10 порад як оптимізувати відео та потрапити до топ пошукової видачі YouTube | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

YouTube SEO: як оптимізувати відео й потрапити в топ пошукової видачі

10 порад, які допоможуть випередити 800 млн роликів на YouTube.

new-pic-64e5e2a71ad12354366322.jpg

YouTube відіграв важливу роль у тому, що відео стало одним із основних форматів контенту як для споживачів, так і для цифрового маркетингу. 87% маркетологів говорять, що YouTube-відео допомогли їм залучити потенційних клієнтів та збільшити продаж. Звички користувачів змінюються — і сьогодні люди швидше подивляться ролик, ніж прочитають текст.

У 2023 році на YouTube налічується понад 800 млн відео та 37 млн каналів. Платформа використовує алгоритми, здатні ранжувати кращий контент, щоб користувачі могли знаходити те, що їм потрібно.

Якщо ви хочете, щоб ваші відео попадали в рекомендації, важливо не лише створювати якісний контент, але й розуміти, як працюють алгоритми YouTube. Підготували поради, які допоможуть розібратися, як вивести відео у топ.

Що таке SEO YouTube і чому це важливо

Головна ціль YouTube — показати глядачам найбільш релевантні відео та спонукати залишатися на платформі довше. Якщо ви шукаєте, як зав'язати шарф, Ютуб не покаже вам ролик під назвою «як зав'язати краватку».

YouTube SEO — це процес оптимізації відео та каналів на платформі, щоб досягти більш високих позицій у результатах пошуку.

Ранжуючи відео та канали, алгоритм платформи аналізує різні елементи:

seo оптимізація

Алгоритм також враховує попередню активність користувача. Це допомагає зробити результати пошуку персоналізованішими. У поєднанні такі сигнали повідомляють алгоритму, наскільки релевантним, популярним і цікавим може бути ваш ролик для запиту користувача.

YouTube-відео можуть ранжуватись і в Google. Якщо вам вдасться об'єднати методи SEO-оптимізації контенту для відеоплатформи та пошукової системи, відвідуваність каналу збільшиться ще більше. Ваші ролики будуть відображатися в основних результатах пошуку, а також у вкладках «Відео» та «Зображення».

  • seo youtube
  • seo
  • youtube
 
YouTube-відео у пошуковій видачі Google

Що ви отримаєте, використовуючи SEO-оптимізацію відео на YouTube

1. Більше переглядів. Якщо ваші ролики будуть з'являтися в топ результатів пошуку, більше людей зможуть їх подивитися. Чим вища кількість переглядів — тим більше залученості, репостів та підписок ви отримаєте. Ці показники безпосередньо впливають на просування каналу та прибутковість бізнесу.

2. Органічний трафік. Якщо у вас є сайт, відображення відео на перших позиціях пошукової видачі може сприяти залученню органічного трафіку з YouTube. 70% учасників опитування Why Video (США) зізналися, що здійснили покупку в бренда, побачивши його на YouTube.

3. Переваги перед конкурентами. Поява роликів у топі пошукової видачі YouTube (і Google) означає, що користувачі будуть дивитися ваші відео, а не контент конкурентів.

10 порад для пошукової оптимізації YouTube

#1. Знайдіть ключові слова

Ключі — це слова та фрази, за якими ваша аудиторія, найімовірніше, шукатиме відео. Дослідження ключових слів є невід'ємною частиною SEO для YouTube, так само як і для Google. Почніть із визначення основних, другорядних та довгих ключових слів.

  • Основні ключі — ті, які мають більший обсяг пошуку. Як правило, вони більш конкурентоспроможні. Використовуючи лише основні ключі, вам буде складніше опинитися на перших позиціях видачі, оскільки за ними вже ранжується багато інших каналів.
  • Другорядні ключі мають менший обсяг пошуку. У них нижча конкуренція, що полегшує їхнє ранжування.
  • Ключі з довгим хвостом — це фрази, які точніше описують ключовий запит. Їхня довжина може становити 5–7 і більше слів. Наприклад, для «таргет в інстаграм» ключем з довгим хвостом може бути «як запустити таргет в інстаграм через фейсбук».

Постарайтеся вибрати ключові слова, які можуть забезпечити хороший обсяг пошуку, але при цьому будуть менш конкурентоспроможними.

Інструментів, які досліджують ключі тільки для YouTube, поки що немає. Однак вам можуть допомогти сервіси, які ви використовуєте для зовнішнього SEO. Вони відображають загальний настрій онлайн-пошуку.

Ahrefs — це SEO-платформа, що дозволяє відстежувати рейтинг сайту, оцінювати органічний трафік, який ви отримаєте від кожного ключового слова. За допомогою цього інструмента ви зможете дізнатися щомісячний обсяг пошуку за ключовим словом, кількість кліків для ранжування відео за цим ключем, пов'язані слова, фрази та багато іншого. Крім цього, Ahrefs keyword tool дозволяє проводити аудит сайту, аналіз конкурентів, дослідження зворотних посилань тощо. Сервіс працює за підпискою.

seo google

Google Keyword Planner — інструмент від Google Ads, який допомагає знаходити ключі, пов'язані з вашою сферою, продуктами чи послугами. Він надає дані про середній обсяг пошуку, конкуренцію, прогнозовані покази та передбачувану вартість кліка для кожного ключового слова. Загалом використання Google Keyword Planner безкоштовне, але для повного функціоналу може знадобитися активний обліковий запис Google Ads та запущені рекламні кампанії.

