38 ідей на літо від команди та лекторів Labа | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Створити нові спогади: 38 ідей на літо від команди та лекторів Labа

Розкішні та безплатні, веселі, корисні та дурнуваті мрії — щоб менталка була в порядку (принаймні влітку).

cover-666996471c40a418976148.webp

Ми провели соціологічне дослідження. Моя подруга-соціологиня навчила мене, що все, що не міряється цифрами, а йде вглиб, називається якісним дослідженням. Це воно. 

За правилами, ми мусимо попередити: кореляція не дорівнює каузації. Іншими словами, всі збіги випадкові та нічого не означають. А ще мусимо вказати, скільки осіб взяли участь у дослідженні та хто ці люди. 

5 лекторів, з яких 3 жінок та 2 чоловіків. Експерти й експертки в HR, управлінні, фінансах та клієнтському сервісі. І просто ті, хто встигає. А ще — 10 колег із Laba, серед яких бренд-менеджерка, лідерка продюсерської команди, головна редакторка, лідерки напрямків контент-маркетингу, контент-менеджменту і клієнтського досвіду. Тут усі опитані — жінки (це сталося випадково). 

Отже, результат цього дослідження — це 38 речей, які необхідно зробити влітку 2024, щоб дожити до зими із зарядженою батарейкою. 

💛 Лідери респондентських симпатій

#1. Поїхати в Карпати 

6 респондентів додали це у список. Решта, підозрюємо, не додали або тому, що вже встигли зганяти в гори, або просто вважають це надто очевидним, щоби промовляти. 

Гори — топ. Поїхали? Треба лише вирішити: з коханими, друзями, родиною чи соло? Контент-менеджерка Laba Богдана Гуйван придумала цікавіше: випробувати girl power горами. 

«Кукул, Костича, Явірник — варіантів маршруту безліч, особливо коли треба обрати щось лайтове, бо кожна буде розраховувати на власні сили. Чому саме дівоча тусовка? Часто бракне атмосфери сестринства, підтримки й можливості поділитися всім, що накипіло, в середовищі, де тебе зрозуміють.

Серед плюсів

+ зміцнення дружби

+ безплатна терапевтична сесія

+ заміна тижневого абонемента в зал

+ можливість поїсти свіжих афин

Мінусів не виявлено».

#2. Навчитися збирати дрони 

Це мало б стояти першим пунктом. Суто за рівнем суспільної важливості. Але проти цифр не підеш: дрони наші респонденти обирають на 50% рідше, ніж Карпати. І це окей.

Якщо дрони, то респонденти радять курс «Народний FPV» від Victory drones. 

А загалом вчитися армійського можна багато в чому. Наприклад, мої друзі-зумери, яких ще не можна мобілізувати, але вже скоро буде можна, готуються. Ходять на страйкбол. Це фан, це згадка про козаків-розбійників, якісне тренування для тіла і мозку. Спробуйте. 

Якщо є можливість фінансувати — можна купити набої та записатися на курс стрільби. Якщо можливості фінансувати немає, безплатні курси тактичної медицини, орієнтування на місцевості чи плетіння кікімор у приємній компанії чекають вас ледь не в кожному (вільному від окупації та активних бойових дій) населеному пункті країни.

#3. Прочитати книжку 

Одразу до справи: 

Бренд-менеджерка Laba Уляна Станович планує: 

— Перечитати «Тореадорів з Васюківки» 

— Прочитати «Восьме життя для Брільке» («дуже товста книга»)  

— Може, вперше прочитати Поттера (радимо робити це взимку — прим. ред.)

Head of Content Marketing Ольга Артемчук читатиме: 

Лідерка продюсерської команди Дарія Білоконь планує читати: 

Анна Лебедева, одна з лекторок курсу «Бренд-менеджмент», планує заглибитися в українську класику. Зокрема читатиме Домонтовича, Підмогильного і Коцюбинського. Чудовий вибір, такої чуттєвої та глибокої чоловічої прози геть і шукати десь, крім української літератури. 

Щоб не лише романтика, Анна планує прочитати ще й The creative act: A way of being Ріка Рубіна. «Це прям суперважлива книга для людей з креативних індустрій», — додає лекторка.

Head of Customer Expirience & Client Service Анастасія Левшукова — планує дочитати «Макові війни».

А я планую перечитати рецепцію Дельоза на Мазоха та «Зачаровану Десну» Олександра Довженка. 

Рекомендуємо прочитати:

preview-64b3d1dcc50ed120781424.png

25 лайтових книжок на літо від лекторів Laba

Читати

#4. Малювати, не думаючи про помилки 

Це бажання загадали 3 респондентки, не зговорюючись. Для них та всіх інших, хто готовий дати рішучу відсіч страху білого аркуша, коротка інструкція: 

1. Зайдіть на Pinterest або Behance.

2. Поставте вподобайки та забудьте про це на кілька днів.

3. Придбайте тонкий чорний лайнер — це найзручніший інструмент для скетчингу. Або що вам більше до смаку.

4. Відкрийте нарешті той самий блокнот. Почніть і не зупиняйтеся.

5. Якщо не подобається результат, не засмучуйтесь. Він не має подобатись. Це терапевтична практика, а не іспит. 

6. Пам’ятайте: завжди є наступна сторінка блокнота або новий док у планшеті. 

#5. Навчитися малювати ілюстрації 

Це бажання загадала одна й та сама респондентка, але двічі. Схрестили пальці та стисли кулаки, щоб усе вдалося. Наприклад, можна піти у Skvot. Тоді ймовірність успіху більша, це майже точно. 

#6. Піти на англійську 

Двоє з опитаних зазначили це як план. Виглядає як той тип сезонної обіцянки, що ніколи не збувається. Сподіваюсь, у респонденток стане мотивації та дисципліни, щоби правило порушити. 

Якщо англійська потрібна для кар’єри, записуйтесь на курс Vocabulaba. Там весело і професійно. Без завдань «Опиши кімнату» або «Що ти думаєш про евтаназію?». 

#7. Покататися на вельчіку 

Якщо не вмієте, саме час навчитися. Якщо не хочете вчитися, беріть самокат або друга з мотоциклом. 

Ідея не у велосипеді як такому. Просто нестися разом із літнім вітром рівною дорогою кудись вдалину. Швидкість руху, його м’якість і текучість — ви згадуватимете цей досвід і, мабуть, захочете повторити. 

🏕 Природа та активності

#8. Покататися на вельчіку ще раз, може, навіть у горах 

Анна Лебедева, лідерка креативних команд, нещодавно придбала перший велосипед. Це частина більшого плану — частіше бути на природі. 

Артем Карпенко, лектор курсу «Операційний менеджер», планує проїхати свої перші 100 кілометрів у рамках міського забігу. 

А лектор курсу «Фінансовий менеджер» і генеральний директор Caparol Ukraine Віталій Верещагін нещодавно придбав свій четвертий (4!!) велосипед. Жартує, що на пʼятому від нього відмовиться дружина. 

А поки Віталій підкорює велосипедом гори. Наступна поїздка — на Говерлу або Петрос — з синами, псом та двоколісним. У такий спосіб реалізуються одразу три бажання: час із дітьми, Карпати й велосипедні пригоди. 

#9. Піти на пробіжку

Влітку Анна Лебедева пересуватиметься не лише на велосипеді, але й на бігових кросах. Це не просто бажання, а мета — пробігти 5 км без зупинки. «Дивись, і до Running Club-ів "добіжу" нарешті», — додає Анна. 

#10. Піти в парк із книгою та коциком, навчити пса нових команд 

Прості речі рятують життя. 

#11. Знайти якусь спільну справу з партнером або партнеркою

Прості речі разом рятують стосунки. 

#12. Погладити корову, походити по траві босоніж 

Контакт із природою, з її спокоєм, з її налагодженими процесами, ідеально ритмічними, ідеально повторюваними — дуже заспокоює.

Не обов’язково гладити корову. Покличте друзів, які мають собак або котів, погуляти разом. Сядьте на траву і гладьте те, що перебуває в доступності руки. Вам буде приємно, це майже гарантія.

#13. Поночувати в наметі біля води 

Необхідно хоча б один раз за літо. Навіть якщо ви не любите відсутність душу, доступу до електрики тощо. Візьміть друзів, які це люблять, довіртеся їм, запасіться смаколиками. Якщо не сподобається — ок. Але якщо сподобається, буде ще одна приємна активність, за яку (майже) не треба платити. 

#14. Гуляти містом 

Альтернативна наметам версія для дітей кам’яних джунглів. Піші прогулянки — найкорисніша фізична активність: вирівнюється дихання та серцевий ритм, кортизол (гормон стресу) розсмоктується буквально в повітрі. Це легке кардіо підтримує геть усе тіло в більш-менш функціональному стані. Будь ласка, гуляйте. 

Для просунутих — знайдіть якісь цікаві нетуристичні екскурсії містом. Наприклад, у Львові є lvivcitywalks. Завдяки цьому торік я дізналася багато цікавого про львівські борделі. 

#15. Покататися на сапах 

Хороша альтернатива для нас, у яких тимчасово немає доступу до безпечного морського відпочинку, але не забрали річки та озера. Давайте використовувати водойми за призначенням, вони цього варті. І ми теж.

#16. Спробувати теніс або гольф

Це old money style чи hot girl summer? Дізнаємося, коли спробуємо. Точно буде цікаво: так багато заможних людей просто не можуть помилятися.

#17. Зустріти захід сонця за океан 

Щось мовою розкошів. Звучить звабливо. 

#18. Насолодитися довгими днями червня

Насолодитися тривалістю сонячного дня хоче Марина Березюк, лекторка курсу «Клієнтський сервіс». «Бажано встигнути у червні: коли сонце сідає пізно і можна планувати прогулянки буквально до пізньої ночі», — каже вона. 

«До комендантської», — несміливо додаємо ми. Хороша новина в тому, що у червні настання темряви та комендантської відрізняються не більш як на годину. 

✈️ Подорожі

#19. Відвідати нове місто

Наприклад, українські hidden gems, за версією респондентів та респонденток, — Чернівці, Корсунь, Ужгород, Білгород-Дністровський, Кам’янець-Подільський, Тернопіль, Жовква, Ізмаїл, Вінниця тощо тощо.

Програма-мінімум — знайти улюблену місцину хоча б у власному місті.

#20. Покупатися в Атлантиці

#21. Випити просеко в аеропорту, чекаючи посадки

Розкіш, яку не всі можуть собі дозволити. Але майже всі чекають, коли можна буде знов.

Не заздріть нашій редакторці Юлі Дринь, що вона може. Юля важко працює та заслужила на будь-який відпочинок.

Рекомендуємо прочитати:

preview-651d0b97139b5341209492.jpg

Продати все, щоб подорожувати

Читати

💼 Саморозвиток та карʼєра

#22. Поїхати у воркейшн

Катерина Колосова, яка викладає курс HR Business Partner, вже спланувала кілька поїздок. Одна з них — буде з колегами та роботою. І це має сенс: ноутбукам і таскам теж треба подорожувати й провітрюватись.

#23. Піти на нетворкінг офлайн, приєднатися до спільноти

Анна Лебедева, запрошена лекторка курсу «Бренд-менеджер», літо планує соціально-продуктивним. «Ставлю собі задачу інколи виходити в реальний світ з цілком віртуального, займатись нетворкінгом у Tech Сommunity. Навіть вже сходила на вечерю з 5 незнайомцями з індустрії»,— розповідає вона.

До речі, нові знайомства запобігають розвитку Альцгеймера — якщо після цього аргументу ви все ще не записали цю ідею на літо, скрольте далі. Там є ідеї для тих, хто не любить смолтоки.

#24. Переїхати від руммейта і жити окремо

Може здаватися, що це зайва витрата грошей. І це буде правдою. А можна усвідомлювати терапевтичний потенціал голих прогулянок по хаті й тільки свого бруду вдома. І це теж справедливо.

#25. Почати вести Linkedin

«Але це не точно», — прокоментувала авторка резолюції.

🧘‍♀️ Селфкер

#26. Обійняти рідних («Дідуся, який живе у селі»)

У наш час обіймати рідних — привілей та розкіш. Особисто я такої розкоші не маю (у всьому звинувачую збройну російську агресію, і тільки її). 

Вертаючись до теми: маєте змогу обійматися — обіймайтеся. По-перше, це корисно для ментального здоров’я. По-друге, наступної можливості може не бути. 

Класна варіація цієї мрії для тих, хто не має доступу до рідних тіл, — оновити родинний фотоальбом. Ідею підкинула наша контент-менеджерка. 

#27. Відмовитися від кофеїну на тиждень і подивитися, що буде

Чудова ідея. Я пробувала: спершу перейшла на декаф, потім — на матчу, потім — на улуни й трав’яні чаї. Сон стає глибшим, дні стають довші. Зникає тривожність, якщо вона була. 

Відмовляючись від кави, добре пропити обережний курс магнію. Це основний мікроелемент, що вимивається кофеїном. І саме через його нестачу сіпаються очі та накривають тривожні думки. Але, звісно, консультуйтеся з лікарем обовʼязково. 

#28. Відмовитися від фастфуду

«...І чисто заради експерименту харчуватися лише домашньою їжею, навіть піцу готувати вдома». 

Свіжа ідея, яку ідеально спробувати влітку: коли свіжого, соковитого та кольорового настільки багато, що довго готувати просто немає сенсу. А ще це виклик вашим кулінарним здібностям. Приймаємо?

#29. Перевірити родимки 

Нема що додати. Здоров’я — основний пріоритет. Особливо в обставинах, де 2 роки поспіль (а до того ще 8) сусідня країна намагається нас вбити. 

Ми в курсі, що ніхто не любить ходити по лікарях (або майже ніхто). Але давайте хоча б на зло русні будемо здорові. 

#30. Одружитися 

Ноу коментс. Впевнені, що людина достойна. 

🥙 Їжа

#31. Наїстися ягід

Нутриціологиня українських селебрітіс та спортсменів в інтервʼю каже, що жменька ягід щодня — найкраще, що можна зробити, щоб старішати повільніше і мати достатню кількість мікроелементів для життя. Цій фахівчині довіряють Олександр Усик та Юрій Горбунов. Можемо, мабуть, і ми.

Версія для просунутих і без відключень: можна заморозити ягоди в натуральному або перетертому вигляді. Зимові та осінні ранки, вівсяночка з малиною або смородиною — ви подякуєте собі в минулому.

#32. З’їсти цілий кавун ложкою

Відкиньте нарешті ці забобони з дитинства. Кавун був створений круглим та соковитим для того, щоб ми їли його ложкою. Їли та усміхалися.

#33. Зробити закрутки

Нарешті ми зрозуміли, навіщо наші бабусі це робили. Війна розплющує очі.

Рекомендація від редакції: зробіть одну баночку огірочків та одну — черіків. Можемо закластися на гроші — якщо технологія буде витримана і кришку не зірве, наступного року ви захочете повторити.

Бо нічого не смакує так добре, як консервація, яку ви створили за своїм смаком.

#34. Закрити у власному соку та зав’ялити томати, засушити базилік

Редакція закладається: цій респондентці терміново потрібні італійські канікули.

#35. Готувати холодні супи

Серед кулінарних амбіцій на літо в Марини Березюк, лекторки курсу «Клієнтський сервіс», — холодні супи.

Вже відпрацьовані та улюблені — іспанський томатний гаспачо та литовський борщ холодник. Окрема мрія Марини — спробувати щось нове. Редакція радить дуже вишукану балканську версію окрошки — таратор.

#36. Навчитися пекти хліб на заквасці

«Я дуже люблю щось робити руками, а особливо готувати, тож однією з (поки не підкорених мною) кулінарних вершин є хліб 💔 Наразі вивчаю процеси на просторах ютюбу і морально готуюсь доглядати закваску як малу дитину. Наснага і любов до хліба в мене вже є, сподіваюсь, решта прийде до мене в процесі», — коментує ко(н)тент-менеджерка Laba Богдана Гуйван.

📌 Інше

#37. Купити:

…придумайте своє або оберіть зі списку. 

#38. Сплести силянку

Ще одна ідея від Богдани: «Зараз є дуже багато чудових майстринь, і є можливість придбати готову прикрасу, але хочеться мати й робити речі з історією, речі, які дарують емоції. Шлях я обрала не найлегший, бо планую розібрати й взяти за основу орнамент з рушника, який досі висить над іконами в бабусі».

💌 Замість підсумків 

Влітку треба відпочивати, часом — навіть від себе. 

Складіть ваш особистий список мрій та бажань, на два пункти або на 32. Але дозвольте собі не виконувати, якщо не захочеться або не встигнеться. 

Пробуйте нове та приємне, імпровізуйте з тим, що давно любите, усміхайтеся та чільте. Для напруги є свій час. 

Чесно, не страшно, якщо не вийде з англійською чи Лінкедіном. Попереду важка зима (позаду — також). Треба запастися теплом.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!