7 порад для створення подкастів, які чіпляють | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Безглузді запитання і вміння вчасно замовкнути: 7 порад для створення подкастів, які чіпляють

Секрети подкастів, які справді слухають.

cover-podcastbook-620a79959897e139578460.jpg

«Сирий» та нудний подкаст не врятують ні важлива ​​тема, ані відомі гості. Щоб зачепити авдиторію, дайте їй продуману історію з ідеєю, яка розважає, навчає та відрізняється від «сусідів» по ​​платформі. Інакше у потоці контенту вас проігнорують.

Про це у книзі «Гучніше! Як створювати круті подкасти» пише продюсер Ерік Нюзум. Він очолював подкаст-підрозділи радіомережі NPR і компанії Audible (Amazon), а тепер керує власною студією Magnificent Noise. Нюзум розповідає, як робити аудіопроєкти, які слухатимуть.

Публікуємо декілька порад.

#1. Сформулюйте зрозумілу ідею

Не починайте подкаст без чіткого уявлення, про що він буде. Не найближчий випуск, а весь проєкт. Опишіть ідею приблизно в 10 словах — це сенс подкасту, яким ви керуватиметеся при створенні кожного епізоду.

Наприклад, ось описи подкастів, над якими працював Нюзум:

  • West Cork — нерозгадане вбивство відкриває слухачам таємниці ірландського містечка.
  • Invisibilia — добірка сюжетів про невидимі сили, що впливають на поведінку людей.
  • TED Radio Hour — захопливі ідеї, дивовижні відкриття, свіжі підходи до старих проблем, нові способи думати і творити.

Уточнюйте опис, щоб він максимально відображав ідею проєкту. Ось як Нюзум навчав цього слухачів своїх семінарів.

Одна студентка запропонувала опис шоу: «Тільки дані. Подкаст про те, як Кремнієва долина змінює відносини між людьми та суспільством». Нюзум попросив уточнити, як саме трансформуються ці відносини. Виявилося, студентка хотіла донести, що багато хто не розуміє, скільки особистої інформації приховує їхня віртуальна активність. І тоді дівчина конкретизувала опис: «Голі дані. Подкаст про те, як із нашої цифрової історії можна дізнатися, хто ми насправді».

#2. Не бійтеся змінювати форму

Нюзум поділяє всі подкасти на дві категорії:

1. Люди розмовляють:

  • тирада — відома людина чи експерт ділиться з аудиторією своїми ідеями
  • запитання та відповіді — інтерв'ю ведучого з гостями, де чітко окреслено ролі
  • розмова — дискусія декількох людей на рівних

2. Люди розповідають історії:

  • сезонна розповідь — один сюжет розкривають у кількох випусках
  • серійна розповідь — кожен епізод присвячений новій історії, не пов'язаній із попередньою
  • множинна розповідь — у кожному випуску по декілька сюжетів

У подкастів порівняно дешеве виробництво, тому краще експериментувати з різними формами, щоб знайти дієвий варіант. Якщо з першого разу не вийде — не страшно: відмовляйтеся від обраної форми та докручуйте проєкт.

Рекомендуємо прочитати:

img-letsstudy-61a0d8d5a97d6513692502.jpg

Якщо ви не витрачаєте на навчання 5 годин на тиждень, то даремно гаєте час

Читати

Коли у 2012 році Нюзум запускав TED Radio Hour, автори обрали формат інтерв'ю. Перші 10 епізодів були побудовані на запитаннях та відповідях: ведучий розмовляв з доповідачами, у випуск додавали частини їхніх лекцій на TED.

Подкаст став популярним вже після першого сезону, але Нюзум із командою розуміли, що не зможуть вичавити максимум з інтерв'ю. Вони були занадто прив'язані до лекцій на TED. Тому змінили формат — вирішили розповідати історії. У другому сезоні доповіді на TED служили лише відправною точкою, від якої вибудовується розповідь героїв та ведучого. У такому форматі подкаст йде досі.

#3. Вмикайте допитливість на максимум

У подкасті з гостями ваша робота — не просто ставити запитання та отримувати відповіді, а бути допитливими. Використовуйте такі прийоми:

  • Шукайте новий підхід до старих запитань

    Якщо розмовляєте з відомою людиною, напевно, до вас йому ставили безліч однотипних питань. Тому не повторюйтеся, навіть якщо хочете дізнатися про те, що ваші колеги обговорювали з гостем раніше.

    Наприклад, коли людина описує відомий випадок, запитайте: «А наскільки подія відрізнялася від того, що ви очікували або уявляли?». Говорячи про заслуги гостя, не зациклюйтесь на фактах — швидше за все, їх і так усі знають. Краще запитайте: «Чому в інших не вдається повторити ваш успіх?» або «Що найчастіше люди не розуміють про вас, вашу роботу чи творчість?».
  • Не уникайте безглуздих запитань

    Припустимо, що ви глибоко покопалися в темі майбутньої розмови і послухали безліч інтерв'ю з гостем. Але певні моменти, про які згадували майже в кожній розмові, вам все одно залишилися незрозумілими. І ви думаєте, запитувати про них чи ні. Однозначно — так. Наприклад, із формулюванням «Вибачте, може, це дурне питання, але мені цікаво…».

    Якщо герой і вам не скаже нічого нового, виріжте цю частину. Але завжди є шанс відкрити щось цікаве.
  • Запитуйте про деталі

    Просіть гостя подумки повертатися до поворотних моментів у його історії та зупинятися на деталях. Нехай згадає внутрішні переживання: що відчував у той момент, що думав, на що незвичайне звернув увагу.

    І не потрібно сліпо дотримуватися списку запитань. Заздалегідь пропрацьовуйте структуру інтерв'ю, але не ставтеся до неї, як до священної корови. Слухайте, що вам кажуть, і йдіть туди, куди веде розмова. А до структури завжди можна повернутися, якщо ви зайдете в глухий кут.

#4. Вмійте вчасно замовкнути

Інтерв'ю виходить гарним, якщо ви слухаєте. На відміну від звичайної бесіди, у подкасті ваше мовчання найчастіше йде на користь. Адже співрозмовник також грає роль — він цілеспрямовано прийшов сюди поговорити.

Нюзум зауважив: коли у подкастах між запитаннями повисає пауза, гість ніби думає, що не справляється зі своєю роллю, тож починає активніше говорити. І часто те, що людина розповідає для заповнення паузи, виявляється цікавішим за раніше видані заготовки.

Ваше завдання — не почати в цей момент говорити самому. Не домінуйте у розмові та мовчіть понад 50% часу. Більшість гостей мають чим зайнятися замість запису вашого подкасту. Але вони однаково погоджуються на інтерв'ю, адже їм хочеться розповісти про себе. Дайте їм таку нагоду.

#5. Не лінуйтесь редагувати

Інтерв'юери часто використовують такий прийом: гість помиляється, каже: «впевнений, що ви це виріжете», а ведучий, заперечуючи, запевняє, що в його подкасті все по-справжньому. Але така показова «автентичність» не має сенсу з двох причин.

По-перше, ви запрошуєте гостя не просто потеревенити, а щоб він розповів слухачам щось цікаве про себе, свою професію чи тему, в якій є експертом. Аудиторії не потрібні запитання з порожніми відповідями та беззмістовні польоти думки. Заберіть усе, що заважає та відволікає, — поважайте слухача.

По-друге, редактура дає свободу. Вам на думку раптом спало цікаве запитання, але гість дав зрозуміти, що не хоче про це говорити? Заберіть при монтажі. Або співрозмовник раптово згадав круту деталь щодо запитання, яке ви поставили 15 хвилин тому? Потім можете склеїти дві частини його відповіді.

Редагуйте випуск подкасту за 3 етапи:

  • Позначте запис мітками з тайм-кодами, щоб отримати карту розмови і швидко орієнтуватися в матеріалі.
  • Зробіть розшифровку, щоб уже в текстовому форматі оцінити інтерв'ю: що справді цікаво, а що не шкода вирізати, або як склеїти частини розмови.
  • Починайте монтувати звук, звіряючись із розміткою та розшифровкою.

Добре змонтоване інтерв'ю має звучати енергійно та природно — начебто ви просто розмовляли з гостем, а потім лише трохи підправили запис. Тому сміливо залишайте кілька запинок та моментів мовчання, якщо це підкреслює атмосферу подкасту.

#6. Дозвольте слухачам заглядати «за лаштунки»

Відкривайте для аудиторії «внутрішню кухню» подкасту — нехай люди почуваються максимально причетними до проєкту. Ось кілька способів:

  • Розкривайте карти

    Розповідайте, про що буде наступний випуск, або у кого ви плануєте брати інтерв'ю. Може виникнути побоювання, що спойлер зменшить інтерес до подкасту. Але ви повинні привертати увагу не гучністю теми чи особистістю героя, а тим, як їх розкриваєте.
  • Радьтеся зі слухачами

    Коли Нюзум брав участь у запуску стрімінгового сервісу Folk Alley, команда залучала аудиторію до багатьох рішень. Вони запитували, які функції мають бути у сервісу, як зробити його цікавішим, які пісні грати наступному гостю-музиканту, які запитання ставити запрошеним людям, і навіть як часто ставити святкову музику в грудні.

    Щоразу, коли автори радилися з аудиторією, кількість відповідей та кількість слухачів зростала. Так сотні шанувальників перетворилися на десятки тисяч.

Рекомендуємо прочитати:

img-1-619b71cdaaf71608153140.webp

8 способів розвинути силу волі

Читати

  • Влаштовуйте живі записи

    Подкасти часто об'єднують людей навколо нішевих тем та інтересів. Тому слухачі охоче приходять на живі записи, щоби поспілкуватися з людьми схожих поглядів. При цьому не обов'язково, щоб у вас була величезна аудиторія.

    Наприклад, якось продюсер Елеанор Каган запустила подкаст задля задоволення і записувала його у себе в квартирі — обговорювала з подругою фільми через оптику фемінізму. Вже після перших 12 випусків вони вирішили влаштувати запис у клубі та розпродали всі квитки.

#7. Співпрацюйте з іншими подкастами

Яким би крутим не був ваш проєкт, не сподівайтеся, що він сам себе «продасть», — просування ніхто не скасовував. Один із варіантів наростити аудиторію — зібрати групу з кількох проєктів та домовитися про взаємну рекламу. Вибирайте подкасти, з якими ви перетинаєтеся аудиторіями або темами.

Які формати для просування використовувати:

  • Обміняйтесь із колегами промороликами на 30–60 секунд, які можна буде вставити в подкаст.
  • Рекламуйте проєкти одне одного «поза ефіром»: у соцмережах, на сайтах, у розсилках.
  • Розповідайте один про одного по черзі. Наприклад, ви зібрали міні-мережу з чотирьох подкастів. Нехай щотижня три з них говорять про четвертий. Таким чином, щомісяця кожен проєкт отримує рекламу.
  • Ходіть у гості до інших подкастів. Напевно, є тема, на якій ви добре знаєтеся. Або просто вмієте цікаво підтримати розмову. Знайдіть комфортний формат і запропонуйте себе гостем. У відповідь не забудьте запросити ведучого цього подкасту до свого проєкту.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Маркетолог»
Маркетинг і PR
Веде Юрій Гладкий
20 травня 27 червня
Юрій Гладкий