Якщо ви не витрачаєте на навчання 5 годин на тиждень, то даремно гаєте час | LABA (ЛАБА)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Якщо ви не витрачаєте на навчання 5 годин на тиждень, то даремно гаєте час

Чому в сучасному світі необхідно постійно вчитися.

cover-letsstudy-61a0d8d5952aa529539330.jpg

Підприємець і автор Time, Fortune і Harvard Business Review Майкл Саймонс навчає людей вчитися. Переклали його статтю про те, чому знання — це нові гроші.

Про важливість читання книг

Я не знаю жодної розсудливої людини, котра би не читала весь час. Жодної. Нуль.

Чарлі Мунгер, self-made мільярдер

Чому Барак Обама, будучи президентом, годину на день читав?

Чому кращий інвестор в історії, Уоррен Баффет, витрачав 80% свого часу на читання і роздуми?

Чому одна з найбагатших людей світу, Білл Гейтс, читає по одній книзі на тиждень? І чому він щороку брав двотижневу відпустку на читання книг?

Чому найрозумніші і найбільш зайняті люди в світі знаходять одну годину на день для навчання, а не виправдовуються зайнятістю, як інші?

Відповідь проста: навчання — найкращий вклад нашого часу. Як сказав Бенджамін Франклін: «Інвестиції в знання приносять найкращий прибуток».

Це основа для успіху в сучасній економіці знань. На щастя, отримати знання неважко. Просто налаштуйтеся на постійне навчання.

Знання — це нові гроші

Інтелектуальний капітал завжди буде перевершувати капітал фінансовий

Пол Тюдор Джонс, self-made мільярдер

Коли ми кажемо, що не маємо часу на навчання, найчастіше це означає, що весь свій час ми витрачаємо на гарячкове заробляння грошей. Але зараз співвідношення цінності грошей і знань змінюється.

Настає час, який відомий футурист Пітер Діамандіс називає «миттєвою демонетизацією». Технології перетворюють раніше дорогі продукти і послуги на дешеві чи безкоштовні.

У книзі Діамандіса «Достаток» наводиться таблиця, з якої видно, як із 1969 до 1989 демонетизовано продукти і послуги на загальну суму 900 тисяч доларів.

Демонетизація буде прискорюватися. Сервіси оренди безпілотного транспорту зроблять непотрібною одну з найбільш витратних покупок — автомобіль. Віртуальна реальність зробить доступними дорогі розваги — концерти чи гольф. Поки зарано прирівнювати віртуальну реальність до фізичної, але VR розвивається дуже швидко.

Зараз вартість послуг у сфері освіти і охорони здоров'я зростає, але інновації в цих галузях також поступово приведуть до демонетизації.

На відміну від традиційних вузів з роздутим адміністративним штатом, будівництвом кампусів та іншими витратами, нові освітні проекти знижують вартість навчання.

Багато хто повністю йде в онлайн і фокусується на навчанні прикладних навичок, які дозволяють швидко окупити інвестиції в освіту. Або співпрацюють із компаніями, які спонсорують учнів і наймають випускників.

Нові технології — CRISPR, XPrize Tricorder, розвиток діагностики хвороб за допомогою штучного інтелекту і здешевлення аналізу ДНК — зроблять революцію в системі охорони здоров'я, значно зменшать вартість медичних послуг та усунуть фокус з лікування захворювань у бік профілактики.

Поки товари і послуги стрімко знецінюються, цінність знань зростає.

У XX столітті відбулося знецінення матеріального. У технологіях, економіці і політиці цінність фізичних ресурсів знижується. Сила розуму повсюдно перемагає грубу силу речей

Джордж Гілдер, економіст, письменник, інвестор

Один із кращих прикладів зростання цінності знань — галузь безпілотних автомобілів.

Себастьян Трун, засновник Google X і керівник команди з безпілотного транспорту Google, наводить як приклад компанію Uber, яка за 700 мільйонів доларів купила компанію Otto з 70 співробітниками (стартап існував на той час всього півроку). General Motors, своєю чергою, витратила 1 мільярд доларів на придбання Cruise.

Він порахував, що сьогодні один співробітник у цій галузі коштує 10 мільйонів доларів. 10 мільйонів доларів за одного кваліфікованого працівника!

Така ситуація стосується усіх фахівців, що володіють навичками для професій майбутнього — аналітиків, розробників, фізіотерапевтів. Виграють ті, хто буде швидко вчитися.

Люди, котрі прокачують навички — необхідні для професій майбутнього. А ті, хто займається кар'єрою, але не приділяє час навчанню, ризикують поступитися своїм місцем машинам. Це вже сталося з синіми комірцями в 2000-2010 роках, коли роботи зайняли 85 відсотків робочих місць на виробництвах.

З чим це пов'язано?

Від тих, хто працює внизу економічної піраміди, вимагають все більше, пропонуючи за їхні зусилля все менше. Ті ж, хто згори, отримують все більше можливостей, і їхній заробіток зростає.

Справа не в браку робочих місць, а в браку фахівців із необхідними знаннями та навичками.

Цьому парадоксу була присвячена стаття в Atlantic: «Роботодавці з різних галузей протягом багатьох років скаржилися на брак кваліфікованих кадрів, і їх скарги підтверджуються даними про зайнятість у США. У липні 2015 року кількість вакансій сягнула рекордних 5,8 млн, в той же час понад 17 мільйонів американців не працювали, шукали роботу або були зайняті частково».

 Ми спостерігаємо, як знання поступово стають самостійною, важливою та унікальною валютою. Іншими словами, знання — це нові гроші. Як і гроші, часто вони служать засобом обміну і накопичень.

Однак, на відміну від грошей, коли ви ділитеся знаннями або продаєте їх, ви нічого не втрачаєте. Навпаки, чим більше знань ви віддаєте, тим більше отримуєте.

Коли ділитеся знаннями, ви:

  • краще запам'ятовуєте нове
  • глибше розумієте інформацію
  • пов'язуєте нові знання з уже наявними
  • стаєте експертом.

Знання цікаво купувати. Вони покращують роботу мозку, розширюють словниковий запас і тренують навичку ведення перемовин. Вони допомагають мислити масштабно і виходити за рамки буденності.

Знання допомагають досягати цілей і пов'язують нас з людьми, які можуть змінити наше життя на краще. А ще дозволяють прожити безліч життів, адже ми освоюємо чужий досвід і вбираємо чужу мудрість.

В інтерв’ю New York Times Барак Обама розповів, чому він, будучи президентом, виділяв час для читання.

У книгах він знайшов спосіб уповільнити скажений вир подій і інформації, поглянути на все масштабно, з різних точок зору: «Цей досвід для мене безцінний. Я не можу стверджувати, що саме читання зробило мене хорошим президентом. Але я впевнений, що книги допомагали мені зберігати баланс протягом восьми років, оскільки президентська посада повністю поглинає тебе».

Важливість читання книг: 5 аргументів

1. Читання розвиває уяву і робить нас більш відкритими для нового.

2. Читання корисне для пам'яті, підвищує концентрацію, розвиває письмову й усну мову, покращує когнітивні процеси.

3. Читаючи, ми готуємося до дій (у першу чергу, це стосується не художньої літератури).

4. Через книги ми вчимося на досвіді інших людей.

5. Читаючи, ми на якийсь час відволікаємося від повсякденних справ і можемо повернутися до них з новими силами, побачити проблеми під іншим кутом і знайти оптимальне рішення.

6 основних навичок для ефективного навчання

Неписьменними в XXI столітті будуть не ті, хто не вміє читати і писати, а ті, хто не здатний вчитися і перенавчатися.

Елвін Тоффлер

Як знайти знання, які окупляться? Ці шість пунктів допоможуть розібратися.

#1. Вчасно виявляйте цінні знання

Цінність знань не статична. Вона змінюється залежно від того, які навички важливі на сьогодні і наскільки вони рідкісні.

Через появу нових технологій виникає дефіцит кадрів із необхідними навичками. Роботодавці готові добре оплачувати працю кваліфікованих фахівців, тому багато хто готовий швидко навчатися професії.

#2. Вчіться швидко

Можливості швидко вислизають. Якщо ви натрапили на перспективний напрямок, вчитися треба швидко.

Прочитавши тисячі книг, я помітив, що розуміння й використання ментальних моделей — одна із найбільш універсальних навичок, яку повинен засвоїти кожен.

Ця навичка забезпечує міцну основу для знань, які застосовуються у всіх сферах життя. Змінюючи галузь, ви будете починати не з нуля і вчитися швидше.

Ментальні моделі — це засновані на нашому досвіді стратегії, спосіб думок і ідеї, які визначають наші дії і світогляд. Іншими словами, це наш спосіб сприйняття світу. Про ментальні моделі ви можете дізнатися більше з статей блогу Mentalmodelsblog.

#3. Доносьте цінність своїх навичок до інших

Люди з однаковими навичками можуть отримувати різні зарплати. Це залежить від того, наскільки добре вони вміють спілкуватися і переконувати інших.

Здатність переконати інших у цінності власних навичок — мистецтво. Багато хто витрачає роки на вдосконалення технічних умінь, але абсолютно не переймається тим, як правильно продавати їх.

#4. Конвертуйте знання у гроші і результати

Існує безліч способів перетворити знання на цінність.

Наприклад, добре оплачувана робота, отримання підвищення, побудова успішного бізнесу, створення власного бренду.

#5. Навчіться інвестувати в навчання з максимальною віддачею

Освіта коштує грошей (книги, онлайн-курси, сертифіковані програми).

Щоб розглядати навчання як інвестицію, необхідно оперувати такими фінансовими поняттями як рентабельність, управління ризиками, мінімально прийнятна норма прибутку, хеджування та диверсифікація.

Рекомендуємо прочитати:

img-13lifehacks-62977b47038d3577985107.jpg

13 лайфхаків, які допоможуть навчатися швидше

Читати

#6. Вчіться вчитися

Це збільшить цінність кожної години, витраченої на освіту, а ще прискорить подальше навчання.

Порівняйте людину, яка читає одну книгу на тиждень, з тією, у котрої це займає 10 днів. Річна різниця — 30%, або 85 книг.

Щоб відволіктися від одержимості грошима і зосередитися на пошуку знань, потрібно відмовитися від думки, що людина вчиться з 5 до 22 років. Аби бути успішним у сучасному світі, необхідно постійно освоювати нове.

Щоби добре жити в індустріальну епоху, достятньо було ретельно працювати. Зараз, у період економіки знань, еквівалентною цінністю стало постійне навчання.

Для підтримки фізичного здоров'я нам рекомендують добові дози вітамінів, певну кількість кроків і фізичні вправи. Але є і рекомендовані дози навчання, які будуть підтримувати наше фінансове благополуччя.

Наслідки інтелектуальної бездіяльності такі ж підступні, як наслідки відсутності тренувань, поганого харчування або сну.

Не лінуйтеся. Не виправдуйтеся. Просто вчіться

Живи так, ніби завтра помреш; вчися так, ніби проживеш вічно.

Махатма Ґанді

До народження доньки успішний підприємець Бен Кларк протягом п'яти років щодня вчився з 6:45 до 8:30 — це більше 2000 годин на рік. Потім він вирішив проводити цей час із дочкою.

З появою дитини більшість людей відмовляються від звички вчитися. Але Бен просто вирішив змінити графік роботи. Він скоротив кількість робочих годин, щоб звільнити час для навчання.

Зауважте, Бен керував 200 співробітниками в компанії The Shipyard і був дуже завантажений. Ось що він сказав з цього приводу: «Коли я став менше працювати і більше часу витрачати на навчання, можливо, я встигав зробити менше за день, але за рік я зробив для своєї кар'єри набагато більше».

Це було непростим рішенням, однак нам всім варто до нього прийти. Навіть якщо ви співробітник нижчої ланки, ігнорувати цей факт не вийде.

Вчіться, поки їдете в автобусі і під час обідньої перерви. Навіть 15 хвилин на день — це майже 100 годин на рік. Мотивуйте себе вчитися. Не виправдуйтеся відсутністю часу і сил.

Як сформувати звичку вчитися? Три кроки до успіху

Найуспішніші люди в світі знаходять на навчання мінімум годину на день. Знайдете і ви.

Для формування звички вчитися потрібно всього три кроки:

  • знаходьте час для читання і навчання, навіть якщо ви зайняті і перевантажені
  • цілеспрямовано використовуйте цей час для навчання, не прокрастинуйте і не відволікайтеся.
  • збільшіть ефективність кожної години навчання, використовуючи перевірені прийоми і прикладні техніки, які допоможуть вам запам'ятати і застосувати те, що ви дізнаєтеся

Ділимося корисними прийомами для читання і запам'ятовування прочитаного.

Чотири техніки читання

Сканування. Скануючи текст, ви можете швидко зрозуміти, чи є в цій книзі (або розділі) щось цікаве.

Переглядаючи книгу, звертайте увагу на назви розділів і підзаголовки, виділені фрази, наявність або відсутність таблиць і вправ.

Скімінг («зняття вершків»). При скануванні тексту ви виявите найбільш корисні фрагменти. Їх варто прочитати уважніше.

Це ключові думки тексту, Лайфхаки, приклади, практичні рекомендації.

Інтенсивне читання. Мета інтенсивного читання — надовго запам'ятати інформацію.

Це найбільш витратний за часом спосіб, але він допомагає запам'ятати деталі і розібратися у взаємозв'язках.

Екстенсивне читання. Таке читання включає у себе паузи для обмірковування, виконання практичних завдань. Цей підхід також допомагає розвинути словниковий запас, поліпшити навички письмової та усної мови, переключитися тощо.

Екстенсивне читання — це читання для задоволення.

Рекомендуємо прочитати:

img-637f3af3a9c02845242639.png

Топ додатків
для тренування мозку

Читати

Техніки запам'ятовування прочитаного

Мотивація. Поставте для себе мету. Для чого ви читаєте саме цю книгу? Чим вона буде корисна? Наявність мотивації — відправна точка для запам'ятовування.

Розуміння, перефразування. Переконайтеся, що дійсно розумієте, що ви читаєте. Перефразуйте особливо складні або докладно описані ідеї своїми словами, щоб вони закарбувалися у пам'яті.

Створення розумових образів, асоціації. Нам складно запам'ятовувати абстрактну текстову інформацію. Намагайтеся візуалізувати приклади і рекомендації.

Наприклад, зараз ви можете уявити собі, як сидите в кріслі з книжкою у руках і придумуєте асоціації під час читання.

Застосування вивченого. Найефективніший спосіб. Якщо це можливо, відразу застосовуйте отримані знання, перетворіть їх на навички. Виконуйте вправи в книзі, якщо вони є, впроваджуйте нові техніки в життя.

Відповіді на запитання. Деякі книги наприкінці кожного розділу містять запитання. Не ігноруйте їх, витратьте час на обдумування і розгорнуті відповіді.

Рекомендуємо прочитати:

img-neiroplastukr-6183f9468f034825147477.jpg

Нейропластичність мозку: як розвинути найголовніший орган

Читати

Нотатки в книзі. Якщо ви читаєте паперову книгу, доведеться подолати шкільний страх зіпсувати її і почати активно підкреслювати, виділяти маркером, робити позначки на полях.

Якщо читаєте електронний варіант, у більшості додатків є можливість зробити замітки.

Записи, mind-map. Найважливіші і складні ідеї варто виписувати і зберігати. Чим більше систематизованими будуть записи, тим краще. Для цього вам знадобиться глибоко проаналізувати прочитане.

Один з найефективніших (і витратних за часом) способів — складання mind-map (карт пам'яті).

Обговорення прочитаного. Діліться знаннями. Переказ інформації допомагає запам'ятати і систематизувати нове, а обговорення з іншими може дати додаткові ідеї.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич