5 міфів, які шкодять вашому SMM | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Більше не доведеться просити маму лайкати ваші пости

5 міфів, які шкодять вашому SMM.

cover-likesua-620e6a4377e1e547144630.jpg

У червні 2021 року глава Instagram Адам Моссері розвіяв основні міфи навколо алгоритму цієї соцмережі. Зокрема — про так званий «тіньовий бан». Моссері зізнався, що Instagram не завжди пояснювала користувачам, за яким принципом рекомендувала контент або чому видаляла деякі пости, тому багато хто подумав, що їхній акаунт опинився в «тіньовому бані».

У компанії стверджують, що ніколи не мали наміру обмежувати користувачів, якщо їхній контент не суперечить правилам. На підтвердження запустили інструмент «Статус облікового запису», завдяки якому людина може побачити, якщо її публікації було видалено, і навіть оскаржити це рішення.

Алгоритми соцмереж враховують низку факторів, більшість із яких не лежать на поверхні. А відсутність розуміння породжує домисли. Спростовуємо 5 найпоширеніших міфів, які вводять в оману багатьох SMM-ників.

За матеріалами Hubspot, Hootsuite, Social Media Examiner, Sprout Social, Boosted і Statusbrew.

Міф 1: Кількість підписників — це просто метрика марнославства

З того часу, як масова покупка підписників стала популярною на початку 2010-х, багато маркетологів називають гонитву за числом фоловерів спробою потішити своє самолюбство. Справді, яке значення має велика аудиторія, якщо охоплення сторінки все одно залишається низьким?

Але з іншого боку, якщо реальні підписники не залишають лайки та коментарі, це не означає, що вони не купують товарів. За даними Sprout Social, 9 із 10 споживачів купують у брендів, на які вони підписані, при цьому лише 7 із 10 взаємодіють із компанією в соцмережах, тобто впливають на показники охоплення.

За даними Influence Marketing Hub, 43% інтернет-користувачів шукають інформацію про бренди у соціальних мережах. Той факт, що люди не підписуються на сторінку і не лайкають публікації, не означає, що вони не збирають дані, які можуть вплинути на їхнє рішення про покупку. Зациклюватись лише на активних підписниках — помилка.

Міф 2: Бренд повинен мати сторінки у всіх соцмережах

Присутність у декількох соцмережах — це непогано, але тільки якщо вам вдається вести всі свої акаунти. Коли сторінка не оновлюється, підписники поступово йдуть. Час, зусилля і гроші, витрачені на контент і залучення фоловерів, втрачені.

Що подумають потенційні клієнти та претенденти, які будуть моніторити інформацію про ваш бізнес і виявлять, що нових постів не було вже рік? Сьогодні про компанії судять з їхньої поведінки в соцмережах, а сторінка із застарілою інформацією або, що ще гірше, порожній профіль викликатиме підозри.

Чи знають клієнти, що ніхто більше не веде ваш обліковий запис у Twitter? Ймовірно, там уже нагромадилися запитання без відповідей, а може, й негативні відгуки.

Відсутність відповідей на погані коментарі в неактивних облікових записах буде бити по іміджу. За даними звіту ReviewTrackers, компанії недостатньо швидко або взагалі ніколи не реагують на відгуки в Інтернеті. 63% клієнтів стикалися з ситуацією, коли компанія, що зацікавила, їм не відповіла, а 94% споживачів відмовлялися від покупки, якщо бачили поганий відгук.

Але коли бренд все ж таки відповідає на негативні коментарі, це має значення не тільки для клієнтів, які їх залишили, але і для тих, хто лише розглядає можливість покупки. 45% споживачів заявили, що вони з більшою ймовірністю звернуться до компанії, яка відповідає на погані відгуки.

Якщо ви все-таки вирішили відновити активність в обліковому записі, який довго не вели, переконайтеся, чи є на платформі ваша цільова аудиторія і чи вистачить вам ресурсів для постійної присутності. Отримавши два «так», складіть план для перезапуску та підтримки ритму.

Міф 3: Головне в стратегії — контент, який запам'ятовується

Багато маркетологів помилково думають, що яскравий контент — безвідмовний спосіб обійти конкурентів у соцмережах. Але у користувачів із цього приводу інша думка. За даними Sprout Social, 47% споживачів вважають: бренди, які лідирують у своєму сегменті, надають якісну клієнтську підтримку в соцмережах.

Згідно з результатами дослідження компанії Accenture, 64% респондентів робили покупки через соціальні мережі в 2021 році — це майже 2 млрд людей у всьому світі. В Accenture прогнозують, що обіг комерції через такі канали збільшиться втричі і до 2025 року становитиме $1,2 трлн. Якщо клієнти купують товари через соцмережі, навряд чи вони звертатимуться за підтримкою до іншого каналу.

Саппорт відповідає на повідомлення про проблеми швидше і якісніше, ніж відділ SMM. Саме тому багато брендів використовують для клієнтської підтримки окремий обліковий запис, яким керує служба саппорта. Звичайно, споживачі все одно писатимуть запити на основну сторінку. У такому випадку слід перенаправити людину на службу підтримки та відповідати через їхній обліковий запис.

Міф 4: Ідеальна частота публікацій — Х постів на день/тиждень

Оптимальної частоти постів, яка гарантувала б збільшення охоплення в соцмережах, не існує — те, що працює для одного бренда, не дає результатів для іншого. Все залежить від конкретної платформи та переваг аудиторії, а надто частий постинг відштовхує кожного четвертого підписника.

Twitter показує пости у хронологічному порядку, тому чим частіше ви публікуєте контент, тим більше уваги привертаєте. Проте коли соціальної мережею рухає алгоритм, ставка робиться на якість контенту.

Якщо ви публікуєте інформацію щодня, але ваші підписники не вважають її корисною та мотивуючою, вони не взаємодіятимуть, а частина фоловерів просто піде: за даними Sprout Social, 45% людей відписуються від сторінок компаній через нерелевантний контент.

Чому споживачі відписуються від брендів у соцмережах

Запитайте підписників, які теми їх хвилюють. Вивчіть аналітику платформ, щоб визначити тип контенту, який працює краще на кожній із них. Чи клікають люди на зображення та посилання? Як довго дивляться відео? Що отримує найбільшу залученість?

Коли з темами та типом публікацій визначилися, можна переходити до пошуку оптимальної частоти — методом спроб і помилок. Проаналізуйте дані за тиждень та зверніть увагу на рівень залученості, який ви отримуєте для кожного часового інтервалу.

Наприклад, у вас є 3 найкращі часові проміжки протягом одного дня для публікації — і всі вони продемонстрували приблизно однаковий показник залученості. Отже, ваша ідеальна частота дописів — 3 рази на день. Якщо рівень високий тільки для одного часового відрізка, тоді на цій платформі оптимально робити максимум 1 публікацію на день.

Кількість людей, які користуються соціальними мережами, постійно зростає — відповідно змінюється алгоритм. Тому ідеальну частоту і час дописів періодично необхідно переглядати.

Міф 5: Якщо додавати якомога більше трендових хештегів до кожного допису, охоплення і залученість зростуть

Кількість хештегів однієї публікації залежить від платформи — ця стратегія не універсальна.

Facebook

1-2 хештеги, які дійсно стосуються змісту посту, — ідеальна кількість для Facebook. Така сама кількість актуальна і для Twitter. Використання хештегів може зробити контент помітнішим, залучити нових підписників та збільшити охоплення.

Facebook застосовує хештеги, щоб вивести на перший план розмови на популярні теми та обговорення публічних подій. Тобто, коли користувачі переглядають стрічку хештега, а не новин, у них є бажання брати участь у дискусіях — це чудовий шанс для бренда опинитися в центрі уваги.

Однак якщо допис містить дуже багато хештегів, люди з більшою ймовірністю поставляться до нього як до спаму.

Рекомендуємо прочитати:

img-loveapple-6200effadf085044216411.jpg

«Не можу жити без Apple»: 10 брендів із найсильнішою емоційною прив'язаністю

Читати

Instagram

Хештеги в Instagram допомагають збільшити охоплення, але якщо повторювати їх дуже часто і не мати стратегії, вони не принесуть жодних результатів.

За даними Hubspot, середньостатистичний пост в Instagram містить 10-11 хештегів, але при цьому 50% публікацій мають менше 6. А максимально допустима кількість — 30.

Додавати хештеги в публікації для Instagram треба обов'язково, але намагайтеся використовувати більш вузькі та нішеві. SMM-никам доводиться балансувати між популярними хештегами та ризиком виявитися непоміченим через великий попит. Аудиторія, яка шукає необхідну інформацію за хештегами, намагається звузити пошук, тому вона з більшою ймовірністю взаємодіятиме з дописом, якщо знайде те, що їй було потрібно.

Важливо пам'ятати, що алгоритм соцмережі сприймає дуже часто використання однакових хештегів як підозрілі активності і знижує рейтинг таких публікацій. Чергуйте хештеги, навіть якщо ваші пости дуже схожі.

LinkedIn

LinkedIn дозволяє користувачам стежити за хештегами, виконавши пошук або клікнувши на будь-який із них та натиснувши кнопку «Підписатися». Як тільки ви це зробите, автоматично побачите відповідний контент у своїй стрічці новин.

Додавання хештегів до публікацій збільшує можливість того, що їх побачать користувачі, які не підписані на вашу сторінку.

Соцмережа також пропонує хештеги, коли ви створюєте контент, їх можна додати в один клік. LinkedIn рекомендує додавати як загальні, так і нішеві хештеги, а також розміщувати їх наприкінці посту.

Хештеги в TikTok працюють за тим же принципом, що і в інших соцмережах, але оскільки ця платформа ще не перевантажена акаунтами компаній, застосування правильних хештегів може просунути бренд набагато далі у своєму сегменті. Трендові підходять для охоплення широкої аудиторії, а нішеві забезпечують більш усвідомлену взаємодію.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Бренд-менеджмент»
Маркетинг і PR
Веде Аві Щупак
14 травня 4 липня
Аві Щупак