Як стати найкращим брендом вищої освіти у світі | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Ліга Плюща: як стати найкращим брендом вищої освіти у світі

Чому ось уже 90 років усі хочуть вступити до Гарварда, Єля та Принстона.

cover-ivygroup-62f38865818f7177702126.jpg

Університети Ліги Плюща входять до списку найпрестижніших вишів планети. 5 із 8 — у десятці найкращих американських коледжів за версією Forbes та U.S. News & World Report, а 16 із 46 президентів США були студентами «плющів».

Ці 8 приватних університетів США відомі виборчим процесом прийому та перспективними кар'єрними можливостями для випускників.

Розбираємо, як формувався бренд Ліги Плюща і чому він не втрачає актуальності через 90 років.

Що таке Ліга Плюща (англ. Ivy Group)

Це група із 8 приватних університетів на північно-східному узбережжі США. До неї належать:

  • Гарвардський університет (Массачусетс)
  • Єльський університет (Коннектикут)
  • Принстонський університет (Нью-Джерсі)
  • Колумбійський університет (Нью-Йорк)
  • Університет Брауна (Род-Айленд)
  • Дартмутський коледж (Нью-Гемпшир)
  • Пенсільванський університет (Пенсільванія)
  • Корнелльський університет (Нью-Йорк)

Ці навчальні заклади відкрилися на території США одними з перших, 7 з них ще в колоніальні часи (до американської революції 1765–1793 рр.).

Засновані в Новій Англії — регіоні Америки, де осіли перші англійські переселенці, — університети Ліги багато в чому створювалися за образом і подобою 4 найстаріших британських вишів (Кембридж, Оксфорд, Сент-Ендрюс та Единбурзький університет). А випускники цих коледжів часто очолювали американські навчальні заклади.

Спільнота Ivy Group сформувалася в 1936 році як асоціація 8 спортивних коледжів, але офіційною датою заснування вважається 1954 рік, коли назву прийняли президенти всіх університетів. Плющ, яким були оповиті стіни старих будівель, став своєрідним символом віку та традицій цих вишів.

Рекомендуємо прочитати:

img-11skills-629e03feb6155395204907.jpg

11 скілів, які допоможуть пережити 2022 рік

Читати

Пізніше спортивні команди Ліги Плюща стали залучати більше коштів і набирати популярності, а стандарти успішності та зарахування абітурієнтів ставали суворішими. Зрештою, з 1960-х років Ivy Group набула репутації елітарних навчальних закладів, відомих високим рівнем освіти, вимогами до абітурієнтів, статусом та ексклюзивністю.

Розбираємось, чому кількість заявок до цих вишів продовжує зростати з кожним роком.

#1. Вибірковість університетів

Щороку сотні тисяч абітурієнтів намагаються вступити до Ліги Плюща, і їхня кількість лише зростає. У 2021 році було подано 400 750 заявок, але 2022 рік зміг побити і цей рекорд — 414 тис.

Але водночас стрімко скорочується відсоток набору до кожного з університетів. У 2022 році школи Ліги Плюща прийняли рекордно малу кількість студентів: Гарвард схвалив лише 3,19% заявок абітурієнтів (найнижчий показник за всю його історію), а Пенсільванський університет зарахував лише 4,4% кандидатів.

Аналіз рівня прийому за останні 7 років показує, що з кожним роком потрапити до Ліги Плюща стає дедалі важче.

При цьому в інших американських університетах, які пропонують повний спектр спеціальностей бакалаврату, програми магістратури та докторантури, середній рівень прийому — 68%.

На додаток до величезної кількості абітурієнтів зросли й очікування від кандидатів. Бажаючи зберегти статус ексклюзивного клубу, університети не хочуть збільшувати кількість студентів. Водночас вони намагаються дотримуватись інклюзивних правил прийому та навчати різні етнічні групи — отже, конкуренція зростає, а гарних оцінок уже недостатньо.

#2. Амбітні студенти

Вибірковість університетів означає, що студент буде оточений «найкращими з найкращих» у своїй школі. Крім високих результатів тестів, більшість старшокурсників Ліги Плюща беруть активну участь у житті своїх спільнот. Все це забезпечує якісно інший академічний та соціальний досвід для всіх студентів.

У 2022 році середній показник вступного іспиту SAT у США становив 1060 балів (з 1600). Результат понад 1060 вважається «вищим за середній» і достатній для вступу до більшості американських коледжів. Щодо Ліги Плюща, то тут зараховані у 2022 році абітурієнти набрали від 1460 до 1580 балів.

Це означає, що класи Ліги Плюща заповнені одними з найрозумніших молодих людей з усієї планети. Студенти підсилюють ідеї одне одного, коли беруть участь у спільних групових проєктах, жвавих дебатах та дискусіях. За словами випускників, ця атмосфера сама по собі коштує ціни на навчання у Лізі Плюща.

А вона у 2021–2022 становила в середньому $57 547 за рік — плюс $18 570 на проживання та харчування. Тоді як усі університети пропонують стипендії та гранти, а також можливість здобути освіту безплатно, якщо загальний дохід сім'ї не перевищує $65 тис. на рік.

#3. Найкращі викладачі

Університети залучають не лише найкращих студентів, а й всесвітньо відомих викладачів — провідних науковців та дослідників, власників найпрестижніших нагород у галузі науки, літератури, журналістики. 498 лауреатів Нобелівської премії були випускниками чи професорами у Лізі Плюща, а 92 — нині викладачі у 8 університетах.

Це приваблює амбітних студентів із усього світу. Прямий доступ до провідних фахівців та можливість розпочати свою дослідницьку кар'єру під керівництвом лауреата Нобелівської премії — рідкісний привілей, який Ліга Плюща може собі дозволити.

Крім того, університети співпрацюють в академічному плані в рамках програми обміну стипендіями IvyPlus, що дозволяє студентам проходити перехресне навчання у викладачів в одній зі шкіл Ліги або іншому ВНЗ (Каліфорнійський університет Берклі, університет Чикаго, Массачусетський технологічний інститут і Стенфордський університет).

#4. Матеріальна база

Станом на 2021 рік, фонд одного лише Гарварда містив $53,2 млрд — він є найбільшим серед усіх університетів світу та перевищує ВВП 90 країн.

Загальний статутний фонд 8 навчальних закладів Ліги Плюща становить $193,4 млрд, що дозволяє їм надавати виняткові ресурси своїм студентам. Сучасні дослідні лабораторії, оснащені першокласним обладнанням, академічні бібліотеки з рідкісними виданнями, яких немає більше ніде у світі, всесвітньо відомі музеї та галереї, розташовані прямо на території кампусу, — багато студентів вважають саме ці ексклюзивні можливості реальною цінністю навчання у Лізі Плюща.

Рекомендуємо прочитати:

img-ikigaynewone-62bd6186f1dec785878407.jpg

Ікіґай, кайдзен і вабі-сабі: у чому секрет саморозвитку по-японськи

Читати

#5. Мережа випускників Ліги Плюща

Ivy Group славиться своєю солідною та гостиною мережею випускників. Студенти Ліги не лише здобувають освіту світового класу, а й стають частиною елітарної групи. Підтримка зв'язку з іншими членами «клубу» може суттєво вплинути на життя та кар'єру.

Переваги цієї мережі можна отримати вже на першому курсі. Офіс кар'єрної стратегії Єльського університету допомагає знайти стажування мрії в різних сферах через випускників, донорів, батьків і роботодавців із Єлю. У Принстоні студент може знайти аналогічні можливості інтернатури у Штатах чи за кордоном у рамках Міжнародної програми стажувань

#6. Заробітна плата

Згідно з опитуванням Національної асоціації коледжів та роботодавців (NACE), середня зарплата випускників коледжів у 2022 році становить $55 260 на рік. А випускники Ліги Плюща, за даними звіту Payscale, вже на старті заробляють понад $60 000 — це один із найвищих показників у США.

А згідно з дослідженням AdmissionSight, середня зарплата в Лізі Плюща становить приблизно $80 000 на рік для недавнього випускника і $160 000 — для досвідченого фахівця середньої ланки.

#7. Кар'єрні перспективи

Випускники Ivy Group — одні з найуспішніших у США. За даними Forbes, з 11 коледжів з найбільшою кількістю випускників-мільярдерів, 6 — університети Ліги Плюща.

Дослідження Academic Influence показало, що 119 генеральних директорів зі списку Fortune 500 здобули науковий ступінь в одному з цих вишів.

Освіта в Лізі Плюща може надати перевагу в таких висококонкурентних галузях, як фінанси, юриспруденція та бізнес-консалтинг. Зі 114 суддів Верховного суду США більш ніж половина навчалися в університеті Ivy Group. Усі 9 нинішніх Верховних суддів США відвідували юридичні факультети Єлю або Гарварду. А ступінь Пенсільванського університету або Корнелла — практично стовідсотковий квиток для роботи в таких компаніях, як Goldman Sachs, Morgan Stanley та Citigroup.

Провідні світові компанії розуміють, що в Лізі Плюща навчаються найкращі, тому готові наймати студентів буквально відразу після випуску. Виші Ліги зайняли половину місць у першій десятці Глобального рейтингу працевлаштування університетів 2021 року.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич