6 трендів ринку праці під час війни: найсвіжіші дані від job-сайтів | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

6 трендів ринку праці під час війни: найсвіжіші дані від job-сайтів

Скільки коштує фунт ремоуту і чому дизайнери — «на коні».

cover-6trends-6308c8415609c097931306.jpg

Вторгнення рф в Україну ледь не «добило» багатостраждальний ринок праці, який ледь почав оговтуватись від пандемії. Криза, яка розпочалася у лютому, остаточно затвердила перевагу ринку роботодавця замість ринку кандидата. Наприклад, за даними «OLX Робота», наразі співвідношення вакансій до резюме, розміщених на сайті, складає 1:3. 

Розібралися, на кого полюють роботодавці, яким спеціалістам дають найбільшу зарплату, як із цим всім жити й до чого готуватись. Найсвіжіші інсайти ринку праці — далі.

#1. На 62% менше вакансій

За даними Work.ua, наразі ринок праці став дещо оживати після кризи, спричиненої розгортанням повномасштабної війни. Однак досягти довоєнних показників поки що не вдалося. Так, кількість оголошень про пошук працівників склала 38% у порівнянні з торішньою. Це понад 40 тис. вакансій. Про значне відновлення можна казати лише у кількох регіонах на заході України, де число пропозицій працевлаштування сягає 80% від даних минулого року. 

У липні 2021 було зафіксовано спад вакансій на противагу червню. Натомість у 2022 кількість пропозицій, навпаки, збільшилась.

#2. Попит на ІТ-фахівців став значно меншим за пропозицію

Найбільш кардинально війна змінила ситуацію в ІТ-сфері. Вперше за тривалий час кількість кандидатів «у пошуку» — більша за попит роботодавців, і ця тенденція посилюється. За даними Djinni, у липні було опубліковано найменше число вакансій за пів року — 18 552. Натомість фахівців, які шукають роботу, тільки більшає.

У Djinni зазначають: попри те, що шукати роботу стало важче, кількість наймань починає зростати. Так, лише за липень цей показник збільшився на 20% у порівнянні з червнем. ​​Зокрема, у липні було найнято кандидата із зарплатою у $14 тис. — канадська компанія знайшла українця, який фізично перебуває в Канаді. 

#3. Кількість резюме зросла на 68%

За даними Work.ua, цього літа загалом конкуренція за роботу учетверо вища, ніж минулого року. Так, після старту активної фази війни за місяць попит збільшився майже учетверо і надалі лише зростав. Наразі ситуація трохи покращилась — середня кількість відгуків на вакансію становить 2 на день.

Водночас на деякі спеціальності попит роботодавців значно підвищився. Так, на позицію «Оброблювач фото» або «HTML-верстальник» він зріс ушестеро. У чотири рази частіше стали пропонувати роботу для монтажерів відео та дизайнерів. 

Рекомендуємо прочитати:

img-warrules-62bd780e73eaa078734692.jpg

Нові правила співбесід під час війни

Читати

Серед фахівців, що мають найменший попит, тримаються ендокринологи, Ruby on Rails програмісти, лікарі УЗД та пилорамники.

Найбільша конкуренція за роботу наразі у Київській, Одеській, Дніпропетровській, Харківській та Запорізькій областях.

#3. 15 000 грн — середня зарплата в Україні 

Попри зміну курсів валют і загальне подорожчання життя через війну, за рік середня зарплата за областями змінилась несуттєво. 

Найбільший оклад у липні 2022 року пропонували медіабайєрам — 57 тис. грн, найменший — санітарці, 6850 грн. 

Топ-5 найбільш високооплачуваних спеціалістів, не пов'язаних з ІТ-сферою: 

  • медіабайєр — 57 500 грн 
  • телеведучий — 40 000 грн
  • висотник і водій-міжнародник — по 35 000 грн
  • керівник відділу продажу — 32 500 грн
  • директор підприємства — 32 250 грн

Середня зарплата складає близько 15 тис. грн. 

#5. Бізнеси, що займаються роздрібною торгівлею, посунули айтішників 

Війна вдвічі скоротила кількість реєстрацій нових підприємців. Так, за даними Опендатабота, з моменту вторгнення рф з'явилося 77 тис. нових малих та середніх бізнесів (ФОПів) і 13 тис. підприємств (юросіб). Рік тому за той самий період (березень — середина серпня) було зареєстровано 146 тис. ФОПів та 26 тис. юросіб.

Змінились і галузі роботи бізнесу, що мають попит. Так, ще у лютому рейтинг за кількістю реєстрацій очолювали ФОПи з КВЕДом «Комп’ютерне програмування, консультування та пов’язана з ними діяльність», а ІТ-категорії «Надання інформаційних послуг» та «Надання інших індивідуальних послуг» займали третю й четверту позиції. Натомість у воєнний час рейтинг реєстрацій очолив бізнес, пов'язаний з роздрібною торгівлею.

#6. Вдвічі більше частка пропозицій дистанційної роботи

За даними опитування Work.ua, кожен другий українець вже має досвід віддаленої роботи. А з моменту розгортання повномасштабних бойових дій частка вакансій на дистанційній роботі зросла вдвічі. Наразі 13,9% пропозицій працевлаштування стосуються дистанційної роботи — це навіть більше, ніж було на піку ковідних обмежень. 

 

Частіше за все віддалену роботу пропонують айтішникам — у цій категорії найбільше відповідних вакансій та найвища середня зарплата — 25 тис. грн.

Серед спеціальностей, не пов’язаних з ІТ, на ремоут найчастіше шукають менеджерів з продажу (в середньому 20 тис. грн), менеджерів з роботи з клієнтами та персоналом (18 тис.), SMM-спеціалістів (18 тис.) та операторів кол-центру (14 тис.). 

Цікаво, що на пропозиції віддаленої роботи жінки відгукуються частіше, ніж чоловіки.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«HR-директор»
HR і рекрутинг
Веде Катерина Бандуровська
18 червня 1 серпня
Катерина Бандуровська