Доповнити список ключових слів можна за допомогою панелі пошуку YouTube. Для цього потрібно просто ввести основний ключ у рядок пошуку:

seo web

Лайфхаки:

1. Подивіться, коли було знято популярні відео на вашу тему. Якщо це було давно, значить, ваш ролик має шанси опинитися в топі.

2. Проаналізуйте конкурентів. Якщо канали з невеликою кількістю підписників мають великий трафік, це ознака того, що ключ працює та набирає обертів.

#2. Оптимізуйте ключові елементи

  • Назва відеофайлу. Це перше місце, куди варто вставити ключ. До того, як ви завантажите ролик на канал. YouTube не може «дивитися» відео, щоб визначити його релевантність для цільового ключа. Однак він здатний прочитати назву файлу відео та інший пов'язаний з ним код. Під час завантаження відео замініть «marketing_002.mp4» на «navishcho_potribni_marketynhovi_doslidzhennia.mp4».

    Використання ключа в назві допоможе YouTube краще зрозуміти, про що йдеться у ролику.
  • Заголовок. Від нього значною мірою залежить, чи захоче людина переглянути відео. Однак назва має бути не тільки привабливою, але також чіткою та лаконічною. Використовуйте цільовий ключ якомога ближче до початку заголовка. Постарайтеся вписати його так, щоб назва виглядала максимально природно та відповідала пошуковим запитам користувачів. Зменште заголовок до 60 символів, щоб він не обрізався на сторінці результатів.
  • marketing seo
  • marketing
 
Ключі в заголовках для відео на YouTube
  • Опис. Максимальна довжина опису на YouTube становить 1000 символів. Однак не варто писати надто довгий текст. Під відео відображатимуться лише 2–3 перші рядки — близько 100 символів. Щоб побачити повний опис, глядачеві потрібно натиснути на «показати більше». Вказуйте тут лише найважливішу інформацію: заклики до дії, необхідні посилання. Google рекомендує використовувати ключі якомога ближче до початку тексту. Також в опис можна вводити другорядні та довгі ключі.
  • Теги. YouTube використовує теги для відео, щоб зрозуміти їх зміст та контекст. Таким чином, сервіс з'ясовує, як зв'язати ролик зі схожими, що може розширити охоплення вашого відеоконтенту. У тегах можна використовувати як основні, так і довгі ключові фрази. Часто новачки використовують нерелевантні теги для Ютубу, сподіваючись, що вони принесуть більше переглядів. Це велика помилка — і Google може за таке покарати.

При використанні ключів запам'ятайте основне правило — не зловживати! Інакше ви ризикуєте заплутати свою аудиторію або (що ще гірше) отримати бан.

#3. Не ігноруйте субтитри

Субтитри підвищують доступність відео. З ними ваш контент зможуть подивитись глядачі з порушеннями слуху. Крім цього, субтитри додають контекст і заповнюють прогалини в аудіо, які користувачі можуть пропустити. Згідно з опитуванням Verizon Media (США), 80% людей з більшою ймовірністю подивляться відео, якщо доступні субтитри.

Субтитри дозволяють запроваджувати важливі ключові слова, які алгоритми Ютубу легко зможуть вловити. Додати їх можна вручну, завантаживши текстову розшифровку. Є можливість прямого введення тексту, що дозволяє автоматично синхронізувати субтитри з таймінгом вашого ролика.

YouTube також пропонує автоматичні субтитри, однак вони, як правило, менш точні та seo-оптимізації відео навряд чи допоможуть.

#4. Використовуйте карти та кінцеві заставки

Ви коли-небудь звертали увагу на маленький білий значок з буквою «i» у верхньому правому кутку відео або напівпрозору смугу тексту з пропозицією підписатися? Це інформаційні карти, які ви можете налаштувати для просування бренда та інших відео на каналі. В один ролик можна додати до п'яти карток шести типів. Ви можете розмістити посилання на:

  • інші ваші канали
  • благодійні збори
  • фан-фінансування
  • сайт вашого бренда
  • опитування
  • інші тематичні відео та плейлісти

Відео розміщуються під описом. Користувач також зможе побачити їх, натиснувши значок «i». Кінцеві заставки з'являються в останні 15-20 секунд відео. З погляду SEO, і картки, і кінцеві заставки підвищують залучення глядачів до вашого відеоконтенту.

  • просування
  • просування каналу
 
Інформаційні карти та заставки на YouTube. Джерело: Youtube канал OLX Україна

#5. Додайте часові позначки до вашого відео

Часові позначки (глави) дозволяють YouTube дізнатися, де починаються та закінчуються важливі частини вашого відео.

У результатах пошуку Google часові позначки відображаються під результатами пошуку відео в розділі «Ключові моменти». Якщо користувач шукає певну фразу і Google бачить, що вона використовується як часова позначка, — алгоритм направить його до конкретної частини відео з відповіддю на запит.

Позначки часу варто додати і в опис, і в сам ролик, щоб глядачам було простіше орієнтуватися у вашому відеоконтенті.

  • seo оптимізація
  • пошукова оптимізація
  • стратегії просування
 
Часові позначки в YouTube. Джерело: Youtube канал EdEra 

#6. Виберіть категорію

YouTube використовує категорії для групування відео за широкими темами — наприклад, «Бізнес» або «Технології». Навіщо це потрібно?

1. Категорії спрощують пошук пов'язаного контенту та допомагають визначити, які канали пропонують відео найвищої якості у кожній сфері.

2. Це ще один спосіб згрупувати ваші ролики зі схожим контентом на YouTube, щоб вони потрапляли в різні плейлісти та збирали більше переглядів.

3. Вибравши категорію, ви зможете надати YouTube чіткий сигнал про тему вашого відео. Аналізуючи цю інформацію, алгоритми визначають, чи ваш ролик відображатиметься в результатах пошуку за певними темами.

Вибрати категорію можна в особистому кабінеті у розділі «Додаткові налаштування».

#7. Створіть мініатюри користувача

Мініатюра — це основне зображення, яке глядачі бачать під час прокручування списку результатів YouTube-відео. Разом із назвою вона посилає глядачеві сигнал про зміст ролика, тому може вплинути на кількість кліків та переглядів.

YouTube здатний генерувати мініатюри автоматично, але краще робити це самостійно. Так ви зможете оформити канал або окремі плейлісти в єдиному стилі, створити мініатюри, які привернуть увагу глядачів і підкажуть їм, про що ваше відео.

seo

Ютуб рекомендує використовувати для мініатюр:

  • роздільну здатність 1280x720 (мінімальна ширина 640 пікселів)
  • формати JPG, GIF або PNG
  • розміри 2 МБ для відео або 10 МБ для подкастів

#8. Згрупуйте відео в плейлісти

У міру додавання відео на канал збирайте їх у плейлісти, оптимізовані за ключовими словами. Так глядачі переходитимуть від ролика до ролика, збільшуючи кількість переглядів та, відповідно, ваш рейтинг.

Наприклад, компанія Kyivstar згрупувала на своєму каналі інструкції про те, як користуватися Smart TV у плейліст під назвою «Київстар ТБ. Відеоінструкції». А онлайн-лекції про бізнес — у плейліст «Бізнес нового часу».

  • сео ютуб
  • ютуб
 
Плейлісти на каналі Київстар в YouTube. Джерело: Youtube канал Kyivstar 

Щоб краще оптимізувати відео, можна додати в кожен плейліст описи з другорядними і довгими ключами.

#9. Обновіть старий контент

Це дозволить алгоритмам YouTube розпізнати вас як активного користувача.

Припустимо, у вас є старе відео, яке не дуже популярне. Подумайте про те, щоб оновити назву, опис, теги або навіть мініатюру, щоб допомогти алгоритму YouTube знайти його знову.

У YouTube також можна вирізати та редагувати сегменти наявних відео. Але робити це можна лише один раз для кожного ролика. Намагайтеся створювати контент, який довго залишатиметься актуальним. Не вказуйте у сценарії рік, якщо це можливо.

Рекомендуємо прочитати:

img-16tools-6304d26ab64c6410590165.jpg

Де шукати тренди та статистику про свій ринок: 16 безплатних ресурсів

Читати

#10. Перегляньте аналітику пошуку YouTube

Аналітика більш корисна для відстеження прогресу, але ви також можете активно використовувати ці дані для покращення SEO на YouTube.

YouTube Analytics показує, які пошукові запити роблять глядачі YouTube та наскільки популярним є кожне ключове слово порівняно з іншими. Наприклад, ви бачите, що трафік для одного з ваших відео раптово збільшився. Вивчивши аналітику, ви зможете зрозуміти, чому стався такий стрибок. Можливо, ваш ролик ранжується за популярним ключем. Або відомий сайт розмістив у себе посилання на відео. Зрозумівши тактику, ви зможете використовувати її для оптимізації інших роликів.

Крім того, аналітика допоможе вам краще дізнатися та зрозуміти цільову аудиторію. Вона відображає статистичні дані про вік, місце розташування та інтереси глядачів. Інформація оновлюється в реальному часі. Орієнтуючись на неї, ви зможете створювати контент, пропонувати продукти свого бренда, які будуть цікаві та корисні вашій аудиторії.

 

Як працює аналітика YouTube. Джерело: Google Support  

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Стратегічний маркетинг»
Маркетинг і PR
Веде Тетяна Лукинюк
20 серпня 1 жовтня
Тетяна Лукинюк