Як залучати мільярди інвестицій всупереч війні | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Ізраїль — країна стартапів, яка воює понад 70 років. Як їй це вдається?

Як залучати мільярди інвестицій всупереч війні.

cover-israelua-629df6aa20a26992435069.jpg

Ізраїль перебуває в перманентному стані готовності до військових дій і має обмежені природні ресурси: понад 50% території країни займає пустеля.

Незважаючи на це, тут сконцентровано найбільшу кількість стартапів на кожного мешканця: в Ізраїлі 9,2 млн населення та зареєстровано понад 7 тис. таких бізнесів. А 2021 року в країні з'явилося 33 нових «єдинороги» — компаній із капіталізацією понад $1 млрд.

Проаналізували, як Ізраїлю вдалося побудувати успішну стартап-екосистему та стати конкурентом Кремнієвої долини всупереч війні.

Пустеля, війна та інновації: портрет країни

Ізраїль — держава, яка виникла на карті в XX столітті, хоча має давню історію. Більшість території країни займає пустеля, але тут знаходять можливість забезпечити себе сільськогосподарськими продуктами і навіть експортувати овочі, баштанні, цитрусові культури.

Внутрішньополітичну обстановку в Ізраїлі теж не назвеш простою. Проте це одна з найбільш розвинених країн, у тому числі й у технологічному відношенні:

  • ВВП Ізраїлю за 36 років збільшився у 15 разів — із $33 млрд 1986 до $501 млрд за підсумками 2021 року.
  • Ізраїль — лідер із витрат на R&D. На наукові дослідження та розробки спрямовують 4,95% ВВП, тоді як більшість розвинених країн — наприклад, США, Німеччина чи Великобританія — виділяють на це 2,4–2,5% ВВП.
  • У рейтингу Bloomberg Innovation Index за 2019 рік Ізраїль — на 7 місці. Оцінка «інноваційності» держав заснована на таких показниках, як витрати на R&D, концентрація високотехнологічних компаній, рівень освіти та кількість патентів.

  • У країні розташовані R&D-центри Apple, Microsoft, Intel, Google, Facebook, Cisco, Oracle.

Коротка історія Ізраїлю після Другої світової

Після закінчення Другої світової війни ООН ухвалила резолюцію про виведення британських військ. На місці окупації у 1948 році створили дві незалежні держави — Ізраїль і Палестину.

Мир після цього не настав: вже через кілька днів почалися зіткнення арабських та єврейських військових формувань, які швидко переросли в Арабо-ізраїльську війну 1947–1949 років. Збройні конфлікти та теракти у регіоні відбуваються і сьогодні.

Ізраїль за історію незалежності воював із усіма сусідами: Ліваном, Йорданією, Єгиптом, Сирією та Палестиною. Дипломатичні відносини вдалося встановити з Єгиптом та Йорданією. Сирія хоче відібрати в Ізраїлю території, втрачені у війні 1967 року. Іран та палестинський рух опору Хамас із підтримкою в секторі Газа регулярно намагаються  знищити країну.

Загроза війни та суворий клімат загартували Ізраїль: тепер це стартап-нація. Понад 7 тис. зареєстрованих компаній, 765 приватних інвесторів, близько 5,8 тис. іноземних, понад 413 акселераторів та інкубаторів — так виглядає стартап-екосистема країни у 2022 році.

В Ізраїлі вдалося побудувати традиційну кластерну структуру: сконцентрувати в одному місці дослідні університети, корпорації та стартапи, пул талантів із усього світу, екосистему венчурного капіталу, цивільного та військового R&D. Така сама структура властива Кремнієвій долині.

Як складні умови стимулювали інновації

Автори книги про розвиток бізнесу в Ізраїлі «Країна стартапів» відзначають: природні умови, політична ситуація в країні, обов'язкова військова служба, імміграція та особливості менталітету стали головними факторами успіху місцевих компаній.

#1. Природні умови

Ізраїль — піонер сонячної енергії, а ще тут роблять ставку на технології генерування води з повітря та системи крапельного зрошення.

  • Проблема нестачі води. Території Ізраїлю не щедрі на вологу: у 2021 році випало лише 22,8 мм опадів — для порівняння, в Україні цей показник досяг понад 12,6 тис. мм. У країні опріснюють морську та повторно використовують 70% води. За останні 30 років обсяг сільськогосподарського виробництва в країні збільшився у понад 5 разів, а витрати води залишилися практично на тому ж рівні.

    Ізраїльська компанія Watergen — одна з тих, хто знайшов вирішення проблеми дефіциту водних ресурсів: організація розробила технологію видобутку води з повітря. Генератор витягує вологу за допомогою спеціальних лопатей, які фільтрують тепле та вологе повітря. Він охолоджується всередині генератора, а волога перетворюється на конденсат, який проходить через систему фільтрації. Фаундери стверджують, що витрати на електроенергію для синтезу 4,5 л води не перевищують 10 центів.

    А місцевий інженер-гідротехнік Сімха Бласс, з метою раціоналізувати витрати води в сільськогосподарській індустрії в країнах із пустельним кліматом, винайшов систему крапельного зрошування. Як це працює: вода підводиться невеликими порціями на кореневу систему чи поруч із нею.

    Таке зрошування призводить до меншого випаровування вологи з поверхні, знижує витрату води та дозволяє збільшити врожайність на 300–500%. Для промислового виробництва систем крапельного зрошування в Ізраїлі заснували завод Netafim. Сьогодні компанія має 30% світового ринку в своїй сфері.
  • Пошуки альтернативних джерел енергії. Після оголошення незалежності до Ізраїлю емігрували жителі Палестини, Іраку, Сирії, Йорданії, Єгипту та Саудівської Аравії. Виникла нестача пального, звичним явищем стали перебої напруги в електромережі.

    Уряд розпочав пошуки надійного та дешевого джерела енергії. Інші близькосхідні держави мають великі запаси нафти, але Ізраїль не мав навіть кам'яного вугілля і стабільного джерела води. Натомість у країні вистачає сонячних днів: наприклад, у Тель-Авіві їх близько 300 на рік.

    Найочевидніший приклад використання сонячної енергії в Ізраїлі — бойлери, які складаються з теплоізольованого водного резервуару та пласкої панелі сонячної батареї. У 1955 році місцевий фізик Гаррі Цві Табор розробив та розмістив на даху перший пристрій такого типу.

    Механізм почали масово використовувати після енергетичної кризи 1973-го, а пізніше уряд Ізраїлю на законодавчому рівні зобов'язав установлювати сонячні панелі та бойлери на дахах будівель, збудованих пізніше 1980 року. Сьогодні на 90% будинків можна побачити розробку Табора.
  • Пустельний клімат — не вирок. Близько 60% території Ізраїлю займає пустеля. З решти 40% більше половини — кам'янистий ґрунт гірських районів. Незважаючи на це, ізраїльські фермери вирощують до 3 млн троянд та близько 300 тонн томатів з гектара теплиць за сезон. Це вчетверо більше, ніж на відкритому ґрунті.

    Культивація рослин у країні стала мистецтвом, заснованим на використанні гібридного насіння, крапельного зрошування та теплиць із системами управління кліматом. Теплиці оснащують шторами для захисту від сонця та спеціальним покриттям, яке коригує спектр світла, що проходить, і впливає на зростання рослин. Воно фільтрує і перетворює УФ-випромінювання на інфрачервоне, посилюючи фотосинтез.

Рекомендуємо прочитати:

img-usasmart-61a0f8ba1a35e391363413.jpg

Куленепробивний розум: 6 секретів психічної стійкості від ВМС США

Читати

#2. Обов'язкова військова служба

В Ізраїлі військова служба is a must для громадян, яким понад 18 років. Відстрочка можлива для учнів духовних шкіл, а для арабів та бедуїнів — служба за бажанням.

Більшість ізраїльтян, які зуміли запустити успішний бізнес в IT-сфері, а також топ-менеджерів high-tech компаній, об'єднує загальний рядок у CV — вони служили у розвідці, найчастіше в елітному підрозділі 8200. Це прокачує технологічні та soft-скіли. Усе тому, що програми для розвідки пишуть усередині підрозділу, а сам юніт схожий на ІТ-корпорацію.

Культура спецвійськ влаштована так: командування дає військовослужбовцям завдання та надає свободу у його вирішенні. Попрацювавши над 5-20 такими проєктами, військові можуть генерувати ідеї, що ляжуть в основу майбутніх компаній. Це підтверджують цифри: ексучасники підрозділу розвідки 8200 започаткували понад 1 тис. стартапів. Загалом у спецвійську кілька тисяч військовослужбовців.

Зазвичай до спецпідрозділів потрапляють люди з прокачаними лідерськими якостями та знаннями математики, інформатики, фізики. Процес відбору складається з 12 етапів і триває 4–12 місяців. Випробування починаються о 8 ранку і закінчуються о 10 вечора, сюди входять тести та співбесіди. Усі завдання та запитання засекречені

#3. Залізний купол

Залізний купол охороняє територію Ізраїлю від ворожих ракет. Технологія оснащена надсучасним радаром і софтом, який розраховує імовірну траєкторію та ціль ракети, збиваючи об'єкт у польоті. Висока швидкість роботи системи є критично важливою: ракети долітають до цілі не більше ніж за 90 секунд.

На початку 2011 року розмістили перші батареї протиповітряної оборони, а вже у 2014 році вони захищали великі міста Ізраїлю. У кожному блоці системи — 3–4 установки, які випускають до 20 ракет. При цьому спрацьовують вони тільки тоді, коли система прораховує, що ворожий об'єкт прямує на житловий район.

Ціна однієї установки становить $50–170 млн, успішність ураження цілей — 90%. Система ППО допомагає Ізраїлю зберігати життя і гроші, скасовуючи необхідність розгортати військові підрозділи в районах, найбільш схильних до ризику нападу.

#4. Імміграція

Кількість жителів Ізраїлю у перші 3 роки з моменту оголошення незалежності подвоїлась, а лише за 74 роки збільшилась у 9 разів. Сьогодні іммігранти становлять понад третину населення.

Основний сплеск імміграції припав на 1990-2000 роки: тоді понад 800 тис. євреїв переїхали до Ізраїлю з територій колишнього СРСР. Близько 30% були лікарями, а 20% — інженерами. Уряд Ізраїлю продовжує залучати висококваліфікованих фахівців для розвитку R&D та підприємництва.

#5. Хуцпа та підхід до помилок

Хуцпа — одне з пояснень, як Ізраїль став країною стартапів. Слово означає нахабство та зухвалість. Ізраїльтяни переконані: наполегливість — це норма, а скромність — ризик залишитися позаду. Крім того, коли кожен не боїться транслювати свою позицію і ставити під сумнів загальноприйняті норми, формується оптимальне середовище для генерації ідей.

Принцип «хуцпи» ізраїльтяни активно використовують у повсякденному житті та бізнесі. Клерки можуть сумніватися у діях міністра, а солдати дискутувати з офіцером. Інженер Ронні Фрідман із підрозділу Intel в Ізраїлі завдяки своїй наполегливості навіть переконав компанію розпочати випускати чіпи з низьким рівнем енергоспоживання. У той час такий підхід не відповідав стратегії організації, але зрештою здійснив революцію в комп'ютерній індустрії.

Крім того, з дитинства в ізраїльтян закладають толерантне ставлення до помилок. Їх вчать тому, що кожна невдача — це досвід, а прорахунок — можливість протестувати гіпотезу. Це підтверджують дослідження Гарвардського університету: бізнесмени, які пережили провал, мають більше шансів на створення успішного стартапу порівняно з «новачками».

