6 топ новин травня у сфері бізнесу і технологій | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Заміна Google, уряд США проти TikTok та викуп WeWork українцями

6 топновин травня у сфері бізнесу і технологій.

2222-66589f23bdbbb140641437.gif

Чим глобальніша компанія, тим більший її вплив на споживачів по всьому світу. Але як побудована ця взаємодія, які наслідки мають найгучніші події у сфері бізнесу і технологій для звичайних людей? Щоб з’ясувати це, Laba запускає щомісячний формат новин, де аналізуватиме найвагоміші події світових індустрій.

Найчастіше у стрічках наших смартфонів у травні вигулькували назви Apple, OpenAI, TikTok та WeWork. За один лише місяць запустилося кілька масштабних тенденцій, що впливатимуть на індустрію роками. Перша — відкрита війна між урядом США і китайською технологічною компанією ByteDance, яка демонструє невідворотність всеосяжного впливу соцмереж на всі сфери нашого життя. Друга — ШІ от-от стане мейнстримом для людей в усьому світі, з потенціалом замінити Google та інтегруватися у смартфони.

Про ці та інші найгарячіші новини травня 2024 — читайте в аналітичному огляді від Laba.

#1. Плани OpenAI запустити «вбивцю Google» на базі ChatGPT

6 травня (в понеділок) світові медіаресурси почали поширювати чутки, що OpenAI активно розробляє пошуковий продукт на основі штучного інтелекту і готується анонсувати його 13 травня (теж у понеділок). Пошуковик має стати прямим конкурентом Google та Bing.

Першими чутки поширили журналісти азійського криптомедіа PANews. Пізніше цю новину підхопили Binance, Bloomberg та Reuters. Презентація таємничого пошуковика OpenAI мала відбутися під час онлайн-трансляції, присвяченої демо масштабних апдейтів моделі ChatGPT-4. Зокрема нова версія здатна обговорювати з користувачем зображення, ідентифікувати емоції по селфі, розв’язувати задачі з математики та програмування. 

Попри те, що CEO OpenAI Сем Альтман відхилив чутки про анонс, OpenAI самі могли запустити такий вкид про 13 травня. Адже буквально через день відбулася найглобальніша щорічна девелоперська конференція Google I/O 2024, на якій технологічний гігант розповідав про свою майстерність у застосуванні ШІ. Тож чутками про реліз пошуковика OpenAI прагнула перетягнути увагу на себе, тримаючи всіх у напрузі.

Відомо, що компанія-розробник ChatGPT вже зареєструвала домен search.chatgpt.com разом із сертифікатом SSL (поки що домен не працює). А Сем Альтман вважає, що поєднання LLM та пошуку може дати надзвичайно круті результати й справді запустити революцію в галузі пошуковиків.

Перевагою ChatGPT Search перед Google може стати можливість не просто видавати навігаційні результати для користувачів, а відповідати на запитання мовою, яку не відрізнити від людської. 

За даними SimilarWeb, наразі в топ 10 пошукових запитів Google Search входять: youtube, facebook, amazon, gmail, instagram. Ці навігаційні запити не передбачають відповіді на певне запитання, однак і досі займають найрейтинговіші позиції за видачею, що робить Google пошуковиком №1 серед користувачів.

Однак тепер аудиторія бажає не лише отримувати від пошуковиків прямі вказівки — настав час для спілкування з Search Engine та отримання експертних відповідей швидко. В цьому і полягає ідея ChatGPT Search від OpenAI. 

Утім, є і вразливість цього майбутнього пошуковика (як і інших, що створені на базі ШІ): OpenAI поки що не знайшла рішення для розв’язання проблем з авторськими правами. Адже ШІ-бот тягне інформацію з усіх відкритих та доступних джерел — і може порушувати політику видань, які забороняють копіювати свій контент, або права користувачів-авторів контенту.

Ще одне суттєве питання, яке може поставити під загрозу мейнстримність пошуковика OpenAI, — це швидкість надання відповідей. Google наразі відповідає за лічені секунди, а ми звикли, що чат-бот може генерувати текст і близько хвилини (зокрема для імітації відповіді, наближеної до людської). 

Як розв’яже це питання компанія Альтмана? Слідкуємо за оновленнями.

#2. Блокування ТікТок у США: перша глобальна війна уряду і технологічної компанії

23 квітня Сенат США ухвалив рішення про допомогу Україні в розмірі $95,3 млрд — і разом з тим проголосував за законопроєкт, який зобов'язує ByteDance, китайську материнську компанію TikTok, продати мажоритарну частку соцмережі в США. В іншому випадку TikTok буде заблокований на території Штатів. Закон підписав Джо Байден.

Перспектива бану TikTok є першим кейсом війни уряду з технологічним гігантом такого масштабу, що підкреслює, який великий вплив соцмережі мають не лише на звичайних громадян, але й на світову політику.

Згідно з Associated Press, спочатку уряд Байдена надавав ByteDance 6 місяців, щоб залишити свою дочірню компанію TikTok у Штатах. Пізніше термін подовжили до 9 місяців з пролонгацією ще на 3 місяці, якщо процес продажу розпочнеться.

У відповідь представники ByteDance опублікували в китайському медіа Toutiao (яке належить компанії) заяву, що скоріше ліквідують TikTok у США, ніж продадуть його. А на початку травня ByteDance подала позов до федерального суду США, вимагаючи заблокувати закон, підписаний Байденом. Саме після цього новина і набула глобального розголосу.

Відомо, що бан TikTok торкнеться 7 млн брендів, присутніх на платформі, та 170 млн користувачів соцмережі. При цьому прибуток додатка в США сягнув $16 млрд у 2023 році при оцінці компанії ByteDance у $225 млрд. Тому вихід TikTok із США може бути дуже дорогою операцією. 

Рішучість Сенату щодо заборони TikTok посилювалася роками, адже американські законодавці та представники адміністрації постійно піддавали сумніву конфіденційність даних американців, зареєстрованих у TikTok.  

Серед конгресменів є переконаність, що ByteDance передає ці дані комуністичному авторитарному китайському уряду. Голова комітету Сенату з питань торгівлі Марія Кантвелл заявила:

«Конгрес не має на меті покарати TikTok, ByteDance або іншу компанію. Ми бажаємо запобігти шпигунству та зловмисним операціям з боку іноземних супротивників, які здатні завдати шкоди уразливим американцям, військовослужбовцям та представникам уряду США».

Окрім цього, є великі сумніви щодо адекватності контенту в TikTok. Зокрема тут розквітають ролики кадирівських тіктокерів, поширюється контент із дитячою порнографією, пропагуються наркотики та суїцидальні настрої серед дітей. 

Так, 31 січня 2024 року в судовому комітеті Сенату відбулося слухання, на яке запросили гендиректорів TikTok, Meta, Snap, Discord та X. Тему слухання присвятили захисту дітей від сексуальної експлуатації онлайн і в соцмережах. Однак розмова торкнулася всіх проблем, зазначених вище.

Як ми можемо бачити на перших хвилинах відео, на запитання сенатора Тома Коттона, чи є диктатором Сі Цзіньпін, гендиректор TikTok Шу Цзи Чю відповідає, що не буде коментувати будь-яких політичних лідерів. Тоді Коттон запитав, чи не боїться Шу Чу втратити свою роботу або того, що його вб’ють, якщо він визнає зв’язок між ByteDance та комуністичною партією Китаю? CEO TikTok знов ухилився від відповіді.

Трансляція слухання в судовому комітеті Сенату, на якому були присутні гендиректори світових соцмереж

Опоненти закону про бан TikTok у США апелюють до того, що китайський уряд може з легкістю отримати доступ до даних американських громадян і без залучення соцмережі — через дата-брокерів, що торгують конфіденційною інформацією. 

Окрім цього, противники закону заявляють, що найкращим способом захистити споживачів є запровадження загального федерального закону про конфіденційність даних, дія якого буде поширюватися на всі компанії в США.

Насамкінець варто зазначити, що ByteDance налаштована рішуче в цій боротьбі з американським урядом і впевнена у своїй перемозі. Китайський техногігант потрапить у надзвичайно скрутне становище, якщо війна проти TikTok перекинеться і на Європу, а тенденція до цього є.

#3. Bolt виходить на IPO 

На початку травня естонська компанія Bolt залучила €220 млн в кредит у межах підготовки до виходу на IPO у 2025 році. В офіційній заяві цей найзапекліший конкурент Uber зазначив, що така інвестиція зміцнює фінансову позицію компанії та допомагає рухатися на шляху до прибутковості.

Маркус Вілліг, CEO Bolt Technology OÜ, підтвердив підготовку до публічного розміщення акцій, а також подякував інвесторам за довіру. Зокрема цей RCF Bolt отримав від 8 кредиторів: Barclays, BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan, LHV Pank і Luminor. Оцінка сервісу таксі у 2024 році складає $11 млрд.

Плани щодо виходу Bolt на IPO було оголошено ще влітку 2023 року. Демонструючи свою рішучість, Вілліг посилив команду новим фінансовим директором із сильним бекграундом — Мікко Саловаара, ex-CFO в Revolut.

IPO — логічний етап для масштабованої Bolt, що позиціює себе як перший європейський супердодаток, який забезпечує мобільність в усьому. 

Наразі конкурент Uber пропонує клієнтам широкий спектр продуктів: 

  • послуги поїздок
  • мікромобільність (прокат скутерів та електровелосипедів)
  • доставку їжі та продуктів
  • Bolt Drive
  • послугу спільного використання авто
  • Bolt Business
  • корпоративну службу мобільності (поїздки для співробітників)

Водночас світові інвестори, оцінюючи ринок виходу на IPO у 2024, називають ситуацію «суперечливою» та «складною». На це впливає висока відсоткова ставка ФРС, геополітична криза, війни в Україні та Ізраїлі, непередбачувані вибори в США. Крім цього, інвестори вбачають тенденцію відкладення публічного розміщення акцій tech-компаніями через високі вимоги виходу на біржу і тиск антимонопольних органів.

Ситуація може змінитись у 2025, однак ринок все одно потерпатиме від зазначених вище обставин, адже експерти прогнозують появу нових політичних та геополітичних конфліктів, а перспективи президентства Трампа — невтішні.

Зі свого боку, за словами Вілліга, Bolt налаштована рішуче, але остаточне рішення залежатиме від ринкових умов у 2025.

#4. Українці купують збанкрутілу мережу коворкінгів WeWork

Раніше Laba в детальному огляді розібрала причину банкрутства однієї з найбільших мереж коворкінгів у світі — WeWork. За лаштунками краху компанії стоїть її співзасновник та CEO, Адам Нейман, що керував мережею з 2010 по 2019.

На хвилі хайпу технологічності та інноваційності в Кремнієвій долині, а також завдяки своїй епатажній особистості Нейман увів в оману інвесторів WeWork. І вони повірили в унікальність компанії та її мету «розбудувати новий світ, в якому кожен зможе знайти щастя».

Однак ідеальний «всесвіт We» та вся технологічність WeWork виявилася лише «бульбашкою», яка луснула під час спроби компанії вийти на IPO у 2019 році. Після цього Нейман залишив посаду, а в листопаді 2023 компанія подала заявку на банкрутство. ЇЇ оцінка впала з $47 млрд до $44 млн.

І ось тепер історія отримує своє продовження. Заснований українцями стартап Rentberry, що позиціює себе як Airbnb довгострокової оренди, купує збанкрутілу WeWork (наразі в процесі придбання). Rentberry було засновано у 2015 році підприємцями Олексієм Любінським та Лілією Остапчук. Компанія є міжнародною, з офісом у центрі Києва. Rentberry оперує в більш ніж 100 країнах та має 3 млн активних користувачів на місяць.

Про наміри Rentberry стало відомо ще в лютому 2024, а у травні відкрилася інформація про оцінку дітища Неймана: від $550 до $650 млн (остаточну суму оголосять після ретельного due diligence).

«Наближається революція, що трансформує уявлення про те, як люди поєднують роботу і життя. Це вимагає неймовірної гнучкості. Ми поєднаємо масштабну екосистему коворкінгів WeWork із концепцією гнучкого життя Rentberry та створимо глобальну мережу просторів для тих, хто цінує динамічний та мобільний лайфстайл», — прокоментував виданню PRWeb поглинання WeWork CEO Rentberry Олексій Любінський.

Водночас Адам Нейман ніяк не відступиться від ласого шматочка. Підприємець кілька разів зустрічався з представниками WeWork — і навіть подав заяву на викуп компанії за $500 млн.

Варто зазначити, що під час свого керування мережею коворкінгів Нейман не відчував фінансової відповідальності перед економічною системою компанії та укладав угоди з третіми особами під заставу своєї частки у WeWork. Про це пише журналіст Метью Цейтлін для The Guardian. Але найбільша вада Неймана в тому, що він створив вразливу бізнес-модель, перенасичену капіталом — і через це нежиттєздатну. Тому не дивно, що поточні представники збанкрутілої мережі не йдуть назустріч колишньому гендиректору. 

Однак співзасновникам Rentberry варто зважити всі ці вразливості WeWork, перш ніж запускати свою глобальну мережу коворкінг-просторів, і уникати тих ризиків, що в минулому постали перед компанією Неймана.

#5. Тепер на ProductHunt можна підтримати українські стартапи. Як це зробити

Безплатний майданчик ProductHunt, який дозволяє засновникам анонсувати свої продукти й стартапи, відомий не лише серед західних фаундерів. Українські стартапери часто використовують його, щоби поділитися з аудиторією свіженьким інноваційним продуктом або MVP.

Так, серед інших свої апвоути вже отримали український IT-рекрутинговий стартап Huntly, ШІ-стартап синтезу мовлення Respeecher, а також Petcube, який виробляє розумні гаджети для домашніх улюбленців.

У травні на ProductHunt було створено окремий сайт для українських стартапів, де з’являтиметься інформація про нові запуски. Про це повідомила українська підприємиця Дарка Ажнюк в X:

Як це працює? Щоб відстежувати запуск українських стартапів на ProductHunt, потрібно перейти на цю сторінку та підписатися на розсилку. Ви отримаєте оновлення на пошту і зможете апвоутнути проєкт, що сподобався. 

Також на сторінці Upvotes for Ukraine фаундери можуть заповнити форму та сконтактувати з командою ProductHunt, якщо бажають підтримки під час запуску на платформі. Ті українські стартапи, що назбирають найбільшу кількість upvotes, отримають бейдж Product of the day — і майданчик винесе їх в окремий рейтинг. 

В умовах війни цей інструмент промо — знак підтримки для всіх українських стартапів. Це можливість для молодих компаній ефективніше нарощувати свою першу клієнтську базу за різними гео, а для провідних інвесторів — отримати швидкий доступ до MVP та інноваційних продуктів від українських засновників.

#6. Наближається інтеграція ChatGPT в iPhone: Apple та OpenAI завершують угоду

OpenAI докладає всіх зусиль, щоб її продукт ChatGPT став частиною повсякденності споживачів у всьому світі. Компанія не лише має амбіції створити «вбивцю Google», але й от-от підпише угоду з найдорожчим брендом світу, Apple, яка дозволить інтегрувати функції ChatGPT до iPhone.

Про це виданню Bloomberg повідомили перевірені джерела. Зокрема договір між двома технологічними гігантами передбачає інтеграцію ChatGPT у нову версію операційної системи Apple — iOS 18. 

За словами інсайдерів, угода між OpenAI та Apple — на фінальній стадії. Вона має глобальний вплив на всю індустрію смартфонів, адже відкриваються нові та ще незвідані до кінця перспективи впровадження ШІ в гаджети. І саме Apple буде першопрохідцем у цьому процесі, що знову підкреслить її статус технологічного лідера.  

Інсайдери також повідомили, що Apple вела переговори з Google щодо ліцензування чат-бота Gemini. Сторони не дійшли до згоди (ймовірно, ініціативу перехопила OpenAI), однак перемовини все ще тривають.

Марк Гурман, Chief Correspondent у Bloomberg, зазначає у своєму дописі в X, що ШІ-стратегія Apple базується на 3 складових:

  • LLM (великі мовні моделі) на пристрої (розробка Apple)
  • LLM на основі хмарних технологій (розробка Apple)
  • Чат-бот (ось тут Apple планує залучити продукт OpenAI або, можливо, Google)

Apple не планує розробляти власного бота, але враховує той факт, що ринок потребує такого продукту. При цьому, запартнерившись з OpenAI, корпорація зможе перекласти відповідальність за дані та конфіденційну інформацію на компанію Сема Альтмана. 

З іншого боку, не всі користувачі зможуть отримати доступ до ШІ-функціонала айфона, підсиленого ChatGPT. Передусім це обмеження стосуватиметься користувачів із застарілими iPhone. Тому, ймовірно, Apple опублікує попередження: «ШІ-функції доступні для iOS на iPhone 16» (презентація якого запланована на вересень 2024).

Laba слідкуватиме за процесом підписання угоди між OpenAI та Apple і поділиться аналітикою апдейтів у наступних випусках.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!