Як стати бізнес-аналітиком в IT та отримувати близько 3000$ на місяць | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Як стати бізнес-аналітиком в IT та отримувати близько 3000$ на місяць

Радить Director of Service Excellence & CM у SoftServe.

cover-65eed2a7c6082527439359.jpg

Коли ми купуємо дриль, нам потрібен не сам інструмент, а результат його роботи — дірки в стіні. З бізнес-аналітиком схожа історія: його завдання — з’ясувати справжню потребу замовника та запропонувати рішення, яке її задовольнить. 

Хто може стати бізнес-аналітиком, які скіли мають бути в цього фахівця та що BA робить щодня — розповіла Director of Service Excellence & CM у SoftServe Наті Назар. Вона сертифікований спеціаліст за програмою IIBA Level 2, це міжнародний стандарт у бізнес-аналізі. Наті має 12+ років практичного досвіду в ІТ та керувала Business Analysis Office у SoftServe зі штатом до 400 аналітиків.

Зовсім скоро у Наті стартує курс «Бізнес-аналітик в ІТ» в Laba.

Бізнес-аналітик в IT: одна професія, багато різновидів

Сьогодні під позицією BA часто мають на увазі саме IT бізнес-аналітика. Люди не завжди розуміють, чим ще може займатися Business Analyst, крім пошуку можливостей для покращення продукту, написання технічної документації та спілкування з замовниками. Насправді є чимало різновидів BA, навіть у продуктовому IT: 

  • IT Business Analyst — виявляє вимоги до майбутнього продукту або функцій системи, а потім перетворює їх на завдання для розробників та контролює, щоб продукт закривав бізнес-мету клієнта.
  • Business Process Analyst — визначає стан проєкту, знаходить корисні атрибути та допомагає стейкхолдерам правильно вибудувати бізнес-процеси.
  • System Analyst — занурюється в технічну складову проєкту та більше фокусується на тому, як реалізувати фічу. Бере участь у проєктуванні архітектури, добре розуміє протоколи API та контекст системи, взаємозв’язки модулів софту.
  • Requirements Engineer — на базі виявлених потреб детально опрацьовує та документує рішення. 
  • Enterprise Business Analyst — фахівці, що працюють на рівні всієї компанії, а не окремого проєкту, і зосереджуються на стратегії, інноваціях та цінностях для бізнесу. 

Бізнес-аналітики зустрічаються не лише в IT. Методики та підходи до бізнес-аналізу в різних сферах приблизно аналогічні тому, що практикують в IT. Головне — орієнтуватися в специфіці індустрії продукту. Це як в університеті: ви можете вступити на факультет, а там ще будуть окремі кафедри та спеціальності.

Як виглядає типовий день бізнес-аналітика в IT

IТ Business Analyst бере участь у всьому життєвому циклі розробки продукту (presale, upsale, discovery, evaluation, implementation, validation, verification). Він здатен запропонувати найкраще рішення на кожному етапі та відстежити, яка ідея «злетить» на ринку.

Наприклад, засновник криптобіржі захотів побудувати data lake, «бо це круто і мені таке потрібно, адже воно розв’яже проблеми бізнесу». Але яку саме складність клієнт хоче подолати цим рішенням? Після розмов, аналізу документів та системи виявилось: проблема повʼязана з недосконалою роботою одного відділу, який працює повільно та з затримками. У результаті трейдери отримують вхідні дані зі значним запізненням. 

Кілька тижнів аналізу роботи відділу допомогли зробити багато висновків, зокрема: data lake — це класно, але проблема в процесах та управлінні в компанії. І перешкоди потрібно долати паралельно, один data lake не покращить ситуацію. Тому часто важливо глибше копнути, а не вірити тому, що вам кажуть ключові особи на проєкті.

Обов’язки BA можуть відрізнятися залежно від кваліфікації та особливостей компанії, проте основне завдання спеціаліста — аналіз даних для підвищення ефективності бізнесу. Це передбачає: 

  • Залучення стейкхолдерів, управління процесами бізнес-аналізу.
  • Роботу зі стейкхолдерами: клієнтами, партнерами, кінцевими користувачами, командою. Спеціаліст визначає потреби клієнтів, з’ясовує пріоритетність завдань і розділяє вхідні запити виходячи з важливості для бізнесу клієнта.
  • Управління життєвим циклом вимог. Бізнес-аналітик розробляє концепцію розв’язання завдання, складає документацію, технічно прописує всі нюанси. 
  • Аналіз стратегії змін. Сюди входять аналіз поточного стану, визначення майбутнього стану, оцінка ризиків та складання стратегії змін.
  • Аналіз вимог: потреб, ідей та проблем стейкхолдерів. Мета аналізу вимог у проєктах — отримати максимум інформації про замовника та специфіку його завдань, уточнити дедлайни та оцінити ризики.
  • Оцінку рішення та пропонування ідей для покращення. BA постійно спілкується з розробниками, дизайнерами, менеджментом стосовно доопрацювання продукту.

Бізнес-аналітик має бачити big picture: на якому етапі перебуває продукт і команда, з яких елементів складається рішення, що на нього позитивно впливає, як цей вплив має бути реалізований. 

Наприклад, ви розробляєте софт для Healthcare-компанії. У цій сфері запроваджено сотні вимог до комплаєнсу, і всіх потрібно дотримуватися — інакше ваше рішення не пройде сертифікацію або його заборонять використовувати, бо воно не відповідає стандартам безпеки. Тобто BA має не лише зібрати вимоги й побажання користувачів, а ще й контролювати дотримання стандартів і комплаєнсу. 

Хто може стати IT Business Analyst

Бізнес-аналітиком можна стати з будь-якою освітою, зокрема гуманітарною. Наприклад, я закінчила факультет іноземних мов. 

Уявімо, що ви — фармацевт, але з часом вирішили перейти в IT. У цьому випадку вам буде легше працювати на позиції IT Business Analyst над проєктами, пов’язаними з фармацевтикою. Адже ви вже маєте розуміння, хто в цій сфері ключові особи, як там вибудовані бізнес-процеси, який софт використовують тощо. 

Вам буде потрібно лише підтягнути технічні знання, вивчити техніки та методи аналізу вимог, навчитися писати технічну документацію та пройти курси з бізнес-аналізу. 

Які hard і soft skills важливо розвинути IT Business Analyst

У бізнес-аналізі необхідно бути свого роду детективом — шукати взаємозалежності між процесами, проблеми та способи їхнього розв’язання, а також здобувати інформацію. 

Наприклад, я працювала на різних проєктах: у зеленій енергетиці, банках, Healthсare, IT. Під час роботи у сфері енергетики я домовлялася зі співробітниками та експертами в ніші щодо інтерв’ю, а потім дізнавалася в них потрібну для себе інформацію. Люди люблять ділитися експертизою, тож якщо ви не дуже розбираєтеся в домені бізнесу, вам допоможуть.

Які ще скіли потрібно прокачати, щоб стати успішним BA:

  • Системне мислення. Потрібно вміти структурувати всі дані в єдину схему, визначати взаємозалежність, виділяти сутності та атрибути. 
  • Креативність. Ви повинні бачити те, чого не бачать інші: складності, взаємозалежності, інсайти, а також знаходити цікаві рішення для вже відомих проблем. 
  • Навички комунікації. Потрібно вміти доносити свої думки до різних людей: технічних і нетехнічних, експертів у своїй галузі тощо. Часом варто запитати себе: «Людина, з якою я зараз комунікую, технічна? Можливо, я занадто технічно пояснюю їй процеси?» З бізнесовою людиною не варто розмовляти так, наче вона Architect — і навпаки, інакше виникатимуть «труднощі перекладу», які призведуть до непорозуміння.  
  • Робота з програмами для управління проєктами, збору та аналізу даних, написання документів, прототипування й візуалізації даних. Наприклад, Worksection, Jira, Trello, Excel, Power Point, MS Visio, MS Power BI.

Рекомендуємо прочитати:

preview-65e8593bdb19e305494410.jpg

Як я вирішила перейти з рекрутингу в бізнес-аналіз — і за пів року отримала офер

Читати

Хочу стати бізнес-аналітиком: 4 кроки, з яких варто почати

За даними українського порталу Djinni, зарплатна вилка для бізнес-аналітика у 2022 році склала $650–3300, залежно від кваліфікації фахівця. А в США рівень компенсації BA middle+ — $7 тис. Професія дуже перспективна, тож щоб почати кар’єру в бізнес-аналізі, я раджу: 

#1. Підтягнути англійську. Наприклад, у моїй компанії мінімальний рівень англійської для Trainee BA — Intermediate Strong з обіцянкою його підвищувати. 

Вам потрібно буде спілкуватися з клієнтами — багато писати й говорити, — а тому важливо звучати професійно. Постійно читайте, а особливо слухайте контент англійською — це допоможе не розгубитися, коли почуєте специфічний техаський або шотландський акцент. Також необхідно буде читати багато літератури англійською. 

