17 YouTube-каналів, які створюють українці для українців | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Хіпстер Шевченко, історія без міфів та гайд із виживання карпатським діалектом

17 YouTube-каналів, які створюють українці для українців.

cover-17channels-632833d132ebd895937095.jpg

Після вторгнення рф багато українців стали більш усвідомлено ставитися до того, що споживають. Ми відмовляємося від брендів, які продовжують працювати в росії, від російської музики, літератури та медіа.

Зібрали 17 YouTube-каналів із українським контентом для українців. Тут розповідають про нашу історію, культуру, їжу та жартують українською. Enjoy!

Наука

Клятий раціоналіст, 253 тис. підписників

Канал, який пропагує «презумпцію наукового методу та раціоналізму». Автор — популяризатор науки Артем Албул — упродовж 7 років розбирає поширені псевдонаукові факти та міфи, розкладаючи все по поличках доказовим методом.

Чи можна змінити свою групу крові? Чому з'являється синдром самозванця? Чи правда, що є успішні кейси лікування ковіду канабісом? На стику міфів та науки народжується несподіваний, але доказовий контент.

Артем простою мовою розповідає про суть речей, механізми роботи людського тіла та загалом організмів, розвінчує забобони та заяви блогерів-псевдоекспертів.

Ціна Держави, 7,24 тис. підписників

Невеликий та недооцінений канал, який допоможе аргументовано відповісти кожному, хто кричить «за що я плачу свої податки?». Автори наочно розкладають бюджет, щоб ви нарешті довідалися, куди йдуть ваші податки та як на це можна вплинути.

Після вторгнення рф контент каналу розширився: з'явилися дискусії про економіку країни під час війни та ролики, де простою мовою роз'яснюються складні економічні поняття.

Мета проєкту — перетворити податки з незрозумілого «багатоцифр», яке щомісяця відкушує шматочок вашого бюджету, на зрозумілий і прикладний у реальному житті механізм.

Бонус: на сайті проєкту є калькулятор, де ви можете підрахувати загальну суму податків, які сплачуєте — у тому числі й усілякі приховані неочевидні збори при покупці в магазині. Протверезює.

Tokar.ua, 61,4 тис. підписників

Канал, на якому адміністратор української Вікіпедії Назар Токар випускає пізнавальні ролики про те, як влаштований космос, про кібербезпеку, здоров'я, винаходи, наукові відкриття та актуальний культурний контекст.

Що не так із МАГАТЕ і чому вони завжди «стурбовані»? Як працює вічний двигун, який все-таки існує? І чому Кубань — історична та культурна територія України, де частина населення досі розмовляє нашою мовою?

Фішка: розмови про складне простими словами.

Цікава наука, 207 тис. підписників

Канал спеціалізується на переозвучуванні українською мовою науково-популярних та освітніх відео на різні теми — про фізику, астрономію, біологію, географію та математику.

Чи знали ви, що вода розчиняє практично будь-яку речовину, а ґрунт можна вважати живим? Чому час і простір періодично міняються ролями, молоко — це відфільтрована кров, і як не збожеволіти, якщо все, що ви вчили в школі, частково чи повністю спростовується сучасною наукою?

Бонус: ідеї для домашніх експериментів з фізики.

Рекомендуємо прочитати:

img-7ukrinv-62ebe0a7e3a3d755309643.jpg

7 українських винаходів, які змінили світ

Читати

Історія

YouTube-канал імені Т.Г. Шевченка, 747 тис. підписників

Канал про історію, який ведуть українські письменники брати Капранови. Автори «Мальованої історії України» беруть різні аспекти нашої історії та розглядають їх із доказовою базою: історичними документами, архівними даними, свідченнями сучасників та дослідженнями істориків.

Хто вигадав росію? Скільки насправді років Україні? Чому фальшування нашої історії почалися задовго до СРСР і як до цього доклали руку самі українці?

Завдяки тому, що автори каналу є публіцистами, інформація подається без зайвої академічності.

Історія без міфів, 472 тис. підписників

Канал про минуле України (і всього світу) без прикрас і фальсифікацій. Експерти — професійні історики та фахівці з конкретної проблематики. Завдяки цьому проєктові вдається охоплювати досить широку, різноманітну тематику, говорити про різні періоди світової історії, міжнародні відносини, біографії видатних особистостей та культурний контекст.

Автори каналу зазначають, що їхня мета — спростовувати антинаукові міфи, фейки та стереотипи про Україну, а також розширювати історичний світогляд «побутового» глядача.

Як із 6+ націй зробити одну і до чого тут «споконвічно російські землі»? Чому реальний образ князя Святослава має мало спільного з популярним канонізованим уявленням? Чому Вермахт провалився зі своїм експрес-планом захоплення, а нинішні фашисти повторюють його історію?

Бонус: експерти у своїх випусках згадують багато літератури — можна поповнити власний список must-read.

Книга-мандрівка. Україна — 57,5 тис. підписників

Український мультсеріал, заснований на реальних подіях та нереальних пригодах, — за мотивами бестселера «Книга-мандрівка. Україна».

Герої серіалу — видатні українці, об'єкти та події, які не завжди добре відомі на батьківщині. Події розгортаються у Харкові та Римі, в Одесі та Гватемалі, Полтавському та Нью-Йоркському регіонах.

Шевченко-хіпстер, козак-чаклун, швачка, яка отримала «Оскар», — автори каналу «приземлюють» образи відомих людей, роблячи їх більш зрозумілими та близькими для сучасних українців.

Культура

Твоя Підпільна Гуманітарка, 150 тис. підписників

Канал із трансляціями та записами лекцій, інтерв'ю, обговореннями тем, пов'язаних з гуманітарними науками. Крім того, тут є дискусії з письменниками, бесіди з громадськими активістами, обговорення гарячих питань з історії та культури України.

Чи справді українська мова — не перша у світі з милозвучності? Чи можна назвати внесок Булгакова з Пушкіним в українську культуру таким самим фейком, як і Велесову книгу? І чи вдасться вам заснути вночі, ближче познайомившись із істотами з української міфології?

Влад Сторітелер, 13 тис. підписників

Перший україномовний YouTube-блог про сторітелінг у книгах, іграх та фільмах. Автор каналу Владислав Ленцев багато років пише телесценарії, повісті, оповідання — і вирішив запакувати свій досвід для тих, хто хоче навчитися розповідати захопливі історії навіть про похід по хліб до магазину.

З чого не потрібно починати свої історії і як випадково не поселити у ваш світ нудних картонних персонажів? Як вибудовувати сторітелінг так, щоб читач не закрив текст на третьому рядку?

Бонус, актуальний у поточних реаліях: відео з розбором того, як не варто писати про війну.

ідея олександрівна, 95,4 тис. підписників 

Канал про українську мову — таку, про яку не розповідають у школі та не говорять на уроках літератури. Обережно: після перегляду відео може з'ясуватися, що сучасні українці просто не зрозуміли б діалект, на основі якого сформувалася нинішня українська мова, а дійсна версія літературної мови виникла ледь не на базі суржику часів Котляревського.

Бонус: гайд виживання в Карпатах з мовної точки зору. Як розуміти місцевий діалект, його фішки, особливості та не бути прийнятим за окупанта.

Загін Кіноманів, 467 тис. підписників

Канал, який український актор Віталій Гордієнко спочатку створював для оглядів фільмів. Зараз це один із найбільших майданчиків українського ютубу, де можна подивитися ролики про світові прем'єри та дізнатися більше про історію українського кіно. Наприклад, про те, як операторам культових «Тіней забутих предків» вдалося відзняти підводні кадри без спецефектів та малювання у редакторах.

На каналі можна переглянути інтерв'ю з українськими акторами та режисерами, а також розібратися, як російська пропаганда ще у 2000-х вкладала у свідомість жителів пострадянського простору образ Малоросії.

Бонус: огляд Віталія на тему «Що подивитися на українському ютубі без російської пропаганди».

Слух, 70,5 тис. підписників

Медіа про українську культуру з фокусом на музику. Канал випускає документальний серіал «Спалах», в якому розповідає про культурних героїв сучасності та розбирає тренди мистецтва (у тому числі у воєнний час). Команда проєкту також відзняла декілька гумористичних рімейків найпопулярніших кліпів. Крім того, на каналі відбуваються трансляції культурних дискусій із українськими артистами.

Як змінилися мистецтво та музика в країні після початку війни? Що таке «новий фолк»? Чому готувати їжу — це теж мистецтво, а інформаційний фронт має знати, що борщ — український?

Бонус: огляди нового українського кіно.

Мандри

Хащі, 151 тис. підписників

Проєкт, який показує Україну «без косметики»: провінційні залаштунки, які зазвичай залишаються поза кадром, та маловідомі сторінки нашої історії (також не завжди приємні).

До війни автори каналу спеціалізувалися на пошуках забутих Google Картами та туристами місцях, історіях людей похилого віку та непередаваному діалекті глибинки. Ці відео досі доступні на каналі, але зараз у нього з'явилося нове спрямування: документалістика слідами окупації — й те, як її переживають різні регіони країни.

Ukraїner, 265 тис. підписників

До початку повномасштабної війни Ukraїner мандрували країною та відкривали несподівані must visit місця. Відео з панорамами та краєвидами України, створені командою журналістів, часто показували в аеропортах та на вокзалах, а також використовували для міжнародного промо.

Канал можна вважати великим відеогайдом Україною, зі списком нерозпіарених must visit місць, куди турист сам не додумався б вирушити.

У воєнний час Ukraїner змістили фокус уваги на роботу з пропагандою: розповідають про історію, героїчний опір тимчасово окупованих українських міст, розбирають ворожі фейки та збирають меми.

Гумор і розваги

Underground StandUp / Підпільний Стендап, 151 тис. підписників

Один із наймасштабніших стендап-проєктів країни, який досить органічно вписується у нові умови воєнного життя. Стендапи у бункерах та притулках, імпровізаційні сесії в укриттях та гумористичні огляди світового кіно — автори каналу показують, що нова воєнна реальність не скасовує розвитку української культури та гумору загалом.

Бонус: подкасти про культуру, кіно, мистецтво та літературу.

Волонтери про волонтерів, 43,9 тис. підписників

«Свіжий» канал, який у гумористичному ключі у вигляді коротких замальовок із життя показує профдеформацію волонтерів під час війни.

Якщо ви теж хоч раз забували звичні побутові поняття, але можете відразу розповісти про різницю між класами бронежилетів і про те, чому не варто купувати китайські турнікети, ви відчуєте щось рідне в цих скетчах.

Поки що на каналі лише 5 серій, новий контент виходить раз на 1–2 тижні.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Digital Marketing»
Маркетинг і PR
Веде Попов Олексій
23 квітня 18 червня
Попов Олексій