6 типів корпоративного менторства | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

6 типів менторів: як вибрати відповідний

Навіщо вводити практику менторства у компанії.

cover-6576d30ec24de974738079.jpg

Ментор у корпоративному середовищі — щось середнє між учителем, радником і досвідченим другом. Він знає, де підстелити соломку, як обійти граблі та правильно прокачатися. І ділиться цим досвідом із тими, кому це корисно.

Насамперед ментор потрібен тим працівникам, які тільки вникають у сферу чи хочуть вирости. Але й тим, хто вже розібрався, він не завадить — хоча б як «дзеркало».

Розберемося, які типи менторства існують у компаніях.

 


Сервіс SurveyMonkey та ТВ-канал новин бізнесу CNBC провели опитування на тему щастя на роботі. Один із висновків — якщо працівники мають ментора, на робочому місці їм комфортніше.

Працівники, які мають ментора, більше задоволені своєю зарплатою (79% проти 69%) і вірять у те, що їхній внесок у роботу цінується колегами (89% проти 75%). Тільки 25% тих, хто має ментора, збираються змінювати роботу в найближчі три місяці. А серед тих, хто не має ментора, таких 40%.

Співробітники з менторами схильні вважати, що їхня компанія дає хороші кар'єрні можливості. Серед топменеджерів так вважає 80% (проти 60%), а серед міддл-менеджменту — 75% (проти 51%).

Для стартапів менторство також важливе. У США 70% стартапів та компаній малого бізнесу, чиї засновники користуються підтримкою менторів, долають позначку п'ять років. Це вдвічі більше, ніж у випадку зі стартапами без менторів.

Види менторингу

За визначенням у словнику англійської мови Merriam Webster, ментор — це «довірений порадник або гід». Ментор — не коуч-наставник вже тому, що працює на довгій дистанції, не «натягує» на конкретний результат, не каже, що робити. Він тільки радить та підказує з різною інтенсивністю.

Дослідницький Університет Вашингтона у Сент-Луїсі дав класифікацію цього напряму:

  • Формальний менторинг — структурні програми, в яких до ментора прикріплюють підшефного. Формат залежить від програм менторингу, можуть бути звіти за результатами.
  • Природний менторинг — досвідченіший працівник (бадді) пропонує менш досвідченому професійну допомогу (зазвичай у цих людей є точки дотику).
  • Менторинг на одному рівні — працівники з приблизно однаковим досвідом діляться один з одним тим, що нещодавно дізналися чи прожили. Зазвичай вони мають спільні кар'єрні цілі, життєві інтереси, вони добре розуміють одне одного.
  • Ситуативний менторинг — коли один працівник час від часу підтягує іншого в тому, на чому добре розуміється. Можливий на будь-яких етапах кар'єри.
  • Супервізорний менторинг — один працівник виступає як суворий спостерігач та порадник для іншого. Не найкомфортніший варіант, тому що можуть виникати образи та конфлікти інтересів.
  • Менторинг за запитом — коли працівник просить того, хто його навчав, взяти над собою професійне шефство.

Ментор — це не посада, а, по суті, почесне «суспільне навантаження». Менторство не вартує для компанії конкретних сум (ні гонорарів, ні платних програм), але допомагає знизити плинність кадрів, згуртувати колектив і підняти продуктивність. Win-win.

Типи менторів

Ментори потрібні всім. Видання Harvard Business Review провело опитування 45 CEO, щоб з'ясувати, яку роль відіграли ментори у їхньому професійному житті. Як з'ясувалося, 84% гендиректорів упевнені, що менторство допомогло їм уникнути дорогих помилок та швидше наростити експертизу.

На різних етапах та в різних ситуаціях нам потрібні різні ментори. Змінюватися мають не лише імена, а й ролі — їх кілька. Ексмаркетинг-директор Procter & Gamble, автор бізнес-книг Скотт Мауц пропонує таку класифікацію:

1. Першопроходець

Це експерт в індустрії загалом чи окремому напрямку. З його допомогою пройти професійний шлях у рази простіше. Він каже: «був там, знаю, проходив» і допомагає дивитися на речі так ясно і глибоко, як новачок зуміє ще нескоро.

Він бачить найкоротший шлях у системі та процесах, вже чітко робить те, чого його підшефному тільки належить навчитися. Розповідає про факапи, дає слушні поради та підказує, де ями.

2. Резонатор

Колега, який може вислухати та прокоментувати ідеї. Він нічого особливо не вчить — просто дає зворотний зв'язок на основі своїх відчуттів та досвіду. Фактично це перша фокусна група з однієї людини — чесної та максимально критичної, але без критиканства.

За результатами дослідження вчених з Університету Берклі, перевірка ідей із такою людиною допомагає знаходити більше рішень. Обговорюєте завдання із «резонатором» — і на виході отримуєте на 25% більше ідей.

3. Магніт успіху

Ментори цього типу слугують рольовою моделлю успіху — тому що вони досягли висот. Ідеально, якщо вони з суміжної чи далекої індустрії — тоді ви не копіюєте конкретні рішення, а надихаєтесь підходами. Це важливіше.

Рекомендуємо прочитати:

kopiya-kariera-site-61c3043d4da5e280803949.png

4 інструменти для розвитку кар’єри

Читати

4. Адвокат

Ментор цього типу повністю за вас. Йому подобається те, що ви робите, і він допомагатиме вам просуватися швидше, ніж ви могли б самі. Адвокат максимально занурюється у кар'єру підопічного. Іноді надто директивно й інвазивно — але для справи корисно.

5. Дзеркало

Цей ментор добре знає вас, ваші сили, слабкості, цілі та можливості. До нього можна звернутися за віддзеркаленням — попросити сказати, як він бачить вас і те, що ви робите. І він скаже чесно. Не завжди солодко, але ін'єкція правди допоможе скоригувати рух.

6. Зворотний ментор

Скотт Мауц розповідає, що у P&G був топменеджер, який щоліта брав собі інтерна — і той розповідав йому, як виглядає ситуація очима «молодшого». Фактично це був голос знизу — так топменеджер дізнавався, що думають про нього та його стиль управління, як насправді живеться в атмосфері, яку він створює.

Такий зворотний зв'язок корисний, якщо хочеться зрозуміти, наскільки ти насправді відповідаєш тим цінностям, про які заявляєш. Це можливість упіймати тренди, в яких живе нове покоління, і відкрити для себе по-справжньому альтернативну точку зору.

Формати менторингу

Менторство набуває різних форматів залежно від того, з ким і як працює ментор. Ось базові:

  • Особистий. Це найпоширеніший формат — ментор працює із «підопічним» особисто, підтримує його безпосередньо в межах програми чи стихійно. Вони стають майже друзями.
  • Дистанційний. Якщо перший формат менторингу передбачає живе спілкування, то тут ментор працює з підопічним чи групою віддалено.
  • Груповий. Один ментор має декілька підшефних. Він працює за програмою, в якій відстежується прогрес, ритм і те, чого саме навчаються новачки.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Project Manager»
Бізнес і управління
Веде Павло Харіков
6 серпня 12 вересня
Павло Харіков