Як думки про минуле та майбутнє допомагають ухвалювати ефективні рішення | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Як думки про минуле та майбутнє допомагають ухвалювати ефективні рішення

Спогади та фантазії роблять наше життя кращим, якщо правильно їх використовувати.

cover-644916da10d29057384716.png

Усвідомленість зараз у моді — і на це є вагомі причини. Фокусування на моменті покращує самопочуття і допомагає будувати здорові стосунки.

Однак підхід «тут і зараз» не може бути способом життя, — вважає доктор організаційної психології Марсія Рейнольдс (США). Ми не здатні просто забути події з минулого, які були для нас важливими, так само як і перестати хвилюватися через майбутнє.

Психологи стверджують, що ця здатність людського розуму подорожувати в часі може бути доволі корисною. Наприклад, для мотивації та ухвалення рішень. Розбираємось, як це працює.

Минуле — це досвід. Як отримати з нього користь, щоб не повторювати помилок

Думати про минуле — це нормально. Спогади пов'язують нас із тією частиною себе, яку ми залишаємо позаду. Але іноді ми так сильно зациклюємося на подіях та помилках минулих днів, що навіть ризикуємо отримати депресію.

У психології є такий термін — румінація. Це коли людина застряє у замкнутому колі негативних думок про минуле і не може зупинитись.

Що робити, щоби перервати цей цикл? Як вийти зі стану румінації та отримати з нього користь?

#1. Попрацюйте над емоціями

Запитайте себе, що ви відчуваєте, думаючи про минуле. Це може бути:

  • Гнів — реакція на те, що ви чогось не отримали.

    Наприклад: на омріяну вакансію взяли іншу людину або курс долара різко злетів і ви не встигли купити нерухомість за вигідною ціною. Щоби впоратися з емоціями, подумайте, чи є можливість досягти бажаного іншим способом, які є альтернативи. Якщо їх немає, відпустіть ситуацію.
  • Горе. Зазвичай це реакція на втрату: близької людини, тварини, будинку, речі, яка багато для вас означала.

    Горе — підтвердження любові до того, що ми втратили. Щоби трохи заспокоїтись, спробуйте прийняти свої почуття, розповісти про них комусь або записати переживання на папері. Подякуйте життю за те, що у вас було, і налаштуйтеся йти далі.
  • Образа. Це реакція на подію з минулого, яку важко забути.

    Якщо хочете, щоб людина зрозуміла, що вона вас образила, — поговоріть з нею. Розкажіть, як її вчинок вплинув на вас і чого ви хочете у майбутньому. Визначте свої межі. Ви можете не дочекатися вибачень, однак розповівши про свої почуття, отримаєте шанс відпустити минуле. Щоразу, повертаючись до цієї події, думайте про урок, який вона дала вам.

Замість придушувати емоції, намагайтеся проживати їх. Інакше страхи, образи, гнів повернуться до вас при першому ж тригері — і доведеться переживати подібне знову.

Рекомендуємо прочитати:

img-63c7f29513482148034984.png

Наодинці з собою: внутрішні установки, які роблять нас нещасними

Читати

#2. Заспокойте внутрішнього критика

Як не думати про помилки минулого? Усвідомити, що думки про це — не щось погане і не ознака слабкості. Не варто докоряти собі за те, що часто повертаєтеся до спогадів. Ви не зможете змінити те, що вже сталося, але здатні створити новий досвід. Скажіть собі, що ви зробили все, що могли з наявними ресурсами, і перестаньте звинувачувати себе через помилки.

#3. Побачте можливості

Відволікайтесь на роздуми про приємні речі. Намагайтеся м'яко переходити від того, чого ви не хочете, до того, що викликає у вас позитивні емоції. Це можуть бути стосунки, робота, хобі або просто гарне місце, де вам хотілося б побувати. 

Думати про майбутнє корисно? Як перетворити фантазії на чіткий план

Роздуми про те, що готує майбутнє, допомагають нам вирішити, який курс вибрати тут і зараз. Цей процес вивчали у багатьох дослідженнях. Вчених особливо цікавила психологія вибору людини: наприклад, чому нам легше витратити $300 на шопінг зараз, ніж інвестувати в освіту. У психології це називається «дисконтування з відтермінуванням».

Вчені довели, що люди, які часто розмірковують про майбутнє, менш схильні до імпульсивних витрат. Вони віддають перевагу більшим винагородам через деякий час, аніж менш значущим, але доступним у моменті.

За словами дослідників, люди, які часто думають про майбутнє, також є більш мотивованими до ухвалення зважених рішень. У 2014 році було проведено експеримент:

  • першій групі учасників з використанням віртуальної реальності показували, як вони виглядатимуть на старості
  • друга група людей дивилася на себе справжніх

Учасники, які побачили себе у літньому віці, виділили на пенсійний рахунок удвічі більше грошей, ніж ті, хто дивився на себе теперішнього.

Як думати про майбутнє, щоб це було корисно? 

#1. Мисліть реальними очікуваннями, а не фантазіями та ілюзіями

Думки про майбутнє можуть мотивувати нас на досягнення цілей, але все залежить від того, як саме ми думаємо, каже психолог Габріеле Еттінген (США).

Дослідження показали, що позитивне мислення про майбутнє може мати неприємні наслідки. Чим більше люди фантазують про досягнення цілей, тим менше зусиль докладають для їх реалізації.

У ході одного з досліджень вчені Гамбурзького та Нью-Йоркського університетів порівняли два підходи до роздумів про майбутнє: очікування та фантазії. Студентів попросили подумати, де б вони хотіли працювати після закінчення навчання, а потім описати свої думки. Очікування, підкріплені реалістичними планами, виявилися більш мотиваційними, ніж фантазії, засновані на ілюзіях.

Вчені пояснюють це так: уява «примушує людей подумки насолоджуватися бажаним тут і зараз, таким чином обмежуючи інвестиції та майбутнє». Аби цього уникнути, краще зіставляти майбутнє зі сьогоденням — такий підхід дозволяє побачити перешкоди. Інакше кажучи, допомагає трохи піднапружитися.

Рекомендуємо прочитати:

img-6410970ec48a8357081853.png

Дефіцитне мислення: що це і як його позбутися

Читати

#2. Робіть оптимістичні прогнози

Думки про майбутнє можуть допомогти покращити психологічне здоров'я. У людей, які страждають на депресію, малоактивні частини мозку, які відповідають за думки про майбутнє. Це заважає думати у позитивному ключі. Водночас вчені довели, що мозок можна стимулювати за допомогою конкретних дій.

Як упоратися з депресією за допомогою позитивного мислення?

#1. Людям із депресією властиво постійно прокручувати в голові негативні події, що відбулися з ними у минулому. Думки про майбутнє можуть допомогти розірвати хибне коло, змістивши акцент на потенційні можливості. Завдяки цьому людина починає сприймати минулі події як досвід.

#2. Сценарії майбутнього спонукають складати оптимістичні прогнози. Це покращує настрій та підвищує мотивацію працювати. Люди перестають відчувати, що живуть безцільно, починають розуміти, в якому напрямку рухатись далі.

#3. Депресія часто супроводжується тривожністю. Планування майбутнього допомагає зменшити це відчуття. Люди стають впевненішими в тому, що буде далі, розвивають почуття контролю та здатність впоратися з потенційними проблемами.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич