Чому у США працівники масово звільняються з роботи | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Жити в трейлері та харчуватися фастфудом: що таке Antiwork-рух

Чому у США працівники масово звільняються з роботи.

cover-antiwork-ua-61f3b6606d83a094493111.jpg

У березні 2021 року Microsoft провів глобальне дослідження, присвячене зростанню масового невдоволення співробітників, а також гібридній роботі. Воно показало, що 41% людей у ​​всьому світі розглядають можливість звільнення, 54% — почуваються перевтомленими, 39% — зазнають стресу від виснаження.

Саме 2021 рік став переломним, адже пандемія дозволила людям критично подивитись на найману працю — і тепер вони готові відверто бунтувати проти роботодавців. Співробітники у США масово приєднуються до Antiwork-руху. Чи справді їм не потрібна зарплата, вони готові жити у трейлерах і харчуватися лише фастфудом? Розкажемо у статті.

Стрімке зростання Antiwork-руху в США: бунтарі без маніфесту

Сабреддіт r/antiwork був створений ще у 2013 році. Основний відсоток учасників становили американці, а ідею цієї спільноти можна передати фразою: «Не працювати можуть усі, а не лише багаті, які мають достатньо коштів, щоб нічим не перейматися».

І це зовсім не хвилинна забаганка лінивих американців, яким подобається жити на державну допомогу з безробіття. Antiwork — ідеологія, яка поки що не має свого маніфесту, але має історичні передумови.

Соціальний рух Antiwork спирається на давньогрецьке вчення кініків, а також тексти Карла Маркса. Перші вважали, що кожен вільний у виборі свого життєвого шляху і може відмовитися від матеріальних благ, які обтяжують людину, заважаючи її саморозвитку.

Маркс припускав, що необхідність працювати (перш за все — проти своєї волі, щоб прогодувати себе і сім'ю) — пережиток недосконалого державного устрою, і в майбутньому людство зможе повністю подолати його.

У представників Antiwork-руху поки що немає свого маніфесту. Але вони посилаються на роботу німецької некомерційної організації Crisis Group, яка займається дослідженням та вирішенням конфліктів у суспільстві —  Manifesto against Labour, 1999 року («Маніфест проти найманої праці»).

Також у сабреддіті можна знайти посилання на есе анархіста та публіциста Боба Блека — The Abolition of Work («Скасування роботи») 1985 року. Автор пише: «Щоб припинити страждати, ми маємо припинити працювати. Але це не рівнозначно неробству, а схоже на створення абсолютно нового способу життя, за яким стоїть майбутнє».

З 2013 до 2021 року охочих працювати якнайменше і не на когось, а на себе, ставало все більше, і до сабреддіту r/antiwork почали приєднуватися учасники з усіх куточків світу. Пандемія ковіду та спровокована нею економічна криза змусили людей переосмислити сам факт найманої праці.

Вони почали замислюватися не лише про недоліки постійного перебування в офісі, а й про те, як реагувати у разі порушення роботодавцем прав співробітника, як виживати на низьку зарплату. Люди більше не хотіли мовчати.

Поштовхом до внутрішнього протесту та приєднання до Antiwork-руху стало те, з чим багато хто мирився довгий час: грубість боса в особистому листуванні, примусові виклики на роботу в неділю, нав'язливий контроль працівників з боку менеджменту, ненормований графік, приниження на гендерному та расовому ґрунті.

У 2021 році до Antiwork-спільноти в Reddit приєдналися понад 1 млн нових учасників — і зараз їхня загальна кількість становить 1,7 млн ​​людей. Ком'юніті стрімко зростає.

Низькі зарплати та дорога страховка: які причини спричинили сплеск руху Antiwork?

Як співає американський репер LunchMoney Lewis у своєму кліпі Bills («Рахунки»), що набрав понад 90 млн переглядів на YouTube: «У мене є рахунки, мені потрібно їх сплатити! Тому я працюю, працюю щодня…»

 

Передумовою для бунту стали непомірні рахунки і податки, які жителі США повинні виплачувати державі. Медичні чеки — основна причина банкрутства американців, і вони зобов'язані працювати, щоби бути застрахованими.

Рвучи жили, відбуваючи зміни за ненормованим графіком та віддаючи 70% зарплати на оплату комунальних послуг, страховки та навчання дітей, люди почали замислюватися про сенс існування. Невже вся правда в тому, щоб жити на позички у держави чи роботодавця? А як же особистий розвиток, пошук призначення і свобода вибору?

Ось ще кілька важливих соціальних та економічних причин зростання невдоволення у суспільстві (як американському, так і глобальному):

  • Мінімальна заробітна плата в США має становити $24/годину, але насправді дорівнює $7,25/годину. Вона не піднімалася з 2009 року, а життя коштує на 25% дорожче.
  • Робоча продуктивність зростала в 3,5 рази швидше за зарплату.
  • Високий рівень бідності послаблює усі програми державного соціального захисту.
  • Жінки, афроамериканці та представники національних меншин все ще стикаються із постійним заниженням оплати їхньої праці.
  • Чоловіки перебувають під соціальним тиском — вони змушені бути «годувальниками», щоб дотримуватися норм суспільства.
  • Зниження рівня народжуваності: люди не можуть створити сім'ю через відсутність коштів на існування.

Сукупність цих причин може пояснити різке зростання кількості учасників сабреддіту в 2021 році. Незадоволеність і відчай породили сплеск протестів.

Демонстративна відмова від роботи тисяч американців викликала неабияке хвилювання у роботодавців та установ, що досліджують тенденції ринку найму. У листопаді 2021 року американський інвестиційний банк Goldman Sachs попередив у своєму звіті, що Antiwork-рух є «довгостроковим ризиком» для ринку праці.

Перед цим, у жовтні 2021 року, 10 тис. співробітників компанії-виробника сільськогосподарської техніки John Deere звільнилися після отримання оновлених робочих контрактів. Умови, прописані у договорах, їх не влаштували. Загальна кількість людей, які звільнилися в США у листопаді 2021, — 4,5 млн.

«Не чекайте на мене в офісі. Я звільняюся»: підписники Reddit-спільноти Antiwork та їхні історії

В описі сабреддіту зазначено: «Ця група — для тих, хто бажає припинити працювати і шукає способи для цього. Для тих, хто прагне вести вільне від праці життя, хто зіткнувся з несправедливістю на робочому місці та хоче отримати поради та підтримку від інших учасників спільноти».

Основний відсоток спільноти Antiwork становлять представники покоління Z (народжені у період з 1997 до 2012 року). Це люди, які отримували мінімальну заробітну плату, — колишні співробітники сфери обслуговування. Крім того, у групі є невеликий відсоток фахівців Middle-рівня, які погоджуються з ідеологією руху в теорії.

Не можна приховувати, що ком'юніті сабреддіту сповнене песимістичної атмосфери, наближеної до фаталізму. Історії учасників можуть викликати у читача співчуття та участь. В основному користувачі викладають скріншоти особистого листування з босом, який намагається змусити їх вийти на зміну в позаурочний час:

Історія Дорін: «Деякі професії просто не повинні існувати»

Дорін Форд — одна з тих, хто першими приєднався до Antiwork-руху, та модератор сабреддіту. Вона закликає учасників якнайменше годин проводити на роботі або зовсім звільнитися, щоб присвятити час своїм проєктам та захопленням.

10 років Форд працювала у роздрібних магазинах у Бостоні. Вона розповіла виданню Financial Times, що ненавиділа свою роботу. Вийти із замкненого кола їй допомогла бабуся у 2017 році. Дорін дуже любить собак, а бабуся запропонувала їй кинути роботу і вигулювати вихованців людей, які не мають на це часу. З тих пір Форд більше не працює в магазині — вона гуляє з собаками неповний день, а решту часу приділяє Antiwork-руху та самовдосконалення.

«Я вважаю, що є багато спеціалізацій, які не мають жодного сенсу, — ділиться своєю думкою Форд. — Ти просто перебираєш папери цілий день, це нікому не допомагає і не приносить жодної користі. Такі професії не повинні існувати».

Історія Ларрі: «Нам навіяли, що треба працювати. Я не хочу бути маріонеткою»

Опис життя Ларрі, яким він поділився з виданням Insider, знайомий мільйонам американців. Після закінчення коледжу в Ларрі сформувалося бачення свого майбутнього: він та його дружина житимуть, як в американській мрії. Куплять будинок у передмісті і щодвароки їздитимуть у відпустку.

Це уявлення про ідеальне життя зрештою зруйнувалося. Дружина Ларрі усвідомила, що робота — лише ілюзія, яка виправдовує існування та дає право бути членом суспільства. Вона звільнилася, щоб дбати про своїх дітей і літнього батька. Через деякий час Ларрі взяв з неї приклад.

Рекомендуємо прочитати:

img-exit-61a0e06d8eaf8451963051.jpg

Exit-інтерв'ю: дізнайтеся, чому насправді йдуть співробітники

Читати

Ларрі 52 роки. Він не працює. На той момент, коли вибухнула пандемія, чоловік був готовий до змін. Тепер Ларрі розлучився і живе у трейлері на задньому дворі будинку своєї матері.

«Я справді більше не хочу працювати. Я не хочу жодних нарад, термінів, цілей та кварталів із семінарами. З мене досить».

Історія Кейда: «Reddit-спільнота дала мені відчути себе частиною великого руху»

Кейд, представник покоління Z, приєднався до Antiwork-спільноти після того, як звільнився з роботи у сфері обслуговування. Чоловік уже довго думав над тим, щоб піти, але один випадок прискорив це рішення: начальник вивісив табличку, де було зазначено, що робітники не можуть користуватися своїми телефонами під час зміни. А якщо когось спіймають із гаджетом, пристрій конфіскують.

«Я жодного разу не бачив, щоб люди працювали і водночас не сиділи в телефоні, — сказав Кейд Insider. — Керівництво не має права забирати особисту власність працівників».

Чоловік розмістив фотографію з цим оголошенням у групі Reddit та переконався, що його випадок не поодинокий. Підтримка учасників спільноти додала Кейдові мужності звільнитися. Він відчув себе частиною великого руху боротьби за свої права.

У Кейда почався новий етап життя — він проходить співбесіди, але вимагає від майбутнього роботодавця дотримання своїх прав на робочому місці.

Рекомендуємо прочитати:

img-7types-61a0d5fb91479958407769.jpg

7 типів людей — як з ними спілкуватися і працювати

Читати

Яке майбутнє чекає на Antiwork-рух

На думку модераторів сабреддіту, суть конфлікту між співробітниками і роботодавцями, — у тому, що перші хочуть працювати, але умови, які створює та чи інша компанія, роблять нормальний робочий процес неможливим. Економісти кажуть, що майже неможливо точно передбачити, як вибух Antiwork вплине на тенденції ринку праці, але він цілком може стати причиною культурних зрушень у суспільстві і новим світоглядом низькооплачуваних сервісних фахівців, які становлять основну частину співтовариства.

Щоб вистояти під критикою лідерів думок, які вважають рух Antiwork скупченням нероб, котрі живуть на допомогу з безробіття, учасникам спільноти необхідно сформувати чіткі вимоги та зрозуміти, кому їх адресувати. Поки що це бунтарі без маніфесту.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«HR-директор»
HR і рекрутинг
Веде Катерина Бандуровська
18 червня 1 серпня
Катерина Бандуровська