Feedback 360°, методика MBTI та тест Big Five: як оцінити свої компетенції | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Feedback 360°, методика MBTI та тест Big Five: як оцінити свої компетенції

3 способи оцінки, які використовують компанії Fortune 500.

cover-64119dc8a0344988497647.png

У 1973 році Дипломатична інформаційна служба найняла американського професора психології Девіда Макклелланда. Його завданням було консультувати їх з питань рекрутингу працівників.

Традиційно у кандидатів перевіряли знання, якими, на думку чиновників, повинен володіти дипломат: у сферах історії, економіки, права та міжнародних відносин. Але Макклеланд провів тести та з'ясував: наявність цих знань не гарантує, що людина буде компетентним фахівцем.

Професор розробив авторський метод Behavioral event та запропонував фокусуватися при наймі на таких компетенціях як емпатія, самодисципліна та ініціативність. Саме ці якості, на його думку, дозволяли відрізняти успішних фахівців від тих, хто просто виконує роботу, щоб не звільнили.

Ми зібрали тести, які допоможуть самостійно оцінити рівень компетенції — своєї чи працівника — та виявити прогалини, щоби підтягнути потрібні скіли.

Компетенції та навички: яка різниця

Поняття «компетенція» набагато ширше. Це знання, навички та поведінка, які призводять до потрібного результату. А також підхід до виконання завдань загалом — те, як ви дієте, ваші установки та мотивація.

Припустимо, ви проходите співбесіду до IT-компанії на позицію розробника:

Рекрутер: Вас потрібно менторити у роботі чи ви незалежно ухвалюєте рішення?

Ви: Я можу ухвалювати рішення самостійно, в роботі більшою мірою автономний.

Автономність тут — компетенція. Вона залежить від досвіду, навичок та особистісних якостей людини.

Як оцінити свої компетенції: 3 способи, які використовують Amazon, Apple, Microsoft і Meta

#1. Feedback 360°

«360 градусів» — це метод, за яким колеги та керівники оцінюють рівень компетенцій фахівця. Ви можете попросити людей зі своєї команди пройти онлайн-опитування та підключити тимліда.

Спочатку потрібно скласти список необхідних компетенцій, які хочете оцінити за допомогою цього методу. Потім респонденти заповнюють опитувальник, вибираючи варіанти відповіді: ніколи / іноді / часто / завжди. Або повністю не згоден / скоріше не згоден / скоріше згоден / цілком згоден / не володію інформацією.

Опитувальник має містити щонайменше 30 тверджень. Вони можуть бути не лише позитивними. Можна включати до тесту «запитання-дублі», які допоможуть перевірити правдивість відповідей.

Аналіз результатів

Якщо людина дала позитивні відповіді на запитання 6, 12, 24 та 28 — висока ймовірність того, що вони є соціально бажаними. Коли таких відповідей більше за дві, варто запропонувати працівнику повторно заповнити опитувальник.

Розшифровка відповідей за типами компетенцій

 •  Дотримання корпоративних цінностей — запитання 1–21, 25–25 та 31

 •  Клієнтоорієнтованість — 16

 •  Лояльність до компанії — 12, 18

 •  Орієнтація на результат, відповідальність за нього — 4, 5, 7, 16

 •  Адаптивність, відкритість до нового — 17, 19

 •  Самостійність та навички ухвалення рішень — 1, 3, 4, 5, 11, 19

 •  Розуміння бізнес-середовища — 4, 7, 10, 21

 •  Стресостійкість — 6, 11, 19

 •  Навички комунікації — 8, 15, 28

 •  Управлінські навички — запитання 20–29.

 •  Мотивування команди — 23, 25

Більшість компаній зі списку Fortune 100 використовують оцінку «360 градусів», а понад 90% організацій із Fortune 500 застосовують різновиди цього методу.

Рекомендуємо прочитати:

img-63d2a04e7e2f6490589276.png

5 дивних, але дієвих способів перезапустити свою кар'єру

Читати

#2. Тест Big Five

«Велика п'ятірка» — це модель оцінки компетенцій та характеристик характеру за допомогою запитань за 5 показниками. Саме вони характеризують поведінку людини. У тесті немає правильних і неправильних відповідей, потрібно просто визначити, яке висловлювання вам більше підходить. За підсумками Big Five кожну людину можна віднести до певної групи за такими якостями:

  • Екстраверсія/інтроверсія: комунікабельність, впевненість у собі vs стриманість, замкнутість.
  • Доброзичливість/незалежність: схильність до співпраці, дружелюбність vs тенденція покладатися на особисту думку, конкурувати, ворожість.
  • Самоконтроль/імпульсивність: пунктуальність, послідовність, уміння дотримуватися алгоритму, педантизм, перфекціонізм vs хаотичність.
  • Емоційна стабільність/тривожність: стійкість, здатність адаптуватися до стресових ситуацій, впевненість у собі проти нестабільності та хронічна тривожність.
  • Новаторство/консерватизм: допитливість та відкритість до нового досвіду vs консерватизм, традиціоналізм, орієнтація на збереження.

Тест допоможе спрогнозувати ефективність, схильність до вигорання, здатність до навчання та задоволення роботою. А ще він раптово може показати, що ви, можливо, займаєтеся не тим, чим варто.

Згідно з теорією Big Five:

  • Людям із високим ступенем екстраверсії варто спробувати себе у продажу, клієнтській підтримці та сферах, які передбачають публічні виступи.
  • Респондентам із високим полюсом доброзичливості підійде кар'єра у клієнтській підтримці та HoReCa.
  • Людина з високим рівнем самоконтролю, найімовірніше, досягне успіху в копіткій роботі: бухгалтерському обліку, лабораторіях.
  • Емоційно стабільні люди можуть стати успішними у терапії та соціальній сфері.
  • Респонденту з високим ступенем відкритості до нового, новатору підходить творча робота — наприклад, у галузі мистецтва чи дизайну.

Безплатно пройти тест можна за посиланням. Доступні версії українською та англійською мовами.

#3. Тест на визначення типу особистості за Маєрс-Бріггс (MBTI)

Спочатку тест було використано під час Другої світової війни, коли жінкам довелося почати працювати на позиціях, які вважалися типово «чоловічими». Щоб знизити стрес і полегшити адаптацію, був розроблений тест на визначення типу особистості Маєрс-Бріггс. Він показував, до яких сфер чи завдань жінки схильні найбільше.

Доступно понад 5 офіційних версій цього тесту, які налічують від 93 до 222 запитань. Мета методики MBTI — типологізувати людину за чотирма критеріями:

  • Екстраверт/інтроверт: енергія спрямована на себе чи зовнішнє коло людей.
  • Здоровий глузд/інтуїція: орієнтація в різних ситуаціях.
  • Логіка/емоції: що впливає на ухвалення рішень.
  • Раціональність/ірраціональність: наскільки вдумливо людина підходить до планування та реалізації рішень.

Тест на тип особистості за Маєрс-Бріггс став одним з найпопулярніших інструментів для рекрутерів і hiring-менеджерів. Особливо у США — у 50% випадків офіційну версію тесту використовують саме у Штатах. Щороку понад 2 млн людей у країні заповнюють опитувальник MBTI. А ще до 70% випускників американських середніх шкіл використовують його, щоб обрати майбутню професію.

Пройти тест англійською чи українською можна за посиланням.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«HR-директор»
HR і рекрутинг
Веде Катерина Бандуровська
18 червня 1 серпня
Катерина Бандуровська