7 історій про людей, які розбагатіли на криптовалюті | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Щасливий випадок: 7 історій про людей, які розбагатіли на криптовалюті

Як крипта і везіння зробили звичайних людей мільйонерами.

cover-638a2526e0d39283994714-64fb893a0cfc7929646228.jpg

Експерти пророкують електронним грошам велике майбутнє і не виключають, що за десятки років криптовалюти замінять звичні нам долари, євро та гривні. Вже зараз у багатьох країнах за Bitcoin можна купувати нерухомість, авто та навіть їжу в супермаркетах.

Однак це сьогодні крипта така популярна. А в 2009 році, коли тільки з'явився Bitcoin, цифрові гроші були чимось зі сфери фантастики. Вважалося, що інвестувати в них можуть лише авантюристи.

Зібрали історії людей, які всупереч громадській думці довірилися своєму чуттю і не побоялися вкласти гроші у крипту. Серед них — хлопчик, який купив біткоїни у 12 років, працівник супермаркету, який розбагатів на злеті Шиба-іну та інші унікальні історії успіху.

#1. Ерік Фінман — школяр, який купив біткоїни на гроші, подаровані бабусею

Вперше американець Ерік Фінман дізнався про цифрові гроші під час акції протесту у Вашингтоні, на яку прийшов із братом. Побачивши хлопця в біткоїн-сорочці, він спитав, що таке Bitcoin.

«Це те, що покінчить із Волл-стріт», — відповів йому брат.

У 2011 році, у віці 12 років, Ерік купив монети на $1 тис., витративши всі гроші, які йому подарувала бабуся. Тоді курс становив лише $10 за біткоїн.

Наступні 3 роки Ерік просто навчався та трохи торгував монетами. У 15 років Фінман покинув школу і посперечався з батьками. Хлопець сказав, що якщо заробить $1 млн до 18 років, то не буде вступати до коледжу та навчатися далі.

Буквально відразу Ерік продав частину біткоїнів, отримавши $100 тис. Виручені гроші він вклав у свій перший бізнес, який розпочав у власній кімнаті. Фінману настільки не подобалася його школа, що він вирішив створити власну освітню компанію Botangle. У ній вчителі проводили заняття дистанційно через відеочати. Через 2 роки Ерік продав свій бізнес за 300 біткоїнів.

Рекомендуємо прочитати:

img-6piramiduk-61a600021c0cf621499887.jpg

6 наймасштабніших фінансових пірамід світу

Читати

Коли курс Bitcoin перевищив $2,7 тис., 17-річний Фінман офіційно став мільйонером. Він виграв суперечку з батьками — і замість вступу до коледжу почав подорожувати світом.

У 2022 році Ерік має 8-значний капітал, активно вкладає гроші в інноваційні та енергетичні проєкти, а ще мріє відправити на Місяць власну «капсулу часу».

#2. Крістофер Кох — інженер-електрик, який став мільйонером за одну ніч

У 2009 році, коли тільки-но з'явився біткоїн, норвежець Крістофер був студентом і писав магістерську роботу з технологій шифрування. Досліджуючи новітні програми, він уперше натрапив на згадку про криптовалюту. Хлопець хотів зрозуміти, як працюють криптоінвестиції, і щойно Bitcoin стан доступний для покупки, придбав понад 5 тис. монет, витративши всього $27.

Крістофер зізнається: він навіть не думав, що з його інвестиції щось вийде. Кох розповів про купівлю біткоїнів своїй дівчині, яка у відповідь влаштувала хлопцеві скандал. Вона порадила йому зайнятися чимось корисним для себе і для суспільства, замість того, щоб витрачати бюджет на «іграшкові гроші».

У 2013 році, коли світові ЗМІ почали щодня говорити про біткоїн, Крістофер згадав про свої вкладення: «Я побачив знайоме слово і подумав: а хіба в мене не було такого?» — розповідає Кох.

Хлопець зрозумів, що став багатим. За його словами, він витратив цілий день, щоб згадати правильний пароль до свого криптогаманця, який за одну ніч зробив його Bitcoin-мільйонером. Тоді вартість 5 тис. біткоїнів дорівнювала $885 тис.

Крістофер зняв 1/5 своїх інвестицій та купив затишну квартиру в Осло, а решту активів залишив працювати. До речі, після цієї пригоди дівчина перестала вичитувати хлопця за те, що він не вміє поводитися з грошима.

#3. Роб — завідувач складу супермаркету, який розбагатів на Шиба-іну

«Я народився в досить бідній сім'ї і навіть уявити не міг, що в мене буде стільки грошей!»

Історія англійця Роба вражає і вкотре доводить, що розбагатіти на крипті може абсолютно будь-яка людина, незалежно від віку, статусу чи діяльності.

35-річний Роб працював завідувачем складу одного із супермаркетів Великобританії і дуже хотів забезпечити гідне майбутнє своєму синові. Для цього Роб поставив собі за мету збільшити власні заощадження.

Чоловік почав багато читати про криптовалюти. Якось його увагу привернула нова монета Шиба-Іну. Роб вирішив ризикнути — і в лютому 2021 року інвестував у монету $8 тис. Через 3 місяці вартість Шиба-іну зросла у 1200 разів! Роб відразу ж перевів у готівку перші пів мільйона.

За словами чоловіка, він багато плакав, коли отримав гроші, і перший день щогодини перевіряв банківський рахунок, щоб переконатися, що це не сон.

Роб зізнався, що у супермаркеті заробляв $68 тис. на рік. За кілька тижнів після отримання криптодоходу він звільнився і заявив, що тепер його основна робота — бути батьком.

#4. Глаубер Контессото, який розбагатів завдяки твітам Ілона Маска

Глаубер Контессото — із родини середнього класу. Він жив у Лос-Анджелесі, професійно займався хіп-хопом. До інвестицій у криптовалюту вкладав гроші в акції Tesla та Uber. Мріючи розбагатіти, Глаубер шукав перспективний токен, який можна вдало інвестувати. Саме такою йому здалася мемна монета Dogecoin. Натхнення додали висловлювання Ілона Маска, який неодноразово згадував про валюту у своїх публікаціях у Twitter.

Контессото зібрав усі свої заощадження, продав акції, які в нього були, і навіть позичив частину суми. У лютому 2021 року він витратив на купівлю Догекоїнів $180 тис. Ціна одного токена на той момент становила $0,045. Вже за 2 місяці монета подорожчала 10 разів. У підсумку баланс Контессото збільшився до $1,08 млн. За словами Глаубера, він хоче зібрати $10 млн, а потім забрати 10% від суми.

У травні 2021 року курс Dogecoin злетів до рекордної позначки $0,7, а потім знову почав падати. Через це Контессото збіднів на 167 тис. за один день, але він не засмучується, а вже шукає інші перспективні криптовалюти для інвестування.

#5. Подружжя, яке розгадало головоломку на картині та отримало в нагороду біткоїни

«У нашій країні мати криптовалюту небезпечно».

Картину, в якій було зашифровано пароль від криптогаманця з біткоїнами, намалювали у 2015 році художник Роб Маєрс та анонімна художниця, відома у Twitter як @coin_artist.

Три роки ніхто не міг розгадати код. Люди шукали пароль у всьому, в чому тільки можна, — крім ключа, який і виявився «ключем» до розгадки. Розглянувши картину, можна побачити на ньому стрічки, довгі кінці якої художниця позначила як одиниці, а короткі як нулі. Для шифрування коду був використаний Base58 — варіант цифрового кодування із застосуванням цифр та латинських літер.

У 2018 році 35-річний програміст під псевдонімом Isaac таки розгадав бінарний код. Він розповів, що головоломки — їхнє з дружиною спільне хобі. Особливо їм подобаються загадки, пов'язані з криптовалютою, хоча вона й заборонена у їхній країні. Ім'я програміст задля безпеки називати відмовився.

Відомо, що у гаманці було 4,87 BTC, що становить близько $80 тис. станом на 2022 рік.

Криптовалюта справді допомогла багатьом простим людям розбагатіти. Але перш ніж інвестувати в цифрові активи, пам'ятайте, що їхній курс вкрай волатильний. Вкладати варто ті гроші, які ви можете дозволити собі втратити.

#6. Тайхутту — сім'я успішного підприємця, яка обміняла все майно на крипту

Герой наступної історії — бізнесмен Діді Тайхутту з Нідерландів. Він відрізняється від попередніх героїв, адже мав усе: кілька компаній, великий будинок, люксові автомобілі. Але після смерті батька Тайхутту почав замислюватися про сенс буття, роль грошей, сімейні цінності — і вирішив круто змінити своє життя. Він продав все майно і вклав гроші у Bitcoin. Вартість однієї монети на той момент становила 900 доларів.

Життя у розкішному особняку Тайхутту обміняли на кемпінг. Тоді про сім'ю говорили як про диваків, а їхній вчинок називали дивною авантюрою.

Весь бізнес-контент у зручному форматі. Інтерв'ю, кейси, лайфхаки корп. світу — у нашому телеграм-каналі. Приєднуйтесь!

Коли біткоїн злетів, про них знову заговорили. Завдяки зростанню крипторинку Тайхутту повернули статки, хоча самі вони зізнаються, що не ставили перед собою такої мети. За словами Діді, він хотів змінити правила життя та показати своїм близьким, що таке справжнє щастя.

Сьогодні сума місячних витрат сім'ї складає в середньому €3 тис. Діді, як і раніше, займається трейдингом та інвестиціями.

#7. Джон Пол Барік — студент, який зробив майнінг-ферму в ящику з-під молока

Американець Джон Пол Барік придбав біткоїни у 2012 році, будучи школярем. Купівля коштувала йому $1,4 тис., і він подумати не міг, що курс настільки злетить. Нагадаємо, що у той період вартість монети коливалася у межах $4–14.

У 2013 році на уроці англійської мови Барік отримав завдання написати бізнес-план. І у школяра виникла ідея створити майнінг-ферму — установку для видобутку криптовалюти.

Втілити план у життя Джону вдалося у 2017 році. Він купував відеокарти на eBay і робив установки у ящику з-під молока в підвалі свого будинку. Через деякий час Барік вирішив розширити бізнес та запросив приєднатися до нього двох своїх друзів. Хлопці створювали майнінгові установки та продавали їх у мережі — у такий спосіб їм удалося заробити перші $2 млн.

Рекомендуємо прочитати:

unicorn-4-3-61eeba8c327bc163343545.png

Потенційні «єдинороги»: 5 стартапів метавсесвіту, до яких варто придивитися

Читати

Потім хлопець заснував майнінг-ферму та найняв близько 20 працівників. Кількість майнінгових установок збільшилася до 1,3 тис., а дохід зріс до $1,2 млн на місяць. Ставши мільйонером, Джон Барік придбав спорткар своєї мрії  — Lexus RC 350 — і почав мандрувати.

«Гроші дозволяють мені їздити куди я хочу та їсти чудові обіди», — зізнається Барік.

Більшість доходу він інвестує у розвиток своєї справи. До речі, Джон активно веде TikTok, де розповідає про видобуток Bitcoin та ділиться відео з мандрівок.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Фінансовий директор»
Фінанси
Веде Андрій Дробот
22 травня 20 липня
Андрій Дробот