Рекомендуємо прочитати:

img-elon-6283e5eed7e3f683288616.jpg

Запустити 31 ракету, звільнити весь PR-відділ і нарешті купити светр

Читати

#6. Міжнародна допомога: репарації та фінансування США

У період 1950–1965 років ВВП Ізраїлю зростав у середньому на 11% на рік, переважно завдяки допомозі США та виплатам від Німеччини.

З 1952 року Німеччина протягом 14 років виплачувала Ізраїлю репарації за заподіяні у Другій світовій війні збитки. Загальна сума становила $7 млрд. Ще $865 млн репарацій було розподілено серед 56 тис. жертв Голокосту. США з 1948 року виділили понад $130 млрд, а також надавали країні підтримку низьковідсотковими кредитами та військовою допомогою.

Фінансування використали для захисту держави: наприклад, за 17% виплат купили військові кораблі. Внутрішній дохід від податків спрямовували на матеріальну підтримку підприємств, інвестиції у місцеві електричні системи, залізниці та соцвиплати.

Які напрямки розвиває Ізраїль

Серед топових ніш для стартапів у країні — Fintech, Digital Healthcare, Cyber ​​Security, рішення для роботи з Big Data та AI. Традиційно Хайфа — це столиця чіпів та робототехніки, Беер-Шева — кібербезпеки, Єрусалим — медицини та агротехнологій, а Тель-Авів — усіх ніш разом узятих. Ось кілька прикладів успішних ізраїльських стартапів:

  • Wix.com. Онлайн-сервіс для розробки сайтів із нуля запустили у 2006 році. Офіси Wix розташовані в Ізраїлі, Бразилії, Канаді, Німеччині, Індії, Ірландії, Литві, США та Україні. У команді компанії — 5 тис. співробітників. Сервіс використовують 200 млн осіб із 190 країн. Бізнес оцінили у суму понад $10 млрд.
  • Monday.com. Сервіс для командної роботи створили в 2010 році для використання в компанії Wix, але через 2 роки він став незалежним. У Monday.com доступна інтеграція зі сторонніми платформами — наприклад, Dropbox, Slack та Trello. У компанії два офіси — у Нью-Йорку та Тель-Авіві, де працюють понад 500 людей. Сервіс використовують Walmart, PayPal, Coca-Cola, Uber, Adobe, Unilever — загалом понад 100 тис. організацій. У липні 2019 року компанія зібрала $150 млн інвестицій та оцінювалася у $1,9 млрд.

Рекомендуємо прочитати:

img-nft-ua-61f11af8baa5c092156819.jpg

Що таке NFT простими словами

Читати

  • K Health. Платформа за допомогою технології AI, записів лікарів, історії хвороби, рецептів на медикаменти надає інформацію про симптоми та стан здоров'я користувача. У сервісі використовуються дані, зібрані протягом 20 років локальною лікарняною касою Maccabi. Проєкт у 2016 році започаткував ex. CEO Wix Аллон Блох. Компанія оцінюється у $1,4 млрд.
  • Orca Security. Компанія надає рішення в галузі кібербезпеки. Проєкт започаткували в 2019 році колеги з Check Point Software, компанії в Cybertech-індустрії: ex. CTO Аві Шуа та ex. CEO Гіл Герон.

Orca Security за допомогою запатентованої технології SideScanning виявляє вразливі місця, шкідливий софт та витік конфіденційних даних. Потім користувачеві відправляють репорт з усіма загрозами, які можуть зламати роботу системи. Розробки Orca Security використовують Duolingo, Payoneer, LiveOakBank та інші великі банки. Оцінка вартості компанії — $1,2 млрд.

Внаслідок пандемії 2020 року економіка Ізраїлю зменшилась на 2,4%, тоді як у США — постраждала на 3,5%, у Німеччині та Японії — на 5%, у Великій Британії — на 10%.

Ізраїль упорався з фінансовою кризою ефективніше, ніж інші розвинені країни, і опинився у топ-20 лідерів світової економіки. Все це — завдяки індустрії технологій та інновацій, яка стала основним локомотивом економіки, а також ключовим ресурсом Ізраїлю.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич