Що відбувалося з курсом гривні за всю історію незалежної України | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Що відбувалося з курсом гривні за всю історію незалежної України

Як молода нацвалюта пережила дві кризи, революцію та виживає під час війни.

cover-grn-62ff4a1e8774e211844507.jpg

У світовій історії грошей є унікальний приклад. У 1561 році королева Англії Єлизавета I стабілізувала фунт стерлінгів і відновила довіру своєї нації до валюти. Річ у тім, що багато монет в обігу не містили достатньої кількості цінних металів, що підривало репутацію держави. Королева наказала переплавити всі сумнівні монети, додати до них більше золота та срібла.

Фунт стерлінгів зберігав свою вартість у 4 унції срібла майже 370 років — до 1931 року. Це зміцнило королівство, адже національна валюта є невіддільним символом державності, а її стабільність завжди дає основу для економічного потенціалу країни.

Українська гривня, офіційно введена в обіг через 5 років після проголошення незалежності України, переживає лихоліття. На своєму шляху вона стикалася з різними складнощами. Кризи 1998 та 2008 років, інфляція, відтік валюти, страх західних інвесторів вкладати в економіку нашої країни. Остання загроза для гривні — війна, яку рф розпочала в Україні, — знову обвалила її курс.

Про те, які виклики вже прийняла українська гривня та як змінювався курс національної валюти за всю історію її існування, читайте у статті.

Курси гривні до долара надані за даними Мінфіну.

Чому гривня почала падати відразу після того, як її ввели в обіг

Уряд першого президента України, Леоніда Кравчука (1991–1994), не зумів провести грошову реформу та впровадити національну валюту. На той час в обігу були купоно-карбованці, або просто купони, які поступово витісняли карбованець.

У 1995 році наступник Кравчука — Леонід Кучма — сформував Державну комісію з проведення грошової реформи. Як національна валюта розглядалися різні претенденти — рубль, куна (грошова одиниця в Київській Русі та в сучасній Хорватії), навіть український долар. Зрештою, Комісія зупинила свій вибір на гривні.

2 вересня 1996 року валюта офіційно з'явилася в обігу з максимальним номіналом 100 гривень.

У країні панувала гіперінфляція. У 1992 році дефіцит бюджету становив 12,2% від ВВП і був профінансований здебільшого за рахунок емісії коштів. У підсумку інфляція підскочила до 2000%. У 1993 році показник досяг уже 10000%.

Україна зіткнулася з проблемою гіперінфляції, тому що:

  • Відбувалася мимовільна та неконтрольована емісія. За словами ексміністра фінансів Ігоря Мітюкова (1997–2001), у перші роки незалежності України НБУ не міг швидко організувати роботу банківської системи за прикладом західних. Комерційні банки мали право самостійно списувати гроші з рахунків Центрального банку, якщо їм не вистачало коштів для обслуговування та кредитування своїх клієнтів, а той, своєю чергою, знову друкував гроші.
  • Через непрозорість методу проведення розрахунків до державного бюджету не надходили податки. Зарплати виплачувались «у конвертах», бізнеси проводили розрахунки, приховуючи їх від податкових органів, і в результаті в бюджетах підприємств зберігалися невраховані гроші.
  • Лібералізація цін чергувалася із періодами їхнього «заморожування», що заважало економіці стабілізуватися. Наприклад, спочатку продавці самі встановлювали вартість хліба, а потім уряд «заморожував» цю суму: ритейлери не могли ставити ціни вище певної позначки.
  • Українському економічному сектору бракувало досвідчених економістів, фінансистів та аналітиків, які могли б передбачити загрози фінансовій системі, а також протистояти офіційним політичним рішенням, які погіршують економіку країни.

Обмін купонів на гривні відбувався за курсом 100 000:1 (100 тис. купоно-карбованців на одну гривню). 1996 року середня заробітна плата становила 126 грн.

У вересні 1996 року НБУ встановив офіційний валютний курс: 1,76 грн за долар, і це було досить непогано, на одному рівні з німецькою маркою. Проте гривня почала падати практично одразу, так і не утвердившись. По копійці, по п'ять, по десять — вона трохи втрачала в ціні.

Девальвацію гривні можна пояснити тим, що її, як і інші нацвалюти країн колишнього СРСР, було переоцінено. Крім того, значну роль відіграла неконтрольована емісія.

Як гривні вдалося уникнути обвального падіння під час кризи 1998-го

У грудні 1996 року курс гривні до долара становив 1,88. За рік нацвалюта трохи втратила в ціні — до 1,89. Нацбанку вдавалося зберігати стабільність гривні, доки не настала економічна криза 1998-го.

Вона прийшла зі сходу та була спровокована перегріванням економік країн Південно-Східної Азії, величезними держборгами цих держав. У 1997 в Малайзії, Індонезії, Бірмі, Таїланді та в Республіці Бангладеш відбулася масштабна девальвація нацвалюти, і вже в 1998 криза підібралася до рф. 17 серпня того ж року уряд президента рф Бориса Єльцина (1991–1999) оголосив дефолт. Рубль впав у 4 рази.

На щастя, Україні вдалося уникнути дефолту, проте криза сильно похитнула економіку нашої країни, оскільки вона була тісно пов'язана з російською. Ще 17 серпня за долар давали 2,1 грн, а вже 24-го — майже 2,4. 1 вересня курс підскочив до 3,3 грн за долар.

Рекомендуємо прочитати:

img-7ukrinv-62ebe0a7e3a3d755309643.jpg

7 українських винаходів, які змінили світ

Читати

Основними причинами девальвації гривні та економічної кризи 1998 року в Україні були:

  • Відтік інвестицій із країни. Криза — завжди ризик для інвесторів, вони не бажають вкладатися в ненадійні ринки зі слабкими валютами і спрямовують свої кошти в економіки країн, які процвітають.
  • Скорочення грошової маси в обігу. Щоб запобігти гіперінфляції, уряд скоротив емісію. Це вдарило по цільових ринках — скоротилося кредитування на житло, обвалився ринок нерухомості та заморозилося будівництво. Підприємці, які будували свій бізнес за моделлю «взяв кредит — купив — побудував — продав — повернув кредит», не змогли розплатитися з банками. Останні опинилися перед загрозою банкрутства.
  • Безвідповідальна політика кредитування. Більшість кредитів була «споживчою», а не на довгострокові бізнес-проєкти.

Віктор Ющенко на той час був головою Нацбанку. Завдяки його своєчасним діям, тотального банкрутства банків та обвальної девальвації гривні не сталося. Ющенко змусив банки відмовитися тимчасово від отримання виплат за облігаціями держпозики та домовився з іноземними інвесторами про відстрочення платежів на майбутнє. НБУ вдалося утримати курс гривні на рівні 3,4 із незначним падінням до грудня 1998 року.

Чому в 2008 не варто було міняти долари на гривні

У наступні роки гривня падала поступово. У лютому 2000 року обмінний курс зріс до 5,6 грн за долар, після чого почався повільний відкат з незначними коливаннями.

Навесні 2005 року Нацбанк встановив фіксований курс на позначці 5,05 грн за долар. Нацвалюта почала зміцнюватись і 3 роки була стабільною. За цей час десятки тисяч українців набрали валютних кредитів, бачачи у них перевагу: менші відсотки, порівнюючи з кредитами у гривні.

Економічний добробут закінчився восени 2008 року. 15 вересня багато українців почули по телевізору новини про те, що найбільший банк на Волл-стріт, Lehman Brothers, оголосив про своє банкрутство. За ним, немов за принципом доміно, почали закриватися й інші банки — великі та малі, а причиною цього були субстандартні іпотечні кредити, яких американці набрали і не змогли повернути.

Примітно, що влітку 2008 року долар впав до 4,5 гривень, а медіа наповнилися аналітичними статтями про те, що незабаром «зелений» опуститься до 3 грн. Українці кинулися в обмінні пункти, щоб віддати долари, що «слабшають», і отримати надійну гривню.

Коментуючи обвал нацвалюти у 2008 році, ексглава НБУ Володимир Стельмах зазначив, що на валютний ринок країни надходить менше коштів через падіння попиту на українську металургійну та хімічну продукцію.

Крім того, Стельмах заявив, що міжнародна фінансова криза ускладнила доступ українських банків до ресурсів на зовнішньому ринку. Наразі валюти на погашення боргів не вистачає, оскільки західні інвестори не поспішають вкладати.

Рекомендуємо прочитати:

img-bychance-6108f8d9e7173030343067-61bc395d4fe4d287276132.webp

4 випадковості, що вплинули на економіку цілих країн

Читати

До цього МВФ попереджав Україну про те, що її валютна прив'язка до долара може призвести до фінансової кризи через переоцінку або недооцінку. Так, багато років валютний фонд закликав Україну відпустити курс, але НБУ відмовлявся. Зрештою Нацбанк все-таки був змушений поступитися і підвищив курс нацвалюти до долара — ось тут і вибухнула світова криза, яка зруйнувала всі плани.

Як змінювався курс гривні під час Революції гідності

Внаслідок глобальної економічної кризи 2008 року ціни на українську експортну продукцію впали. Вже в грудні 2009 року курс склав 7,9 грн за долар, і в січні 2010 року Нацбанк заново зафіксував його на рівні 8.

Через девальвацію та зупинення кредитування українська банківська система опинилася під загрозою банкрутства, і країна звернулася до МВФ за коштами, щоб підтримати та стабілізувати економіку (загальний розмір стабілізаційного кредиту становив $16,43 млрд). Вже 2011 року збільшилася кількість кредитів, виданих приватному сектору, — на 10%. Курс гривні майже не піднімався вище 8 до кінця 2013 року.

2014, рік Євромайдану та Революції гідності, став переломним для української валюти. Змінювався політичний режим, країна опинилася перед новими можливостями: тісніше співпрацювати з міжнародним ринком, зменшити бюрократію в банківській системі та зробити процеси прозорішими.

Однак шлях до цього був складним.

Ось ключові події, які обвалили гривню у період 2013–2014 років:

З січня до серпня гривня знецінилася на 74% відносно долара.

У 2015 році НБУ, на чолі з Валерією Гонтаревою, відмовився від політики фіксованого курсу і перейшов до плаваючого, який визначається на міжбанківському валютному ринку. У лютому того року курс підскочив до 30 грн за долар.

Діяльність Гонтаревої з оздоровлення української банківської структури високо оцінили на Заході. Глава НБУ провела очищення системи, ліквідувавши багато банків-посередників, які відмивали гроші. За оцінками Гонтаревої, оптимальний курс мав становити 20–22 грн за долар.

Глава Нацбанку не назвала термінів зміцнення гривні, але поступово нацвалюта почала стабілізуватися у травні 2017 року, коли Гонтарева подала у відставку (26,3 грн за долар). Їй вдалося запустити позитивні перетворення на ринку.

Як українська гривня переживає війну у 2022 році

З 2015 по 2020 рік курс коливався у межах 24–28 грн/долар. Коли почалася пандемія COVID-19, гривня трохи впала, але незабаром стабілізувалася. Нацвалюта не девальвувала під час корони багато в чому через те, що Україна отримала допомогу від МВФ у розмірі $2,7 млрд і змогла забезпечувати свої борги перед міжнародними кредиторами.

Справжнім викликом для гривні стало вторгнення рф в Україну в лютому 2022 року. У ніч перед введенням воєнного стану нацвалюта втратила 26 копійок. У перший день повномасштабної війни курс долара в обмінниках міг сягати 40 грн. Люди у паніці купували валюту. Втім, рублю пощастило ще менше:

У квітні рф вдалося стабілізувати курс рубля, проте експерти стверджують, що він не відбиває ринкових реалій. Рубль зупинився на 80 за долар завдяки забороні росіянам купувати іноземну валюту та повну ізоляцію на міжнародних ринках.

24 лютого 2022 року Нацбанк моментально зафіксував курс — 29,25 грн/дол. Це був необхідний крок, який допоміг зберегти золото-валютні резерви, не допустити відтоку грошей із банків та контролювати інфляцію. Крім цього, НБУ запровадив низку обмежень у перші дні війни:

  • Було припинено роботу на валютному ринку (крім продажу валюти клієнтами)
  • Заборонено видавати готівку з рахунків клієнтів в іноземній валюті (обмеження було ослаблене 1 березня)
  • Запроваджено мораторій на проведення транскордонних валютних платежів.

У липні НБУ довелося підняти фіксований курс до 36,57 грн/долар. Наразі Нацбанк не збирається відпускати гривню у вільне плавання. Зараз він намагається відшкодувати збитки, що виникли через відплив валюти з бюджету.

Наприклад, НБУ планує запровадити податок у розмірі 10% на купівлю валюти для здійснення імпортних операцій. Вже зараз багато підприємців обурюються через це, проте такий крок допоможе економіці стабілізуватися та підтримає нацвалюту.

За прогнозами експертів Нацбанку, на Україну чекають як мінімум два дуже важкі роки. У 2022 році інфляція злетіла до 31%, наступного року вона може становити 20,7%. При цьому зростатиме курс валют: Нацбанк прогнозує, що у 2023 році він може сягнути 45 грн за долар.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Фінансовий аналіз»
Фінанси
Веде Валентин Воробйов
6 травня 5 червня
Валентин Воробйов