#2. Розібратися в гнучких методологіях розробки в IT: Scrum, Lean, Kanban, XP тощо. Від банків до нафтовидобутку — бізнеси в різних індустріях дедалі активніше експериментують із гнучкими підходами. Згідно з опитуванням Organize Agile за 2020 рік, майже половина компаній з 19 країн використовують гнучкі методології упродовж трьох років або довше. 

#3. Розібратися в BABOK (A Guide to the Business Analysis Body of Knowledge). Це посібник-інструкція «Як виконувати свою роботу в бізнес-аналізі класно та ефективно». Автори BABOK спробували об’єднати погляди на завдання, що стоять перед бізнес-аналітиками: виявлення потреб, обґрунтування змін та розробку рішень.

#4. Проходити навчальні курси з бізнес-аналізу. Ви можете читати книжки та слухати подкасти про бізнес-аналіз, але у вас не складеться загальна картинка, як це все працює в реальності. Якщо ж ви проходите курс — лектор поділиться літературою, інструментами, бізнес-кейсами, навчить вас користуватися певними техніками.

Випускників курсів із бізнес-аналізу можуть запросити працювати в IT-командах (особливо в Україні), але не обов’язково новачок отримає посаду Business Analyst. Вам можуть запропонувати почати з Data Analyst, або BA Trainee. Усе залежить від розміру організації та того, чи є у вас релевантний досвід у бізнес-домені компанії.

Від $650 до $7 тис. — від чого залежить рівень та компенсація бізнес-аналітика 

У кожної компанії — своя класифікація. Проте здебільшого ієрархію в бізнес-аналізі визначають так:

  • Junior не є самостійною «бойовою одиницею». Йому можна доручити, наприклад, задокументувати результати воркшопу та перетворити їх на вимоги за шаблоном. Проте він потребує постійної підтримки більш кваліфікованих бізнес-аналітиків.
  • Intermid розв’язує стандартні задачі в рамках типових проєктів. Він працює самостійно, уже не потребуючи підтримки.
  • Senior розв’язує складні нестандартні задачі, для яких немає шаблонів. Часто виступає ментором для мідлів та джунів.
  • Lead має величезний досвід, може підказати, який інструмент для цієї задачі працює найкраще, які підходи до побудови рішення — оптимальні, з якими потенційними задачами/проблемами проєкт може зіткнутися в майбутньому. Він також часто навчає інших BA з компанії. 
  • Head of Business Analysis Center of Excellence керує командою BA, розробляє стратегію бізнес-аналізу, цілі та очікувані результати для команди відповідно до стратегії компанії. Часто також наймає в команду бізнес-аналітиків та співпрацює з sales-відділом.

З досвідом експерт має ставати ефективнішим, оперувати інформацією, цінною для клієнтів: знанням індустрій, технологій, процесів, розв’язання складних задач. Важливо не боятися брати на себе відповідальність — стати owner’ом рішення, вести команду, вміти розгледіти проблеми заздалегідь, працювати над комплексними задачами. Зарплатня BA зростає, якщо спеціаліст приносить більшу користь замовнику або компанії.

Що почитати й подивитися про бізнес-аналіз: рекомендації Наті

  • Software Requirements 3, Karl Wiegers — посібник із розробки вимог до софту в Agile-проєктах.
  • Seven Steps to Mastering Business Analysis, Barbara Carkenord — гайд із детальними поясненнями концепцій, завдань і методів бізнес-аналізу, а також прикладами того, як застосовувати їх на практиці.
  • BA Techniques: 99 Essential Tools for Success, Debra Paul & Paul Turner — збірник 99 методів бізнес-аналізу з корисними прикладами.
  • Business Model Generation, Alexander Osterwalder & Yves Pigneur — настільна книга, яка на прикладі топових світових компаній допоможе зрозуміти, як будуються та оптимізуються бізнес-моделі. 
  • Discover to Deliver: Agile Product Planning and Analysis, Ellen Gottesdiener & Mary Gorman — практичний посібник для швидкого виявлення потреб в Agile-проєктах. Книга містить 40+ описів концепцій, детальних практик і 80 прикладів.
  • Brainy Glue, Ian Richards & Filip Hendrickx — новела про вигаданого бізнес-аналітика, який допомагає своєму новому клієнту впоратися з потенційними ризиками на проєкті.
  • YouTube-ролики з Adrian Reed — бізнес-аналітиком і головним консультантом у британській консалтинговій компанії Blackmetric Business Solutions.
  • Подкаст As a User i Want to see…, Кирило Бєлявський & Антон Бабенко — авторський подкаст про бізнес-аналіз, а також про життя BA у SoftServe та BA Lead у Binariks.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Бізнес-аналітик в ІТ»
Бізнес і управління
Веде Наті Назар
26 березня 13 червня
Наті Назар