Як перестати страждати від втоми, розфокусу та запари | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Вийдіть з планеру та зайдіть нормально

Метод TEA: як перестати (або хоча б спробувати) страждати від втоми, розфокусу та запари.

cover-6644751de77e7532786696.webp

Не важливо, гендиректор ви чи копірайтер, працюєте з дому чи в офісі — завжди є дещо спільне: кожна людина прагне реалізувати свій потенціал. Проблема в тому, що існує незліченна кількість можливих підходів, але немає однакових людей, щоб точно сказати: цей метод продуктивності для вас точно спрацює. 

Проте яку б систему ви не обрали, в них є спільна база: аби щось зробити, треба мати час (Time), енергію (Energy) та можливість зосередитися на задачі (Attention). Ці три компоненти — основа методу TEA (нічого спільного з чаюванням). Ідея в тому, що ваш час, енергія та увага — рівноцінні, і коли хоч у чомусь ви просідаєте, валиться вся продуктивність. Розбираємось, як утримати цей баланс і приборкати свій список справ.

З чого складається метод TEA

TEA — це назва-акронім, яку вигадав підприємець і ведучий подкасту про продуктивність The Productivity Show Тан Фем. Вивчивши безліч систем і протестувавши потреби продуктивності понад 13 тис. респондентів, він побачив необхідність у простішому цілісному рішенні. І вигадав свій метод, який складається з трьох ключових компонентів:

  • Time (час): все починається з того, як ми керуємо розкладом, визначаємо пріоритети та інвестуємо час. Важливо не тільки те, скільки годин і хвилин ми витрачаємо на певні завдання, але й наскільки ефективно це робимо. Наприклад, трохи більше витраченого часу сьогодні може заощадити багато годин завтра.
  • Energy (енергія). Наше тіло та мозок — інструменти, яким потрібне «паливо». Серйозна робота потребує розумової та фізичної енергії. Якщо палива немає, істотного прогресу в продуктивності теж не буде. У вас може бути час, щоб виконати свою роботу, але якщо немає енергії, ви не зможете закрити важливі проєкти. Цей пункт — про управління та збільшення своєї енергії, щоб ви могли подолати прокрастинацію та досягти своїх цілей послідовними діями.
  • Attention (увага). Щоби спрямовувати свою увагу на те, що справді потрібно, уникаючи прокрастинації, перш за все треба розуміти свої цілі. Якщо ви виділяєте час на роботу над важливим проєктом і маєте для цього достатньо енергії, ви все одно не встигнете зробити багато, якщо не керуватимете своєю увагою та будете постійно відволікатися. Варто не тільки обрати правильні завдання для роботи, але й усунути відволікання, щоб ви могли їх виконати. Увага полягає в тому, щоби працювати над тим, що має значення, і тримати цей курс, створюючи своє ідеальне майбутнє.

Коли хоча б один із компонентів TEA відсутній — продуктивність падає. Якщо є енергія та увага, але немає часу — людина потопає у завданнях. Якщо є все, окрім енергії, то й сил виконати задачу якісно та до кінця теж бракуватиме. А при надлишку часу та енергії, але нестачі уваги — ми постійно відволікаємось. Усі три елементи важливі в тому, щоби підтримувати працездатність, не жертвуючи ментальним здоров'ям.

Наприклад, коли бракує часу, людина може відчувати себе ніби в пастці. Її календар аж тріщить від зустрічей, а життя — від зобов’язань, але відсутній простір, щоб випити кави та помедитувати на весняну акацію. Тобто є енергія та увага, але немає часу.

За формулою Фема, така людина називатиметься перевантаженою.

Приклад: керівнику потрібно написати стратегію на майбутній рік, він має натхнення та енергію, але банально не може ущільнити свій графік та знайти кілька годин спокою для вдумливого планування. Що можна зробити:

  • Плануйте час на конкретні завдання та бронюйте ці слоти в календарі. Ми вже писали про те, як змусити календар працювати на вас.
  • Автоматизуйте задачі, якщо принаймні тричі їх повторюєте. Наприклад, ChatGPT можна попросити скласти меню та перелік потрібних продуктів на тиждень і замовити доставку. У мобільному банкінгу можна ввімкнути автоматичну сплату повторюваних платежів — як-от за комуналку або навчання. Більше — тут
  • Делегуйте завдання колегам. Щоб делегування стало допомогою, а не причиною для нескінченних запитань, чітко ставте ТЗ. Один раз витратьте час на детальне описання задачі, щоби потім щоразу не випадати з потоку, відповідаючи на запитання.
  • Не хапайтеся за все одразу. У світі, охопленому культом гіперпродуктивності, років 10 тому вчені відстежили нове спотворення старанності — ПРЕкрастинацію. Люди, що страждають на цей синдром, намагаються отримати якомога більше галочок «зроблено» і хапаються за всі завдання без огляду на пріоритети. В результаті дедлайни продовжують прогоряти, а більшість задач або виконано неякісно, або не доведено до кінця. Тут — більше про прекрастинацію.
  • Інвестуйте, а не витрачайте час. Що ви можете зробити вже зараз, щоб наблизитись до статусу/посади/кар'єри, які хочете мати через рік? Відповідь допоможе вирішити, куди саме інвестувати свій час. Наприклад, годинами гортати соцмережі або прокрастинувати — навряд чи вдале рішення з погляду успіху в майбутньому. Натомість можна присвятити час тому, щоб автоматизувати нудні втомливі завдання, зайнятися цікавим проєктом або записатися на курс, який прокачає ваші скіли. Однак перегинати теж не варто, адже неробство — теж важлива частина особистісного розвитку, в яку потрібно інвестувати. Воно дозволяє мозку відпочити, поки уява активно вигадує нові ідеї.

Рекомендуємо прочитати:

preview-661e68feea9ca985819125.webp

Сьогодні без обіду, бо завал на роботі

Читати

У тому ж прикладі зі стратегією ситуація може розгорнутися так, що керівник має і час, і увагу — але йому бракує енергії. За формулою Фема, це буде виснажена людина.

Як отримати більше енергії:

  • Відкладати сон заради інших справ — поширена історія серед перевантажених людей. Коли між роботою та сном майже не залишається часу на себе, вони жертвують відпочинком заради дозвілля. Але дорослій людині потрібно щонайменше 7 годин сну. Водночас ті, хто спить на 1–2 години менше, втрачають аж 20% продуктивності. А людина, яка виділяє на сон близько 4 годин на добу, взагалі почувається як сп'яніла після кількох літрів пива. Якщо ви страждаєте на безсоння, тут — трюки для швидкого засинання.
  • Підключити спорт: регулярно тренуватися, щоб отримувати більше дофаміну та енергії, скидаючи фізичне навантаження. Після тренування в людини знижується рівень стресогенних гормонів, підвищується норадреналін і «гормони щастя» — серотонін та ендорфіни. ВООЗ радить дорослим приділяти фізичній активності щонайменше 150 хвилин на тиждень. Тобто навіть якщо наразі немає часу на повноцінне тренування, півгодинна прогулянка пішки щодня допоможе почуватися щасливіше.
  • Не забувайте їсти. Погане харчування в прямому сенсі краде енергію та викликає стресові відчуття. Дослідження американських вчених виявило, що через незбалансоване харчування та брак макроелементів (зокрема магнію) підвищується частота серцевих скорочень та створюється брак кисню. 
  • Проведіть час у тиші. Витратьте його на читання, медитацію або встановлення цілей. Подумайте про речі, за які ви вдячні, і про те, чого хочете досягти.

Третій випадок — це ситуація, коли людині бракує уваги/концентрації. Ви почуваєтесь перевантаженими всім, що «потрібно» зробити, стає важко зосередитися або навіть обрати правильне завдання для роботи. Навіть попри наявність часу, щоби попрацювати над важливим проєктом, та енергію для дій — ви все ще не досягаєте прогресу, адже вас постійно відволікають речі, які насправді не важливі.

Ось кілька прикладів людей, які мають час та енергію, але не мають уваги:

  • Менеджер з продажів, який завжди виконує план, проте не може його перевиконати, бо витрачає забагато часу на смол-токи біля кавомашини. 
  • Людина, яка постійно озвучує чудові ідеї, але нічого не реалізовує.

За формулою Фема, така людина називатиметься незосередженою.

Як підвищити зосередженість:

  • Передбачайте фактори, що відволікають. Якщо часом вам складно зберігати увагу — це абсолютно нормально. Наш мозок створений для того, щоб відволікатися та постійно шукати нову інформацію або потенційну небезпеку. Але почніть заздалегідь планувати, як ви справлятиметеся з факторами, що стають на заваді вашій концентрації. Скажімо, потрібно написати звіт для завтрашнього зуму. Для цього треба безперервно попрацювати кілька годин. Що може вас відволікти — смартфон, балакучий колега? Позбавтеся «подразників»: залиште телефон в іншій кімнаті, поставте в робочому чаті статус focus і попередьте команду, щоб не турбували вас до завтра.
  • Звільняйте ресурси оперативної пам'яті. Людина може тримати в голові до 7 речей одночасно, а працювати плідно — над ще меншою кількістю. Водночас у сучасному світі вхідна інформація бомбардує нас звідусіль щосекунди — тож мозок постійно перевантажений. Не тримайте все в голові — переносьте на «зовнішні носії»: блокнот, планувальник або щоденник. 
  • Проводьте час на природі та заведіть рослини. Якщо ви хочете природним чином покращити свою концентрацію, виходьте на вулицю щодня. До того ж (неочікувано) в офісах із живими рослинами співробітники більш сконцентровані та задоволені роботою. 
  • Встановіть таймер. Виділення часу може допомогти зосередитися на одному завданні та знизити ризик відволікань. 

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Project Manager»
Бізнес і управління
Веде Павло Харіков
6 серпня 12 вересня
Павло Харіков