6 кейсів доленосних злиттів і поглинань | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Коли велика риба з'їдає маленьку: 6 кейсів доленосного злиття компаній

Що трапилося би з Android у 2005, якби не Google.

nft-kaver-ukr-61f162578127e889639937.png

За даними Refinitiv, у 2021 році загальна вартість злиття та поглинання склала $5,8 трлн, що на 64% більше ніж у 2020. Це новий рекорд! Подібні угоди допомагають бізнесу зростати і досягати більшого. А іноді вони взагалі стають доленосними.

Розповідаємо про 6 кейсів злиття та поглинання, які кардинально вплинули на розвиток відомих компаній.

Disney та Pixar

У 2006 році The Walt Disney Company придбала акції Pixar Animation Studios на суму $7,4 млрд, зробивши її своєю дочірньою компанією.

Ініціатором операції був генеральний директор Disney Боб Айгер. Він зайняв цю посаду, коли студія переживала серйозну кризу: фільми провалювалися один за одним. Disney залишалася на плаву завдяки прибутку від телеканалів, фірмових магазинів та розважальних парків. Проте, відвідуючи Діснейленд, діти хотіли бачити не лише класичних діснеївських героїв, а й рибку Немо.

Монополія на улюбленців серед молодшої аудиторії була втрачена. Айгер розумів, що вирішити проблему браку креативності можна за рахунок придбання прибуткових персонажів у інших компаній. Він запропонував змінити інвестиційну стратегію: Disney повинна купувати активи не тільки з метою розширитися, а й щоб реагувати на зміни ринку.

Студія Pixar використала тривимірне комп'ютерне моделювання. «Історія іграшок» стала першим повнометражним мультфільмом, створеним виключно за допомогою цієї технології. Виконавчим директором картини був Стів Джобс (у 1986 році він викупив у Джорджа Лукаса компанію Pixar лише за $5 млн). Disney, які спонсорували мультфільм, хотіли отримати права на технології, але Джобс не хотів розкривати секрет виробництва.

Відносини між студіями залишалися прохолодними до приходу Айгера. Він переконав представників Pixar, що компанія збереже творчі принципи своєї роботи, це було зазначено у договорі про злиття.

Коли Disney вперше оголосила про угоду, аналітики поставилися до неї скептично. Багато хто вважав, що Disney заплатила надто високу ціну. Втім, саме цей договір став першим у черзі наступних злиттів, що дозволило Disney утримати позицію провідного медіаконгломерату. А анімаційні фільми Pixar, з моменту виходу першої частини «Історії іграшок» у 1995 році, зібрали у світовому прокаті понад $14,7 млрд, з яких $11,5 млрд — вже після злиття з Disney.

Heinz і Kraft

Кетчупи і консерви Heinz, сир Kraft, а також м'який сир Philadelphia, кава Maxwell, печиво Oreo — це товари виробництва Heinz і Kraft, що полюбилися не одному поколінню американців.

У березні 2015 року компанії оголосили про злиття. Об'єднана Kraft Heinz стала 5-м за величиною виробником продуктів харчування у світі. Очікувалося, що загальний річний дохід становитиме близько $28 млрд.

Рекомендуємо прочитати:

bumble-61eeced34d32e751627787-61efe0850bbe2092542584.png

Як Bumble став головним конкурентом Tinder, а Apple потіснив BlackBerry

Читати

За умовами угоди, 51% акцій об'єднаної компанії дісталися акціонерам Heinz, а акціонерам Kraft — 49%. Інвестиційні організації Berkshire Hathaway і 3G Capital теж вклалися в угоду: вони влили до The Kraft Heinz Company додаткові $10 млрд. У власності новоствореної компанії було 8 брендів вартістю понад $1 млрд, а також 5 брендів від $500 млн до $1 млрд.

Проте багатообіцяюче «мегазлиття» двох харчових гігантів сьогодні вивчають як приклад невдалої реорганізації. Вже через 4 роки після операції Kraft Heinz зазнала кризи, продаж і прибуток впали. Тисячі співробітників у всьому світі потрапили під скорочення. А після того, як внутрішнє розслідування виявило проблеми з бухгалтерським обліком, у компанію прийшли з перевіркою. Вартість акцій Kraft Heinz впала до історичного мінімуму — близько $30.

Ринкова капіталізація Kraft Heinz, 2016-2022 рр.

Експерти у сфері лідерства Джон П. Коттер і Гаурав Гупта, які розібрали кейс Kraft Heinz для Harvard Business Review, бачать кілька факторів, що вплинули на ситуацію. Інвестори очікували на зростання, але 3G, яка займалася реструктуризацією і вже мала успішні кейси в управлінні Burger King і AB InBev, не змогла швидко перебудувати бренди Kraft Heinz під стрімкий попит на здоровіші продукти. Після злиття в компанії зосередилися на скороченні витрат, через що стало складніше впроваджувати інновації і реагувати на ринок, що змінюється.

На даний момент компанія Kraft Heinz переживає трансформацію та оновлює бренди відповідно до нових тенденцій здорового харчування.

Yahoo і Tumblr

У 2009, лише через два роки після запуску, платформа для мікроблогінгу Tumblr мала понад 40 млн унікальних відвідувачів. Користувачі Tumblr могли легко публікувати не лише текстові нотатки, але також фото, аудіо та відео, завантажуючи їх безпосередньо зі свого комп'ютера.

У 2013 році корпорація Yahoo придбала Tumblr за $1,1 млрд. Марісса Мейєр, яка тоді обіймала посаду генерального директора Yahoo, вважала цю угоду сміливою ставкою, здатною пожвавити компанію за рахунок популярної соцмережі, а також заробити на монетизації.

Але Деніел Карп, засновник Tumblr, був проти реклами ще до угоди з Yahoo. Команда не зациклювалася на рекламних інноваціях, поки їх не змусили: керівництво Yahoo поставило планку на рівні $100 млн прибутку від Tumblr до 2015 року. Коли очікування не виправдалися, відділ продажу Tumblr об'єднали з аналогічним підрозділом Yahoo. З реорганізацією розпочалась і плинність кадрів, що ще більше відлякало медіабаєрів.

Tumblr не задумувався як платформа для монетизації, але на момент покупки в Yahoo цього не розуміли. Керівництво усвідомило помилку, але пізно — ресурс безнадійно відставав від популярніших соцмереж.

У 2017 році активи Yahoo придбала компанія Verizon за $4,48 млрд. Новий власник зайнявся пошуком покупців для Tumblr. Платформа сильно постраждала внаслідок зміни політики показу «дорослого контенту» наприкінці 2018, втративши 30% користувацького трафіку. Tumblr вважався безпечним місцем для ЛГБТ-спільноти, проте після заборони багато його представників залишили платформу.

У 2019 році колись перспективний стартап був поглинутий своїм конкурентом WordPress. Сума угоди склала лише $3 млн.

Pfizer і Warner-Lambert

У 2000 році фармацевтична компанія Pfizer Inc. поглинула Warner-Lambert Co., що дозволило їй стати другим за величиною виробником ліків у світі на той час. Сума угоди перевищила $90 млрд. Pfizer також взяла на себе довгостроковий борг Warner-Lambert завбільшки $1,3 млрд.

Але Pfizer довелося боротися за купівлю. Справа в тому, що у 1999 Warner-Lambert вступила в переговори про  злиття рівних з American Home Products Corp. (AHM). Pfizer запропонувала ціну на 40% більшу, ніж AHM, і навіть пішла до суду, щоб запобігти угоді. AHM відмовилися від своїх намірів, але за це Warner-Lambert виплатила їм безпрецедентну комісію у розмірі $1,8 млрд.

Чому для Pfizer було так важливо отримати перспективну компанію? У 1999 році акції фармацевтичного гіганта впали на 24%. До того ж, Pfizer відчувала нестачу популярних продуктів. Каталізатором угоди став препарат для зниження рівня холестерину Lipitor, який Warner-Lambert продавали разом із Pfizer з 1997 року, згідно з договором про спільний маркетинг. Обсяг продажу цих ліків стрімко збільшувався. Очікувалося, що в 2000 він досягне $5 млрд. Для порівняння, обсяг продажів Віагри, основного продукту Pfizer, на той час становив лише $1 млрд. Після поглинання весь прибуток від Lipitor дістався Pfizer.

У 2009 році Pfizer придбала і AHM, яка тоді вже змінила назву на Wyeth, за $68 млрд.

Google та Android

Стартап Android з'явився у 2003 році. Спочатку команда займалася розробкою операційної системи для цифрових камер, але їхній ринок скоротився, адже користувачі все частіше віддавали перевагу мобільним телефонам. Тоді засновник стартапу Енді Рубін запропонував перейти на ОС для телефонів. Перед командою стояло завдання розробити новий продукт, але фінансування бракувало.

Android опинився на межі закриття. Компанія презентувала свій проєкт інвесторам, але всюди отримувала відмову. Передбачалося, що Android буде безкоштовною операційною системою із відкритим кодом. Тобто виробники телефонів зможуть використовувати її, не прив'язуючись до постачальника і не розробляючи власну ОС. Задум був хорошим, але інвесторів цікавив прибуток: якщо продукт буде безкоштовним, як стартап збирається заробляти гроші?

У 2005 році Рубін показав Android представникам Google. Зустрічей було кілька — і на останній розробники планували розповісти про прогрес у роботі. Однак їм надійшла несподівана пропозиція — Google захотів купити Android. Але для стартапу було важливо досягти своєї мети, а не просто бути поглинутим «великою рибою». Їх запевнили, що Google бачить у Android перспективу.

Вважається, що сума угоди була скромною — лише $50 млн (для порівняння, через рік Google придбав YouTube за $1,65 млрд). Команда Android одержала ресурси для розробки свого продукту.

У 2010 році Девід Лоуї, який тоді обіймав посаду віце-президента Google з корпоративного розвитку, назвав покупку Android «найкращою угодою Google усіх часів». За даними Statcounter, Android є безперечним лідером серед мобільних операційних систем, який займає 70% цього ринку.

HP і Xerox

У листопаді 2019 року Xerox Holdings Corp зробив сміливу пропозицію HP. Незважаючи на те, що оціночна вартість американського виробника принтерів (близько $8 млрд) була втричі меншою, ніж у HP (близько $24 млрд), Xerox мав намір придбати свого конкурента за $33 млрд готівкою та акціями.

Поліграфічна промисловість занепадає — споживачі все частіше віддають перевагу електронному документообігу, щоб заощадити гроші та берегти навколишнє середовище. Це підштовхує компанії об'єднуватися, щоб збільшити свою частку на ринку та заощаджувати.

Одним із тих, хто підтримував поглинання, був інвестор Карл Айкан, який на той момент володів 10,6% акцій Xerox, а також придбав 4,24% акцій HP.

Рекомендуємо прочитати:

img-9top-613a206cc6b80247308113-61b1e97341257970144894.jpg

Топ-9 фільмів для керівників

Читати

Крім того, Xerox вдалося заручитися підтримкою банків та отримати фінансування у розмірі $24 млрд для майбутньої угоди.

HP заявила, що Xerox занижує її ринкову вартість. Передбачалося, що якщо злиття все-таки відбудеться, компанії зможуть заощадити $2 млрд, але HP цю суму не підтвердили. Переговори зайшли в глухий кут, коли Xerox і НР не змогли домовитися про обсяги конфіденційної інформації, якою вони готові поділитися один з одним. У Xerox змінили тактику та вели переговори безпосередньо з акціонерами HP.

У лютому 2020 року Xerox підвищив ставки, запропонувавши суму в $34 млрд. Проте пандемія COVID-19 перекреслила плани Xerox: 31 березня 2020 року компанія заявила, що відкладає переговори про поглинання через невизначеність. Вони так і не поновилися.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Оптимізація бізнес-процесів»
Бізнес і управління
Веде Роман Мірошніченко
12 червня 22 липня
Роман Мірошніченко