5 історій про цифрових кочівників | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Продати все, щоб подорожувати

5 історій про цифрових кочівників: як вони на це зважилися, чим займаються і де беруть гроші.

cover-651d0b9713466290110317.jpg

У 2023 році у світі налічується понад 35 млн цифрових кочівників (digital nomads), половина з них — американці віком 30–35 років. Це люди, які не тримаються за матеріальні цінності, працюють віддалено та постійно подорожують. Пошук wi-fi — чи не найголовніша їхня турбота.

Історія кожного кочівника є унікальною. Ми розповімо про Кері, яка збирається керувати маркетинговою агенцією з круїзного лайнера, про Метью, який продав продюсерську компанію і перейшов на віддалену роботу, щоб пізнати світ. Також ми знайшли історії сімей з дітьми з Нью-Йорка, Чикаго та Флориди, які продали все своє майно, відмовилися від стабільної роботи, щоб здобути свободу та більше часу проводити один з одним.

Кері Вітмен: «Я продала будинок, аби працювати віддалено на круїзному лайнері протягом 3 років»

Кері Вітмен (Огайо, США) завжди використовувала будь-яку нагоду, щоб подорожувати. Після школи навчалася за кордоном і мандрувала їздила Європою. Потім знайшла роботу на фрилансі та на декілька років стала цифровим кочівником.

«Це нескладно, коли ви молоді, — каже вона. — А коли стаєте старшим — легко застрягнути у зобов'язаннях». Кері вирішила створити агентство цифрового маркетингу, сподіваючись отримати більше свободи і можливість працювати віддалено. Бізнес почав набирати обертів, але потребував постійної зайнятості. Потім грянув Covid і думка про подорожі відійшла на другий план.

Все змінилося у березні 2023 року. Кері обідала з другом, і вони розмовляли про навколосвітні подорожі, мріючи про те, щоб взяти участь у них. «Коли я прийшла додому, завдяки магії маркетингу переді мною з'явилася реклама круїзу Life at Sea. Я натиснула на неї та поринула у цей світ. 7 континентів, 140 країн та 382 порти… Це було наче удар блискавки. Я подумала: ось що я маю зробити!» розповідає Кері в інтерв'ю Entrepreneur.

 
Круїзний лайнер Life at Sea. Джерело: Life at Sea

Кері розуміла, що це божевільна витівка, а ще боялася ставити під загрозу компанію. Вона радилася з усіма: з бізнес-партнером, з клієнтами, з фінансовим консультантом, з батьками. Але ніхто її не відмовляв і через два дні вона внесла передоплату.

Кері сподобалася ідея круїзу, тому що для цієї подорожі не потрібно було витрачатися на авіаквитки, бронювати номери в готелях, брати відпустку. Life at Sea пропонували All inclusive, і вона могла легко поєднувати подорож з роботою.

Круїз Life at Sea стартує 1 листопада 2023 року і триватиме 3 роки. Вартість подорожі для Кері становила $65 тис. на рік. Вона продала будинок, у якому жила 12 років, та обговорила з командою розподіл обов'язків на випадок, якщо на борту пропаде wi-fi.

«Якщо потрібно буде прокинутися о 4-й ранку для дзвінка клієнту в Аризону, я це зроблю. Можливо, мені доведеться залишитися на борту через роботу і пропустити деякі місця на маршруті», — каже Кері.

Нещодавно Life at Sea оголосила про можливість продовжити круїз через 3 роки, і Кері не виключає, що продовжить подорожувати.

Метью Естерхейзен: «Я вперше спробував дайвінг і усвідомив, що життя не обов'язково має проходити за робочим столом»

Метью Естерхейзен (Лондон, Великобританія) присвятив 17 років кар'єрі VFX-аніматора, займаючись візуальними ефектами. Він заснував дві продюсерські компанії, знімав рекламні ролики та керував незліченною кількістю проєктів у всьому світі.

Якось Метью вирушив у відпустку на Балі, вперше спробував дайвінг і усвідомив, що життя не обов'язково має проходити за робочим столом. Він зустрічав щасливих людей з постійною роботою, для якої потрібен був лише ноутбук. Хтось був коучем, а хтось керував цілими онлайн-імперіями.

«Я усвідомив, що ці люди обрали жити своє життя без офісу, але водночас заробляти, роблячи те, що їм до вподоби. Я подумав, що мій світ повністю цифровий, то чому б мені не зробити те саме?» — Зізнається Метью.

Повернувшись із відпустки, він вирішив продати компанію, розірвати договір оренди квартири, зібрати найважливіше у сумку та виїхати.

Метью побував у США, Малайзії, Індії, Португалії, Італії та багатьох інших країнах. Найбільше йому сподобалося в Лісабоні та на Сардинії — через дешеве пиво, смачну їжу, можливість бігати на свіжому повітрі та займатися серфінгом.

 
Кочівне життя Метью Естерхейзена. Джерело: Surf Office

Працюючи на фрилансі, Метью так само створював візуальні ефекти для популярних фільмів, серед яких «Тихоокеанський рубіж 2» та «Першому гравцю приготуватися». І при цьому продовжував мандрувати. Пізніше він зібрав команду та заснував віддалену креативну агенцію Single Frame, яка спеціалізується на VFX та анімації, надаючи послуги по всьому світу.

Усім, хто хоче перейти на віддалену роботу і почати подорожувати, Метью радить:

  • спілкуватися з людьми, де б ви не перебували, ніколи не знаєш, до чого приведуть нові знайомства
  • не брати зайвих речей (красиве взуття, важку куртку тощо)
  • використовувати тревел-додатки, такі як Skyscanner та Hopper — вони зроблять життя простішим і дешевшим
  • переконатися, що ваш ноутбук відповідає всім необхідним вимогам
  • вивчити нове місце за допомогою Lonely Planet, щоб можна було максимально насолодитися культурою після прибуття
  • працюючи, не забувати, в якому дивовижному місці ви перебуваєте

Кіманзі та Сінді Констебль: «Коли діти виросли, ми вирішили все продати та подорожувати»

У липні 2021 року подружжя Констебль вирушило в круїз грецькими островами — і ця подорож змінила їхнє життя. Кіманзі та Сінді мали п'ятеро вже дорослих дітей, пара керувала консалтинговою компанією та програмою онлайн-навчання з брендингу для підприємців. Вони раптом усвідомили, що їхня робота не потребує постійної прив'язки до офісу.

Кіманзі та Сінді продали все майно, включаючи машину та два будинки у Флориді. Частину прибутку вони використали для погашення боргу, частину інвестували у фонди. Також ці гроші допомогли сплатити перші 6 місяців подорожі.

У жовтні 2021 року подружжя вперше приземлилося в Пуерто-Рико, потім побувало в Лондоні, Римі, Лісабоні, Ніцці та Колумбії. У кожному місці пара проводить 1–3 місяці. Локації обирають залежно від сезонної погоди, вартості життя та своїх списків бажань.

 
Подорожі Кіманзі та Сінді Констебль. Джерело: CNBC

Кіманзі та Сінді продовжують вести онлайн-бізнес і працюють з понеділка по п'ятницю в орендованих через Airbnb квартирах. У вихідні вони багато гуляють, вивчають історію, культуру та місцеву кухню.

Сьогодні їхня мета — жити комфортно та весело, заощаджуючи при цьому гроші. Вони скоротили бюджет на 50% і витрачають у середньому $7800 на місяць.

Подружжя каже, що подорожі — це свобода: «Ми відпустили очікування. Навчилися ставити себе на перше місце та насолоджуватися життям. Я не впевнена, що в нас колись ще буде постійне місце проживання. За останні 4 роки ми відвідали 25 країн, але попереду в нас ще багато незвіданого».

Джої та Лана Катсарос: «Ми зрозуміли, що потрібно приділяти менше часу речам, а більше один одному»

Джої та Лана Катсарос (Нью-Йорк, США) до того, як пірнути у світ подорожей, були зайняті будівництвом власного будинку в Нью-Йорку площею 550 м². Цей процес зайняв у них 5 років.

Будинок був втіленням так званої американської мрії. За словами Лани, вони ніби хотіли показати всім, що «досягли успіху» і доводили це великим житлом. При цьому часто мучили сумніви: їм здавалося, що вони ще надто мало дослідили, щоб укорінюватися.

Подружжя володіло двома магазинами та виховувало сина. Лана зізнається, що її робочий тиждень займав до 70 годин, плюс їй доводилося багато часу витрачати на дорогу.

«Я працювала тільки для того, щоб купити якісь речі, дочекатися вихідних та провести час із чоловіком, друзями, приготувати щось смачне. Мені стало дуже сумно, коли я усвідомила, у якому замкнутому колі перебуваю».

Згодом Лана та Джої подумали: а що, якби в них було менше речей, менше турбот, а всі гроші витрачалися б на те, щоб проводити час разом?

«А що, якби я хотіла бути не керівником, а просто вирощувати овочі, готувати здорову їжу для своєї родини та проводити час на сонці? Чому ми все ускладнюємо?

Подружжя продало будинок, магазини та купило приміщення у Вест-Палмі (Флорида, США), щоб здавати його в оренду. За словами Лани, це приносить непоганий дохід.

Пара спланувала перші 6 місяців подорожі відповідно до планів уроків для їхнього сина Атласа. Вони обрали для нього World Schooling. Це коли батьки навчають дітей за самостійно складеними чи готовими навчальними програмами. Ліс став для Атласа науковою лабораторією, сходження в гори в Італії та пошук водоспадів — географією, катання на скейтборді в Лондоні — фізкультурою, музеї та пам'ятки — уроком історії. Разом вони отримували нові знання, спілкуючись із гідами та місцевими жителями.

 
Всесвітня школа для Атласа. Джерело: Happily Curated Chaos

Лана отримала диплом веганського дієтолога. У подорожах вона досліджує вплив екології та рослинної їжі на здоров'я людини. Також вони з Джої ведуть блог Happily Curated Chaos.

«Ми заробляємо менше грошей, зате цілий день проводимо разом. Нам подобається такий ритм життя. Шишки та мушлі стали для нас цінними речами. Ми досліджуємо чарівні куточки Землі, навчаємось, вдихаємо чисте повітря, їмо здорову їжу. Здається, це наш рецепт щастя», — каже Лана.

Усім, хто хоче кардинально змінити життя, родина Катсарос радить одразу ж забронювати рейс в один бік, а не чекати, коли з'явиться можливість.

Габріелла та Вернон Ліндсі: «Нічого, включаючи завтрашній день, неможливо гарантувати»

У 2009 році Габріелла та Вернон одружилися на пляжі в Масатлані (Мексика). На весіллі вони сказали один одному, що одного разу переїдуть до цього містечка. Але повсякденні клопоти змушували пару відкладати цю мрію знову і знову.

З часом у них народилося троє дітей. Подружжя мало дві машини, будинок у передмісті Чикаго (США), стабільна робота та підробіток у фітнес-клубі. Їх сукупний річний дохід становив шестизначну суму. Однак Вернон і Габріелла дедалі більше розчаровувалися в кількості енергії, яка була потрібна, щоб просто вижити й оплатити рахунки. Це було не таке життя, яке вони уявляли.

Подружжя продало все, звільнилося і зібрало своє життя у 10 валіз та 8 сумок. З трьома дітьми (3, 4 та 5 років) вони вирушили до Масатлани.

Два роки сім'я мешкала на березі Тихого океану. Вернон працював над створенням консалтингової компанії, а Габріелла почала займатися копірайтингом. Обидва бізнеси були прибутковими, фінансова свобода та гнучкість роботи онлайн приносили їм задоволення.

Основні витрати сім'ї становили $1500, що значно менше, ніж у США:

  • приватна школа для трьох дітей — $425
  • оренда будинку — $475
  • продукти — $ 250–300
  • транспорт — $100
  • дозвілля — $100

Через два роки Вернону запропонували посаду професора у медичному університеті на острові Антигуа (Карибська Вест-Індія). Сім'я не могла згаяти цю нагоду і вирушила в чергову пригоду. Вони орендували великий будинок із басейном за $1200 на відстані кварталу від Карибського моря. Витрати на навчання дітей збільшилися до $800, на продукти — до $600. Проте робота в інтернеті Габріели та викладання Вернона покривають їх.

«Наші діти займаються садівництвом, активним туризмом, плаванням, крикетом та здобувають унікальну освіту. Ми залишили США, щоб відкрити для себе щось нове, і знайшли щастя», — зізнається Габріелла.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич