Коли компанії готові наймати кандидатів без досвіду? | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

У джунів є шанс, але не у всіх

За яких умов компанії готові наймати кандидатів без досвіду.

cover-66475c235fa44544078298.webp

Пошук роботи в новій професії нагадує замкнене коло. Кандидатів без досвіду компанії розглядають неохоче, а звідки взяти цей досвід, якщо ніхто не готовий виставити job offer, — питання. 

Але don't give up! Не лише українські компанії, але й бізнеси в США та ЄС продовжують наймати українців різних рівнів досвіду на full time роботу або стажування — через нашу культуру праці, вмотивованість, а також дефіцит локальних спеціалістів. 

Зібрали критерії, яким має відповідати кандидат з мінімальним досвідом, а також поради, щоб адаптувати резюме і знайти роботу в Україні або за кордоном попри глобальну рецесію та війну. 

Який він — «ідеальний» джун

Рекрутингова платформа BazaIT провела опитування і визначила, яким критеріям мусять відповідати фахівці, щоб мати шанс отримати роботу з мінімальним досвідом.

За даними, які вказали в опитуванні компанії, «ідеальним» джуном або трейні буде мотивований (92,8%), адекватний (75,4%) і чесний (59,4%) фахівець. Не на останньому місці — вміння працювати в команді (59,4%), йому часто надають перевагу перед досвідом. 

Пітер Скіллман, дизайнер і комп’ютерний інженер, провів змагання, поставивши двом командам завдання — побудувати найвищу піраміду зі спагеті, мотузки, маршмелоу та скотчу. В одній групі були студенти Стенфорда, Каліфорнійського й Токійського університетів, в іншій — діти до 6 років. 

Здавалося б, досвідченіша та зріла команда мала перемогти — проте лідерами стали діти. Проблема студентів була в тому, що вони забагато переймалися менеджментом і статусом: довго визначали, хто в команді головний, чиї ідеї можна критикувати, за якими правилами працює група. А діти замість конкуренції просто допомагали одне одному — і перемогли не завдяки досвіду або інтелекту, а тому, що краще виконували завдання разом. 

Командна робота передбачає також готовність сприймати критику та вчитися на власних помилках. Важливо не вмикати реакцію «бий або біжи», коли тімлід прийшов із несподіваною критикою, і не впадати в глибоке почуття провини, а думати, що ви можете виправити.

пошук роботи

Крім того, ковід, повномасштабна війна та швидкий розвиток технологій показали, що важливо розвивати адаптивність: стресостійкість, швидкість реакції, здатність перенавчатися, а також гнучкість мислення. Цей скіл критичний для 56,5% роботодавців. 

Важливі знання англійської (46,4%) та готовність багато працювати (34,8%). Вплив іноземних мов на пошук роботи й зарплату доводять також інші дослідження: за даними Work.ua, володіння іноземною мовою вказується в 40% вакансій українських компаній, а якщо йдеться про світовий бізнес, то це must have незалежно від рівня та складності вакансії. Проте не обовʼязково обмежуватися англійською, адже найвища надбавка до зарплати в тих, хто володіє іспанською (32%), французькою (22%) та італійською (15%). 

А ось досвід роботи з клієнтами (1,4%) або бекграунд у будь-якій іншій релевантній сфері (15,9%) має набагато менше значення, ніж вказані вище скіли. 

Також важливим фактором бізнеси називають наявність досвідченіших фахівців у компанії — адже для того, щоби прокачати початківця, потрібно його посадити з кимось поруч і показати, як що робити. В Україні джунів на tech і non-tech позиції найактивніше наймають Genesis, ZONE3000, Netpeak Group, Ajax та EPAM. Причому Genesis, Ciklum та GlobalLogic беруть на роботу джунів на позиції в дизайні, маркетингу і Content Engineering. EPAM, SoftServe та Intellias — на технічні спеціальності. 

Як вибратися із замкненого кола та знайти роботу без досвіду

#1. Пройдіть стажування 

Стажування — це досвід, рядок у резюме і, можливо, рекомендаційний лист. Роботодавці більш охоче наймають вчорашніх стажистів, ніж випадкових кандидатів.

Наприклад, міжнародна ІТ-компанія Avenga розвиває корпоративну академію. Це цикл курсів як для початківців, які хочуть розвиватися в напрямках Salesforce, DevOps, .Net, iOS, AQA, Big Data, так і для «бувалих» айтівців, що бажають змінити професію. Лектори на курсах — senior-фахівці з Avenga, які постійно залучені в комерційні проєкти й мають великий практичний досвід.

Mate Academy проводить безплатне навчання з розробки, DevOps, тестування, UI/UX-дизайну, рекрутингу і маркетингу для учасників бойових дій, а також заняття з англійської для різних рівнів. 

А в Європейському корпусі солідарності доступні оплачувані офлайн-стажування за кордоном, де можна здобути досвід роботи в маркетингу.

#2. Попросіть рекомендації 

Переходите в нову професію, але маєте досвід роботи на іншій позиції? Попросіть рекомендації від попереднього роботодавця, якщо закінчили співпрацю на позитивній ноті. За статистикою, 57% компаній готові порадити експрацівника іншій організації. Проте навіть якщо з роботодавцем «все складно», у вас точно є колишні колеги, які нададуть вам рекомендацію. 

#3. Знайдіть ментора

Менторинг — це можливість напрацювати майндсет, який вам потрібен для роботи в новій професії, дізнатися відповіді на запитання, які не знайти в Google або книгах. І загалом «застрибнути» на нову позицію, коли досвіду — мінімум.  

Є окремі майданчики для пошуку наставника: наприклад, Ментори в тилу або Projector Mentorship Program. На останньому можна знайти ментора з досвідом 5+ років за категорією (спеціалізацією), місцем роботи та іншими критеріями. Усього пропонують допомогу понад 600 фахівців із топових creative & tech компаній. Кошти за сесії переказують на забезпечення потреб Сил спеціальних операцій.

А Laba спільно з благодійним фондом PEREMOGA запустила ініціативу з менторських сесій за донат від 300 грн, щоб зібрати 1 млн грн на поїздку в літній оздоровчий табір для дітей, які втратили батьків унаслідок війни. Зробивши донат, ви можете отримати індивідуальну консультацію з одним із 16 викладачів Laba.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Laba (@labaplatform)

#4. Зверніться до карʼєрного коуча

Карʼєрні коучі допоможуть проаналізувати резюме і зробити з нього CV, що «продає», а також оптимізувати профіль у LinkedIn. А ще — виявити свої сильні сторони, поставити самопрезентацію, провести тестову співбесіду і загалом додати впевненості, навіть коли синдром самозванця підказує, що вам нічого не вдасться.

А для інтровертів платформа з пошуку роботи Happy Monday навіть запустила кар’єрного AI-консультанта на базі ChatGPT. Він уміє давати фідбек щодо резюме, генерувати мотиваційний лист, шукати статті про кар’єру та працевлаштування. А також підбадьорювати, коли щось пішло не так із пошуком роботи або якщо ви маєте сумніви щодо переходу в нову професію.

#5. Складіть якісне резюме

Якщо ваше резюме та супровідний лист зацікавили роботодавця — це вже 50% успіху.

Головне завдання будь-якого резюме — показати не лише ваші сильні сторони, а саме ті, які  важливі для компанії. Здебільшого роботодавці, які розглядають кандидатів без досвіду, розраховують на те, що ви прийдете і швидко всього навчитеся. Тому варто вказати в резюме, що ви здатні це зробити й зацікавлені в тому, щоби прокачати скіли.

Вказуйте навіть ті навички, яких тільки навчаєтесь, якщо це відповідає вакансії.

Наприклад: «Я знаю етапи життєвого циклу розробки ПЗ, теоретично володію конфлікт-менеджментом, зараз саме вивчаю, як складати проджект-план і розраховувати бюджет».

Оптимальний формат резюме — pdf. Його легко читати на всіх пристроях, він «дружить» з ATS та платформами для завантаження резюме. У документі використовуйте шрифт без засічок — до прикладу, Arial, Helvetica, Lato, Calibri або Times New Roman. Рекомендований розмір шрифту — 10 або 12, одинарний міжрядковий інтервал. Назви розділів можна виділяти більшим кеглем. У шапці документа залиште посилання на свій профіль у Linkedin та месенджери, через які з вами можна звʼязатися. 

Рекомендуємо прочитати:

preview-65fac2df6f4ce963675793.jpg

Я сильний кандидат, але компанії мені відмовляють. Що я роблю не так?

Читати

#6. Обіграйте слабкі сторони (якщо вони є) у CV

Що робити, якщо крім мінімального досвіду вам бракує ще якихось компетенцій, вказаних у вакансії компанії? Спробуйте обіграти слабкі сторони. Ось приклад того, як можна виграшно подати «недолік» у резюме: 

— Недостатній рівень англійської. Якщо у вакансії прописано Upper-Intermediate, а у вас Intermediate, вкажіть у резюме реальний рівень, а в супровідному листі поясніть, що зараз займаєтеся англійською з репетитором або в мовній школі, а також читаєте багато професійної літератури та слухаєте подкасти зі своєї сфери. Якщо в компанії, куди ви подаєтеся, є бенефіт — корпоративна англійська, — розкажіть, що відвідуватимете кожне заняття (на додачу до вже наявних уроків) і обіцяєте підтягнутись до необхідного рівня за 3–6 місяців.

Також складіть перелік ваших головних переваг із 10 пунктів. Підійдіть творчо до цього завдання, позбавтеся скромного внутрішнього редактора і синдрому самозванця та розпишіть усі свої сильні сторони.

Наприклад: «Я чудово вмію ладнати з людьми. Можу порозумітися майже з будь-якою людиною, незалежно від того, скільки їй років та яку посаду вона обіймає. Ще мені подобається, коли за допомогою розмови вдається досягти певного результату: уникнути конфлікту або переконати співрозмовника щось купити. Можу навести приклад, коли я...».

#7. Якщо не можете додати попередній досвід — створіть його

Айенде Рахієн, CEO в Hibernating Rhinos, зазначає, що для нього критично важливо бачити пристрасть до роботи, тому надає перевагу фахівцям, які мають власні проєкти. Згенеруйте дизайн сайту вигаданого інтернет-магазину одягу, розпишіть, яким ви бачите процес проведення performance review в компанії, або напишіть лонгрід на тему, яка вас давно турбує. 

І наостанок: є технічний нюанс, через який складається враження, що пропозицій для кандидатів без досвіду дуже мало. На деяких job-сайтах у фільтрах неможливо вказати стаж менше ніж рік. Якщо рекрутеру потрібен спеціаліст із мінімальним досвідом, під час публікації вакансії він усе одно вибирає параметр «1–3 роки», а вже в тексті оголошення описує деталі.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Project Manager»
Бізнес і управління
Веде Павло Харіков
6 серпня 12 вересня
Павло Харіков