Як змінюється проджект-менеджмент у 2022: 5 трендів | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Як змінюється проджект-менеджмент у 2022: 5 трендів

Чому більше немає «хороших» і «поганих» методологій для управління проєктами?

cover-pm-2022-6246ca5468511901174324.jpg

Agile Маніфест було створено 21 рік тому. Його основні принципи («люди важливіші за процеси» і гнучка реакція на зміни замість чіткого дотримання плану) — залишаються актуальними досі. Але деякі підходи та інструменти все ж таки еволюціонували: вони стали складнішими і краще структурованими, змінився погляд на взаємодію з командою і на самого проджект-менеджера як лідера. Тепер обов'язки PM-а може частково виконувати ШІ, а проджект-менеджер, який не розвиває гнучкі навички, вважається слабким.

Розібралися, які 5 ключових трендів змінюють звичний погляд на проджект-менеджмент у 2022 році.

За матеріалами TheProjectGroup, ProofHub и Rebel's Guide to Project Management.

Тренд #1. ШІ-технології частково виконуватимуть обов'язки PM

Згідно з дослідженням аналітичної платформи Cognilytica, 86% проджект-менеджерів схвалюють ШІ-технології. А в тих, хто вже запровадив ШІ, продуктивність проєктів збільшилася на 20%.

Вже у 2022 році штучний інтелект контролює всі 5 стадій життєвого циклу проєкту: початкову, планування, реалізацію, контроль і завершення.

Основна перевага ШІ — обробка великих масивів даних, включаючи обширну документацію проєктів, а також виконання рутинних завдань. За прогнозами Gartner, до 2030 року ШІ зможе обробляти до 80% щоденної роботи PM.

Які переваги отримають PM, впроваджуючи AI у 2022:

  • Допомога у прийнятті рішень

ШІ здатний не лише обробляти дані та автоматизувати прості завдання, але й застосовувати «людський фактор», тобто надавати рекомендації для PM:

  • Які ресурси краще використовувати для виконання завдання
  • З якими ризиками можна зіткнутися під час реалізації проєкту
  • Яка кількість мітингів зробить команду найбільш продуктивною.

Щоб отримати рекомендації ШІ, проджект-менеджер може використовувати такі ШІ-платформи як GiniMachine, WorkStreams.ai та ClickUp. AI надає прогнози, візуалізуючи дані у вигляді інфографіки, діаграм і чартів.

  • Прогнозування результатів на основі ML

На основі статистичних даних та технології машинного навчання (ML) ШІ може не лише давати рекомендації, а й передбачати успішність проєктів.

ШІ здатний оцінити життєвий цикл проєкту та спрогнозувати:

  • Коли завдання X буде завершено
  • Чи можливе досягнення KPI вчасно. Який новий дедлайн вибрати для виконання KPI
  • Чи окупився бюджет, закладений на проєкт спочатку

Для прогнозування результатів, проджект-менеджер може використовувати платформи з попереднього пункту.

Рекомендуємо прочитати:

img-vrar2022-61f12eac967ba659274874.jpg

«Розумні дзеркала» та управління чергами: тренди VR у рітейлі, рекламі та навчанні

Читати

  • Усунення помилок

У 2022 PM все частіше застосовують технологію ШІ, щоб виявити проблему вже на ранньому етапі проєкту.

Як це працює:

1. ШІ фіксує життєвий цикл конкретного успішного проєкту у компанії.

2. Потім ШІ спостерігає за перебігом іншого проєкту: аналізує взаємодію всередині команди, документацію, потоки завдань, звітність.

3. Маючи шаблон успішного проєкту, ШІ може попередити проджект-менеджера про збій у роботі на певному етапі (наприклад, ключовий показник ефективності відображає неправильні цифри). Інакше подібна помилка може призвести до зриву дедлайнів, зменшення продуктивності та помилкового KPI.

  • Більш ефективна робота проєктних команд

На початку 2022 року 53% сервісних компаній заявили, що планують включити до своїх стратегій використання чат-ботів протягом наступних 18 місяців (що на 136% більше, ніж у 2021). При цьому 56% бізнесів вважають, що чат-боти підвищують ефективність проєктів і залучення до них учасників команди.

Боти найкраще підходять для виконання копітких і нудних адміністративних завдань: управління даними, складання графіків, ведення документації, виставлення рахунків.

Також бот дозволить зменшити час внутрішніх комунікацій, зв'язуючись із членами команди у корпоративних месенджерах — наприклад, у Slack. Бот може нагадувати колегам про завдання, уточнювати статус виконання та запитувати звіти.

Наприклад, бот Howdy автоматизує управління завданнями: він допомагає вибирати таски, відстежує прогрес і поширює звіти між співробітниками та менеджером проєкту. А за допомогою чат-бота Mekaen можна призначати мітинги та дзвінки one-to-one із командою.

Тренд #2. Емоційна адаптивність стане провідною навичкою для керівників проєктів

Згідно з аналітикою американського професора Джеральда Дж. Маунта, 69% навичок PM-ів пов'язані з розпізнаванням почуттів та емоційною адаптивністю, і лише 31% — безпосередньо з діловим досвідом.

У той же час бізнес-тренер та дослідник Патрік Мейфілд з'ясував, що провідні лідери проєктів витрачають від 60% до 80% свого часу на взаємодію з учасниками команди. Тому вміння зчитувати емоції та ставити себе на місце співробітника — ключовий скіл для побудови процесів усередині колективу.

Рекомендуємо прочитати:

img-ua-6204cf1d2d4e5045977471.png

Чому вразливі та відкриті лідери — найефективніші

Читати

Які переваги отримають проджект-менеджери завдяки навичці емоційної адаптивності у 2022 році:

  • Створення продуктивної та позитивної атмосфери в команді. PM несе відповідальність за мотивацію співробітників та розподіл завдань. Менеджери з хорошими софт-скілами зможуть на глибинному рівні аналізувати здібності своїх колег, їхній потенціал, а тому зможуть правильно розставити завдання. Якщо PM розвиває емоційну адаптивність, він покращує свої лідерські якості. Коли командою керує лідер, вона стає мотивованою, а співробітники відчувають свою причетність.
  • Подолання конфліктів. PM-и, які вміють зчитувати емоції свого оточення, знають, як успішно вирішити робочий конфлікт у команді. Зіткнувшись із перешкодами, такі проджект-менеджери використовують навички дипломатії та здатні поглянути на ситуацію з протилежних сторін.
  • Адаптація до змін та гнучке управління проєктами. PM-и з гарною емоційною адаптивністю не стануть стресувати через зміни в робочому процесі, оскільки у них завжди є твердий ґрунт під ногами. Вони не піддаються емоціям та успішно адаптуються до нових умов.

Тренд #3. Більше немає «хороших» чи «поганих» методологій та інструментів в управлінні проєктами

У дослідженні Global Trends in Project Management 2022 IT-платформа ProjectManager опитала понад 600 проджект-менеджерів, і 60% з них заявили, що для управління проєктами застосовують гібридні методології (Agile+Waterfall) або інші комбінації.

Так, використання кількох інструментів та підходів у рамках одного проєкту — тренд 2022 року.

Виходячи із завдань проєкту, проджект-менеджери вибирають одну або кілька методологій/сервісів. Загалом B2B-платформа Datanyze нарахувала 259 технологій, які використовують PM-и із 119 665 організацій. До топ-5 інструментів, актуальних у 2022, належать:

  • Програмний інструмент Jira: частка ринку — 42,28%, використовують 64 955 компаній
  • Система управління проектами Microsoft Project: частка ринку — 15,09%, використовують 23 175 компаній
  • Хмарний сервіс Airtable: частка ринку — 4,91%, використовують 7537 компаній
  • Платформа Smartsheet: частка ринку — 4,57%, використовують 7020 компаній
  • Веб- та мобільний застосунок Asana: частка ринку — 2,89%, використовують 4459 компаній

Тренд #4. PM дедалі частіше взаємодіятиме з віддаленими командами

Останнє щорічне дослідження Microsoft Work Trend Index показало, що у 2022 році команди вибирають віддалений або гібридний формат роботи. Статистика Microsoft базується на опитуванні 31 тис. осіб із 31 країни. У відсоткових показниках результат опитування має такий вигляд:

У 2022 році 30% співробітників готові звільнитися, якщо в команді не буде можливості працювати віддалено.

Причини, що дали поштовх до зміни традиційного формату:

  • Ризик захворіти на COVID-19 (21% опитаних)
  • Бажання знайти баланс між роботою та особистим життям (24%)
  • Дефіцит довіри до свого проджект-менеджера, тімліда (21%)
  • Недостатньо гнучкий робочий годинник (21%)

Крім того, дедалі більше учасників команд перебувають у пошуку сенсу, тобто для них важливо відчувати важливість своєї діяльності та бути персонально причетними до процесу реалізації проєкту (40%). При цьому для таких співробітників важливий особистий простір, гнучкий графік та довіра до свого менеджера.

Виходячи з цього, найкращими рекомендаціями для PM з управління віддаленими командами будуть:

  • Удосконалення своїх навичок віртуального лідера та наставника.
  • Новий формат менторингу: організація віддалених вебінарів та семінарів для працівників.
  • Робота над підвищенням рівня довіри всіх учасників колективу до вас і навпаки.
  • Розробка плану на випадок вигорання віддаленої команди, адже, згідно з дослідженням Gallup, 80% працівників хоча б іноді стикаються з цією проблемою.

Тренд #5. Співробітники покинуть команди, в яких ментальне здоров'я — не в пріоритеті

Стрес під час роботи над проєктами може бути спричинений різними факторами. У період із 2019 до 2022 року глобальними причинами стали пандемія COVID-19 та війна росії проти України. Цих двох обставин уже достатньо, щоб учасники команди зазнавали стресу на робочому місці.

Відсутність бачення майбутнього, зниження мотивації через невпевненість у завтрашньому дні, побоювання, що проєкт ось-ось закриється — всі ці негативні думки не дають спокою співробітникам. Тому захист емоційного та психічного здоров'я колег стає трендом для проєктних лідерів у 2022 році.

Рекомендуємо прочитати:

nooffense-img-ua-new-620ba36d6aa4f149528839.png

«Не ображайся, але…»: 11 невинних фраз, які не варто говорити колегам

Читати

Згідно з дослідженням Microsoft Work Trend Index 2022, 53% учасників команд ставлять у пріоритет своє ментальне здоров'я та особисте благополуччя. Якщо роботодавець не здатний це забезпечити, 24% співробітників віддадуть перевагу переходу до компанії, де психологічний стан колег є однією з ключових цінностей.

Ці рекомендації допоможуть проджект-менеджерам підтримати ментальне здоров'я працівників:

  • Регулярно перевіряйте кількість завдань колег: переконайтеся, що ніхто не перевантажений. Зустрічайтеся з учасниками команди раз на тиждень онлайн або офлайн та промовляйте щоденне завантаження.
  • Попрацюйте над внутрішньою атмосферою в колективі, створіть такий простір, у якому співробітник почуватиметься у безпеці психологічно. Переконайтеся, що вони можуть розповісти вам про свої проблеми.
  • Не будьте менеджером, який стверджує, що всім необхідно дотримуватися балансу між роботою та особистим життям, а сам при цьому відправляє імейл о 2-й годині ночі. Створіть простір, де учасники команди із задоволенням беруться за роботу, яка приносить їм задоволення та перспективи самореалізації.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Project Manager»
Бізнес і управління
Веде Павло Харіков
30 квітня 6 червня
Павло Харіков