Як бізнес-англійська допомагає в карʼєрі | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

«Після курсу Business English for HR я замислилася пройти TOEFL або IELTS»

2 історії про те, як бізнес-англійська допомагає в карʼєрі та штовхає до змін.

cover-661cee7bbbfd7013606027.webp

Буває так: ви працюєте проджект-менеджером у health care, аж раптом вирішуєте свічнутися в IT. І починається марафон misunderstandings, плутанини термінів англійською й повного нерозуміння, про що говорять ваші колеги. 

Щоб не боятися вмикати мікрофон на зустрічі з іноземними партнерами, використовувати лексику не «з вулиці» й успішно проходити співбесіди в іноземні компанії, треба прокачувати бізнес-англійську. Тому ми запустили проєкт Vocabulaba, де навчаємо ненудної англійської для різних професій — маркетологів, фінансистів, HR’ів, проджектів тощо. Тобто пройшовши курс Business English for PM, ви прокачаєте і проджект-менеджерський лексикон, і інструменти PM.

Перші потоки курсів вже пройшли, тож ми традиційно зібрали історії випускників про те, як Vocabulaba прокачала їхню англійську та кар'єру.

Марта Мартиненко

Occupational Health & Safety Manager
у АТ КБ «ПриватБанк»

Закінчила курс: Business English for HR

Чому вирішила піти на курс

Оскільки в топменеджменті «ПриватБанку» є іноземці, усе, що має узгоджуватися з топменеджерами, команди (зокрема HR-відділ, де працюю я) презентують українською та англійською мовами. Я хотіла мати змогу готувати професійніші матеріали та використовувати в комунікації не просту лексику «з вулиці», а професійну.

Що на курсі було найважчим

Доволі challenging було знайти час, щоб якісно вивчити лексику та рекомендовані матеріали — а їх було багато. Наприклад, нам давали посилання на SHRM (найбільшу у світі асоціацію HR-фахівців). 

До речі, щоби переглядати матеріали цієї платформи, потрібно підписатися платно. Проте студенти курсу Vocabulaba мали безкоштовний доступ до pdf-матеріалів із платформи з практичними кейсами, best practices на ринку та основними KPI в ейчарингу.

3 найцікавіші теми та завдання курсу 

#1. Talent management, performance review and appraisal. Відмічати успіхи й досягнення співробітників важливо, проте роботодавці часто про це забувають (або не надають великого значення). Хоча це напряму впливає на рівень мотивації працівників. Я забрала в роботу інструмент appraisal. Під моїм керівництвом є колеги, тому я почала частіше хвалити їх публічно, щоб вони розуміли, що їхній внесок важливий та його помічають. 

#2. Проведення презентацій. Я часто працюю з презентаціями та маю вміти зрозуміло й чітко коментувати велику кількість даних на діаграмах, запитувати думку стейкхолдерів, уточнювати інформацію.

англійська для роботи

#3. Ділове листування. Ми навчилися писати листи з урахуванням правил міжкультурної комунікації, структури та лексичних зворотів для різних типів листів: запрошення, відмова, офер. Дізналася декілька лайфхаків, які вже використовую в роботі та які допомагають листуватися англійською ефективно.

Наприклад, корисно в темі листа прописувати action: у квадратних дужках пояснювати, що саме читачеві потрібно зробити. Наприклад, ейчар надсилає співробітникам опитування про задоволеність роботою тімлідів. У дужках прописує: прошу пройти опитування, це займе до 5 хвилин. А вже в тілі листа вказує деталі. Так читач ще не відкриваючи імейл розуміє, про що він, що потрібно зробити та скільки часу займе ця дія. 

Також корисно застосовувати в бізнес-листах «принцип піраміди»: 

▫️ спочатку ставити запитання / прописувати бажану дію

▫️ потім — ділитися детальнішою інформацією

▫️ наприкінці — давати ще більше ввідних даних / контексту

ділове листування

Також під час курсу нам потрібно було підготувати відеопрезентацію нашої компанії англійською — як на ярмарку вакансій. У ній потрібно було донести, чому класно працювати саме в нас, які бенефіти та можливості надає роботодавець. Це було цікаво й складно водночас, для підготовки потрібен був час, продуманий сценарій і професійна лексика. Зняла я відеопрезентацію не з першого дублю, а з bloopers можна було б навіть зробити окреме відео 🙂

Ще з цікавих завдань — підготовка презентації з HR KPI. На прикладі компанії нам потрібно було показати, як змінились основні ейчар-метрики впродовж певного періоду. Скажімо, якщо збільшилася плинність співробітників в українській IT-компанії — пояснити, що це повʼязано з глобальною рецесією у сфері, а також війною в Україні та розвитком ШІ. 

Наприклад, Grammarly на початку 2024 року змінив бізнес-стратегію та звільнив 230 людей. Тепер компанія має намір наймати кандидатів, які володіють навичками роботи з ШІ.

Як цей курс мене прокачав та як планую інтегрувати знання в практику

Зараз разом з HR-командою я готую квартальний звіт — і в процесі підготовки презентацій та обговорень бачу, як покращився мій рівень англійської. Мені легше формулювати думки, готувати виступ та застосовувати професійну лексику. 

Також я частіше стала використовувати бізнес-англійську в письмовій комунікації. Планую продовжувати вивчати мову — навіть замислююся про проходження міжнародної сертифікації TOEFL або IELTS.  

Катерина Гуменна

CEO освітнього проєкту G-School 
в UpToFuture — акселераторі стартапів у медичній сфері

Закінчила курс: Business English for PM

Про карʼєру та загальні враження про курс

У мене понад 10 років досвіду роботи з проєктами у різних напрямах — освітньому, інфраструктурному та економічному. На поточній роботі я відповідаю за організацію робочого процесу в школі біотехнологій G-School: забезпечення необхідних матеріалів для роботи лабораторії, планування лекцій та екскурсій, розвиток партнерської мережі та співпрацю з університетами.

Для мене плюсом курсу Vocabulaba стало поєднання англійської та інструментів PM. Також я вивчила особливості проджект-менеджменту в IT, що дозволить у майбутньому долучитися до проєктів UpToFuture в ІТ-напрямі.

Що на курсі було найважчим 

Мабуть, кожний, хто вивчає англійську, знає, що є момент, коли ти вже розумієш 80% лексики (інколи й більше), а висловити думки важко. Для мене головним челенджем на курсі було активно підтримувати розмову, принаймні на початку навчання. Однак уже за кілька тижнів я почала спілкуватися сміливіше. Головне — розпочати й не боятися помилитися, спробувати «думати» англійською. Також мені дуже допомогли практичні заняття й діалоги в парі.

англійська

3 найцікавіші теми курсу 

#1. Software Development Life Cycle. Я ознайомилася з методологіями управління проєктами, зокрема з Waterfall, Agile, Scrum та Kanban. Дізналась, як ефективно комунікувати про зміни, а також вести документацію проєкту. 

#2. Business communication. На заняттях цього модуля я попрацювала над усною та письмовою комунікацією, навчилася вести переговори, опанувала ключову лексику для публічних виступів і презентацій. 

  • бізнес англійська
  • курси англійської
 
Модуль курсу Power of emails. Email tips and tricks

#3. Risk management, Types of risks and risks management strategies. Я навчилася розрізняти типи ризиків і визначати ефективні стратегії управління ними. Також вивчила спеціалізовану лексику, повʼязану з ризиками та їхнім управлінням, і зрозуміла, як використовувати умовні речення та модальні дієслова минулого часу в контексті управління ризиками. 

  • english
  • business english
 
Модуль курсу Types of risks and risks management strategies

Особливо сподобалися домашні завдання у цьому блоці, а робочі таблиці з Risk Management Plan, Communications Management Plan і Stakeholder Management Plan я вже використовую в роботі. Також класно, що окрім лексики були ще й граматичні вправи.

Як цей курс мене прокачав та як планую інтегрувати знання в практику

  • Я почала сміливіше розмовляти англійською.
  • Більшу частину простих слів та словосполучень англійською, які використовувала раніше, замінила на професійну лексику. 
  • Відкрила для себе інструменти PM, які застосовують в ІТ, — Agile і Scrum.

Зараз я готую кілька проєктів — основні описи англійською мовою для міжнародного партнерства. Таблиці, які ми використовували під час домашнього завдання на курсі, я вже застосовую в роботі. Також планую до основного напряму роботи додати ще роботу з ІТ-проєктами та пройти сертифікацію PMP і SCRUM Master.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!