Як компанія Laba Group перейшла на безлімітні відпустки | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Що буде з бізнесом, якщо перейти на безлімітні відпустки? Laba Group перевірила на собі

10 кроків, щоби безлім на відпочинок не впливав на прибуток компанії.

cover-65292e68a02d0784018749.png

Безлімітні відпустки — це тест на довіру, який і компанія, і працівники проходять щоразу, коли йдеться про черговий day off. Не всі наважуються на довіру: за даними Bloomberg, безлім на відпочинок є лише у 8% компаній у США. Але у списку тих, хто впровадив і успішно користується, — Microsoft, Zoom, Netflix та Linkedin.

Безлім на відпочинок діє і в Laba. HRD Laba Group Катерина Глушеня розповідає, що хоч розмови про нього в компанії були давно, наважилися на це рішення лише рік тому. Чому компанія зрештою впровадила політику та як організувати систему, в якій свобода працівників та інтереси бізнесу не конфліктуватимуть, Катя розповіла в колонці для Laba.

#1. Більша довіра між працівниками та компанією

Про безліміт на відпустки ми говорили впродовж 5 років, що я працюю в Laba. Але весь цей час не були впевнені, що ця політика нам потрібна, і не розуміли, що вона дасть бізнесу.

Першим кроком у нас були безлімітні лікарняні, які ми впровадили у 2018. Тоді ремоут ще не був настільки поширеним, але ми вже дозволяли хоча б день на тиждень попрацювати вдома. Ми вирішили проявити ще більшу довіру команді, спростивши процес: щоб отримати day off за станом здоров’я, не потрібен був лікарняний або якісь підтвердження. Це був експеримент, але він виявився вдалим: ми побачили, що можемо довіряти.

Безлімітні відпустки ми запустили влітку 2022 року. Бачили, що гормони, на яких команда працювала перші три місяці повномасштабного вторгнення, вичерпалися, і багатьом потрібно було зробити паузу. У нас була чітка мета — показати працівникам, що ми їх підтримуємо, довіряємо і турбуємося про їхнє ментальне здоров’я. 

Відгуки тих, хто був з нами й до безліміту, показують — спрацювало. Колеги кажуть, що зник психологічний бар’єр: вони більше не думають, чи можуть цього місяця взяти кілька днів, щоби зняти втому, чи краще зберегти ці три накопичених дні до літа. Коли б їм не знадобився відпочинок — вони можуть його отримати.

#2. Менше бюрократії в роботі HR та фінансового відділу

Процес влаштований просто: людина хоче відпочити, подає заявку на вихідний у нашій системі, а її менеджер — апрувить. Усі вихідні в рамках безліму — оплачувані. При цьому дні не накопичуються і не компенсуються, якщо людина йде з компанії. Для HR та відділу фінансів така система суттєво зменшує операційне навантаження.

Це спрощує також і політику відпочинку на державні свята, якщо ви глобальна компанія. У нас є офіси й у Східній Європі, і в Західній, і в США. І ми розуміли, що прибирати всі такі свята не хочемо і не можемо. Тож вирішили залишити критично важливі: наприклад, в Україні це Новий рік, Різдво, Великдень та День Незалежності. А решту свят — лишили на власний розсуд працівників.

#3. Додаткова інфраструктура

Одна з найважливіших речей, про які треба подбати перед запуском безлімітних відпусток, — система обліку та аналітики даних. Якщо ви цього не зробите, буде хаос. Менеджери рандомно отримуватимуть запити на вихідні на пошту і прийматимуть рішення, чи дозволяти відпустку, на основі внутрішніх відчуттів. Ейчари, своєю чергою, не матимуть змоги аналізувати дані, досліджувати, наскільки політика є успішною та яку цінність приносить компанії.

Безлімітні відпустки — це рішення про свободу та довіру. Але щоби свобода не перетворилася на хаос, а довіра — на зловживання, за цією політикою має бути системний підхід. У нас усі дії щодо відпусток та вихідних проводяться в системі Zoho People. Для менеджера і працівника це кілька кліків. Але аналітика в Zoho слабенька, тому ми витягаємо дані з системи та працюємо з ними у Power Bi

#4. Глибша аналітика та інсайти

Рік — це ще мало для інсайтів, але ми відстежуємо та аналізуємо дані. Наприклад, маємо дашборд із даними з того, як відпочивають у різних відділах, країнах, з якою тривалістю та інтервалами, який загалом рівень абсентеїзму.

Завдяки цьому знаходимо цікаві гіпотези. Наприклад, помітили: якщо джуніор або стронг джуніор, який прийшов до нас нещодавно, після пів року роботи активує безлім двотижневою відпусткою, це означає, що у найближчі 2–3 місяці він звільниться або його звільнять. Спершу ми побачили кореляцію, а тепер — спостерігаємо та перевіряємо припущення: працює не в усіх випадках, але у більшості.

Кілька місяців тому ми також додали до аналітичних інструментів шкалу Бредфорда, за якою заміряємо не лише те, скільки разів людина бере відпустку, а й з якою тривалістю. Гіпотеза творців цієї шкали така: люди, які часто беруть короткі відпустки, з більшою ймовірністю звільняються з роботи, ніж ті, хто ходить відпочивати рідко, але надовго. Кожна компанія має випробовувати best practices на собі, ми поки не бачимо підтверджень цієї гіпотези, але продовжуємо моніторити дані.

#5. Чіткі та зрозумілі правила гри

На старті перед запуском політики безлімітних відпусток потрібно зрозуміти, які способи використання безліму будуть для компанії ок, а які — ні. Продумайте різні сценарії: як ви будете діяти, якщо впродовж літа працівник матиме чотириденний робочий тиждень, ставлячи собі кожної п’ятниці вихідний. Або що робитимете, якщо хтось захоче взяти сабатікал на кілька місяців. 

Також варто продумати, яким буде ваш план дій, якщо людина захоче звільнитися та отримати компенсацію. Ми, наприклад, повідомляємо, що оскільки відпустка безлімітна, вона не накопичується і не компенсується.

Перш ніж впровадити це рішення, ми також попередили, що будемо стежити, чи ним не зловживають. 

#6. Додаткова комунікація з боку HR-відділу на всіх етапах

Коли ви впроваджуєте безлімітні відпустки, однієї зустрічі, на якій ви розповісте про це нововведення, буде недостатньо. У Laba як HR-відділ ми нагадуємо про правила користування під час онбордингу, у внутрішній комунікації та найголовніше — окремо працюємо з менеджерами. 

Під час 1:1 з керівниками ми пояснюємо, про що ця політика, що саме ми вважаємо зловживаннями, як зрозуміти, чи у працівника ментальний day off, чи він просто прогулює тощо.

#7. Вміння менеджера відмовити та аргументувати

Безлімітні відпустки не лише дають більше свободи та автономності, вони також вимагають від менеджерів вміння відмовляти.

Деякі керівники бояться бути незручними, тому й не кажуть «ні», навіть якщо відпочинок команди призведе до простою. Але це питання комунікації: якщо менеджер відчуває, що зараз не може відпустити людину відпочивати, він має пояснити, чому так. Внутрішні відчуття — недостатня причина. Але якщо, наприклад, відпустки кількох людей у команді збігаються і через це проєкт простоює — можна і варто відмовити, перенести відпустку на інший час.

Рекомендуємо прочитати:

img-teambalance-62c69887442ba293956314.jpg

Краще працювати — більше відпочивати: як полегшити життя своїй команді

Читати

#8. Ручний режим у роботі зі зловживаннями

Робота з людьми — це не робота з механізмами. Бувають різні причини, чому люди беруть більше вихідних, ніж заплановано. Зрештою ніхто не застрахований від проблем зі здоров’ям або сімейних обставин.

У таких ситуаціях, як і у випадках зловживань, робота менеджера — з’ясувати, в чому причина та яке рішення буде оптимальним для інтересів компанії та працівника. Відпустки — така ж частина менеджерських рішень, як і будь-яка інша. У цьому й полягає лідерство — підібрати ключик до кожного.

#9. Корпоративна культура психологічно зрілих людей

Безлімітні відпустки втілюють одну з наших цінностей: ми працюємо з ментально дорослими людьми. Без цієї корпоративної культури безлім буде важче реалізувати.

Ментально дорослі — це ті люди, які самі відповідають за своє життя. Якщо ж людина недостатньо зріла, вона може перекладати на компанію відповідальність за свій професійний розвиток, емоційний та психологічний стан. Тобто переносити роль батьківської, дорослої фігури.

Якщо ви думаєте про те, чи потрібні вашій компанії безлімітні відпустки, зважайте не лише на специфіку свого бізнесу. Враховуйте, наскільки ваша команда психологічно готова до цього рівня свободи, наскільки зрозуміє рішення та зможе користуватися ним без зловживань. 

#10. Cтимул відпочивати

Ми як компанія зацікавлені в тому, щоб люди відпочивали, щоб були у ресурсі, в потоці, у всіх станах, що потрібні для продуктивності. Раніше, коли людина не брала відпустку, вона відчувала, що накопичує щось цінне. Ми навіть стикалися з тим, що деякі люди спеціально не відпочивали, щоби при звільненні зірвати джекпот із компенсації за невикористані дні.

У безлімітних відпустках немає що накопичувати. Навпаки — якщо ти не відпочиваєш, ти втрачаєш. Тож безлім стимулює користатися можливістю і не чекати кращих часів. Як і з іншими нашими бенефітами, він діє за принципом шведського столу: ми як компанія пропонуємо, а працівник сам обирає, чи використовувати.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич