Чого навчилися слухачки курсу Women in Leadership у Laba | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Чого навчилися слухачки курсу Women in Leadership у Laba

3 відгуки про те, як після навчання змінився підхід до кар'єри, та про найкорисніше на курсі.

cover-64c7bc1a91e85062980744.jpg

У США перша президентська кампанія Хілларі Клінтон 2008 року показала приховану ворожість до жінок-кандидатів у президенти. В одному дослідженні понад чверть респондентів (і чоловіків, і жінок) зізналися, що злилися або засмучувалися при думці про жінку-президента. Мовляв, вони надто делікатні, щоб керувати. 

Попри успіхи у владі та бізнесі, культура недовіри до жінок-лідерів зберігається. 

На курсі Women in Leadership перша жінка на посаді гендиректора Michelin Ukraine Марина Ляшенко вчить формувати персональну мапу розвитку та особистий бренд. А також опановувати мистецтво публічних виступів та без страху демонструвати свою експертність.

Марина має більше ніж 16 років практичного досвіду в топових міжнародних корпораціях (Procter & Gamble, Omega Pharma та ін.) і 12+ років управлінського досвіду з командами понад 100 осіб. Входить до 100 найуспішніших жінок України за версією Європейської Асоціації Розвитку Бізнесу.

Запитали слухачок попереднього потоку курсу про те, чого вони навчилися та як змінився їхній підхід до роботи після навчання в Laba.

відгуки курсу

Юлія Тімощенко

Інженер-технолог у компанії «Капарол Дніпро», що виробляє лакофарбові матеріали 
(понад 70 співробітників) 

Чому почала навчання на курсі 

З 2021 року я виконую роль Team Lead у відділі контролю якості. На робочому місці, здавалося, все виходить добре. Проте з часом почала стикатися з браком знань і досвіду, що їх вдалося надолужити завдяки курсу в Laba.  

Про найкорисніші теми на курсі 

  • Розвиток особистого бренду: багато інсайтів про стиль одягу, лайфстайл, ведення профілю в соціальних мережах.
  • Стратегія професійного розвитку: моделювання професійного шляху, визначення soft- і hard-скілів, сильних сторін, аспектів для покращення. 
  • Як створити сильну команду та робота з нею: постановка цілей, інструменти ефективної взаємодії, управління конфліктами, важливість фідбеку. 

Що нового дізналася на курсі та як змінився підхід до роботи після навчання

#1. Ключові навички ефективної комунікації. Наприклад, у вас виникла термінова проблема — тоді підходьте до відповідальної людини особисто. Питання може почекати годину? Пишіть співробітнику в особисті повідомлення. Проблему потрібно розв’язати наступного дня? Пишіть фахівцю e-mail. Під час постановки задачі кажіть, що вам потрібно отримати у фіналі, а не як до цього прийти.

Не робіть швидких висновків та не «вибухайте», не знаючи контексту. І не діліться такими висновками в соцмережах або листуванні. 

Використовуйте жестикуляцію на власну користь: наприклад, відкрита долоня, спрямована до аудиторії, посилає сигнал «послухайте» і фокусує увагу на тому, що ви говорите. А розкриті від грудей руки можна трактувати як «розслабтеся, ви можете мені довіряти». Якщо публіка дуже закрита, недовірлива та збентежена, такий знак може її заспокоїти й викликати довіру.

#2. Як підготуватися до публічного виступу. Не існує людей, яким «не дані» ораторські навички та скіли публічних виступів. Це все розвивається.

Працюйте над інтонацією та темпом мовлення. Розберіться в «закритих» і «відкритих» позах. Будьте впевненими в собі, коли виступаєте на публіці. Вчені виявили: люди радше повірять впевненій у собі людині без бекграунду, ніж досвідченому фахівцеві, який сумнівається в собі. Для цього в першу чергу уникайте маркерів сумніву у своїй промові. Припиніть казати: «Я думаю…» чи «Я вірю, що…». 

Будьте непередбачуваними — так ви будете тримати аудиторію в тонусі. Періодично змінюйте інтонацію, використовуйте паузи — це чудовий спосіб привернути увагу, залучити слухачів до дискусії та вивести на потрібні вам емоції.

#3. Значення нетворкінгу в кар'єрі. Важливо вміти заводити знайомства та вести small talks — це факт. Один із найефективніших методів познайомитися з кимось під час події — попросити людей про допомогу. Це win-win: з одного боку, ви валідуєте їхню цінність та експертність. З іншого — покращуєте свої знання або навички. Наприклад, попросіть поради чи запропонуйте поділитися досвідом. 

Як і кожна людина, я маю певні страхи — зокрема щодо самопрезентації та публічних виступів. На курсі лекторка пояснює, як можна себе опанувати. Ось декілька порад: на робочому місці ставитись до себе як до проєкту. Проєкт не боїться, він реалізується під чиїмось керівництвом. Отже, й ви можете керувати своїм проєктом самостійно, наповнювати його новими ідеями. У цьому дуже допомагає запитання: що б ви робили, якби не боялися? Завжди його тепер використовую, коли відчуваю страх. 

Головні висновки після курсу

  • Не обов'язково ламати собі ногу, щоб дізнатися, як це, — натомість можна запитати того, хто вже її ламав. Щоб отримати досвід, не завжди потрібно все переживати з нуля. Ви можете запитати поради й попросити поділитися досвідом тих, хто це пройшов. 
  • Більшість можливостей ми отримуємо через інших людей, тож нетворкінг — ефективний інструмент для розвитку та розширення своїх горизонтів. 
  • Якщо компанії потрібні результати, без ефективної та вмотивованої команди нічого не вийде. Сильна команда — крутий результат. 

онлайн навчання

Олена  Денисова

HR Manager у ТОВ «Дунапак Україна», що виготовляє паковання з гофрованого картону
(170 співробітників)

Чому почала навчання на курсі 

Одна з основних цінностей компанії «Дунапак Україна» — це люди. І моя робота напряму пов'язана з ними: я займаюся рекрутингом, адаптацією, розвитком, навчанням та відповідаю за внутрішні комунікації. 

Для мене дуже важливо, щоб колеги довіряли мені та моєму досвіду. Щоб засвоїти знання та навички з самопрезентації, навчитися формувати авторитет серед співробітників, прокачатися в комунікації, я вибрала навчання на курсі Women in Leadership із Мариною Ляшенко.

Що нового дізналася на курсі та як змінився підхід до роботи після навчання

  • Про самостійну оцінку сфер життя. Раніше я ніколи цього не робила — навіть вважала зайвим. Після проходження курсу я здивувалась, як певні прогалини насправді заважають улюбленій справі та як це впливає на якість роботи. 
  • Про побудову особистого бренду. Я завжди прагну прокачувати свої hard і soft skills. Але як будувати власний бренд, щоб із перших постів було зрозуміло, хто я та чим займаюсь, — це було для мене абсолютно новим. Вже під час навчання на курсі мій профіль у LinkedIn кардинально змінився, став більш професійним. 
  • Про правила та принципи публічних виступів. Завдяки навчанню я не лише дізналася про деякі лайфхаки, а й переборола свій страх публічних виступів на відео.
  • Про комунікацію для лідерів. Від комунікації залежить дуже багато: чи можете тримати фокус аудиторії, бути цікавим, казати коротко про найважливіше, і головне — бути корисним. Якщо все, що я говорю, відгукується людям — мені довірятимуть, бачитимуть у мені професіонала. 

Завдяки курсу я також стала системно підходити до власного розвитку, навчилася ретельно його планувати. Відтепер я чітко знаю, яку книжку прочитаю наступною або який курс мені потрібен у першу чергу. 

З'явилося розуміння, як не вигоріти на роботі, давати й запитувати зворотний зв'язок, презентувати себе на різноманітних заходах. Ставити правильні та чіткі цілі, що допоможуть досягати потрібного результату. 

Головний висновок після курсу

Лідерство — це про відповідальність і дбайливість стосовно своєї команди. Про планування їхнього розвитку, взаємодію та комунікацію. Про те, щоб бути корисною для колег, стати їхньою підтримкою та опорою. А ще бути цікавою — собі та людям. 

онлайн курс

Анна Лебедєва

Business Development Manager в IT Distribution компанії Bakotech
(понад 200 співробітників)

Чому почала навчання на курсі 

Моя зона відповідальності — розвиток бізнесу й продажів IT-рішень в Україні та країнах Балтії. Для успішних продажів однією з ключових моїх функцій є формування ефективної команди. Також я часто комунікую зі стейкхолдерами, замовниками, партнерами, колегами. Щоб зрозуміти, як успішно взаємодіяти з усіма учасниками проєкту, я прийшла на курс Women in Leadership.

Я мала конкретні запити до навчання: як працювати з командами, побудувати процеси, а також як подавати себе та здобувати авторитет серед колег. Завдяки курсу я закрила всі питання, систематизувала наявні знання та отримала багато нових інсайтів, рекомендацій та інструкцій, які вже використовую в роботі як лідер. 

Про найкорисніші теми на курсі 

  • Робота з командою: як її формувати й розвивати, які стилі менеджменту існують, як правильно ставити цілі та які інструменти використовувати для ефективної взаємодії.  
  • Мистецтво комунікації: які є методи ефективної комунікації, а також поради щодо успішних публічних виступів — офлайн і на камеру. 
  • Розвиток персонального бренду: особливості ведення особистих і бізнес-сторінок у соцмережах, поради щодо оформлення профілю, контенту, побудова карти власного іміджу. 

Також дуже сподобалися домашні завдання. Наприклад, цікаво було створювати мудборд карти іміджу. Ми визначали свій діловий стиль, фантазували на тему життя керівниці великої компанії тощо. Я складала мудборд декілька разів. Вперше зробила його з великою кількістю стереотипів — і згодом вирішила переробити. Другий варіант дуже відрізнявся від того, який я розробляла на початку курсу. 

Окремо хочеться згадати воркшопи на курсі. На одному з них треба було презентувати себе: розповісти, хто ти, де працюєш і що входить до основних робочих обов'язків. Після опису лекторка давала рекомендації, як краще презентувати себе та свою роботу, над чим ще варто працювати (наприклад, над інтонацією). Який контент має бути в спічі, які жести й тембр голосу використовувати залежно від ситуації. 

Як змінився підхід до роботи після навчання

#1. Я почала частіше проводити one-to-one та групові мітинги, де ми обговорюємо командні задачі або індивідуальні проблеми face-to-face. Мітинги допомагають мені в зборі розгорнутого фідбеку. 

#2. Я стала більш впевненою у своїх діях: у самопрезентації, комунікації з чоловіками тощо. Зникло відчуття меншовартості й психологічного дискомфорту: наприклад, коли заходиш у залу на нараду чи конференцію, а в приміщенні — одні чоловіки. 

Мені допомогли зустрічі з запрошеними спікерками на курсі. Це були дизайнерка й засновниця одного з найвідоміших українських ювелірних брендів Guzema Fine Jewelry Валерія Гузема, а також лідерка з фонду Віктора Пінчука — Ольга Сердюк. Вони ділилися своїми історіями про те, як будували бізнес і з якими перепонами зіштовхнулися.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Women in Leadership»
Бізнес і управління
Веде Марина Ляшенко
13 лютого 14 березня
Марина Ляшенко