного повідомлення з кнопками «Подобається», «Відповісти» та «Репост».

Треди з'являються у стрічці, де користувачі можуть лайкати, відповідати, публікувати або цитувати теми інших людей.

Якщо людина коментує чийсь пост, то тред відобразиться у стрічці у всіх її підписників. Потенційно це може стати непоганою можливістю для промо чи інтеграцій з лідерами думок — офіційної реклами в сервісі поки що немає.

Що треба знати перед початком роботи з Threads

#1. Легка реєстрація

Одна з ключових проблем, через яку не злетіли Mastodon і Bluesky, — це складна реєстрація. Так, Mastodon змушує користувачів обирати між серверами. А BlueSky технічно досі перебуває на стадії тестування та обмежує реєстрацію за допомогою списку очікування. На їхньому тлі Threads з авторизацією через Instagram, яка займає хвилину, точно виглядає більш виграшно. 

Додатковий бонус — ті, хто вже має Instagram, можуть імпортувати всю свою інформацію, включно з біографією та фото профілю. І почати використовувати додаток, ніби вони вже робили це роками.

Користувачу не доведеться шукати наново всіх своїх друзів та підписників у Threads. Сервіс дає можливість автоматично стежити за тими ж акаунтами, на які ви підписані в Instagram, — або лише за деякими з них.

Однак у процесі реєстрації є проблема: під’єднання вашого облікового запису Instagram до Threads означає, що видалення одного призведе до знищення іншого.

У користувачів це викликало обурення. Але голова Instagram Адам Моссері пояснив: повністю деактивувати свій профіль у Threads не вийде, проте можна просто приховати його (всі пости, особисту інформацію та інше). Так обліковий запис в Instagram не постраждає. Моссері також сказав, що компанія «шукає спосіб видалити ваш акаунт Threads окремо».

#2. Нехронологічна стрічка і рандомна подача контенту

Зараз у Threads немає хронологічної шкали, яка показує останні повідомлення ваших друзів.

Також стрічка в Threads буде заповнена постами рандомних користувачів, зареєстрованих у соцмережі, а не тільки тих, за ким ви стежите. Але в деяких випадках алгоритмічна стрічка, яка показує контент довільно, може стати фішкою сервісу. Наприклад, у TikTok завдяки цьому з'явилися нішеві спільноти з тематичними відео — BookTok або BirdTok.

Незрозуміло, наскільки цікавою для користувача буде стрічка з рандомною видачею — це покаже час. Зараз важливий мінус такої особливості в тому, що алгоритмічні стрічки більш вразливі для ботів, оскільки відкривають читачам доступ до акаунтів незнайомців.

У відповідь на повідомлення Threads від зіркового ютубера Маркеса Браунлі 6 липня 2023 Моссері сказав, що «стрічка тільки для людей, на яких ви підписані» у процесі розробки.

#3. Відсутність пошуку за хештегами та інших ключових функцій

Більшість базових функцій Twitter, включно з ретвітами та позначками «Подобається», доступні в Threads. Однак у новому сервісі немає можливості робити закладки, шукати за хештегами та окремої стрічки з найбільш обговорюваними постами.

Без хештегів пошук веде лише до облікових записів на цю тему. Наприклад, «Зоряні війни» приведуть вас до офіційного акаунту кінофраншизи, але не видадуть жодних постів про останній епізод «Мандалорця».

Моссері прокоментував, що можливість пошуку за хештегами та повідомленнями теж «у роботі». Ще у списку доробок, ймовірно, є можливість легко перемикатися між кількома обліковими записами Threads.

Ще одна яскрава відмінність — відсутність месенджера для приватного листування. Це потенційно може стати проблемою, наприклад, для брендів, які хочуть просувати свої товари/послуги в соцмережі, — користувачам буде складніше зробити замовлення.

#4. Відсутність вебінтерфейсу 

Зареєструватися та повноцінно використовувати Threads можна лише в мобільному додатку для iOS або Android.

На відміну від Twitter, все, що користувачі можуть робити на сайті, — переглядати загальнодоступні акаунти Threads. Для цього потрібно ввести threads.net/ в адресний рядок браузера та вказати ім'я облікового запису, який ви хочете побачити.

Зараз можливості публікувати повідомлення, гортати стрічку або отримувати доступ до більшості інших функцій Threads з сайту немає. За словами Моссері, «пріоритет — мобільні додатки, але ми працюємо і над www».

#5. Threads недоступний в ЄС

Якими б популярними не були перші кілька днів Threads, сервіс ще не запущений повністю. Хоча він доступний для iOS та Android у 100 країнах, його поки що немає в Європі.

Meta звинувачує в цьому закон ЄС про цифрові ринки (GDPR), який встановлює правила збору інформації для реклами. Річ у тім, що Meta збирає дані користувачів в одному з сервісів — і використовує їх, щоби показувати рекламу у всіх своїх продуктах. Такий підхід потенційно порушує політику захисту даних, ухвалену в Євросоюзі. Нові правила GDPR набрали чинності у травні 2023, але повноцінні докладні гайди з їхнього трактування з'являться лише у вересні.

Threads зараз повністю покладається на Instagram для реєстрації. До цього можна додати програні суди й травневий штраф у €1,2 млрд за порушення зберігання даних. Тож у Meta вирішили почекати й не ризикувати.

Рекомендуємо прочитати:

img-pumadidas-60fab6e8dad4e619724515-61c2f079cf2bc631475103.webp

Puma та Adidas: історія конкуренції завдовжки 73 роки

Читати

Як відреагував Twitter

Менш ніж за 24 години після запуску Threads материнська компанія Twitter X Corp пригрозила подати до суду на Meta через Threads. В листі Марку Цукербергу йдеться, що Threads являє собою «систематичне, навмисне та незаконне присвоєння комерційних секретів та інтелектуальної власності Twitter».

Зокрема Meta звинувачують у найманні десятків співробітників Twitter, щоб отримати доступ до конфіденційної інформації та створити додаток-«наслідувача».

Маск у відповідь на хайп навколо Threads запостив небагатослівний саркастичний твіт: ​​

 

А новий генеральний директор Twitter Лінда Яккаріно назвала Twitter «незамінним». Вона заявила: «Нас часто наслідують, але спільнота Twitter ніколи не може бути продубльована».

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Маркетолог»
Маркетинг і PR
Веде Юрій Гладкий
20 травня 27 червня
Юрій Гладкий