7 ключових відмінностей junior та senior бізнес-аналітика | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Чим, крім зарплати, відрізняються junior та senior бізнес-аналітики?

7 ключових відмінностей — від бізнес-аналітика з досвідом 13 років.

cover-654c92683c681858976845-min-654e45e8da7c8966298310.jpg

І джун, і синьйор у бізнес-аналізі знають, як перетворювати дані на інсайти. Але отримують різні зарплати: бізнес-аналітик із досвідом 1–2 роки заробляє від $600 до $1500. А фахівець із досвідом понад 5 років — в чотири рази більше (за даними Djinni). 

Тож за які компетенції компанії готові платити більше? Ми запитали про це Віктора Рижова — засновника аналітичної компанії Bintels і лектора Laba, який веде курси з Power BI базового та просунутого рівня. У колонці наш лектор розповів про 7 ключових відмінностей між junior та senior бізнес-аналітиками. 

Текст буде корисним для джунів, налаштованих на fake it till you make it, — і цікавим для синьйорів, які хочуть перевірити свій рівень. 

#1. Джуну потрібен супровід, а синьйор — це про автономність

Джун зазвичай потребує докладного технічного завдання для розробки в Power BI. Синьйор має досвід і може з замовником просто проговорити блок робіт або напрям руху, а далі вже йти до мети самостійно. 

Синьйор розуміє проблеми й потреби бізнесу та вміє ефективно їх розв’язувати. Тобто синьйор окрім чисто технічних скілів у Power BI обов’язково має розбиратись в основних процесах бізнесу та його KPI.

#2. Джун має універсальну викрутку, синьйор — цілу валізу інструментів

Джун володіє обмеженим інструментарієм і намагається його використовувати всюди. В результаті часто виходить так, що шурупи забиваються молотком. А синьйор більш варіативний та розуміє, коли який інструмент краще використовувати. Синьйор, наприклад, на основі досвіду краще розуміє, куди підходить обчислюваний стовпець, а куди — міра. Знає, в яких випадках для візуалізації cashflow слід використати кругову діаграму, а де більше пасуватиме каскадна. Використовує FILTER для фільтрації не всюди, а лише там, де це справді потрібно. В інших випадках обходиться без нього — і цим суттєво спрощує обчислення.

#3. Джун вміє працювати з даними, синьйор — з великими даними

Джуни часто не замислюються над оптимізацією розміру моделі та швидкодією, і благо, що Power BI — дуже потужна програма, яка багато чого прощає (принаймні на не дуже великих даних). Однак джун може захопитися використанням обчислюваних стовпців, і тоді модель стане дуже повільною. Або некоректно підбере рівень дискретності даних — і тоді розмір файлу вийде з-під контролю. Натомість синьйор знає принципи оптимізації продуктивності, вміє працювати з великими обсягами інформації, розуміє та втілює в життя бест-кейс сценарії. 

#4. Джун заглядається на візуалізації, синьйор — закопується в дані

Для джуна Power BI може виглядати як щось легке, швидке, яскраве та веселе. Частково так і є. Але синьйор за гарними графіками та кольоровими діаграмами бачить доволі складні неоднозначні завдання та купу нюансів в облікових системах, які постійно треба враховувати. Він розуміє, що половина його часу може йти не на візуалізацію даних, а на копирсання в них: очищення, обробку та перевірку. Наприклад, щоб аналіз був змістовним, треба спершу нормалізувати дані, підготувавши для цього належним чином модель. 

Рекомендуємо прочитати:

preview-65493eb9bcb92414394290.jpg

«Після курсу Power BI я не просто натискаю кнопки, а розумію логіку програми»

Читати

#5. Джун складає формули, синьйор — ще й пояснює їх

Джун, отримавши завдання розробити складну формулу для обчислення певного показника, буде намагатися зробити її чимшвидше. І, скоріше за все, напише, але на сяк-так і без жодних пояснень для колег.

Синьйор, навчений досвідом, розуміє, що формула без пояснення зараз — це зайвий час (його та колег) потім. Він пише та коментує всі формули так, щоби потім і він сам, і всі інші могли зрозуміти значення та за потреби внести корективи. Інакше — доведеться довго пояснювати ще раз, а може, і переписувати заново.

#6. Коли джун вже береться до роботи, синьйор ще прораховує ризики

Джун поспішає кидатись у роботу і писати формули. А синьйор спочатку думає та аналізує, що може піти не так, де можуть бути нюанси в логіці, — і тільки потім починає щось робити. 

Краще витратити трохи додаткового часу спочатку, ніж потім купу разів перероблювати. Хочете швидше стати синьйором? Тоді спершу думайте, а потім — робіть.

#7. Джун віддав роботу і забув. Синьйор — відтестував та перевірив двічі

Джун недостатньо уваги приділяє тестуванню і кудись постійно поспішає. А синьйор ретельно перевіряє коректність роботи формул, бо усвідомлює, що навіть найменші помилки в них можуть призвести до неправильних результатів. І навіть після завершення роботи над проєктом синьйор може передивитись його знову, щоби перевірити: чи можна ще щось покращити або дооптимізувати.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Power BI»
Програми
Веде Віктор Рижов
10 червня 10 липня
Віктор Рижов