Що таке особиста інфляція та як її визначити | Бізнес-школа Laba
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Що таке особиста інфляція та як її визначити

+ Лайфхаки, щоб зменшити витрати та зберегти заощадження.

cover-646e1c55ef810873351618-64fb9e567661c802401190.jpg

З квітня 2022 до квітня 2023 року продукти в Україні подорожчали на 21,7%, комуналка — на 4%, медицина — на 12%. Загальна річна інфляція становить 17,9%. Через війну зростання цін прискорилося. А за оцінками Мінекономіки, до кінця 2023 року споживчі товари та послуги в Україні можуть подорожчати на 28%, порівнюючи з груднем 2022 року.

Інфляція впливає на кожного, але не торкається всіх однаково. Наприклад, зростання цін на бензин менше вплине на ваш бюджет, якщо у вас немає машини. Підвищення орендної плати нічого не означає для тих, хто має власне житло. І коли ви бачите заголовки про те, що інфляція зросла до 17%, ефект, який вона робить на ваш особистий бюджет, може бути більшим або меншим.

Поговоримо про те, як визначити особистий рівень інфляції та як це допоможе у плануванні фінансів.

Що таке інфляція і що про неї потрібно знати

Інфляція показує, як змінюються ціни на товари та послуги за певний період. А ще — як змінюється купівельна спроможність грошей. Дані про споживчу інфляцію в Україні щомісяця оприлюднює Державна служба статистики. Нижче наведено дані за квітень 2023 року.

Джерело: Держстат

У таблиці показано, як змінилися ціни у відсотковому співвідношенні:

  • за місяць — порівняно з березнем 2023
  • за 4 місяці — порівняно з груднем 2022
  • у річному вимірі — з квітня 2022 по квітень 2023
  • з початку року — з січня по квітень 2023

Мінус біля показника означає дефляцію — зниження цін.

Як користуватись цією таблицею? Візьмемо, наприклад, послуги зв'язку — з початку року вони подорожчали на 12,7%. Це означає, що якщо у грудні ви витрачали на них у середньому $20, то у квітні сума складатиме приблизно $22,5. На перший погляд, різниця невелика, але якщо ви візьмете більший період, то краще зрозумієте, в чому суть інфляції.

Наприклад, за останні 5 років (з квітня 2018 року до квітня 2023 року) послуги зв'язку подорожчали на 46,9%. Тобто, якщо сьогодні ви платите за них $22,5, то в 2018 році ця сума становила $12.

Що таке особиста інфляція та як її визначити

Офіційні дані показують, як змінюється вартість середньостатистичного споживчого кошика. Цілком імовірно, що ваші вподобання не збігаються з вибором Держстату. Для таких випадків існує поняття «особиста інфляція».

Цей показник відображає, наскільки більше чи менше грошей ви стали витрачати на покупки за певний період.

Щоб визначити особисту інфляцію, потрібно скласти перелік витрат. Для цього зручно використовувати Excel або мобільні додатки, підійде і звичайний блокнот. Список може виглядати так:

  • продукти
  • одяг та взуття
  • косметика та догляд
  • ліки та медицина
  • товари для дому
  • послуги ЖКГ
  • оренда квартири
  • заправка авто
  • розваги (кіно, кафе)
  • інше

Для розрахунків може використовуватись гривня, долар або будь-яка інша іноземна валюта.

Складати список потрібно щомісяця, адже наші покупки можуть змінюватись, залежно від сезону. Наприклад, восени, в сезон застуд, люди витрачають більше грошей на ліки, взимку — на підготовку до свят, навесні та влітку — на відпустку та розваги.

Є ще один важливий аспект. Для деяких категорій товарів потрібно визначати їхню місячну вартість. Це правило стосується одягу, взуття, побутової техніки, страховки — всіх товарів та послуг, якими ви плануєте користуватися довго.

Наприклад, у жовтні ви купили зимову куртку за $80. Найімовірніше, ви носитимете її років три — отже, витрачену суму потрібно розділити на кількість місяців її використання:

80 / 36 = $2,2 

Саме цю суму потрібно буде вносити до таблиці щомісяця, доки покупка буде використовуватись.

Коли ви матимете дані хоча б за 2–3 місяці, можна братися за розрахунок особистої інфляції.

Почати можна з продуктів. З ними легко працювати і на них йде значна частина бюджету. Кожен четвертий українець витрачає на їжу 60% прибутку.

Підрахуйте, скільки грошей у вас пішло на продукти за поточний місяць. Порівняйте суму з даними за попередній місяць або за аналогічний період минулого року (якщо вони є). Щоб визначити рівень особистої інфляції, використовуйте формулу:

(поточний період / попередній період – 1) х 100

Припустимо, у квітні цього року ви витратили на продукти $220, а у квітні 2022 — $170. Визначаємо рівень інфляції:

(220 / 170 – 1) х 100 = 29,4%

Тепер розрахуємо рівень інфляції, зважаючи на всі витрати в таблиці нижче:

що таке інфляція

квітень 2022 — $615

квітень 2023 — $690

(690 / 615 – 1) х 100 = 12,1%

Щоб отримати точніші цифри, важливо регулярно стежити за тим, як змінюється курс долара. Можна порівняти результат з даними Держстату, щоб визначити, наскільки особиста інфляція вища чи нижча за офіційний показник.

Що робити з результатом

Особиста інфляція — це не просто цифри. Такий показник допомагає:

  • об'єктивно оцінювати фінансове становище
  • планувати бюджет
  • визначати власну купівельну спроможність

Якщо ціни зростають швидше, ніж доходи за той самий період, — купівельна спроможність знижується. Це сигнал про те, що потрібно скоротити витрати у категоріях, де товари стрімко дорожчають, або знайти додатковий дохід.

Як змінити бюджет, щоби зменшити особисту інфляцію

Виберіть категорії, де спостерігаєте найвищий рівень інфляції, і подумайте, що ви можете зробити, щоб зменшити витрати.

  • Щоби знизити витрати на харчування, можна порівняти ціни на продукти в різних магазинах і на ринках, подумати, які з них можна замінити більш доступними, а від яких взагалі відмовитися. Для порівняння цін у супермаркетах зручно використовувати сервіси Supermarkets.com.ua та Gotoshop
  • Якщо спостерігається високе зростання категорії зв'язку, можна змінити тарифний план і знайти інтернет-провайдера з більш вигідними умовами. Перевірте, чи не підключені до вашого номера послуги, оплата яких стягується автоматично. Можливо, деякі з них ви під’єднали давно і вони вже не актуальні.
  • Згідно з дослідженням Міненергетики США, близько 30% тепла втрачається через вікна. Щоб зменшити рахунки за опалення, можна подбати про енергоефективність свого будинку: утеплити його зовні, замінити старі вікна, засклити лоджії. Економія стане помітною вже протягом найближчих 3 років, адже зовнішнє утеплення будинку може знизити споживання енергії на опалення до 30–50%.

    Крім того, зменшити суми у платіжках допоможуть прості звички: 
    • Не забувайте виймати штекер із розетки після заряджання телефону та використання інших побутових приладів.
    • Змінюйте фільтри в кондиціонерах — повітря не може вільно циркулювати через забитий фільтр, через це прилад споживатиме більше енергії для досягнення потрібної температури.
    • Замініть лампочки на світлодіодні. Використовуйте для вуличного освітлення світильники на сонячних батареях.
    • Встановіть систему збору дощової води та використовуйте її для поливу саду чи миття авто — це дозволить скоротити витрати на водопостачання.
    • Розгляньте можливість переходу на тариф «День-ніч». Так ви зможете використовувати більш енерговитратні прилади з 23:00 до 7:00. У цей період вартість електроенергії розраховуватиметься за ставкою 50% фіксованого тарифу. Щоби перейти на схему «День-ніч», потрібно подати заявку до обленерго.
  • Зменшити витрати на мандрівки за кордон або відрядження можна за допомогою сервісів, які дозволяють орендувати житло без посередників. Наприклад, замість Airbnb, який бере близько 14% збору за бронювання, користуйтеся Booking Direct Vacation Rentals. А з сервісом homestay.com можна домовитись про проживання у сім'ї за ціною від $50 за ніч.

Рекомендуємо прочитати:

img-63d8d4ee757eb287730984.png

4 види інвестицій з високими ризиками

Читати

Чому інфляція — це не завжди погано

«Один із плюсів інфляції — це прагнення людей інвестувати», — пише професор Університету Пенсільванії Джеремі Сігел у своїй книзі Stocks for the Long Run.

У які активи вкласти свої гроші, щоб захистити їх від втрати вартості, адже прибутковість не завжди перекриває інфляцію?

Ерік Леве, фінансовий аналітик та інвестиційний директор фірми з управління активами Bailard (США), рекомендує включити до свого портфеля:

  • Реальні активи, такі як золото чи нафту. У період інфляції вони дорожчають так само, як і продукція, яка з них виготовляється.
  • Нерухомість. У період зростання цін ви можете підняти плату за оренду. Таким чином, зі зростанням інфляції ваші доходи також підвищуватимуться.
  • Акції. У разі інфляції вартість цінних паперів підприємств зазвичай зростає. Багато бізнесів також сплачують дивіденди своїм акціонерам. У періоди інфляції виплати зазвичай збільшуються. Це дозволяє інвесторам отримувати постійний прибуток, який допоможе компенсувати втрати від інфляції та зберегти гроші.

    Як правильно інвестувати в акції під час інфляції, розповів американський інвестор Воррен Баффет в інтерв'ю CNBC. Купити цінні папери українських та закордонних компаній можна через сервіс Freedom Finans.
  • Облігації з індексацією. Це цінні папери, вартість яких прив'язана до індексу інфляції. При її зростанні виплати за такими облігаціями автоматично збільшуються, що допомагає зберегти реальну вартість заощаджень. Придбати цінні папери можна через брокерів, які надають доступ на міжнародний ринок: Interactive Brokers, TD Ameritrade.

❗️ Чого в жодному разі не можна робити — то це зберігати заощадження в готівці. Під впливом інфляції їх купівельна спроможність знижуватиметься. З кожним роком на ту ж суму ви зможете купити все менше і менше товарів.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Фінансовий аналіз»
Фінанси
Веде Валентин Воробйов
6 травня 5 червня
Валентин Воробйов