Дефіцитне мислення: що це і як його позбутися | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Дефіцитне мислення: що це і як його позбутися

Як припинити змагатися з іншими.

cover-6410970ec4391679949623-651acded0cbc4565345165.jpg

У дитинстві ми часто змагаємося один з одним: кому дістанеться остання цукерка або хто першим спуститься з гірки? Як думаєте, чому? Тому що вважаємо своїм здобутком те, що втрачає інша людина — для мого виграшу потрібно, щоби хтось програв.

Це дефіцитне мислення (гра з нульовою сумою) і воно продовжує впливати на нас у дорослому житті. Змінюються лише турботи: здається, що грошей, друзів, гарної роботи дуже мало і не вистачить на всіх.

Що таке дефіцитне мислення? Як воно отруює наше життя? Як вийти з Zero-sum game та почати грати за своїми правилами?

Що таке Zero-sum game

У прямому значенні Zero-sum game — це гра, в якій перемога одного учасника нерозривно пов'язана з поразкою іншого. Тому кожен гравець прагне отримати максимальну вигоду з програшу свого опонента.

Яскравий приклад Zero-sum game — покер. Учасники роблять ставки, сподіваючись зібрати комбінацію карт, яка буде кращою, ніж у решти. Ціль у всіх одна — перемогти та забрати ставки інших гравців. Якщо одна людина виграє, вона отримує ставку суперника, якщо програє — віддає свою. Сума виграшу дорівнює сумі програшу, тому в грі не може бути одночасно декілька переможців.

Люди з дефіцитним мисленням думають так само, як гравці у покер — через призму «виграв-програв». На їхню думку, у світі існує обмежена кількість ресурсів. Коли ними хтось користується — ресурсів стає дедалі менше, тому решта людей програє.

Дослідники вважають, що дефіцитне мислення виникло у процесі еволюції. Первісні люди думали, що ресурси для виживання можна отримати лише шляхом «жорсткої конкуренції». І ці інстинкти передалися нам.

Пам'ятаєте, коли в розпал пандемії люди масово скуповували гречку, воду, маски, антисептики — вважаючи, що якоїсь миті товари закінчаться і всі помруть? Часто неусвідомлено ми вдаємося до дефіцитного мислення і в інших ситуаціях. Наприклад, під час переговорів: переконуючи співрозмовника у своїх твердженнях, ми мимоволі думаємо, що інша сторона обов'язково має зазнати поразки.

У кожному випадку ми віримо, що коли інші програють, то ми виграємо — і навпаки.

Установки людей з дефіцитним мисленням і до чого вони можуть призвести

Люди, які грають у нульову гру, частіше ніж інші піддаються стресу та тривожності. Постійно бояться кудись не встигнути і даремно згаяти час. Вважають за краще працювати самостійно, не люблять ділитися і рідко приходять на допомогу.

Рекомендуємо прочитати:

img-happyend-62d5333f43d4d940690797.jpg

Хепіенду не буде: що таке катастрофічне мислення

Читати

Згідно з дослідженням нідерландських учених, людям з дефіцитним мисленням складно керувати особистим бюджетом та робити заощадження. Вони рідко інвестують, часто беруть кредити та влазять у борги.

Гра з нульовою сумою заважає брати на себе відповідальність. Люди з таким мисленням навіть не намагаються змінити своє життя. Вони вважають себе просто невдахами, звинувачують у своїх «програшах» зовнішні обставини чи оточення.

Ось декілька установок, які свідчать про дефіцитне мислення:

?  Ти або переможець, або переможений — інакше бути не може.
«Звичайно, її батьки є власниками великої юридичної компанії, тому їй довірили посаду юриста. А я із простої сім'ї, тому, мабуть, назавжди залишусь в асистентах».

?  Не можна нікому допомагати, всі довкола — конкуренти.
«Я маю декілька ідей для проєкту колеги, але я не допомагатиму. Інакше керівник вирішить, що він кращий і підвищить його, а не мене».

?  А раптом я щось пропущу?
«Потрібно ще раз перевірити пошту. А раптом мені вже відповіли, а я про це не знаю. Тоді вони візьмуть іншу людину».

?  Відкладу до кращих часів.
«Хай краще гроші спокійно лежать. Інвестиції — це надто ризиковано. А якщо я прогорю і більше не зможу заробити стільки?»

Коли дефіцитне мислення доречне

Воно може допомогти в ситуаціях, коли ресурси реально обмежені та вимагають більш обережного використання:

  • якщо у вас залишилося мало грошей, ви можете стати економнішим, щоб закрити свої потреби
  • якщо ви працюєте в кризовій ситуації, де кожна хвилина має значення, дефіцитне мислення допоможе швидко ухвалювати рішення та діяти ефективно
  • якщо у вас обмежений вибір (наприклад, у магазині з невеликим асортиментом товарів), ви можете стати більш креативним та винахідливим, щоб вибрати найкраще для себе
  • в екстремальних умовах дефіцит мислення може допомогти швидко адаптуватися до нової ситуації та правильно використовувати ресурси

Обмеженою може бути кількість місць у престижному університеті або кількість квитків на прем'єру фільму. І щоб отримати бажане, дійсно варто піднатиснути.

При цьому треба розуміти, що якщо хтось заробив статки — він не відібрав ці гроші у вас і не позбавив можливості досягти такого ж успіху. Коли одна компанія відхилила ваше резюме, це не означає, що інша зробить так само. Нічого не станеться, якщо ви прочитаєте повідомлення трохи пізніше, тому не обов'язково щохвилини моніторити пошту.

Дефіцитне мислення: як позбутися і вийти із Zero-sum game

«Багато хто думає про світ, як про пиріг: якщо хтось отримує більший шматок, то іншим дістанеться менше. Але можна створювати пироги, а не просто ділити їх. Ви можете навчитися робити пироги більшими»,

— пише Стівен Кові у книзі
«7 навичок високоефективних людей».

#1. Подивіться на проблему з іншого боку

Намагайтеся не поділяти людей на тих, хто виграв і програв — мисліть ширше. Навчіться дивитися на проблеми з різних боків, шукати декілька варіантів, а не зациклюватись на одному. Не бійтеся проявляти фантазію та використовувати творчий потенціал. Це дозволить урізноманітнити мислення та може призвести до несподіваних, але ефективних рішень.

Якщо в голову прийшла «дефіцитна» думка, запишіть її на аркуші паперу і спробуйте перефразувати:

«Він стоятиме на своєму і виграє ці перемовини»
«Я зроблю все, щоби досягти компромісу та рішення було вигідне обом сторонам».

«Мене не взяли в цю компанію, кар'єрі настав кінець»
«Нічого, я спробую знову і пошукаю інші цікаві вакансії. Наступного разу краще готуватимуся до співбесіди. Тепер я знаю, які запитання рекрутери ставлять на посаду керівника відділу».

#2. Не відмовляйте у допомозі іншим

Якщо хтось із вашого оточення потребує підтримки, не бійтеся її надати. Дайте декілька підказок колезі, яка вже довго сидить над завданням та не встигає виконати його до дедлайну. Якщо є можливість — допоможіть фінансово людині, яка цього потребує.

Так ви зрозумієте, що ресурси не є обмеженими і що їхнє правильне використання може принести користь усім. Спільна робота може призвести до кращих результатів, а ваша доброта може стати хорошим прикладом для інших. І якщо в майбутньому ви опинитеся в складній ситуації, людина, яку ви підтримали, можливо, також прийде вам на допомогу.

#3. Переконайтеся, що ви унікальні

Порівнюючи себе з іншими людьми, ми починаємо думати, що у нас менше грошей та можливостей, ніж в інших. Це знижує самооцінку. Прагніть покращувати власні навички, а не перевершувати когось. Орієнтуватися на оточення немає сенсу, оскільки ви не можете повністю зрозуміти життєвий шлях і ситуацію іншої людини.

#4. Висловлюйте вдячність

Дослідження свідчать, що щоденна практика подяки покращує настрій, зменшує стрес і депресію, підвищує задоволеність життям.

Не соромтеся говорити «дякую» батькам, друзям, колегам. Не забувайте дякувати і собі за виконану роботу. Це допоможе більш реалістично оцінити свої досягнення і сфокусуватися на тому, що у вас вже є, а не на тому, чого не вистачає.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Оптимізація бізнес-процесів»
Бізнес і управління
Веде Роман Мірошніченко
12 червня 22 липня
Роман Мірошніченко