25 лайтових книжок на літо від лекторів Laba | Розумних люблять
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

25 лайтових книжок на літо від лекторів Laba

Що читають і радять українські топменеджери.

cover-64b3d1dcc4b69742830816.png

Більше ніж половина з 2 тис. опитаних читачів книжок у дослідженні Thrift Book визнають, що саме влітку читають найбільше. Якщо ви в їхньому числі, а список літератури на літо ще формуєте, то ця добірка рекомендацій від лекторів Laba буде корисною.

Першими у списках подаємо книги, написані українцями або перекладені українською. Далі — ті видання, які ще не мають українського перекладу.

У списку є корисні гайди, світоглядні нариси, психологічні, економічні та антропологічні дослідження. Є книги для фану і для прокачування скілів. Оберіть свою.

Книги на літо радять:

Олександра Альхимович, Vice President, People & Environment у Miratech

Лариса Стірська, HR-директорка мережі ресторанів «Пузата Хата»

Віталій Верещагін, General Manager у Caparol Україна

Тарас Федорук, Technical Program Manager у Booking.com

Олександр Кроть, Deputy CFO в UNIT.CITY

Марина Березюк, Head of Digital-CRM у «Нова пошта»

Олександра Альхимович

Vice President, People & Environment у Miratech,
викладачка курсу People Management 

#1. Бесіди майстра Хай Тао про стратегію. Книга друга

⭐️ 4.86 (тут і далі рейтинг на Goodreads на момент написання тексту)

Продовження першої збірки діалогів майстра Хай Тао з учнями дозволяє читачам опанувати навичку стратегічного мислення маленькими кроками. В обох виданнях підприємець, викладач Києво-Могилянської та Львівської бізнес-шкіл Валерій Пекар подає 108 притчевих оповідок, написаних у форматі сократівського діалогу. Зручно для тих, хто любить читати набігами, адже коротка форма тут не суперечить глибині занурення.

#2. Кафе на краю світу

⭐️ 3.58

У 33 роки американський топменеджер Джон П. Стрелекі кинув корпоративну кар’єру та вирушив мандрувати без жодного плану. А потім зважився поділитися думками, що виникли під час його запізнілого gap year. 

42 млн проданих примірників свідчать, що інсайти Стрелекі сподобались читачам. Не дивно, адже книга вчить, як нам, втомленим дорослим, повернути дитячу цікавість до життя.

#3. Вигоряння. Стратегія боротьби з виснаженням удома та на роботі

⭐️ 3.97

Ми знали сестер Наґоскі як феміністок та секс-просвітниць. Допоки вони не випустили цю ґрунтовну науково-популярну, водночас і психологічну, і соціологічну розвідку про вигорання. 

У цій книзі вам не будуть давати пусті поради на кшталт «Просто відпочинь» або «Пожалій себе». Натомість — поділяться детальним прикладним гайдом про те, як вибратися з коловороту виснаження й не потрапити в пастку вигорання знову.

Лариса Стірська

HR-директор «Пузата Хата»,
викладачка курсу «Управління командою в бізнесі»

#4. Мистецтво мислити системно. Розв’язання проблем від особистого до глобального масштабу

⭐️ 4.22

Мистецтво мислити системно — це вміння бачити ширше за причинно-наслідкові зв’язки. 

До хвороби призводить не лише агресивний вірус, а й організм, вразливий до хвороби. До збитків та банкрутств призводять не сильні конкуренти, а нездатність покращити власну бізнес-стратегію. Донелла Медоуз — співробітниця Массачусетського технологічного інституту в галузі збереження даних, з бекграундом у природничих науках. Вона наводить сотні прикладів та аргументів, що допоможуть читачам опанувати системне мислення, щоб застосувати його до своєї роботи й життя.

#5. Що ти кажеш після привітання? Психологія людської долі

⭐️ 4.07

Пізня та ґрунтовна книга канадського психіатра Еріка Берна, найбільше відомого своєю роботою «Ігри, в які грають люди». 

У цьому виданні він продовжує та розвиває ідеї транзактного аналізу. І розповідає про те, як життєві сценарії родини та близьких керують драматургією нашого життя. Тут за комплексністю бачення Берн дорівнюється Фройду або Лакану, тож книгу навряд чи можна назвати лайтовою. Та якщо ви влітку плануєте не лише відпочити, але й здобути нову оптику для погляду на світ, ця книга — саме те, що вам потрібно.

#6. Нетворкінг для інтровертів. Поради для комфортної та ефективної комунікації

⭐️ 3.4

Інтровертність Карен Вікрі не стала на заваді її кар’єрі у Кремнієвій долині. Тож після 30 років роботи в Google і Twitter вона написала посібник для всіх, кому нетворкінг здається завданням із зірочкою. 

Якщо ви колись скасовували зустрічі, бо почувалися надто тривожно, ця книга допоможе знайти точки опори, відчути власну цінність та валідувати цінність інших. Щоб влаштувати взаємовигідний обмін і включити нарешті нетворкінг у свою зону комфорту.

#7. The Culture Code: An Ingenious Way to Understand Why People Around the World Live and Buy as They Do

⭐️ 3.95

Психолог та бізнес-консультант Клотер Рапай пропонує свій погляд на те, як створюються та відтворюються культурні коди. 

Книга стане у пригоді всім, хто планує вести бізнес або організувати партнерства за кордоном. В ній автор здебільшого дає розуміння американської споживацької та бізнес-культур, але часто додає свої спостереження про бізнес в Європі та Азії.

#8. Design for How People Learn

⭐️ 4.25

Технології, теорії та практики змінюються настільки швидко, що навчання впродовж життя стає неуникним. 

Поведінкова економістка Джулі Дірксен розповідає про ключові принципи, за якими будується успішний шлях до опанування компетенцій. Книга буде корисною не лише для освітян або «вічних учнів». Вона допоможе й тим, хто вчитися не любить, бо дозволить прискорити ваш рух від новачка до профі. 

Праця структурована, містить безліч ілюстрацій, досліджень та цікавих фактів. Візуально схожа на робочий зошит і точно заслуговує читання з олівцем.

Віталій Верещагін

General Manager у Caparol Україна,
викладач курсу «Фінансовий менеджер» 

#9. Війна за реальність. Як перемагати у світі фейків, правд і спільнот

⭐️ 4.67

Український дипломат Дмитро Кулеба розповідає про шляхи, якими в технологічну добу шириться дезінформація та пропаганда. І на прикладах пояснює, чому настільки легко віриться вкидам і фейкам. Ця книга — ліки проти пропаганди та вітаміни для критичного мислення. Попри складну тему, читається напрочуд легко — через лаконічний стиль, безліч кейсів та історій.

#10. Бути лідером. Мудрість від тих, хто змінив правила гри

⭐️ 3.86

Американський юрист, інвестор та мільярдер Девід Рубенштейн вирішив дослідити найкращі практики лідерства. Він зібрав 30 видатних менеджерів, керівників та візіонерів, запитавши їх, як вони втілюють лідерство у своїх компаніях та командах. Серед спікерів — Тім Кук, Білл Гейтс, Ненсі Пелосі, Воррен Баффет, Джордж Буш, Колін Павелл та інші видатні трансформатори та управлінці.

#11. Перемогти у правильній грі. Як тримати удар у мінливому світі

⭐️ 4.35

Технології зростили Amazon та Google, але водночас вбили не один бізнес. Книга від бізнес-стратега та професора в школі бізнесу Дартмутського коледжу Рона Аднера присвячена впливу технологій на конкуренцію. Він пояснює, як у турбулентному середовищі позиціювати й трансформувати цінність вашої бізнес-пропозиції. Так, щоб і клієнти були задоволені, і конкуренти лишалися позаду.

#12. Liar's Poker

⭐️ 4.15

Доробок американського письменника і фінансового журналіста Майкла Льюїса висвітлює ключові феномени американської економіки останніх 50 років. 

«Покер брехунів» — перша книга в цій серії, присвячена буремним 1980-м на Волл-стріт. У напівавтобіографічному нарисі Льюїс переповідає власний шлях від студента до торговця облігаціями з мільйонними чеками. А також без романтизації в усіх подробицях описує середовище трейдерів, їхні принципи, цінності та практики.

Тарас Федорук

Technical Program Manager у Booking.com,
викладач курсу «Проджект-менеджмент в IT»,
у своєму Telegram радить, а ми перепубліковуємо:

#13. Витончене мистецтво забивати на все. Нестандартний підхід до проблем

⭐️ 3.90

Американець Марк Менсон вважав шкідливим посил «просто бути щасливими», який так часто експлуатують книги з самодопомоги. Тож він написав власний селфхелп-посібник. 

Не очікувати щастя 24/7, уміти витримувати фрустрацію, сприймати помилки як уроки — ці ідеї у брутальному виконанні Менсона сподобалися критикам та читачам. За рік після виходу робота стала найбільш продаваною книгою видавництва Barnes & Noble. Зацікавить тих, хто хоче жити й повніше, і простіше.

#14. Менеджмент 3.0. Agile-менеджмент. Лідерство та управління командами

⭐️ 4.15

У праці 2010 року, що точно стане класикою, підприємець Юрген Аппело пропонує інноваційний для свого часу погляд на управління процесами та командами в Agile. А ще — з енциклопедичною ґрунтовністю розглядає, як загалом виробити зважений, послідовний та водночас гнучкий керівний стиль. 

Це не найлайтовіша книга, але must read для управлінців і тих, хто має амбіції стати не просто керівниками, а лідерами.

#15. Calling Bullshit: The Art of Scepticism in a Data-Driven World

⭐️ 4.14

Дезінформація та пропаганда адаптуються до сучасних реалій, як і будь-яка інша галузь. Карл Бергстром — дослідник еволюційної біології, випускник Стенфорда та ідеологічний противник неякісних соціологічних досліджень. У 2020 році він написав дотепну книгу про те, як протистояти фейкам у добу алгоритмів та ботоферм.

Автор наводить механізми поширення, впливу, способи викрити брехню та не вестися на фейки, рясно оздоблюючи теорію прикладами та дослідженнями. Ознайомитися з однойменним курсом Бергстрома у Вашингтонському університеті можна тут.

#16. Radical Candor: Be a Kickass Boss Without Losing Your Humanity

⭐️ 4.09 

Діловий світ не надто цінує емоції на робочому місці. Але у цій книзі Кім Скотт показує, як радикальна відвертість може стати корисною для розбудови гармонійних команд. 

Як хвалити або критикувати, як слухати й висловлюватися, щоб команді хотілося слідувати за вами? Про все це на власному досвіді розповість американська коуч та колишня тренерка менеджерів в Apple, Dropbox, Twitter та інших компаніях Кремнієвої долини.

#17. What If? Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions (What If?, #1)

⭐️ 4.14

Як зважити слона без ваг? Скільки смартфонів є у Нью-Йорку? Саме такі дивні, але складні запитання роками чули кандидати на роботу в Google та Deloitte. 

Рендал Монро — колишній працівник NASA та людина, чиїм ім’ям назвали метеорит. Він написав веселу книжку, де ставить собі абсурдні запитання та знаходить на них дотепні, науково обґрунтовані, цікаві відповіді.

Олександр Кроть

DEPUTY CFO в UNIT.CITY,
викладач курсу «Фінанси для бізнесу» 

#18. Ніколи не йдіть на компроміс. Техніка ефективних переговорів

⭐️ 4.37

Дискусії про те, чи компроміси та поступки є необхідними, чи абсолютно марними, тривають з часів античних філософів і донині. Кріс Восс за 24 роки роботи професійним перемовником із терористами та викрадачами у ФБР сформував власну техніку ефективних перемовин. У книзі він розповідає, як водночас і чути іншу сторону, і не здавати власних позицій.

#19. Атомні звички. Легкий і перевірений спосіб набути корисних звичок і позбутися звичок шкідливих

⭐️ 4.38

Автор книги Джеймс Клір адаптував принцип біхевіоризму «стимул спричиняє реакцію», розширив його до чотирьох етапів і застосував до теми звичок. 

Підхід, використаний у праці, є науково доведеним, при цьому книжка не обтяжена зайвою науковістю, читається легко та швидко. З неї ви дізнаєтеся, чому для побудови звичок мотивація важить менше за середовище, і знайдете глибинні стимули поганих звичок. А також опануєте мистецтво маленьких, але впевнених кроків до кращої версії себе.

#20. Сan't Hurt Me: Master Your Mind and Defy the Odds

⭐️ 4.36

Девід Гоггінс — це втілена американська мрія. Попри бідне та складне дитинство, він зміг реалізуватися, ставши живою легендою в США. Ветеран війни в Іраку, спортсмен та письменник надихає власним прикладом та демонструє, що майже все стає можливим, якщо відкинути страхи й докласти екстразусилля.

#21. Principles: Life and Work

⭐️ 4.12

За два роки після випуску з університету Рей Даліо заснував хедж-фонд, який за три десятиліття став найбільшим у світі. У «Принципах» фінансист, інвестор та мільярдер масштабу Forbes розповідає, які цінності та установки лежать в основі його управлінського стилю. 

Він переконує, що кожна ідея має пройти стрес-тест, і пояснює, в чому переваги корпоративної культури чесності. А ще — розбирає, як, поєднуючи ролі «дизайнера» та «виконавця», досягати більше. Скорочену відеоверсію «Принципів» можна переглянути за лінком.

Марина Березюк

Head of Digital-CRM в групі компаній «Нова пошта»,
викладачка курсу «Клієнтський сервіс» 

#22. Сторітелінг, який не залишає байдужим

⭐️ 4.27

Вміння розповідати історії корисне не лише для публічних промов. Кіндра Холл — професійна спікерка та шеф-сторітелерка у Success Magazine. Її книга стане у пригоді й у складних бізнес-перемовинах, і в презентаціях ідей перед колегами, і в комунікації з клієнтами. Авторка не тільки розповідає, як створювати історії, що вражають, але й класифікує їх за функціями, аналізує та дає поради щодо кожного типу. 

#23. Поведінкова економіка. Як емоції впливають на економічні рішення

⭐️ 4.17

Пояснювати економічні процеси через психологічну оптику — праця ризикована. Але досліднику економіки та фінансів Річарду Талеру вдалося зробити це напрочуд чітко і жваво. За два роки після виходу «Поведінкової економіки» автор здобув Нобелівську премію з економіки за «включення реалістичних психологічних гіпотез в аналіз прийняття економічних рішень». І ніщо не опише революційність цієї книги краще за нобелівський комітет. З неї ви дізнаєтеся, як брак самоконтролю, упередження та вподобання формують персональну економічну поведінку. А також як ірраціональності індивідів позначаються на результатах ринку та макроекономіці.

#24. Думай і дій, як кіт

⭐️ 3.44

З дотепністю, властивою французам, Стефан Гарньє ділиться висновками 15 років життя зі своїм котом. Доглядаючи улюбленця та спостерігаючи за ним, автор виокремлює 40 особливостей котячого «погляду на життя», які було б корисно набути людям.

#25. How to Live Like the Little Prince: A Grown-Up's Guide to Rediscovering Imagination, Adventure, and Awe

⭐️ 3.57

Ще одна книжка Стефана Гарньє, в якій автор уважно досліджує поведінкові моделі, рішення та цінності титульного героя відомої казки для дорослих. Автор ділиться мудрістю Маленького принца, щоб читачі будь-якого віку могли відновити дитячий погляд першовідкривача, скромну доброту і впевненість у власному шляху.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Women in Leadership»
Бізнес і управління
Веде Марина Ляшенко
13 лютого 14 березня
Марина Ляшенко