13 порад щоб не стресувати у перший робочий день | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Як безболісно вийти з відпустки

13 порад від лекторів Laba, щоб не стресувати у перший робочий день.

cover-6508207cb8a4a147765498-651acd67697b3186358550.jpg

Ситуація, коли після відпустки важко адаптуватися до рутини й роботи, настільки поширена, що має власну назву, перелік симптомів та сторінку на Вікіпедії. Відпустковий блюз, як його називають у західному світі, може тривати від тижня до кількох місяців. Він супроводжується низькою мотивацією, тривожністю та дратівливістю.

Лектори Laba поділились практиками, що допомагають їм не впадати в стрес від перших робочих днів після відпустки.

Марина Ляшенко

генеральна директорка Michelin Ukraine
та лекторка курсу WOMEN IN LEADERSHIP

Почніть з приємних і не дуже складних завдань

Автор книги «Зʼїжте жабу» — Браян Трейсі, світовий експерт із питань особистої ефективності — радить робити найважливіші завдання першими. У звичайних обставинах я такий підхід повністю підтримую, проте саме в перші дні виходу з відпустки краще виконати цей принцип з точністю навпаки.

Як тренери не радять занадто інтенсивно тренуватися після довгої перерви у спорті, так і на роботі — почніть з легших завдань і поступово переходьте до складніших.

Не з понеділка. Виберіть інший день для повернення

Замість того щоби починати робочий тиждень у понеділок, рекомендую обрати четвер або п’ятницю. В ці дні зазвичай менше стресу, тож ви зможете спокійно розібрати пошту, скласти список завдань на наступний тиждень і адаптуватися до робочого ритму. А вже з понеділка будете готові до повноцінного навантаження.

Почніть щось цікаве: проєкт або навчання

Щоб не сумувати за відпусткою, розгляньте можливість нового проєкту або навчання. Це додасть натхнення і зробить початок роботи цікавішим та мотивуючим.

Катерина Колосова

HR Business Partner в Ubisoft
та лекторка курсу HRBP

Пріоритизуйте робочі завдання

Список справ я складаю ще до виходу з відпустки: мені пишуть клієнти й колеги, а я одразу фіксую всі ці запити. Це дозволяє бачити масштаб завдань, які накопичилися. Потім — пріоритизую. У перші дні намагаюся спершу «з’їсти жаб», а потім — робити все інше. Після складного завдання завжди себе винагороджую кавою або смаколиками. Можу навіть шоколадку з’їсти, якщо «жаба» дуже велика.

Плануйте час і для себе

Перший тиждень після відпустки зазвичай дуже насичений, але важливо зберігати у фокусі себе та свої потреби. Щоб не забувати дбати про себе, я заповнюю вільний час тими справами, що додають наснаги. Наприклад, у п’ятницю ввечері — зустріч із друзями, у суботу — басейн, у неділю — кіно.

Рекомендуємо прочитати:

img-64748d5bd4bb3893555580.png

Безжальне планування: як змусити ваш календар працювати на вас

Читати

Заплануйте наступну відпустку або хоча б перерву

Один з ефектів відпустки — це бажання сповільнитися та думка «Може, я забагато на себе беру і треба працювати менше?». Планування наступного відпочинку та розуміння, що до нього треба напрацюватися, дисциплінує.

Якщо я розумію, що вже за тиждень після відпустки втомилася і ні кава, ні кіно не допомагають, то планую найближчим часом мінівідпочинок. Наприклад, обираю HR-конференцію, де зможу поспілкуватися з колегами, або їду до Львова на вихідні.

Марина Березюк

Head of Digital-CRM в ГК «Нова пошта»
і лекторка курсу «Клієнтський сервіс»

Почніть робочий тиждень з четверга і не плануйте зустрічей

Зазвичай я виходжу з відпустки не в понеділок, а посеред тижня, ідеально — в четвер. І в перші дні роблю неможливим бронювання слотів для нарад, натомість — фокусуюся на тому, щоб розібрати пошту. Вже після цього бачу, які завдання є пріоритетними, і планую їх на наступний тиждень.

Подаруйте собі спогад про відпустку

Раніше, коли ми мали можливість багато подорожувати, я надсилала собі на робочу адресу в офіс листівки з побажаннями з міст, в яких бувала. Коли за кілька тижнів листівки приходили, було дуже приємно отримати цей спогад про відпочинок.

Візьміть відпочинок на роботу

Також я завжди продовжувала відпустку з колегами гастрономічно: привозила місцеві смаколики, і ми разом куштували їх в офісі. Це ще один спосіб продовжити відпустку вже у робочий час, зробити й собі, і колегам приємно.

Віталій Верещагін

генеральний директор Caparol Ukraine
та лектор курсу «Фінансовий менеджер»

Сприймайте відпочинок як частину вашого тайм-менеджменту 

Відпустка під час війни може здаватися поганою ідеєю, за бажання відпочити може бути соромно перед колегами або компанією. Але відпочинок — це частина тайм-менеджменту. Він потрібен організму, так само як сон та їжа, і лише відпочивши достатньо, ми можемо мислити результативно та приймати кращі рішення.

Не рятуйте світ до і після відпочинку 

Тиждень до і після відпустки взагалі краще не розганятися. З роками досвіду я бачу, що всього все одно не встигнеш. А якщо намагатись це зробити, витрачаєш більше сил та стресуєш дарма. До відпустки та одразу після неї краще робити лише те, що не може чекати, решту — відкласти на наступний тиждень.

Повноцінний відпочинок кращий за перерву

3–4 дні вихідних — це гарна перерва. Ми в Caparol Ukraine навіть зараз кілька разів на рік даємо працівникам додатковий вихідний, щоб уся компанія могла зупинитися, відпочити й залишатися витривалішою в довгій перспективі. Але щоби повністю перезавантажитися, потрібно не менше ніж 10–14 днів. Тіло легко перемістити в інший стан, але мозку потрібно більше часу: зазвичай у мене йде 2–3 дні тільки на те, щоб зникла нервозність і напруга.

Не беріть роботу у відпустку

Зазвичай я не перестаю працювати, коли закінчується робочий день. Все одно обмірковую якісь питання, шукаю рішення. Саме тому у відпустці для мене цінна можливість повністю вимкнутися з робочого процесу. Я можу писати програму курсу або читати лекції, але не працювати. Якщо рука тягнеться перевіряти пошту або месенджери, можна змусити себе випасти з робочого процесу силою. Наприклад, провести відпустку в горах або деінде, де поганий зв’язок.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Управління командою в бізнесі»
HR і рекрутинг
Веде Лариса Стірська
11 липня 20 серпня
Лариса Стірська