Нетворкінг для сором’язливих: скрипти від кар’єрного консультанта університету Берклі | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Нетворкінг для сором’язливих: скрипти від кар’єрного консультанта університету Берклі

Як будувати стосунки з керівниками, колегами та незнайомцями.

cover-64b3d337f3b53360344293.jpg

У лекції для Harvard Business Review Ascend Горік НҐ (Gorick NG) зізнається, що на початку кар’єри був сором’язливим, інтровертним і трохи незграбним. Але, отримавши на першій роботі відгук про те, що «мав би вибудовувати глибші стосунки з колегами», вирішив змінитися. 

Його підхід спрацював — уже за кілька років Горік став викладати в Каліфорнійському університеті Берклі, давати кар’єрні поради в Гарвардській бізнес-школі, дописувати у Wall Street Journal. А згодом його книга про побудову кар’єри — The Unspoken Rules: Secrets to Starting Your Career Off Right — стала бестселером.

Підготували конспект лекції Горіка про те, як будувати взаємокорисні зв’язки. 

Типові проблеми, з якими стикаються недосвідчені нетворкери

Горік запитав слухачів лекції про їхні найбільші виклики в контексті нетворкінгу — і отримав ось такі відповіді:

  • Шукати нових та правильних людей
  • Побороти сором’язливість
  • Підтримувати зв’язки в довгій перспективі
  • Негативне сприйняття нетворкінгу як використання людей у власних цілях
  • Страх відмови
  • Нерозуміння того, як побудувати комунікацію

Горік НҐ пропонує конкретні скрипти, що дозволяють розв’язати ці проблеми. Але почнімо з бази — постановки цілей. 

Як виглядає кар’єрний шлях від першої джунівської роботи, на яку вас взяли з відкритої вакансії, до high-profile проєкту, що рекрутить команду лише за рекомендаціями? Між цими двома точками лежить низка кроків:

#1. Завести корисні, релевантні знайомства і продемонструвати новим знайомим ваші . А саме — competence (компетентність), commitment (серйозність намірів), compatibility (сумісність).

#2. Кожну розмову завершувати запитанням: «Чи не знаєте ви когось, із ким я можу поговорити про X (омріяна робота/посада/компанія)?» Ви не отримаєте ці контакти одразу, але одна людина з 20 матиме потрібні вам зв’язки та з радістю представить вас.

#3. Продовжувати знайомитися з людьми, запитувати про них, розповідати про себе. І в такий спосіб вибудовувати свій персональний бренд, стаючи тим, хто першим спадає на думку, коли йдеться про вашу сферу експертизи.

#4. Тримати зв’язок через фолоу-апи, де ви дякуєте людині за цінне спілкування та пропонуєте свою експертизу на випадок, якщо така буде потрібна на тому чи іншому проєкті, до якого залучений ваш співрозмовник.

#5. Дочекатися пропозиції роботи мрії та відповісти на неї щонайшвидше.

Рекомендуємо прочитати:

img-644934749513d185998672.png

12 секретів, як говорити переконливо

Читати

Як перетворити незнайомців на менторів

Після того як ви навчитеся заводити знайомства та вести смолтоки, треба підтримувати зв’язок і розвивати взаємини. Горік і тут розкладає процес трансформації на конкретні кроки.

#1. Як зав’язати знайомство

Спершу Горік радить озирнутися ліворуч і праворуч, знайти в натовпі цікаву людину та просто сказати: «Привіт, мене звати…» Це простий, але ефективний спосіб саме для інтровертів, адже він не вимагає від вас бути душею компанії, а дозволяє застосувати ваші навички спілкування тет-а-тет — як із друзями.

Ця порада працює не лише офлайн. Наприклад, одного разу Горік приєднався до зум-зустрічі трохи раніше й побачив іншу колегу, яка також «прийшла» завчасно. Тож він просто сказав: «Привіт, Кейсі! Не думаю, що ми зустрічалися раніше, але мене звати Горік і я радий познайомитися з тобою». 

На початковому етапі це все, що вам потрібно. Просто привітайтеся та зав’яжіть невеличку розмову. Ви можете представити себе або — безпрограшний варіант — запитати у співрозмовника, чим він займається. Люди майже ніколи не відмовляються від можливості розповісти про себе.

#2. Як продовжити знайомство

На цьому етапі не треба поспішати й форсувати події.

Якщо ви знову зустрінетеся разом на зум-мітингу, напишіть у приватні повідомлення щось на кшталт «Привіт! Не знав, що ти теж будеш тут, але радий бачити».

Якщо ваша наступна зустріч відбудеться офлайн, можете просто привітатися ще раз. Не соромтеся запитати про щось поза роботою, наприклад: «Минулого разу ти згадував, що збираєшся на весілля, як воно пройшло?»

Ви також можете персонально подякувати людині за те, за що дійсно відчуваєте вдячність: приємне спілкування, цінна порада тощо. Якщо на думку поки що нічого не спадає, знайдіть спільний бекграунд. До прикладу: «Радий, що ми обоє, вихідці з такого-то регіону або випускники такого-то вишу, працюємо в цій компанії».

Ще один варіант фолоу-апу — надіслати щось цікаве за темою вашої попередньої розмови в приватні повідомлення. Наприклад, написати: «Побачив цю статтю про маркетинг, де ґрунтовно розбирається колаборація з лідерами думок, яку ми обговорювали. Подумав, тобі може бути цікаво прочитати».

#3. Як перетворити знайомство на союзництво

Попросити людей про допомогу — це win-win. З одного боку, ви валідуєте їхню цінність та експертність. З іншого — покращуєте свої знання або навички.

Ось кілька способів від Горіка, які допоможуть перевести спілкування з потрібними людьми на глибший рівень, щоби згодом перетворити їх на ваших менторів та помічників:

  • Попросіть поради

    «Зараз я маю виклик на роботі й подумав, що твоя порада допоможе мені впоратися з ним. Чи маєш ти кілька хвилин для розмови?»
  • Запитайте про досвід

    «Мені було б дуже корисно наслідувати твій шлях у моїй кар’єрі. Чи маєш ти вільний час, щоби поспілкуватися зі мною?»
  • Попросіть про допомогу

    «Привіт, я шукаю експертів, які б допомогли нам ефективніше реалізувати проєкт. Ціную твою експертизу в Х галузі. Чи маєш ти час долучитися до співпраці?»

#4. Як перевести союзника в ментора

Менторство — дієвий інструмент для пришвидшення вашого розвитку. Адже ви зможете і вчитися на чужих помилках, і зрозуміти секрети досягнень наставника. Є кілька способів перетворити вашого більш кваліфікованого знайомого на ментора:

  • Поділіться кар’єрними цілями

    «Привіт! Я думаю про те, де хочу бути за 5 років. І був би вдячний, якби ти міг порадити мені, що припинити робити, що — продовжувати, а що — розпочати. Чи зможеш дати кілька рекомендацій?»
  • Поділіться своїм прогресом після того, як отримали допомогу

    «Привіт, завдяки твоїй пораді цього кварталу я зміг перевиконати свій робочий план. Можеш не відповідати на це повідомлення, я просто хочу висловити свою вдячність».
  • Поділіться викликами

    «Привіт, я зараз маю складнощі з цією відповідальністю, однак я хотів би виконувати свою роботу краще. Що б ти зробив інакше, якби був на моєму місці?»

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич