23 найкращі освітні платформи з онлайн-навчанням | Бізнес-школа LABA (ЛАБА)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Вибрали для вас 23 найкращі освітні платформи з онлайн-навчанням

Огляд онлайн-курсів і бізнес-шкіл: напрям, формат, викладачі та вартість.

cover-645b83858fc24372046053.png

Традиційна освіта з величезними лекторіями, затяжними сесіями та 5 роками навчання відходить до категорії міських міфів — прекрасних, але відірваних від реальності. Якщо ви не Гарвард, MIT, Оксфорд або Єль, ваш час добігає кінця — онлайн-університети вас переможуть.

Нову освіту визначають динаміка, концентрованість, свобода та можливість одразу застосувати знання на практиці. І все це пропонують онлайн-курси.

Ми склали перелік онлайн-шкіл, у яких за декілька місяців можна опанувати нову професію або прокачати навички у тій, що вже приносить гроші. У списку зібрані топ-онлайн-школи України, Європи та США.

Яку школу вибрати і як почати вчитися онлайн — розбираємося.

 


Projector — Україна — 2017

Напрям: дизайн, digital-комунікації, маркетинг, управління проєктами, Dev & Data Science.

Формат: онлайн-курси створені за принципом «пірамідки», де одна велика тема — наприклад, маркетинг — розбита на декілька сегментів: SMM, PPC, контент тощо. У  Projector можна отримати професію з нуля або покращити знання в окремих сферах, вивчаючи тематичні блоки, як окремий курс. У середньому тривалість кожного блоку — 2–3 місяці.

Навчання відбувається у форматі онлайн-вебінарів із лектором та групою. У деяких програмах студенти працюють у гібридному форматі: відеолекції + живі онлайн-зустрічі з куратором. Доступ до вебінарів та записаних лекцій зберігається після проходження курсу. На час навчання студенти мають доступ до закритої бібліотеки знань Projector.

Лектори: зірки своєї сфери, відомі яскравими роботами. Серед спікерів — працівники MacPaw, BBDO Ukraine, 1+1 Media, Wolff Olins, ЛУН, Banda Agency.

Ціни: за блок стартують від $160 на місяць. У середньому повна програма навчання обійдеться близько $1500 за курс, що складається з декількох тематичних модулів.

 


SKVOT — Україна — 2019

Напрям: реклама, медіа, кіно, дизайн, ілюстрація, артдирекшн, копірайтинг, музика, режисура, візуальне мислення.

Формат: усе навчання — тільки онлайн. Стандартно курс включає 10 лекцій, по дві на тиждень, але кількість і частота занять залежать від теми. Крім того, є самостійні лекції без прив'язки до курсів.

Заняття відбуваються у реальному часі. Записи лекцій зберігаються в особистому кабінеті. Лектору можна ставити запитання у внутрішньому чаті або закритому каналі, там можна спілкуватися з іншими студентами. Крім того, в особистому кабінеті є презентації занять і додаткові матеріали.

Для перевірки знань студенти виконують домашні завдання. Лектор їх коментує та ставить оцінки. Підсумкові бали зазначаються у дипломі.

Лектори: відомі практики своєї індустрії — експерти з Banda Agency, Spiilka, Jooble, Petcube та інших компаній.

Ціни: актуальну вартість кожного курсу повідомляє менеджер.

 


Prometheus — Україна — 2014

Напрям: на платформі зібрані курси на різні теми, у тому числі IT, маркетинг, управління проєктами та фінансами.

Формат: слухачі записуються на онлайн-курс і проходять його, коли з’являються уроки — або в будь-який час, якщо курс вже записаний. На платформі понад 300+ комерційних та безплатних онлайн-курсів, розрахованих у середньому на 4–6 тижнів навчання.

Лектори: серед партнерів проєкту – Києво-Могилянська академія, Український католицький університет, Львівська ІТ Школа та Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Лектори — відомі викладачі та експерти-практики. Курс «Як заснувати стартап» складається з перекладених лекцій президента Y Combinator Сема Альтмана, співзасновника Facebook Дастіна Московіца, співзасновника PayPal Пітера Тіля та інших бізнесменів.

Ціни: від $50 до $260 за курс Prometheus+. Але переважно онлайн-курси безплатні.

 


WebPromoExperts — Україна — 2012

Напрям: інтернет-маркетинг — від основ вебаналітики та контент-маркетингу до комплексної підготовки фахівців PPC-маркетингу.

Формат: записані лекції, тестування, домашні завдання з перевіркою, можливість поставити куратору запитання на вебінарі та захист диплома. Курси тривають від 4 тижнів до 8 місяців.

Лектори: представники TemplateMonster, NGN.agency, UaMaster, Citrus.ua, Publicis One.

Ціни: від $150, у середньому — $350.

 


Laba — Україна — 2015

Напрям: за 8 років роботи Laba Group запустила близько 400 курсів для бізнесів та спеціалістів від junior-рівня до топменеджменту. Тематика: бізнес та управління, маркетинг і PR, аналітика та фінанси.

Формат: програму кожного курсу детально розписано, студенти розуміють, які знання отримають і як зможуть їх застосувати. Заняття ведуться онлайн, через особистий кабінет, де зібрані і лекції, і матеріали курсу, які доступні в будь-який час. У кабінеті можна спілкуватися із викладачем. Для перевірки знань є тести, а також домашні завдання, які готує та перевіряє лектор. Для отримання диплому необхідно набрати прохідний бал.

Laba акредитована міжнародними організаціями: Інститут управління проєктами (PMI), Інститут сертифікації HR-фахівців (HRCI), Міжнародний інститут бізнес-аналізу (IIBA). Це означає, що ви закінчите онлайн-курс із сертифікатом, який цінується більшістю роботодавців.

Лектори: фахівці з Red Bull, Uklon, EPAM, Miratech, Kyivstar, MICHELIN, Universal McCann, ITCG, METRO Cash&Carry.

Ціни: від $100 до $1800 за піврічну програму підготовки з HR. Актуальну вартість курсу повідомляє менеджер.

Laba Global — Україна — 2022

Напрям: маркетинг, фінанси, бізнес та управління.

Формат: дистанційне навчання англійською мовою від лекторів-практиків із глобальних компаній. Онлайн-курси дозволяють вивчити не локальний, а міжнародний досвід найбільших гравців на ринку.

Кожен курс складається з онлайн-вебінарів у реальному часі. Студенти можуть слухати лекцію та ставити запитання. Для курсів передбачені живі Q&A-сесії та обговорення кейсів in real time, як у MBA. Окремі лекції чи їх фрагменти назавжди залишаться у записі для студентів бізнес-школи.

Оскільки курси проходять англійською, слухачам бажано мати рівень Intermediate+.

Лектори: експерти-практики з Microsoft, Google, Nike, IBM та інших топових міжнародних компаній.

Ціни: в середньому $600–800.

 


«Суперлюди» — Україна — 2018

Напрям: онлайн-школа цифрових професій з упором на маркетинг та NON-tech IT.

Формат: курси складаються із записаних відеоуроків, воркбука з інструкцією, шаблонами та додатковою інформацією. Отримати сертифікат можна, набравши прохідний бал за результатами домашніх завдань.

Зміст — авторські лекції, засновані на особистому досвіді та професійних кейсах. Курс читає один лектор, але деякі мають коментарі від запрошених експертів.

Лектори: Андрій Федорів, засновник брендингової агенції Fedoriv, Ніна Левчук, керівник Google Marketing Solutions у Центральній та Східній Європі, експерти з NGN Agency, Finmap, Shafa.ua, Genesis.

Ціни: від $150 за курс. Є пробні безплатні уроки.

 


robot_dreams — Україна — 2020

Напрям: програмування, аналітика та data science.

Формат: комплексні курси з живими онлайн-лекціями. Наголос на практичній складовій — учасники опановують технологію/інструмент та до кінця навчання створюють конкретний робочий продукт. Рівень студентів може бути різним: деякі програми підходять для новачків-світчерів, інші — для впевнених фахівців, які хочуть прокачати свої скіли.

Лектори: експерти-практики з Amazon Web Services, Grammarly, Airbus, GlobalLogic, Ring, SoftServe, Grid Dynamics, CyberVision, Wise, Allset.

Ціни: середня вартість курсу — $550.

 


Креативна практика — Україна — 2020 

Напрям: візуальні комунікації (графічний, веб- та моушн-дизайн, дизайн інтерфейсів, навігаційні системи), брендинг, SMM/PR, маркетинг, креативна економіка, IT.

Формат: записані відеолекції від експертів, від імені платформи чи компаній-партнерів проєкту. Кожен новий модуль відкривається після завершення попереднього. У середньому, в одному курсі від 6 до 10 лекцій тривалістю до 45 хвилин. У курсах початкового рівня лекції розбито на короткі «розділи» по 15–20 хвилин.

Лектори: експерти Case studio, Finmap, Internews, Креативна Європа.

Ціни: всі курси доступні відразу за підпискою вартістю $9 на місяць.

 


Bazilik — Україна — 2017

Напрям: реклама, маркетинг та комунікації.

Формат: онлайн- та офлайн-курси, воркшопи, інтенсивні, лекції. Під час навчання студенти отримують доступ до телеграм-чату для спілкування з куратором. А також до телеграм-каналу з корисною інформацією від лекторів курсу, інсайтами, кейсами та рекомендаціями. Всі лекції записуються і доступні на весь період навчання та протягом місяця після його завершення. У середньому курси складаються із 6–10 лекцій двічі на тиждень.

Лектори: експерти-практики з Osnovy Publishing, marketing BAT, Nike, Red Bull, Spiilka, MEGOGO, GlobalLogic.

Ціни: вартість курсів варіюється від $300 до $600.

 


Boosta — Україна — 2014

Напрям: маркетинг, реклама, IT.

Формат: Boosta — це проєкт однойменного рекламного агентства, свого роду «кузня кадрів». На платформі можна пройти безплатні курси з подальшим стажуванням — це програми для новачків у SEO, лінкбілдингу, SMM та Support. Pro-версії курсів — вже платні.

Під час написання статті було відкрито три програми: Support&Sales, Product management та SEO. Структура у всіх курсів однакова: записані відеолекції + вебінари з ментором та практичними завданнями. Крім того, у програмі передбачені Q&A-сесії для отримання живого фідбеку від спікерів. Тривалість програм — від 1 до 3 місяців.

Лектори: знаннями діляться близько 40 практиків-експертів, переважно фахівці компаній Boosta, Admix.

Ціни: середня вартість — $500, є безплатні продукти.

 


GoIT — Україна — 2014

Напрям: IT, SMM/маркетинг, аналітика.

Формат: гібридна модель навчання — записані відеолекції + живі вебінари з викладачем. Курси тривають від 3 до 10 місяців. Крім того, у GoIT є можливість здобути повну вищу освіту в IT Neoversity з дипломом міжнародного зразка. Під час підготовки цього тексту було відкрито набір на одну програму — Software Engineering, а курс аналітиків даних був у розробці.

На сайті Neoversity повідомляється, що програма відповідає ступеню магістра у США, а диплом визнається у 60 країнах світу. Додаткові плюшки: розмовний клуб з носіями англійської, практичні стажування на проєктах та можливість з нуля здобути 4 професії в рамках одного курсу.

Лектори: експерти-практики із SoftServe, Kyivstar, Ciklum, SPD-Ukraine, Kovalska.

Ціни: актуальну вартість курсу та корпоративні умови повідомляє менеджер.

 


Genius Space — Україна — 2017

Напрям: бізнес, маркетинг, дизайн, фінанси.

Формат: незалежно від напрямку, всі курси розроблені з акцентом на практичні навички. На платформі представлені записані відеокурси, розраховані на 5–10 тижнів. Кожен складається з відеоуроків, завдань, інтерактивних тестів та обговорень. Крім того, учасники можуть ставити запитання та отримувати фідбек від персонального куратора, а також на Q&A-сесії з ментором.

Після закінчення навчання студенти, залежно від успішності, отримують диплом або сертифікат про те, що курс прослухано.

Лектори: експерти-практики ЛУН, Unisender, Київстар, Ciklum.

Ціни: від $80 до $600.

Рекомендуємо прочитати:

img-638469e3d6c9c972911293.png

Навіщо інвестувати в навчання під час війни

Читати

Hillel — Україна — 2013

Напрям: дизайн, менеджмент, маркетинг, IT.

Формат: записані відеолекції + живі вебінари з викладачем. Один з основних принципів Hillel — практичний підхід до навчання: всі їхні програми орієнтовані на розв’язання реальних завдань.

Отримати диплом можна лише після захисту випускного проєкту. Протягом курсу студенти виконують домашні завдання та отримують фідбек від кураторів чи менторів. До кінця навчання кожен слухач повинен підготувати та захистити повноцінний продукт за вивченими навичками чи технологіями.

Крім того, Hillel надає студентам можливості для проходження стажувань та роботи на реальних проєктах.

Лектори: експерти з PromoRepublic, ЕРАМ, AdIndex, Нова Пошта, Luxoft, Readdle.

Ціни: $150–400, залежно від тривалості курсу та складності програми.

 


EdEra — Україна — 2016

Напрям: соціальні науки, проєктний менеджмент, Government.

Формат: на платформі зібрані курси в записі та онлайн-програми з живим навчанням. Як правило, курс включає завдання, тести та інші інтерактивні матеріали, які допомагають студентам перевіряти свої знання. EdEra видає сертифікат про проходження курсу після успішного закінчення навчання.

Лектори: переважно викладають експерти з України та представники держструктур. У проєктах, які підтримують компанії та міжнародні організації, виступають їхні лектори, наприклад, British Council.

Ціни: перевага цієї платформи — можливість навчатися онлайн безплатно на більшій частині програм. Для курсів прокачування конкретної навички ціни варіюються від $25 до $70.

 


Coursera — США — 2012

Напрям: STEM, data science, бізнес-аналітика.

Формат: платформа пропонує понад 4 тис. курсів. Умовно всі програми можна розділити на два великі блоки. Перший — короткі курси для прокачування конкретних навичок та знань. Другий — повноцінні масштабні програми з дипломами та сертифікатами американських вишів (з поправкою на онлайн-формат).

На платформі можна пройти магістерські онлайн-курси великих університетів США, наприклад, Арізони, Мічигана, Іллінойса. А також програми для прокачування конкретних скілів — наприклад, курс управління проєктами від Google.

Програми Coursera доступні у форматі онлайн-лекцій, завдань, тестів та інших інтерактивних матеріалів. Доступні кількома мовами, включаючи англійську, іспанську, французьку, німецьку, китайську тощо. Більшість курсів безплатні, хоча деякі пропонують певні можливості за оплату — наприклад, сертифікацію або доступ до додаткових матеріалів.

Лектори: навчають експерти 300+ американських університетів та великих технологічних компаній — Google, IBM, etc.

Ціни: проходити курси можна за підпискою за $39 на місяць. Вартість магістерських програм залежить від університету, в середньому $5–7 тис. за рік.

 


LinkedIn Learning — США — 2017

Напрям: бізнес, маркетинг, Big Data, IT.

Формат: короткі навчальні курси, вебінари та серії лекцій від експертів з усього світу доступні для кожного, хто має профіль на Linkedin. На платформі зібрано 1000 бізнес-курсів на різні теми — від управління проєктами до веброзробки.

Курси LinkedIn Learning пропонуються у форматі онлайн-відео, які можна переглядати у будь-який час та у зручному темпі. LinkedIn Learning буде особливо корисним для тих, хто шукає роботу або планує змінити кар'єру.

Раніше платформа називалася Lynda і вважалася однією з топових для онлайн-навчання. Після закінчення курсу студенти отримують сертифікат, який можна додати як підтвердження своїх навичок у профіль на Linkedin.

Більшість курсів — англійською мовою, є локальні програми польською, турецькою, німецькою, іспанською, французькою, італійською, японською та китайською.

Лектори: експерти з різних сфер — після перевірки командою Linkedin практично будь-який фахівець може розмістити свій навчальний матеріал.

Ціни: стартують від $30 за короткий навчальний курс.

 


EDX — США — 2012

Напрям: IT, бізнес, блокчейн, маркетинг, менеджмент і лідерство.

Формат: платформа edX заснована у 2012 році Массачусетським технологічним інститутом та Гарвардським університетом. Сьогодні це одна з найбільших платформ онлайн-освіти — навчання проходять і вже пройшли 49 мільйонів студентів.

Курси на edX доступні декількома мовами, включаючи англійську, іспанську, французьку, німецьку та інші.

На платформі є понад 3 тис. програм від провідних університетів та організацій зі всього світу. Курси edX зібрані в серії, які містять декілька навчальних програм на одну тему. Переважно це онлайн-курси із записаними відеолекціями, але в деяких програмах передбачені живі вебінари та Q&A-сесії з ментором. Освітні програми тривають від 3 до 10 тижнів.

Лектори: викладачі з Берклі, Гарварду, Єлю, ментори з великих технологічних компаній.

Ціни: ця онлайн-школа безплатно пропонує більшу частину курсів. Але для вічного доступу до матеріалів та сертифікату необхідно заплатити від $50. Фізичний сертифікат може коштувати від $100 + поштові витрати.

 


Udemy — США — 2010

Напрям: маркетинг, іноземні мови, проєктний менеджмент, IT.

Формат: Udemy — це онлайн-платформа, яка надає доступ до більш ніж 150 тис. курсів у різних сферах. Переважно доступні записані відеолекції, в деяких програмах передбачено перевірку домашнього завдання ментором та сертифікацію. Користувачі можуть вибирати з широкого спектру курсів, створених експертами відомих університетів та організацій.

На платформі зібрано програми 75 мовами.

Лектори: 70+ тис. фахівців у багатьох сферах з різних точок світу.

Ціни: від $14 за курс для нових користувачів. У середньому доступ до однієї програми коштує $90–150.

 


Udacity  — США — 2011 

Напрям: IT, машинне навчання, Open Data, Big Data, Non-Tech for IT.

Формат: програми розраховані на різний рівень підготовки — від світчерів, які тільки збираються розпочати кар'єру в ІТ, до впевнених фахівців. Курси тривають від 2 до 6 місяців, залежно від складності програми та рівня студентів.

Курси на Udacity орієнтовані на реальні проєкти та приклади, щоб студенти могли здобути практичні навички та досвід роботи в індустрії.

Програми представлені у формі відеолекцій, проєктів, завдань та інших інтерактивних матеріалів, що дозволяють навчатися у зручному ритмі. Платформа пропонує дистанційне навчання англійською.

Лектори: працівники технологічних компаній, експерти-практики.

Ціни: $300–500 — середня вартість курсу, розрахованого на 3 місяці.

 


Trailhead — США — 2014

Напрям: IT, блокчейн, правова грамотність.

Формат: Trailhead — це освітня платформа, яку створила компанія Salesforce для навчання своїх клієнтів та партнерів. А також для всіх, хто зацікавлений у вивченні продуктів та рішень Salesforce.

На платформі зібрано переважно короткі записані курси, розраховані на декілька днів навчання та прокачування конкретної навички/технології. Програми пропонують різні рівні складності від початкового до просунутого. Завдяки цьому користувачі можуть вибрати курси, що відповідають своєму рівню знань та досвіду. Процес навчання гейміфікований: виконуючи завдання, користувач отримує позначки, значки та бейджі.

Trailhead також пропонує вже усталеним фахівцям пройти сертифікацію для підтвердження своїх навичок. Сертифікаційні програми можуть включати тести, завдання та проєкти для перевірки практичних навичок.

Лектори: платформу розроблено IT-компанією Salesforce, курси ведуть її працівники.

Ціни: навчання безплатне.

 


OpenLearn — Великобританія — 2016

Напрям: широке коло тем — від бізнесу, маркетингу та IT до соціальних наук і біології.

Формат: курси представлені у формі відеоуроків, текстових матеріалів, тестів і завдань. Програми можуть бути розділені на декілька рівнів складності — від початкового до просунутого, що дозволяє користувачам вибирати відповідні курси. Записані відеолекції різної тривалості спрямовані на опанування однієї конкретної навички. Найдовша програма розрахована на 100 годин, є невеликі продукти по 45 хвилин.

Особливість OpenLearn — це можливість не просто прокачати скіли у конкретній сфері, а й отримати повноцінну вищу освіту із сертифікатом. Сьогодні на платформі розміщено 800+ курсів.

Лектори: університетські викладачі та експерти з різних сфер, переважно з Великобританії.

Ціни: це безплатні онлайн-курси.

 


FutureLearn — Великобританія — 2012

Напрям: дизайн, управління проєктами, IT, маркетинг.

Формат: курси на FutureLearn створюються провідними університетами та інститутами з усього світу. Серед них University of Oxford, University of Cambridge, King's College London, Massachusetts Institute of Technology та інші.

На платформі доступні короткі вступні та довгі курси для поглибленого вивчення. За допомогою перших можна визначитися, чи подобається тема, і продовжити вивчення або перейти на інший продукт. FutureLearn також надає сертифіковані програми для тих, хто хоче отримати підтвердження своїх знань та кваліфікації у певній сфері.

Істотний мінус платформи: для доступу до сертифіката потрібно продовжувати підписку.

Лектори: експерти ВПС, викладачі британських університетів, представники технологічних компаній.

Ціни: курси доступні за підпискою за $19 на місяць для нових користувачів і за $40 — для тих, хто підписався раніше.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«HR-директор»
HR і рекрутинг
Веде Катерина Бандуровська
18 червня 1 серпня
Катерина Бандуровська