Як витиснути максимум з онлайн-освіти: 16 порад для ефективного навчання Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Як витиснути максимум з онлайн-освіти

16 порад для ефективного навчання від Laba.

cover-6491a889cdda6653578358.png

Онлайн-освіта вимагає внутрішньої мотивації та дисципліни. Підготовка й закінчення навчання не менш важливі, ніж сам процес.

Разом із контент-продюсером Laba Олександрою Азаровою та її командою розбираємося, як бути ефективним на всіх етапах: до, під час та після онлайн-курсу.

Як підготуватися до онлайн-навчання

Почніть із запитання «Навіщо?» й поставте цілі

Якщо до школи чи університету ми ходимо через відчуття обов'язку чи через тиск батьків, то онлайн-освіта вже цілком спирається на внутрішню мотивацію та потреби.

Без розуміння, навіщо проходити конкретний курс, що дасть вам навчання, як воно вплине на ваше життя — зберігати мотивацію складніше.

Поставте конкретні та вимірні цілі: що ви хочете отримати й чого досягти. Якщо ціль буде надто розмитою — ви не зрозумієте, чи є прогрес. Чіткі цілі допоможуть відстежити успіхи.

Розмита ціль: «Я хочу стати бренд-менеджером».

Чітка ціль: «За час проходження курсу я хочу підготувати кейс, який додам до свого резюме бренд-менеджера».

Ставте глобальні та проміжні цілі. Якщо ви вивчаєте англійську онлайн, то ваша глобальна ціль — розуміти контент англійською будь-якої складності.

Проміжні цілі:

  • навчитися дивитися мультфільми в оригіналі з англійськими субтитрами
  • подивитися та зрозуміти короткометражний фільм без субтитрів
  • прочитати нон-фікшн книгу в оригіналі та зрозуміти основні думки

Звільніть час для освіти

Щодня ви витрачаєте певну кількість годин на звичні справи. Щоб вписати у свій графік навчання, доведеться «відібрати» у них частину часу. Проаналізуйте, на що час йде. Насамперед зверніть увагу на найбільш безцільні напрямки — заняття, які не приносять користі, задоволення чи відпочинку. Саме у цих «пожирачів часу» краще забрати ресурси та передати їх на освіту.

Наприклад, у середньому людина може витрачати 4-5 годин на день на соцмережі. Якщо це порожній час, а не робота чи творчість — виділіть хоча б половину більш корисній справі.

Не забирайте час у важливих справ — сну, відпочинку, спілкування з сім'єю і того, що вас наповнює та радує. З таким підходом за кілька тижнів ви зненавидите навчання, адже через нього довелося скоротити приємне.

Важливо розчистити свій календар до початку курсу. Не сподівайтеся, що «в процесі все якось само собою устаканиться». Інакше ризикуєте закинути навчання просто тому, що не встигаєте займатися ним.

Навчання розпочалося: як налаштувати процес та увійти в режим

Забезпечте собі навчальну атмосферу

Так, у рекламі курсів часто кажуть, що вчитися онлайн можна хоч із метро. Але краще все-таки виділити вдома місце і створити потрібну обстановку.

  • Важливо, щоб ніхто вас не турбував. Попереджайте домашніх про те, що навчаєтесь у певні дні та години. Доручіть дітей та кота своїм близьким.
  • Купуйте блокнот для нотаток, якщо любите писати від руки, або підготуйте сторінку в додатку для нотаток.
  • Розв’яжіть усі технічні питання, заздалегідь протестуйте швидкість інтернету. Подумайте про запасний спосіб з'єднання. Наприклад, якщо WiFi періодично лагає, перемикайтеся на мобільний інтернет (і навпаки).
  • Перед початком заняття підготуйте воду, каву, перекус — що любите.
  • Якщо для уроків потрібний відеозв'язок, перевірте свій фон або знайдіть в мережі відповідну заставку.
  • Заздалегідь перевірте навушники та мікрофон. Вмикайте мікрофон лише тоді, коли говорите, щоб не створювати додатковий шум.

Рекомендуємо прочитати:

img-13lifehacks-62977b47038d3577985107.jpg

13 лайфхаків, які допоможуть навчатися швидше

Читати

Познайомтеся з викладачами та учасниками курсу

Починаючи новий курс, ви потрапляєте у спільноту незнайомих людей, нехай і віртуальну. Щоб почуватися комфортно, потрібно освоїтися. Представтесь, розкажіть трохи про себе, познайомтеся з іншими студентами. Можливо, ви зустрінете знайомих чи цікавих людей, за діяльністю яких давно стежите.

На онлайн-курсі ви можете знайти не лише колег-однодумців, але й менторів. Придивляйтеся до студентів, досвід яких вам цікавий. Знайомтеся з ними та продовжуйте спілкуватися після курсу.

Тільки не переборщіть — спілкуйтеся у відведений для цього час, щоб не відволікати інших від навчання і не заважати викладачеві.

Беріть участь в обговореннях та ставте запитання

Олександра:

Так ви активніше залучаєтеся до процесу навчання, пропускаєте матеріал через себе. Пам'ятайте, що за дисплеями у зумі такі ж учасники, які бояться ставити запитання та чекають, коли хтось наважиться зробити це першим. Може, це будете ви?

Зробіть розклад навчальних активностей

Окрім днів, коли ви дивитеся заняття онлайн, плануйте також час для самостійного навчання. Якщо користуєтеся календарем, внесіть туди дні та години, коли будете переглядати записи, робити домашні завдання та проходити тести.

Також готуйте to-do list на початку кожного навчального дня з конкретними вимірними завданнями.

Зробіть навчання на курсі частиною рутини

Вбудуйте навчання у свій спосіб життя. Формування звички вчитися допоможе у майбутньому. Створюйте рутину та ритуали.

Наприклад:

  • переглядати запис наступного ранку після трансляції
  • заварювати чай перед «домашкою»

Пов'язуйте навчання із щоденними справами.

Нагороджуйте себе за проміжні досягнення

Діліть свої довгострокові та короткострокові цілі на ще дрібніші. Кожен етап розділіть на підетапи, додайте елементи гейміфікації та придумайте нагороди.

Наприклад:

#1. Три онлайн-заняття поспіль без запізнень — нова книга до бібліотеки.

#2. Диплом про успішне проходження курсу – мінівідпустка за містом.

Визначте, до якого типу ви належите: аудіал, візуал чи кінестетик

Олександра:

Щоб знати, як краще опрацьовувати інформацію та вчитися, визначте свій тип сприйняття. З цим допоможе проста вправа: скажіть слово «море» і простежте за своєю реакцією:

  • аудіал почує шум моря
  • візуал побачить хвилі, горизонт
  • кінестетик відчує дотик морської води

Якщо ви аудіал — говоріть

  • Ставте лектору запитання. Багато запитань. Навіть якщо ви начебто розумієте суть і відповідь не потрібна, саме формулювання питання допоможе краще засвоїти інформацію.
  • Розповідайте друзям та родичам про те, що дізналися.

Якщо ви візуал — читайте

Мозок візуала працює як фотоапарат: побачив та запам'ятав.

Тому:

  • переглядайте презентації лекцій
  • читайте додаткові матеріали
  • пишіть головні висновки на стікерах і розклеюйте їх по будинку або на робочому місці

Якщо ви кінестетик — пишіть

Кінестетик запам'ятовує інформацію через рух за допомогою «м'язової пам'яті».

  • Робіть конспекти на папері чи в електронному форматі. Конспекти навіть не обов'язково перечитувати, інформація краще засвоюється від процесу записування.
  • Забезпечте собі максимальний комфорт під час навчання. Якщо у вас щось буде боліти, тягнути, німіти від поганого крісла або незручного дивана, то в цілому весь досвід буде негативним.

Робіть усі домашні завдання

Олександра:

Завдання на курсах зазвичай побудовані так, щоб ви поетапно рухалися до цільових навичок. Тому не перестрибуйте через сходинки.

Отримуйте та давайте зворотний зв'язок

У мережі достатньо безкоштовного контенту на будь-яку тему, але люди все одно йдуть вчитися до викладачів. Однією з причин є можливість отримати зворотний зв'язок від фахівця. Фідбек лектора допоможе побачити те, на що ви самі не звернули б увагу.

Дозволяйте собі помилятися

Ви прийшли на курс, щоб отримувати знання та досвід, а не щоб одразу все опанувати досконало. Не докоряйте собі за помилки або за те, що поки не все зрозуміло, а якісь теми взагалі не даються. Робіть «роботу над помилками», запитуйте, шукайте додаткову інформацію. Але в жодному разі не витрачайте час на самоїдство.

Не бійтеся залишити курс, якщо він зовсім не дається. Це самостійне навчання, ви добровільне інвестуєте свій час у те, що важливо, цікаво та корисно.

Якщо в процесі стало зрозуміло, що програма вам не підходить чи в навчальному чаті токсична атмосфера — що ж, відмовитись від подальшого навчання зовсім не соромно.

Рекомендуємо прочитати:

img-645b8385904eb225722350.png

Вибрали для вас 23 найкращі освітні платформи з онлайн-навчанням

Читати

Що робити після онлайн-курсу

Оцініть результати навчання

Після проходження курсу поверніться до цілей, які ви поставили собі спочатку. Чого вдалося досягти? Що не вийшло? Чому? Дайте відповідь собі на ці питання, щоб продумати наступні кроки: переглянути заняття, поставити додаткові питання викладачеві, пройти ще один курс.

Поверніться до матеріалів та освіжіть знання

Після закінчення курсу зробіть перерву, а потім поверніться до матеріалів та записів занять ще раз. Так ви нагадаєте собі основне. І, можливо, помітите щось цікаве, на що не звернули увагу вперше.

Підтримуйте контакт

Залишайтесь на зв'язку з викладачем та студентами, з якими ви разом проходили курс. Ставте запитання після курсу, діліться успіхами, дізнавайтеся, як справи у колег. Тільки переконайтеся, що викладач не проти контакту з вами за межами курсу.

Бонус: 5 корисних інструментів для навчання

#1. Good Events Planner — допомагає в декілька кліків внести список заходів до свого Google календаря.

#2. FocusMe — на якийсь час блокує доступ до сайтів, які відволікають. Також має вбудований таймер, який можна використовувати для навчання за технікою Pomodoro.

#3. Noisli — генерує будь-який фоновий шум (наприклад, звуки багаття біля моря).

#4. Notion — універсальний інструмент для студентів: можна вести конспекти, скласти свою базу знань, to-do та чеклісти та багато іншого. Є безплатні шаблони сторінок на освітню тематику.

#5. Pomodoro Tracker — простий таймер за технікою Помодоро. Допомагає розділити час самостійного навчання на невеликі відрізки активності та відпочинку.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич