Як пристосуватися до епохи хаосу та інформаційного перевантаження | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Зустрічайте: BANI — новий світ, який прийшов на зміну VUCA

Як пристосуватися до епохи хаосу та інформаційного перевантаження.

cover-vuca-62de71a485fd2039104130.jpg

«Світ змінився… Багато чого з того, що було, — минуло…» — пам'ятаєте цю фразу з «Володаря перснів» Толкіна?

На початку 1990-х американські військові озвучили концепцію VUCA-світу, яка поступово перетекла у сферу бізнесу. Вона пояснювала, як діяти у нестійких, невизначених, складних та неоднозначних ситуаціях, що виникли після закінчення Холодної війни.

Майже 30 років ми прожили у VUCA-світі. Але все змінилося і стара модель вже не описує те, що відбувається повною мірою. Тепер наша реальність — BANI-світ.

Розповідаємо, як адаптуватися до нової епохи та залишатись жаданим фахівцем.

Що таке BANI-світ — і який він

Модель BANI на зміну VUCA запропонував у статті Facing the Age of Chaos Жамі Кассіо, американський футуролог, старший науковий співробітник Інституту майбутнього та професор Каліфорнійського університету.

BANI — це акронім, що складається з чотирьох визначень нової реальності.

#1. B — крихкий (brittle)

У будь-якій побудованій системі існує ризик якоїсь миті зламатися і зникнути — як, наприклад, пандемія позбавила доходу багато сфер і вплинула на світову економіку. Для адаптації до умов крихкості потрібно розвивати стійкість нервової системи, вчитися бути гнучкими, вміти швидко адаптуватися та знаходити оптимальні рішення.

#2. A — тривожний (anxious)

Неможливість передбачити, що станеться у майбутньому, викликає у нас постійний стрес та тривогу. Ми все частіше втрачаємо здатність зберігати спокій і не можемо зрозуміти, яке рішення ухвалити, щоб пізніше не пошкодувати про зроблений вибір.

Занепокоєння та страх посилюються через постійний інформаційний потік та бажання кожні 5 секунд оновлювати стрічку Facebook, щоб побачити свіжі новини. Водночас у стані тривоги люди:

  • перманентно живуть в очікуванні нової катастрофи
  • стають безініціативними — так можна вберегти себе від неправильних рішень
  • зрештою впадають у депресію від втрачених можливостей

В anxious-світі досягнуть успіху ті, хто прокачає скіл стресостійкості та психологічної самодопомоги. А ще ті, хто в новій реальності зможе дивитися на майбутнє без заперечення проблем, але й без катастрофізації.

#3. N — нелінійний (nonlinear)

Спершу причина, а за нею наслідки? Сьогодні такий підхід не працює. Нелінійність у BANI-світі проявляється тим, що нам не очевидно, до чого приведуть певні дії. Навіть незначне рішення може мати руйнівні наслідки, а серйозні зусилля — не принести відчутних результатів.

Варто переглянути свої підходи до планування — воно має бути гнучким. Не намагайтеся прогнозувати на рік вперед, оскільки умови можуть змінитися. Ухвалюючи рішення, експериментуйте та навчайтеся керувати ризиками.

Наприклад, на проєкті Cisco Subscription Billing Platform (SBP) співробітники ділилися на команди розробників, тестувальників, фахівців із забезпечення якості та delivery-менеджерів. Вони не працювали спільно, а послідовно створювали, тестували та розгортали нові фічі. Співробітники зіткнулися зі сповільненим процесом розробки, зривом дедлайнів, проблемами з якістю продукту та частими овертаймами.

Тоді Cisco впровадила гнучкий підхід до розробки та додала у процес декілька нових етапів: пошук можливостей для покращення продукту, виявлення та виправлення багів.

Тепер команди спільно створювали й тестували функції. А якщо фіча не «вистрілювала» на старті, її швидко прибирали. Внаслідок переходу до гнучкої розробки кількість дефектів у SBP зменшилася на 40%, а ефективність усунення програмних помилок підвищилася на 14% завдяки покращеній співпраці у команді.

#4. I — незрозумілий (incomprehensible) 

Нерозуміння — результат інформаційного навантаження. Раніше додаткові дані були запорукою кращого розуміння проблеми. Зараз, на думку Жамі Кассіо, через величезну кількість відомостей у вільному доступі неможливо розсортувати їх усі і розібратися у питанні.

Однак наша реакція на інформацію не змінилася: якщо її забагато — це перевантажує нервову систему та знижує здатність ухвалювати вдалі рішення. Проблему може усунути розвиток технології AI, яка в майбутньому виконуватиме частину завдань з обробки даних. А поки що потрібно прийняти той факт, що неможливість все передбачити і спланувати — це нормально.

Рекомендуємо прочитати:

img-solution-6283aa373a75a400756921.jpg

Теорія правильних рішень: як навчитися жити без факапів

Читати

Штучний інтелект активно використовують у комерції, логістиці, маркетингу, фінансах та HR. Технологія допомагає передбачити попит на окремі види товарів та ймовірність звільнення співробітника.

Наприклад, Uber для визначення тарифів подорожей використовує запатентовану модель Geosurge. Вона збирає дані про розташування машин у місті та аналізує час, який може зайняти поїздка, а потім передбачає кількість таксі в районі та попит на них. Вважається, що секрет зростання стартапу вартістю $51 млрд — саме у big data, які він збирає та використовує для ухвалення стратегічних рішень.

За даними опитування NewVantage Partners, у якому брали участь 65 компаній зі списку Fortune1000 та інші лідери індустрій, 91% респондентів збільшують темпи інвестицій у Big Data та AI.

Як адаптуватися до BANI-світу

Необхідно розуміти, що зі світом усе гаразд: він розвивається, і це провокує зміни. Проблеми можуть виникати через небажання змінювати свої погляди та відсутність гнучкості.

Сприймайте зміни як можливості: when life gives you lemons, make lemonade.

#1. Навчайтеся керувати стресом та пропрацюйте психотравми. За статистикою, 67% американців середнього класу пережили дві та більше психологічних травм у дитинстві. Згідно з нейробіологією та фізіологією, психотравми негативно позначаються на адаптивності: вони «заморожують» нас, роблять психіку ригідною.

Крім того, важливо прокачувати усвідомленість. Вона допомагає помічати схильність до когнітивних спотворень, у разі потреби коригувати патерни поведінки, а також відстежувати мотивацію ухвалення рішень, емоційні та фізичні реакції.

#2. Усвідомте, що найбільш проривні рішення народжуються у великих групах. У BANI-світі підхід, коли рішення ухвалює одна чи декілька людей «згори», не працює. Найефективніші компанії перейшли до формату agile-команд, до яких входять люди з різним бекграундом. Разом вони випускають круті продукти та знаходять проривні ідеї. Різний досвід допомагає таким командам реагувати на раптові зміни. Цей підхід важливо впроваджувати і лише на рівні держав.

#3. Змиріться з тим, що навіть постійну, на перший погляд, роботу можна будь-коли втратити. Тому головне завдання у сучасному світі — адаптивність, ініціативність та швидкий розвиток нових скілів.

#4. Опановуйте декілька професій. Згідно з прогнозом консалтингової організації McKinsey & Company, до 2030 року у зв'язку з розвитком технологій від 75 до 375 млн людей у ​​світі втратять роботу або будуть змушені змінити професію. У зоні ризику — близько 57 напрямків. Менеджери, адміністратори, водії, касири та інші спеціалісти різними темпами можуть залишитись безробітними.

Хороша новина: 95% «звільнених» співробітників здатні вийти з кар'єрного глухого кута, якщо пройдуть додаткове навчання. Наприклад, крім профільної фінансової освіти та розвитку експертизи в управлінні проєктами, можна пройти курси гештальт-терапії. Або опанувати нові технології у суміжній професії: фахівці з обліку та контролю легко перенавчаються на аналітиків, а кореспондент може стати data-журналістом.

#5. Не бійтеся робити помилки та пробувати знову — так ви досягнете успіху. Джоан Ролінґ отримала десятки відмов, перш ніж невелике лондонське видання Bloomsbury Publishing вирішило опублікувати її роман про Гаррі Поттера. А квартет The Beatles на старті кар'єри «забракували» багато британських лейблів, бо вважали, що музикантам не вистачає таланту і вони не мають майбутнього в шоубізнесі.

#6. Прокачуйте технологічні навички. За даними досліджень, вже зараз 57% компаній зіштовхнулися із дефіцитом tech-фахівців. Близько 72% планують «вирощувати» співробітників з потрібними скілами всередині команди.

#7. Розвивайте креативне та дослідницьке мислення. Це дозволить не втрачати цікавості, генерувати нові ідеї та нестандартні розв'язання проблем. Маючи ці скіли, вам буде легше впоратися з будь-якими складнощами.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич