8 ознак того, що вас наймає токсична компанія | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

8 ознак того, що вас наймає токсична компанія

На що звертати увагу на співбесіді.

cover-toxic-company-ua-62e7998c22cba931583103.jpg

У дослідженні MIT Sloan Management Review проаналізували 1,4 млн відгуків співробітників на сайті Glassdoor про 500 найбільших компаній США. З'ясувалося, що токсичність робочого середовища стає причиною звільнення у 10 разів частіше, ніж зарплата. Дослідники визначили токсичну культуру як таку, де процвітає неповага, неетична поведінка, а рівність та інклюзивність ігноруються.

На щастя, «червоні прапорці» можна побачити ще на етапі співбесіди. Щоб не потрапити до команди противних токсиків — звертайте увагу на ці 8 ознак.

#1. Подробиці інтерв'ю не зрозумілі

Те, як у компанії налагоджений процес роботи з новим співробітником, на 100% свідчить про корпоративну культуру. Організація з сильними цінностями стежить за тим, щоб вони були очевидні на всіх рівнях. Якщо важливими є зрозумілість, оперативність та організованість, у компанії подбають про те, щоб претенденти бачили цю сторону протягом усього процесу наймання. Коли вам точно не повідомляють час, місце інтерв'ю, з ким ви зустрічаєтеся і яку позицію пропонують, — майте на увазі.

Крім того, за словами Ліз Раян, автора книги «Порушуйте правила, щоб отримати роботу, яку хочете», «якщо HR повідомляє вам про запланований час співбесіди, а не уточнює, яка дата та час будуть зручними для вас, це може бути ознакою токсичної культури!»

#2. Немає можливості поговорити з командою

В «отруйному» оточенні керівники контролюють спілкування співробітників, навіть із потенційними колегами.

Рекомендуємо прочитати:

img-5postupkov-ukr-61e6897886c1d357765935.jpg

5 вчинків співробітників, про які дізнався весь світ

Читати

«Якщо на офлайн-співбесіді менеджер з наймання не хоче знайомити вас із будь-ким з команди — подібне сигналізує про токсичність робочого місця. Це “дзвіночок”, що лідери не довіряють своїм співробітникам, а також очевидна ознака мікроменеджменту, жорсткої політики та пригнічувальної поведінки», — каже Лора Галлахер, організаційний психолог із консалтингової компанії Gallaher Edge.

Якщо в компанії співбесіду сприймають як вулицю з одностороннім рухом, те саме простежуватиметься і у відносинах «лідер — співробітник».

#3. Плітки про нинішніх чи колишніх співробітників

Під час співбесіди інтерв'юер не повинен ділитися інформацією про попереднього співробітника — лише пояснювати особливості його посади. Якщо чуєте, як HR чи керівник каже щось на кшталт: «Подейкують, у неї були проблеми з чоловіком… тому вона стала такою розсіяною і перестала укладатися в строки», — це означає, що корпоративна культура не перешкоджає пліткам.

За словами Мері Аббаджей, CEO консалтингової компанії з розвитку лідерства Careerstone Group, уїдливі коментарі та чутки є ознакою токсичного середовища. У компаніях, де колег вільно обговорюють за їхньої відсутності, люди захоплені офісною драмою сильніше, ніж виконанням роботи.

Один із способів з'ясувати, чи може подібне стати проблемою, — запитати, що сталося з людиною, яка раніше обіймала цю посаду. «Якщо менеджер сварить колишнього співробітника — поганий знак. Якщо сварить нинішніх — тікайте», — каже Донна Боллман, юрист із трудового права та автор книги «Захисти себе без звільнення».

#4. Не визнаються недоліки компанії

Немає на 100% ідеальної організації. Але в токсичному оточенні менеджери відмовляються визнавати помилки та шукати шляхи покращення. За словами бізнес-тренера Лори Галлахер, небажання інтерв'юерів обговорити слабкість команди чи компанії — тривожний сигнал.

Рекомендуємо прочитати:

img-micromanager-629a15dab5c8a772851007.jpg

6 ознак того, що ви неприємний мікроменеджер

Читати

«Якщо лідери транслюють, що все “ідеально”, це створює враження, що інші співробітники мають робити те саме. Потім люди починають приховувати помилки і згодом звинувачують інших, коли щось іде не так. Така поведінка є токсичною і шкодить компанії на всіх рівнях», — підкреслює Галлахер.

#5. Процес найму занадто швидкий або затягнутий

Якщо співбесіда тривала лише декілька хвилин, на це є дві причини: або ви не підходите для цієї роботи, або в організації не надто переймаються тим, кого наймати. У другому випадку інстинкти повинні підказати вам, що треба тікати.

«Коли компанії необхідно швидко найняти фахівця, вона використовує будь-яку нагоду, щоб закрити позицію. Це чіткий сигнал, що бізнес поспішно масштабується чи перебуває у розпачі, і їм байдуже, кого брати на цю посаду. Їм просто потрібна статистика, і я не хотів би бути частиною такої культури», — каже Аарон Гарві, партнер-засновник нью-йоркського цифрового агентства Ready Set Rocket.

Ще одна проблема — затягування процесу найму. Коли проводяться нескінченні групові співбесіди поверх інших співбесід без чітких термінів — це ознака того, що компанія не впевнена в тому, кого шукає і чи потрібна ця посада.

Крім того, це може означати, що є ще один кандидат, якого серйозно розглядають. Але організація не може ухвалити остаточне рішення — і перекладає відповідальність на претендентів, призначаючи нові та нові інтерв'ю.

Коли співбесіди тривають тижнями/місяцями, вам доводиться ставити своє життя на паузу. Щоб цього не сталося, заздалегідь поцікавтеся про процес та термін наймання — а потім просіть компанію дотримуватися графіка.

«Якщо на наступній зустрічі після ознайомчої співбесіди немає співробітника, який ухвалює рішення, — я вважав би це марною тратою мого часу», — підкреслює Аарон Гарві.

#6. Прибуток та бонуси — головна мотивація компанії

Мануела Приземут, професор менеджменту в Університеті Вілланова, досліджує токсичні робочі місця. Вона зазначає, що турбота керівництва виключно про прибуток може бути ознакою неетичної корпоративної поведінки. Зрозуміло, що культура повинна бути спрямована на отримання доходу, але й має враховувати місію, цінності компанії, розвиток продукту і команди.

Те, як керівництво говорить про успіх, теж може багато розповісти про просування співробітників усередині компанії. Якщо потенційний роботодавець використовує риторику «все або нічого» — отже, у команді процвітає політика «переможців та тих, хто програв».

«Подібне може означати, що в компанії співробітники протиставлені один одному, оскільки це єдиний шанс просунутися та отримати додаткові бонуси. Ідеальний фундамент для токсичної робочої атмосфери», — підтверджує Ребекка Грінбаум, професор школи управління Університету Рутгерса.

Рекомендуємо прочитати:

img-plushkiua-6200e998eabb2851738840.jpg

Дні поганого настрою, безлімітна відпустка і музичний мікродозинг

Читати

#7. Немає чіткого розуміння обов'язків

Коли ви запитуєте про конкретні обов'язки, а інтерв'юер знову і знову відповідає загальними фразами, це має викликати занепокоєння.

Якщо компанія чітко знає, кого шукає, вона витрачає багато часу на складання докладних описів вакансій, щоб залучити відповідних кандидатів. Так претендент розуміє, які конкретні навички необхідні для посади. Це дає гарантію, що ні співробітника, ні компанію не чекають неприємні сюрпризи, коли процес найму буде завершено.

За словами Тімоті Р. Кларка, CEO та засновника консалтингової компанії LeaderFactor, зворотний зв'язок та чіткі очікування на етапі співбесіди є вкрай важливими. Буде складно розвивати кар'єру в компанії, яка постійно змінює напрямок чи дає розпливчасті відповіді.

Під час інтерв'ю обов'язково запитуйте про команду, роль та компанію. Кандидатам може здаватися, що не можна ставити занадто багато конкретних питань, але насправді це важливо і може справити враження на потенційного роботодавця.

#8. Напружена атмосфера в офісі

Одна з найточніших ознак токсичного робочого місця — атмосфера. Донна Боллман, адвокат із працевлаштування, рекомендує під час офлайн-співбесіди уважно стежити за тим, як співробітники взаємодіють один з одним на робочому місці.

Як вас зустрічають? Чи уникають люди зорового контакту? Невимушено спілкуються в опенспейсі чи швидко ходять туди-сюди? Все це може дати вам підказки про робоче місце».

Занадто тиха обстановка теж має насторожити. Всі дивляться на екрани, і ніхто не підняв голови, коли ви проходили повз? Можливо, співробітники надто налякані, щоб говорити, чи просто не терплять товариства одне одного.

Найімовірніше, вам потрібне робоче середовище, де люди взаємодіють швидко та легко, а не група незнайомців, які не хочуть дивитися один одному у вічі.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«HR-директор»
HR і рекрутинг
Веде Катерина Бандуровська
18 червня 1 серпня
Катерина Бандуровська