Найсмішніші меми 2023 року | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Як пройшов 2023 рік у 15+ мемах

А ви будете ностальгувати?

cover-6582aa4d01ac3584944037.jpg

2023 рік довів нам, що в техноіндустрії немає нічого неможливого. Знести з будівлі хед-офісу Twitter логотип та інсталювати новий в стилі світлового шоу? Для Ілона Маска це не проблема.

Втратити свої мільярдні депозити в американському банку, який запевняв у безпеці зберігань? Так, і досі не повернути свої гроші. 

Бути звільненим з посади CEO та повернутися через 5 днів? Ви ж знаєте, про кого йде мова.

Наприкінці 2023-го пропонуємо вам згадати найсмішніші меми року й поностальгувати за подіями, про які ви читали кожного ранку в стрічці новин на своїх смартфонах.

#1. «Синя галочка, я сумуватиму за тобою!»

Епопея з Twitter (тепер — X) тягнеться ще з 2022 року. Тому зараз трохи передісторії.

Ілон Маск сповнився амбіціями заволодіти Twitter, щоб трансформувати соцмережу у віртуальний простір, де розквітне демократія та свобода слова. Ба більше, Маск заявив, що це його щира позиція, а про гроші тут не йдеться.

На початку квітня 2022 року Ілон розпочав свій план агресивного поглинання соцмережі Джека Дорсі й придбав 9,2% акцій Twitter. Після чого Маск отримав пропозицію від ради директорів компанії приєднатися до них. Джеку, ти дуже помилявся, якщо повірив, що Маску потрібен ще хтось, окрім нього самого:

Пост Джека Дорсі в X

Звісно, приєднання до ради не було метою корпоративного рейдерства Ілона Маска. Наступним кроком стала його пропозиція викупити соцмережу за $43,4 млрд. Остаточно агресивне поглинання, що супроводжувалося судовими позовами Twitter проти Маска, завершилося 27 жовтня 2022. Сума угоди склала $44 млрд.

Першим кроком Ілона було звільнення топменеджменту Twitter і представників ради директорів. 

New York Post ділиться мемом від Маска

Зухвале поглинання Twitter спричинило появу сотні мемів щодо того, яка компанія стане наступною жертвою Ілона Маска. Хоча, здається, Джефф Безос не виглядає надто знервованим.

Один з яскравих мемів з огляду від медіа Wion

Кожне нове рішення Маска на чолі Twitter все більше шкодило бренду компанії. Все почалося зі скорочення 7,5 тис. співробітників Twitter наприкінці 2022. Як пише New York Times, найбільше дісталося тим працівникам, які були не згодні зі змінами нового гендиректора. 

Після цього Маск розблокував акаунти користувачів Twitter, що були обмежені, — воєнних злочинців, пропагандистів та расистів. Зокрема був розблокований акаунт Дмитра Медведєва, який до цього написав, що Україна зникне, бо нікому не потрібна. 

А кульмінацією стала втрата логотипом Twitter літери W на будівлі штаб-квартири компанії в Сан-Франциско у квітні 2023.

Пояснення Маска щодо цієї події: «Власник будівлі, де розташована наша штаб-квартира, заявив, що ми за законом не можемо використовувати знак без літери W. Тому ми її зафарбували. Проблему розв’язано!»

Цьому передувала юридична ліквідація Twitter. За повідомленням Techcrunch, Twitter як компанія припинила своє існування: її поглинула X Holdings Corp. Останню підприємець розглядає як майбутню материнську компанію для своїх Neuralink, SpaceX, Tesla та The Boring Company. Синя пташка вилетіла на волю.

Мем від The Indian Express

Вже наприкінці липня нове лого X з’явилося на стіні будівлі штаб-квартири Twitter у стилі світлової інсталяції. Фото ділиться The New York Times:

Симпатію Маска до букви X та слабкість нового невпізнаваного логотипа соцмережі висміюють користувачі. Insider підібрав кілька мемів про цей не надто вдалий ребрендинг. Зокрема люди порівнюють новий логотип X із лого Xbox Series X:

І навіть із шоколадним батончиком Twix:

Звісно, ще варто згадати сумнозвісну синю галочку, яку тепер можна отримати, придбавши підписку X (стартує від $8).

До поглинання синю галочку отримували акаунти публічних осіб та відомих брендів. Чисельність сторінок із синьою галочкою перевищувала 400 тис. Однак на посту гендиректора Twitter Маск скасував попередню систему. Це сталося у квітні 2023. Маск обґрунтував скасування тим, що система синьої галочки нагадує йому феодальний «світ лордів та селян», проти якого громадяни США колись повстали. 

Однак ані більшість користувачів, ані рекламодавці не були в захваті від зміни політики, бо це вплинуло на модерацію контенту. У Twitter сталася навала чисельних ботів та спам-акаунтів, що поширювали хейт-контент, заклики до насильства, расову та гендерну дискримінацію. Через це майже половина з 1 тис. провідних брендів-рекламодавців припинила показ реклами у Twitter. Серед них — Coca-Cola, Jeep, Merck та Unilever.

Користувачі, які не придбали підписки, ностальгують за синьою галочкою.
Мем від медіа indy100

Так менше ніж за рік було зруйновано вщент те, чим колись був Twitter. Утім, як пише видання Business Insider, зараз технокороль втрачає свій талан.

Журналісти видання розповідають, що «золота епоха» Маска (2019–2022 роки) зробила підприємця занадто самовпевненим. А ідея Ілона про те, що він самотужки зможе революціонізувати концепцію свободи слова, придбавши Twitter і зробивши соцмережу інструментом, виявилася занадто нереалістичною. Бізнесмен залишився наодинці з розлюченими експрацівниками Twitter та купою боргів перед Волл-стріт. Twitter — тепер X — може спіткати банкрутство.

В інтернеті люди все більше критикують ексцентричні висловлювання Маска. Тепер під загрозою опинилася вся його бізнес-імперія. І як зазначають журналісти Business Insider, Маск це розуміє. 

#2. «Коли я збагнула, що ChatGPT зможе виконувати мою роботу…»

Передбачувано, словом 2023 року стало ChatGPT за версією The Economist. Згідно зі статистикою від аналітичної платформи Demandsage, у 2023 кількість користувачів ChatGPT перевищувала 100 млн на тиждень. Понад 2 млн розробників отримали доступ до API продукту від OpenAI, а 92% компаній з рейтингу Fortune 500 почали використовувати ChatGPT.

Споживачі з захопленням сприйняли маркетингову ідею впровадження чат-бота в повсякденне життя — від простих теревенів з ботом, як з приятелем, до створення ілюзії стосунків з віртуальним асистентом: 

За рік ChatGPT вже щільно інтегрувався в повсякденну реальність користувачів — мем від Digitalmomblog

Однак, як показав розкол ради директорів OpenAI та звільнення Сема Альтмана у 2023 році, загравання зі штучним інтелектом може бути небезпечним для людства. Користувачі почали розмірковувати над тим, що ввічливе звертання до ChatGPT не зможе зупинити повстання роботів:

Жарт від Bored Panda з рейтингу найкращих мемів 2023 року про ChatGPT

Після запуску ChatGPT 30 листопада 2022 року в технологічній індустрії розпочалася війна чат-ботів. Монополія пошуковика Google похитнулася. Реагуючи на небезпечного конкурента, компанія одразу розпочала розробку власного чат-бота, який називається Bard. 

Цікавий кейс: на початку 2023 Сундар Пічаї, CEO Google, опублікував допис у блозі, де презентував Bard. Там також містилося коротке відео, в якому демонструвалася здатність Bard відповідати на складні запитання.

Одне з них звучало так: «Про які нові відкриття космічного телескопа Джеймса Вебба (JWST) я можу розповісти своїй 9-річній дитині?» Bard надав кілька відповідей, одна з яких припускала, що JWST використовувався для перших знімків планети за межами нашої сонячної системи. Однак це була хибна відповідь. Через таку помилку акції материнської компанії Google, Alphabet, впали на 7,7%. 

У березні 2023 року OpenAI релізнула нову генеративну модель — GPT-4. Компанії-розробнику вдалося втримати лідерство й відкинути Bard: наразі модель GPT-4 є найбільш самостійною, креативною та розумною моделлю, що імітує людський діалог.

В лютому 2023 платформа-конструктор резюме Resume Builder опитала 1 тис. компаній про те, як ШІ може вплинути на ринок праці та робочі місця. За результатами опитування, 49% бізнесів уже зараз використовують ChatGPT у своїх робочих процесах, а 30% — планують. 

Жарт від Runtheprompts з огляду найкращих мемів 2023 року про ChatGPT

При цьому 25% компаній, які використовують ChatGPT, вже заощадили понад $75 тис. Саме економія витрат завдяки автоматизації процесів штучним інтелектом змушує замислитися засновників і топменеджмент: а чи не замінити найманого працівника роботом, якому не треба платити?

Поки що немає великої кількості гучних статей у ЗМІ про те, що корпорації масово звільняють співробітників та замінюють їх на ChatGPT. Однак представники креативних професій вже зараз об’єднуються, щоб висловити протест проти засилля ШІ. 

Так у травні 2023 року в Голлівуді вийшли на страйк сценаристи, стурбовані тим, що продакшени вирішили використовувати їхні тексти для навчання ШІ. Як пише Techcrunch, за підсумками цього страйку, люди все ж перемогли ШІ. Та чи остаточна ця перемога? 

#3. «Ви повернете мої гроші? — Хвилинку, хвилинку…»

Саме в той час, коли люди намагалися збагнути, чи зможе ChatGPT забрати в них роботу, — сталася нова халепа. Весняний банкопад у США.

У березні 2023 року в Штатах один за одним почали лопатися регіональні банки — Silicon Valley Bank (SVB), Signature Bank, First Republic Bank.

Фінансовій кризі передували три ключові причини: 

  • підвищення відсоткових ставок знизило вартість цінних паперів банків
  • недостатнє регулювання фінансового сектора з боку Федеральної резервної системи США
  • різкий сплеск банківських депозитів останніми роками

Для технологічного сектора особливим ударом стало банкрутство SVB. Цей банк відігравав провідну роль у tech- та венчурному сегменті США. Оцінка банку станом на 2022 рік становила $34,2 млрд, а на початку 2023 його ринкова капіталізація досягла $15,86 млрд.

І от у березні 2023 SVB зазнав краху протягом 36 годин. Банк повідомив інвесторам, що необхідно залучити $2,25 млрд для підтримки балансу. Венчурні капіталісти й клієнти банку запанікували: зокрема це були стартапери, які зберігали в SVB свій капітал на депозитах на розвиток компаній та для підготовки до виходу на IPO.

Після падіння акцій материнської компанії SVB Financial Group на 60% клієнти усвідомили, що повернення депозитів — під великим питанням.

Між тим, ЗМІ стало відомо, що за кілька годин до арешту регуляторами активів SVB співробітники банку отримали свої річні бонуси за 2022 рік. Користувачі присвятили цій події особливий мем, який виклала платформа Memeroid:

 

Щоб забезпечити виплату депозитів збанкрутілим банком, доєдналися фінансові регулятори. Каліфорнійський департамент фінансового захисту та інновацій закрив SVB та зобов'язав FDIC (Федеральна корпорація страхування депозитів) виплатити депозити застрахованим вкладникам. 

Однак страхування передбачало повернення суми не вищої за $250 тис. і лише тим, хто це страхування має. В той час як загальна сума депозитів на кінець 2022 року перевищувала $175,4 млрд.

Під тиском вкладників уряд США оголосив про зміни в програмі страхування депозитів — сума до повернення відтепер перестала обмежуватись $250 тис. Однак судові позови вкладників та їхні спроби повернути свої гроші тривають і дотепер.

Рекомендуємо прочитати:

preview-64d545b6b4d69046751527.jpg

Більше, ніж просто тренд: як використовувати меми для підсилення голосу бренда

Читати

#4. «Я повернувся»

І вишенька на торті 2023 року: «Гра престолів» за участю Сема Альтмана та членів правління компанії-розробника СhatGPT — OpenAI. Хаос, який тривав близько тижня, із задоволенням обсмоктували у своїх статтях провідні видання.

У п’ятницю 17 листопада 2023 на сайті OpenAI з’явилося повідомлення про звільнення Сема Альтмана з посади гендиректора компанії. У блозі йшлося, що це було рішенням правління, а причиною стала «недостатньо відверта комунікація Альтмана з членами правління, і наразі немає впевненості, що Альтман може виконувати свої обов’язки».

Ініціатором звільнення гендиректора OpenAI вважають Іллю Суцкевера — співзасновника та головного наукового дослідника в компанії. 

19 листопада Альтман завітав до офісу OpenAI за гостьовою перепусткою та зробив селфі, яке одразу стало мемом:

Новина про звільнення Альтмана спричинила великий резонанс у tech-індустрії. Після цього топменеджер Грег Брокман та деякі старші дослідники подали у відставку.

Причиною такого хаосу став прихований конфлікт між Суцкевером та Альтманом щодо того, як швидко треба розробляти штучний інтелект, комерціалізувати його та впроваджувати в маси. 

Суцкевер не вважав, що це треба робити стрімкими темпами, і вбачав у неконтрольованому розвитку ШІ потенційну небезпеку для людства. Водночас Альтман виступав за швидкісну та проривну розробку.

Однак симпатії співробітників та суспільства були явно не на боці Суцкевера. Більш ніж 700 із 750 співробітників OpenAI підписали лист із вимогою негайного повернення Альтмана на посаду CEO, інакше — погрожували звільнитися. 

На боці Альтмана також був Сатья Наделла, CEO Microsoft, який спочатку навіть планував найняти звільненого колегу у свій штат на посаду керівника відділу рисерчерів ШІ.  

Microsoft є найбільшим інвестором у ChatGPT. Компанія була вкрай незадоволена таким ставленням до Альтмана і натиснула на правління Open AI для реабілітації колишнього СЕО.

Мем із добірки від Mashable

Отже, 22 листопада 2023 Cем Альтман був успішно відновлений на посаді CEO OpenAI. Протягом цих 5 днів настрій Альтмана був приблизно такий:

 

І врешті відбулося урочисте возз’єднання з командою:

 

Після свого повернення Альтман припустив, що міг помилятися, коли бажав пришвидшити розвиток ШІ, і наголосив, що для нього дійсно є важливою безпека людства.

Але для нас це означає тільки одне:

Мемом ділиться Business Insider

ChatGPT повернувся.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!