8 книг, які допоможуть розвинути силу волі, змінити мислення та уникати психопатів | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

8 книг, які допоможуть розвинути силу волі, змінити мислення та уникати психопатів

Добірка для особистісного зростання.

cover-655359ba9f30b735730077.png

Люди прагнуть досягти успіху, але часто не знають, з чого почати. Водночас психологи, професори та коучі вважають, що для цього просто необхідно прокачати свої навички та задіяти внутрішні ресурси.

Чи розвивати силу волі, гнучкість свідомості та власну особистість — справа кожного. Для тих, хто готовий розпочати, ми зібрали 8 книг, які доведуть, що самовдосконалюватись — легко.

#1. «Сила волі. Шлях до влади над собою», Келлі Макґоніґал

Келлі Макґоніґал — психолог, доктор філософії та професор у Стенфорді. Вона займається психологічними дослідженнями, вивчає приховані здібності людей та природу стресу. Свої знання та програму 10-денного курсу в університеті професор описала у книзі «Сила волі. Шлях до влади над собою».

Макґонігал впевнена, що силу волі можна натренувати, як м'яз. Від цієї якості залежить багато що: кар'єра, фінансовий стан, здоров'я і навіть стосунки з іншими людьми. Тому автор пояснює, як за допомогою сили волі замінити шкідливі звички на корисні, позбутися прокрастинації, долати стрес і фокусуватися на важливому.

Макґоніґал вважає: щоб успішно володіти собою, треба знати свої слабкості. На її думку, кожна людина має зрозуміти, у яких випадках і чому вона втрачає самоконтроль. Для цього важливо досліджувати себе та не боятися експериментувати з різними способами розвитку сили волі.

На чому акцентує автор:

  • Самоконтроль — це керування трьома силами: «Я буду», «Я не буду» та «Я хочу».
  • Коли мозок перевантажений, у своїх рішеннях ви керуєтеся імпульсами, а не довгостроковими цілями.
  • Вміння володіти собою потребує великих обсягів енергії, тому постійний самоконтроль, як і хронічний стрес, може збільшити шанси захворіти.

#2. «Психологія спільнот і аналіз людського Я», Зіґмунд Фройд

Автор психоаналізу Зіґмунд Фройд, вивчаючи людську свідомість, зумів змінити поширене уявлення про поведінку людей.

У книзі «Психологія спільнот і аналіз людського Я» він розбирається в особливостях способу дії натовпу і розкриває такі питання: чому у мас виникає потреба у вожді, чому він впливає на поведінку натовпу і на чому ґрунтується престиж.

Ось декілька інсайтів із книги:

  • Афективність індивіда (емоційна імпульсивність) у масах сильно зростає, а інтелектуальна складова значно слабшає. Обидва ці процеси спрямовані на зрівняння з іншими членами натовпу.
  • Страх у масі заразливий і може прийняти справді жахливі розміри.
  • Немає сумніву в тому, що вся поведінка людини пронизана готовністю до ненависті та агресії, походження якої невідоме.
  • Від закоханості до гіпнозу — один крок. Схожість цих станів помітна неозброєним оком — та ж покірність, податливість, відсутність критики і до гіпнотизера, і до об'єкта закоханості.

Рекомендуємо прочитати:

img-freud-62dab0e90141e737621584.jpg

Чого дідусь Фройд може навчити сучасних маркетологів

Читати

#3. «МВА в домашніх умовах», Джош Кауфман

Джош Кауфман — американський підприємець, який практикує власну систему бізнес-навчання. Він розробив її для людей, які прагнуть самоосвіти, але не знають, як ефективно нею зайнятися.

Кауфман стверджує, що книга «МВА в домашніх умовах» розповість про самостійне навчання і дасть знання не гірше, ніж у Гарвардській чи Вортонській бізнес-школах. За словами автора, їхня програма вже застаріла і принесе мало користі. «Ти віддав 150 штук за освіту, яку запросто міг отримати в будь-якій бібліотеці, заплативши півтора долара за абонемент», — пише Кауфман.

3 важливі речі, на думку автора, про які він дізнався на власному досвіді:

  • Ні диплом МВА, ні зароблені у виші оцінки не співвідносяться з кар'єрними успіхами.
  • Якщо ви будете самотужки вивчати основи бізнесу та вибудовувати мережу професійних контактів, у підсумку досягнете майже такого ж рівня, як після підготовки за престижною програмою МВА.
  • Навколо нас — безліч можливостей змінити життя людей на краще. Якщо ви зайнялися бізнесом — визначте, чого потребує оточення, і знайдіть засіб, щоб заповнити цю прогалину. Бізнес не може існувати, якщо не спроможний нічого запропонувати.

#4. «Надприродний розум», Джо Диспенза

Джо Диспенза — професор нейрохімії та нейробіології, який вивчає вплив підсвідомості на життя людини. Він доводить, що правильні установки можуть змінити життя — викорінити шкідливі звички, позбутися нав'язливих станів і навіть вилікувати хвороби.

За словами автора, досліджуючи природу своєї свідомості, люди можуть змінитися. Для цього професор використовує наукові обґрунтування.

Декілька інсайтів із книги:

  • Хронічний, довготривалий стрес тисне на генетичні «кнопки», що запускають всілякі захворювання.
  • Великий мозок дозволяє людям роздумувати про свої проблеми, переосмислювати минуле і навіть прогнозувати негативні події майбутнього. При цьому ми запускаємо лавину гормонів стресу лише силою думки.
  • Здебільшого ваш мозок — продукт вашого минулого. Він був сформований і налагоджений, щоб стати живим записом всього, чого ви навчилися і що засвоїли до теперішнього моменту.

#5. «Типи людей: 16 типів особистості, що визначають, як ми живемо, працюємо і любимо», Отто Крегер, Дженет Тьюсон

Отто Крегер — засновник компанії, яка надає консультації з психології та управління. Джанет М. Тьюсон багато років займається психологічними консультаціями, допомагаючи людям із наркотичною залежністю. Спільну книгу автори присвятили поясненню природи людей, їхньої поведінки та звичок.

Книга допоможе:

  • визначити, що можна і необхідно в собі змінити, а що нереально і навряд чи має сенс
  • краще розуміти власні потреби та бажання, а також справедливо оцінювати тих, хто на вас не схожий
  • переконатися, що знання типу особистості людини чарівним чином дозволяє «згладити кути» та розв’язати будь-яку проблему

Ось що Крегер і Тьюсон пишуть про типи особистості:

  • Пам'ятайте, що не буває «хороших» або «поганих» типажів. Всі вони у буквальному значенні слова незамінні для життя. Кожен з них має свої переваги і недоліки.
  • Розвиток типу особистості — безперервний процес. Ми визначаємо свої вподобання і вчимося приймати чужі протягом усього життя.
  • Не варто думати, що кожен із нас обмежений рамками свого типу. Усі 16 різновидів містять у собі широкий спектр особистісних особливостей, характерів, цінностей та переваг.

#6. «Потік. Психологія оптимального досвіду» Мігай Чиксентмігаї

Мігай Чиксентмігаї — психолог і вчений, який багато років присвятив вивченню власної теорії «потоку».

За словами автора, «потік» — це особливий стан людини, коли вона відчуває наповненість, внутрішню гармонію та життєву енергію. 

Психолог вважає, що «увійти» в такий стан можна завдяки старанням та роботі над собою.

Ось що пише Чиксентмігаї у своїй книзі:

  • Щастя досягти важко, оскільки Всесвіт був створений без урахування людських потреб у комфорті.
  • Відчуття щастя залежить від внутрішньої рівноваги, а не від здатності керувати силами Всесвіту.
  • Усюди можна зустріти людей, які позбавлені навіть найменшого інтересу до життя, при цьому по-справжньому щасливі — винятково рідкісне явище.
  • Корінь незадоволеності життям розташований всередині нас, і кожен має розібратися з ним особисто, самотужки.

Рекомендуємо прочитати:

33333333333333-62052f7a9610f351261745.png

За крок до вигорання: як спростити важливі справи

Читати

#7. «Есенціалізм. Мистецтво визначати пріоритети», Ґреґ МакКеон

Ґреґ МакКеон — оратор, стратег і фахівець із есенціалізму (система, яка вчить правильно розставляти пріоритети та отримувати користь у будь-якій справі). Автор викладав у Google, Facebook, LinkedIn, Twitter.

У книзі «Есенціалізм. Мистецтво визначати пріоритети» МакКеон навчає самодисципліни. Він показує, як можна встигати більше, не вдаючись до тайм-менеджменту та обираючи лише важливі цілі. Автор стверджує, що будь-хто здатний натренувати свій розум, щоб розпізнавати лише ключові моменти.

Декілька інсайтів із книги:

  • Есенціалізм не вчить того, як виконувати велику кількість завдань, він допомагає робити вибір на користь правильних занять.
  • В основі цієї системи лежить відмова від впевненості у тому, що ми здатні встигнути все.
  • Есенціаліст не вчиться на своїх промахах, а вдумливо будує плани, щоб уникати помилок.
  • Есенціалізм — це організована система, яка допомагає виявляти найефективніші точки докладання зусиль.

 #8. «В оточенні психопатів, або Як уникнути маніпуляцій з боку інших», Томас Еріксон

Томас Еріксон — шведський психолог із соціальних комунікацій. За кілька десятків років він навчив понад 5 тис. менеджерів, як бути більш ефективними лідерами.

У цій книзі автор намагається пояснити, хто такі психопати: як вони мислять, як вичислити подібних людей серед знайомих та захиститися від їхнього впливу.

Декілька інсайтів із книги:

  • Психопати на інстинктивному рівні знають, як маніпулювати оточенням, щоб досягти своїх цілей та забезпечити власний комфорт.
  • Вони здатні обдурити будь-кого, користуючись фактами, які витягли зі своєї жертви. Все заради того, щоб одержати бажане.
  • Психопати рухаються життям, залишаючи за собою «шлейф» катастроф і хаосу.
  • Простими словами, це хижаки в людській подобі. Вони завдають шкоди всім, з ким взаємодіють, і часто жертви навіть не усвідомлюють, на кому лежить відповідальність за те, що сталося.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич