9 причин дозволити співробітникам йти у тривалу відпустку | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Історія сабатікалу: хто 140 років тому вигадав кар'єрний тайм-аут

9 причин дозволити співробітникам йти у тривалу відпустку.

cover-sabbaticalnew-620e6dd398367831273640.jpg

Вигорання і масові звільнення спонукають роботодавців у всьому світі вигадувати нові пільги, щоб утримувати фахівців. Один із таких інструментів — саббатікал, або творча відпустка.

У 2021 році консалтинговий гігант PwC почав пропонувати співробітникам канікули від 1 до 6 місяців. Банк Citigroup надав можливість взяти 12-тижневий саббатікал у рамках програми з підтримки work-life balance. А найбільша авіакомпанія Японії All Nippon Airways запустила програму довгострокової творчої відпустки до 2 років.

З'ясовуємо, чому настав час саббатікалу і чим він відрізняється від звичайної відпустки.

Що таке саббатікал

Це тривала перерва у роботі зі збереженням посади. Причини для тривалих канікул бувають різними: від навчання нових навичок і роботи над особистими проєктами — до волонтерства, подорожей чи проведення часу з сім'єю. Цей період дозволяє співробітникам відключитися від обов'язків та спрямувати вільні ресурси на особистісне зростання чи відпочинок.

Тривалість саббатікалу може змінюватись, залежно від компанії та стажу роботи, але завжди більша від стандартної відпустки. Він може бути оплачуваним або ні — також згідно з політикою роботодавця.

Як сформувалася концепція саббатікалу

Слово «саббатікал» перегукується з єврейським «шабатом» (івр. Šabat) — священним часом, коли віряни повинні утримуватися від роботи.

Багато хто знає юдейську традицію дотримуватися шабату в суботу. Концепція ж творчої відпустки заснована на прописаній у Торі практиці шміти («суботнього року»), яка пов'язана із сільським господарством.

Згідно з правилом, євреї на Ізраїльській Землі повинні робити річну перерву в роботі на полях кожні 7 років. Такий підхід дозволяв ґрунту відновитися та збільшити врожай у майбутньому. Наприкінці XIX століття аграрна концепція еволюціонувала, коли в академічних колах США виникла ідея відпочивати кожного сьомого року — і під «саббатікалом» почали розуміти тривалу, навмисну перерву в кар'єрі.

Американські університети першими почали впроваджувати цю практику — для профілактики вигорання професорів та можливості приділити час дослідницькій  роботі. Найперше програма творчої відпустки була введена в Гарвардському університеті у 1880 році. Керівництво вирішило надавати періодичні канікули терміном на 1 рік з половиною оплати за умови, що професори братимуть таку відпустку не частіше ніж 1 раз на 7 років.

До 1890 року налічувалося 10 вищих навчальних закладів, які визнали саббатікали засобом підвищення кваліфікації викладачів. До 1930-х років вже 178 вишів запровадили цю практику для розвитку співробітників.

Як саббатікал проник у корпоративний світ

Через майже 100 років приклад Гарварда наслідував бізнес, що зіткнувся з проблемою вигорання. Першим програму творчих відпусток зі збереженням посади запровадив McDonald's у 1977 році. Будь-який штатний співробітник після 10 років роботи в компанії міг взяти оплачуваний 8-тижневий саббатікал і продовжити його, додавши до 4 тижнів відпустки.

«McDonald's не веде розрахунків окупності інвестицій у програму оплачуваних творчих відпусток, проте надання цього привілею нашим співробітникам коштує кожного пенні», — говорить Річард Флерш, виконавчий віцепрезидент та HR-директор McDonald's.

Рекомендуємо прочитати:

img-7adviceua-61f929f9f039e172825315.jpg

7 ефективних порад від психологів на 2022 рік

Читати

Приблизно в той же час Intel стала піонером саббатікалів у IT-індустрії. Компанія пропонує оплачувану 8-тижневу творчу відпустку після кожних 7 років роботи. Для прагматичної Америки 70-х такий підхід до профілактики вигорання виявився справжнім проривом.

«Кумедно, що згодом наші співробітники почали вимірювати стаж кількістю сабатикалів. Якщо людина каже: “Я працюю тут уже 6 років”, хтось завжди відповість: “О! Ще рік до творчої відпустки"», — розповідає Трейсі Кун, ексдиректор із корпоративних питань Intel.

Саббатікали в Intel є обов'язковими. Ця традиція вкорінилася у культурі компанії, тому тут не схвалюють, якщо працівники намагаються вийти з відпустки раніше чи продовжують працювати у вільний час. За словами Кун, саббатікал — це інвестиція як у людину, так і в компанію. Люди повертаються з канікул відпочилими, натхненними, з новими ідеями та перспективою. Win-win.

З того часу практика творчих відпусток поширилася у західному корпоративному світі. Відповідно до загальнонаціонального опитування Society for Human Resource Management, саббатікали (оплачувані та неоплачувані) пропонують своїм співробітникам 29% американських компаній. У тому числі найбільшу частку займає IT-індустрія.

HubSpot надає оплачувану 4-тижневу творчу відпустку через 5 років роботи, плюс $5 тис. на витрати. У Deloitte пропонують саббатікал від 3 до 6 місяців для волонтерства або роботи над особистим та професійним розвитком. Також протягом усього терміну співробітнику продовжують платити 40% звичайної зарплати. В Adobe дають 4 тижні оплачуваної творчої відпустки членам команди, які пропрацювали мінімум 5 років, і його тривалість зростає залежно від стажу в компанії. Співробітники отримують повну заробітну плату та пільги.

Сьогодні саббатікали представлені в більшості IT-компаній Кремнієвої долини: наприклад, у Google, Facebook, Uber, Dropbox, IBM та інших.

Чим саббатікал відрізняється від звичайної відпустки

Часто слова «саббатікал» та «відпустка» використовують як синоніми, але між ними є 3 ключові відмінності:

  • Творча відпустка довша від звичайної. Середньостатистичний відпочинок триває близько 2 тижнів, тоді як термін саббатікалу в корпоративному світі найчастіше становить від 4 до 8 тижнів, а в деяких організаціях може тривати до 1 року.

Департамент освіти штату Іллінойс надає штатним вчителям, які пропрацювали 6 років поспіль, оплачувану творчу відпустку для навчання в ординатурі, поїздок або інших цілей на період не менше 5, але не більше 10 навчальних місяців.

  • На відміну від відпустки, для саббатікалу важлива ціль. Наука доводить, що, незважаючи на всі наші зусилля, ми можемо зосередитись лише на одній справі за раз. І замість того, щоб ставити 10 цілей для творчої відпустки, виберіть одну та віддайте їй усі сили. Вона має покращити вашу роботу і бути вигідною для компанії.

«Для таких роботодавців творча відпустка — це запланована, стратегічна пауза в роботі, під час якої співробітник витрачає ресурси на дослідження, волонтерство та навчання нових навичок», — каже Халіллі Азулай, СЕО та засновник TalentGrow LLC, консалтингової компанії з питань управління.

  • Сабатикал передбачає повну відстороненість від роботи. Жодних зідзвонів із колегами, перевірки електронної пошти, листування у месенджерах та «маленького запитання про роботу».

У дослідженні 2010 року група вчених провела експеримент із викладачами, які йшли у творчу відпустку з 10 університетів Ізраїлю, Нової Зеландії та США. Одним із найзначніших відкриттів у дослідженні було те, що відстороненість — мінімізація контактів із робочим місцем — здійснила найбільший вплив на самопочуття учасників.

«Якщо ви дбаєте про благополуччя своїх співробітників, дайте їм спокій, коли вони йдуть відпочивати!» — говорить Джеймс Кемпбелл Квік, професор бізнес-школи Техаського університету.

Які переваги творчої відпустки

#1. Зменшення вигорання

В одному дослідженні порівняли 129 університетських професорів, які йшли у творчу відпустку протягом певного терміну, із 129 викладачами, які цього не робили.

Результати показали, що у першої групи після повернення спостерігалося зниження стресу і поліпшення загального самопочуття. Крім того, позитивні зміни зберігалися ще довгий час після виходу на роботу.

#2. Старт для нових відкриттів

Це одна з причин, чому вищі навчальні заклади використовують творчу відпустку. Ось як виглядає форма запиту на саббатікал в Університеті Південної Кароліни:

«Творча відпустка дозволить співробітникам звільнитися від звичних обов'язків та зайнятися важливими проєктами, спрямованими на покращення викладацьких та дослідницьких навичок. Це збільшить їхній майбутній внесок у місію університету».

І наука показує, що фокус на чомусь, крім роботи, може покращити здатність знаходити нові рішення.

Рекомендуємо прочитати:

img-7types-61a0d5fb91479958407769.jpg

7 типів людей — як з ними спілкуватися і працювати

Читати

Згідно з дослідженням, яке провів Каліфорнійський університет і Університет Вісконсіна, уроки гри на фортепіано значно покращили просторово-часове мислення дошкільнят (ключова навичка, необхідна для математики та природничих наук) — набагато сильніше, ніж заняття з комп'ютером, співи або повна відсутність уроків.

#3. Зменшення плинності кадрів

Опитування, проведене дослідницькою та консалтинговою організацією The Sabbatical Project у 2021 році, показало, що 80% людей, які взяли творчу відпустку, спонсоровану компанією, повернулися та залишилися на своїй роботі не менше року.

#4. Утримання талантів

Особливість структури саббатікалів полягає в тому, що вони зазвичай доступні після 5 і більше років роботи, а це дає співробітникам більший стимул залишатися в компанії.

#5. Поліпшення бренду роботодавця

Крім зниження плинності кадрів і вигорання, організації, що пропонують саббатікали, більш привабливі для претендентів.

Опитування, проведене MetLife серед 2,6 тис. штатних співробітників США, показало, що програми оплачуваної творчої відпустки — одна з найбажаніших переваг. 66% респондентів заявили, що зацікавлені у них.

#6. Зміцнення лідерських якостей

Compass Point опитали понад 60 керівників різних неприбуткових організацій із програмами саббатікалів. Більшість заявили, що вільний час дав їм можливість генерувати свіжі ідеї для інновацій та значно зрости як лідеру.

#7. Зростання продуктивності команди

Більшість опитаних керівників підтвердили, що тимчасові менеджери (ті, хто заміняв їх під час відпустки) стали ефективнішими та відповідальнішими. 75% із них зберегли деякі обов'язки і зробили відносини «лідер — підлеглий» більш продуктивними.

#8. Тестування потенційних керівників

Деякі організації після творчих відпусток менеджерів стали впевненішими у своїх співробітниках, їхній здатності брати на себе відповідальність та розвиватися. Це допомогло побачити тимчасових керівників у справі, оцінити їхню кваліфікацію, а також дозволити амбітним членам команди взяти на себе більше повноважень.

Рекомендуємо прочитати:

img-plushkiua-6200e998eabb2851738840.jpg

Дні поганого настрою, безлімітна відпустка і музичний мікродозинг

Читати

#9. Стрес-тестування організаційної структури

Заміна та переміщення співробітників на тривалий термін допомагає перевірити ефективність та життєздатність організаційної структури компанії. В ідеалі жодна команда не повинна настільки залежати від єдиної людини, щоби загальна продуктивність знижувалася під час її відсутності.

Щомісяця керівництво The Motley Fool вибирає випадкове ім'я зі списку членів команди і нагороджує цього співробітника 2 тижнями оплачуваної відпустки з однією умовою: її потрібно використати вже наступного місяця. Це спосіб переконатись, що організація готова до несподіваної відсутності людини.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич