6 найбільш дивних бібліотек у світі | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

6 найдивовижніших бібліотек світу

Книги у стовбурі дерева, на борту корабля і на горбі верблюда.

new-64e338c7c4fdd405838144.jpg

Здавалося б, із появою смартфонів «аналогові» бібліотеки мали піти у минуле. Але чимало дивовижних книгозбірень побудували саме останніми десятиліттями.

Ми зібрали приклади бібліотек, які варто відвідати, навіть якщо ви більше полюбляєте електронні книги, ніж паперові.

#1. Верблюжий книгомобіль у віддаленому регіоні Кенії

Де: Гарісса, Кенія

Гарісса, розташована поблизу кордону Сомалі, — місце з єдиною у світі верблюжою бібліотекою. Тут живуть понад 67,9 тис. осіб. Папір та олівці у Гаріссі знайти важко, а рівень неграмотності — понад 85%.

«Кораблі пустелі» — звичне явище в цій місцевості. Але довкола верблюдів Національної бібліотечної служби Кенії завжди збирається натовп. Тому що вони везуть місцевим жителям дефіцитний товар — книги.

Верблюжу бібліотеку запустили у 1996 році — ідея полягала в тому, щоби доставляти книги до віддалених районів Гарісси. У цій частині Африки внутрішні регіони недосяжні навіть для позашляховиків.

Верблюжа бібліотека Гарісси доступна 4 дні на тиждень. Книжки перевозять 12 верблюдів у супроводі бібліотекарів. Одна тварина носить до 500 книг. Видання англійською та суахілі (двома офіційними мовами Кенії), а також сомалійською. Бібліотеку можна впізнати за табличками з абревіатурою служби KNLS на боках верблюдів.

 

Верблюжа бібліотека у віддаленому кенійському регіоні

#2. Мінібібліотека у дереві

Де: Кер-д'Ален, Айдахо, США

Коли 110-річна тополя біля будинку бібліотекаря Шаралі Армітідж Говард почала гнити і її довелося зрубати, жінка вирішила перетворити пеньок на щось особливе. Говард спроєктувала у стовбурі мінібібліотеку з дахом, дверима, книжковими полицями, а також обладнала її електрикою і теплом.

Нині це одна з 75 тис. бібліотек, що входять до складу некомерційної організації Little Free Libraries. Працює за принципом «візьми книгу, поділися книгою».

 

Замість того, щоби викорчувати мертве 110-річне дерево, бібліотекар з Айдахо перетворила його на бібліотеку

#3. Бібліотека на кораблі

Де: Хордаланн-Мере-ог-Ромсдал, Норвегія

Жителі Норвегії, як і інших скандинавських країн, — одні з найбільших поціновувачів читання у світі. Однак у багатьох віддалених селищах складно знайти бібліотеку з великою кількістю книг. Усе тому, що велика частина узбережжя Скандинавії порізана фйордами. Транспортна сфера в країні розвивається недостатньо швидко, і доставляти книги до віддалених регіонів — доволі складно. Винахідливі норвежці розв‘язали проблему незвичним способом: створили плавучі бібліотеки bokbåten.

Один із найвідоміших прикладів bokbåten — норвезький Epos. Його ще у 1963 році спеціально облаштували для транспортування книг. Плавуча бібліотека розвозить їх 250 маленькими селищами, розташованими в глибині західного узбережжя Норвегії на фйордах. На борту — 6 тис. видань. Крім того, на судні періодично проводять івенти для дітей. У штаті корабля — два аніматори та два бібліотекарі. Плавуча бібліотека працює з вересня до квітня, а влітку судно використовують як пором.

 

Плавуча бібліотека bokbåten розвозить книги селищами, розташованими на фйордах

#4. Бібліотека-скеля у районі, який раніше контролювали наркокартелі

Де: Медельїн, Колумбія

Медельїн набув поганої слави кокаїнової столиці та батьківщини наркокартелів. Ще на початку 2000-х місто вважалося одним із найнебезпечніших у Колумбії. Щоби виправити репутацію, місцева влада ініціювала у Медельїні низку проєктів, спрямованих на його культурне відродження.

Один із таких проєктів — бібліотека Parque España, збудована у 2007 році на місці нетрів на схилах гори у північно-західному районі Медельїна Санто-Домінго. До речі, ще наприкінці ХХ століття він вважався одним із найнебезпечніших місць у Латинській Америці. Людям тут не дозволялося залишатися на вулицях після 17:00, а вночі Санто-Домінго контролювали наркокартелі.

Сьогодні місто, зокрема його колись небезпечні райони, активно відвідують цифрові кочівники. У Медельїні приємна температура цілий рік (близько 27 °C), розвинена інфраструктура, стильні ресторани та коворкінги, а навколо — вічнозелені Анди.

Завдяки незвичайному дизайну, бібліотека Parque España нагадує величезні скелі або Стоунхендж. Вона складається із трьох з'єднаних між собою будівель, облицьованих плиткою з темного каменю. У кожній будівлі розташовані бібліотека, навчальні аудиторії та інтерактивні класи.

У 2008 році Parque España отримала нагороду як найкращий архітектурний проєкт року на бієнале архітектури та міського дизайну (IAUB) в Лісабоні. Дістатися до бібліотеки можна канатною дорогою.

 

Бібліотека Parque España розташована в районі, який ще на початку 2000-х був одним із найнебезпечніших у Латинській Америці

#5. Бібліотека «Око Біньхая» на 5 поверхів

Де: Тяньцзінь, Китай

Тяньцзінь — мегаполіс на північному сході Китаю, за 96 км від Пекіна, четверте за населеністю місто в країні. Тут химерно поєднуються сучасні хмарочоси та старовинні монастирі, ресторани з роботами-офіціантами та крихітні автентичні заклади з традиційною кухнею.

Однією з визначних пам'яток міста Тяньцзінь, яка входить до must-visit гайдів, є 5-поверхова бібліотека площею 33 700 м². Тут ви знайдете книжкові полиці від підлоги до стелі, які вміщують до 1,2 млн книг, а також читальні, конференц-зали, комп'ютерні класи та аудіокімнати.

Рекомендуємо прочитати:

img-63ca4eda266d1976150731.png

7 найоригінальніших офісів світу, з яких не хочеться йти додому

Читати

Бібліотеку називають «Оком», оскільки атріум будівлі спроєктований у формі гігантського очного яблука. З вулиці його можна побачити через скляний фасад. Внутрішній простір 5 поверхів бібліотеки обрамлено хвилястими книжковими полицями, які формують лінії повік, а сферична аудиторія у центрі утворює зіницю.

Будівлю звели за рекордно короткі терміни: від створення першого ескізу до відкриття минуло лише 3 роки. У перший тиждень у жовтні 2017 року бібліотеку щодня відвідували близько 10 тис. осіб.

 

Атріум бібліотеки у китайському мегаполісі Тяньцзінь спроєктований у вигляді гігантського ока

#6. Бібліотека з гамаком замість стелі

Де: Муїнга, Південно-Східна Африка

Побудувати бібліотеку в африканській пустелі з обмеженим бюджетом — задачка з зірочкою. Але саме це зробила менш як за 2 роки група бельгійців зі студії BC Architects. Бібліотека розташована при школі для глухонімих дітей у Муїнзі — місті неподалік кордону з Танзанією, з населенням 632,4 тис. осіб. 

Команда архітекторів у своїй роботі орієнтувалася на те, що бібліотека має будуватися з урахуванням економічної та соціальної специфіки регіону. Студія BC Architects ретельно досліджувала ресурси та можливості села. Тести мінерального складу ґрунту переконали архітекторів у тому, що він добре підходить для створення блоків із суміші землі, глини та соломи.

Команда пустила в хід інші поширені в цих місцях ресурси. Евкаліпт використовували для даху, підлоги та меблів. Бамбук пішов на обробку деталей дизайну та став у пригоді для виготовлення світильників.

Створюючи бібліотеку, архітектори надихалися традиціями африканських мешканців. Так, у Муйінзі довгі роки практикується ремесло плетіння мотузок з агави. Рослина стала матеріалом для гамака, який утворив другий ярус будівлі. Діти використовують його для читання та відпочинку.

 

Лежати й читати: бібліотека з величезним гамаком у містечку Південно-Східної Африки

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич