5 практичних порад, щоби екологічно підвищити продуктивність | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Краще працювати — більше відпочивати: як полегшити життя своїй команді

5 порад для екологічного підвищення продуктивності.

cover-teambalance-62c6988740a69246120964.jpg

Згідно з дослідженням Global Talent Trends-2022, головним пріоритетом для співробітників стала гнучкість work-life balance. Люди хочуть працювати в компаніях, які цінують їхній час, фізичний та емоційний добробут. А роботодавці починають розуміти, що для залучення та утримання талантів потрібно давати командам більше вільного часу.

Те, наскільки комфортно та вільно співробітники почуваються на робочому місці, безпосередньо впливає на їхню ефективність, а також на рівень щастя. Зібрали 5 способів зекономити час та полегшити роботу команди.

#1. Встановлюйте якісний софт

Люди не можуть економити час у рутинних процесах, якщо програмне забезпечення уповільнює роботу.

За даними Robert Half Technology та дослідження Harvard Business Review, співробітник може втрачати більше 2 робочих тижнів на рік на вирішення технічних питань. Тобто протягом дня людина в середньому витрачає 22 хвилини на пошук інформації чи виправлення проблеми. А в результаті це негативно впливає на її продуктивність.

Тому робочий софт має бути максимально простим у використанні, інтегрованим з іншими програмами та за можливості хмарним.

  • Легкий у використанні: співробітники повинні мати можливість налаштовувати свій робочий простір, швидко знаходити дані, які регулярно використовують у роботі, легко спілкуватися та обмінюватися інформацією всередині компанії.
  • Інтегрований: це не тільки економить час, але ще в перспективі позбавляє необхідності вручну експортувати, повторно вводити інформацію, запобігає помилкам та втраті даних при міграції з одного софту на інший.
  • Хмарний: не потрібно турбуватися про безпеку та обслуговування робочих програм на місці. Завдяки хмарному рішенню, софт підтримуватиметься з будь-якої точки світу, а час безвідмовної роботи системи збільшиться.

Крім того, ринок показує, що компанії, які інвестують у технологічні рішення, виявляються більш прибутковими. Згідно з дослідженням Deloitte, бізнеси, які запроваджують якісне програмне забезпечення, збільшують дохід на одного співробітника на 218%.

Рекомендуємо прочитати:

img-11-services-625446122d3b9930103023.jpg

11 сервісів, які стали безкоштовними для українців

Читати

#2. Обмежте кількість нарад

Дослідники з Гарвардської школи бізнесу й університету Бостона опитали 182 старших менеджери з різних галузей. 65% заявили, що збори заважають їм виконувати основну роботу, а 71% вважають більшість нарад малоефективними. Згідно зі статистикою, щомісяця співробітник витрачає на непродуктивні зустрічі 31 годину, тобто майже 4 робочі дні.

За словами експерта з організаційних питань Майкла Маніша, постійні збори є причиною того, що критично важливі бізнес-завдання виконуються довше. У своїй книзі «Час, талант, енергія» Маніш пише: співробітники всіх рівнів регулярно скаржаться на те, що потік зустрічей заважає займатися важливими питаннями і глибокою аналітикою.

Як скоротити кількість нарад:

#1. Виділіть час для термінових завдань

Щоби не потрапити в пастку забитого зустрічами календаря, забронюйте кілька годин на день, коли ви зможете зосередитись на своїй роботі та не відволікатися на наради. Повідомте команду, коли ви недоступні для зустрічей.

#2. Використовуйте електронну пошту та застосунки для спілкування в колективі

Месенджери, імейли та програми для управління проєктами можуть стати чудовою заміною нарад. За допомогою таких інструментів співробітникам буде легко отримати доступ до оновлень статусу проєкту, переглядати завдання та прогрес.

#3. Навчіться відмовляти

Іноді для скорочення кількості нарад достатньо чемного «ні». Якщо ви не почнете відмовлятися від зустрічей і брати під контроль власний графік, інші люди продовжать керувати вашим робочим днем.

#4. Впровадьте «день без нарад»

Лише один день на тиждень, вільний від зборів, дозволить краще зосередитися та встигнути більше. Якщо робочий процес не буде перериватись заради нескінченних зустрічей, команда зможе значно просунутися, виконуючи свої основні завдання.

#5. Створюйте порядок денний для кожних зборів

Зустріч без чіткої цілі зазвичай приречена на провал. Перед мітингом виділіть час, щоб скласти порядок денний — він і стане планом зборів.

#6. Отримайте зворотний зв'язок від команди

Чи достатньо у працівників часу для виконання завдань? Чи допомагають наради досягти цілей, чи лише втомлюють? Відповіді допоможуть визначити, як часто варто проводити зустрічі.

Рекомендуємо прочитати:

img-working-620f74f32ed40784620912.jpg

Чому команда «двох піц» — не панацея

Читати

#3. Автоматизуйте все, що можна автоматизувати

Люди, завантажені рутинними завданнями, постійно відкладають важливіші проєкти та почуваються менш продуктивними чи цінними. Згідно з  дослідженням ADP Research Institute, 55% співробітників позитивно ставляться до автоматизації монотонної роботи, а за словами 78% керівників, вона підвищує продуктивність усіх зацікавлених сторін.

Автоматизація позбавляє людей одноманітних справ, які втомлюють, дозволяє зосередитися на цікавіших проєктах та інноваціях. 73% IT-керівників кажуть, що завдяки їй співробітники економлять від 10 до 50% часу, який раніше витрачали на завдання, що повторюються. В автоматизації є ще одна перевага — вона покращує управління та підвищує злагодженість у компанії.

Правильна стратегія автоматизації зменшить плутанину та помилки, покращить комунікацію всередині команди та вивільнить ресурси співробітників.

#4. Робіть перерви

Згідно з опитуванням, проведеним брендом Essity, майже 40% співробітників рідко або ніколи не роблять перепочинок протягом робочого дня. Але перерви нам необхідні, щоб відновити енергію та бути більш ефективними.

Дослідження, проведене Іллінойським університетом, показало, що навіть невеликі паузи в роботі підвищують продуктивність, знижують рівень стресу та втомлюваність.

«Співробітники, які щодня беруть перерву на обід, отримали більше балів за цілою низкою показників залученості: задоволеність роботою, ймовірність того, що вони залишаться у компанії та порекомендують свого роботодавця», — наголошує Алан Колл, корпоративний консультант і велнес-експерт.

За даними Tork USA, майже 90% опитаних кажуть, що обідня перерва допомагає їм почуватися відпочилими і готовими повернутися до роботи.

#5. Введіть 4-денний робочий тиждень

Усе більше організацій переосмислюють сторічний стандарт і відмовляються від 5-денки. За даними дослідження Mind Share Partners, у 60% компаній, що перейшли на 4-денний робочий тиждень, покращилося психічне здоров'я та продуктивність співробітників.

В Ісландії у 2015–2019 роках з подачі міської ради Рейк'явіка та національного уряду проводили тестування такого формату роботи зі збереженням попередньої заробітної плати. За словами дослідників, випробування мали «приголомшливий успіх»: продуктивність залишилася незмінною або збільшилася в більшості випадків.

Співробітники повідомили, що почуваються менш напруженими і схильними до ризику вигорання, а їхнє здоров'я і work-life balance покращилися. Крім того, у них з'явилося більше часу на сім'ю, хобі та домашні справи.

Рекомендуємо прочитати:

img-work-602531f0c4ee9183841745-63525aa650243147599092.jpg

Хто придумав працювати по 8 годин 5 днів на тиждень

Читати

Експеримент змусив профспілки переглянути умови роботи, і тепер 86% співробітників в Ісландії або перейшли на скорочений графік, або це зроблять найближчим часом.

Схожі результати показав японський офіс Microsoft: після впровадження практики 3-денних вихідних продуктивність компанії збільшилась на 40%. За словами співробітників, вони стали більш ефективно використовувати свій час, а їхня залученість і задоволеність зросли.

Не важливо, чи це буде статичний 4-денний робочий тиждень, що застосовується до всієї компанії, чи гнучкий, коли команди самі обирають додатковий вихідний. Головне, що співробітники отримають чіткий сигнал: компанії важливі не години, проведені в офісі, а результат роботи.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Управління командою в бізнесі»
HR і рекрутинг
Веде Лариса Стірська
18 квітня 28 травня
Лариса Стірська